Sproeier haspel slaat vast

Heb op onze haspel een Rain bird sproeier.
Wij hebben deze haspel gebruikt gekocht en heeft twee jaar nagenoeg probleemloos gedraaid. Nu blijft echter de sproeier hangen in de straal.
In het begin was het alleen als je de haspel aanzetten en naar een paar minuten ging die het doen. Nu gebeurt het echter ook tijdens een trek dat hij 'vast' slaat tijdens een trek.

Iemand bekend met dit probleem en een oplossing voor handen?

Groeten Jos

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Met de rode pijl aangegeven blijft in de straal staan. Klepel klapt dan ook niet meer op en neer. Heeft maar iets een zetje nodig om weer verder te gaan. Iemand een oplossing?

Reacties

langeslagdiesel
Scharnier smeren? Oxidatie verwijderen?
9115
@langeslagdiesel heb al veel oud vet weg gehaald. Zitten drie smeer nippels op die ik regelmatig smeer
MFPOWER06
Wij hebben ook zo een
Mishien vet gebrek ,vuil , roest of het schuifje die je kan verstellen om te bepalen hoe ver hij terug draait kapot ofzo
9115
@MFPOWER06 draaien gaat goed. Kan ik ook gewoon verstellen en werkt allemaal.
Weet niet hoe dat ding heet wat ik met de rode pijl aangegeven heb maar die blijft in de straal staan. Straal wordt dan ook onderbroken klepel werkt dan niet meer en daardoor draait de sproeier ook niet meer....
radium45
@9115 Bedoel je niet de andere klepel? Ik vond dit trouwens altijd gevaarlijke dingen. Vooral als je in het donker de sector verstellen moest. Ik heb nu de nieuwere RainBird erop staan.
9115
@radium45 de straal breker blijft dus in de straal staan. Maar weet niet wat er nu als eerste mee stopt.
Dacht dat er misschien iets versleten zou kunnen zijn waardoor het vast slaat.
MFPOWER06
@radium45 mee eens zijn gevaarlijke dingen een keer bijna tegen mn kop gehad 😅
Alles loshalen, reinigen, waar nodig smeren, en weer monteren.
Moeilijk te zeggen van op afstand wat er aan de hand kan zijn.
Wat je bedoelt met de rode pijl is de straalbreker om de sproeier terug te zetten naar het begin van de ingestelde sector.
ronald73
Ik verwacht dat een rolletje klem loopt (of eerder de as van dat rolletje) tegen de sektorverstelling.
9115
@ronald73 als je hem aanzet doet die het nu eigenlijk nooit goed heeft de sproeier nog geen goede slag gemaakt. Straalbreker staat dan gelijk in de straal
newholland6640
Als je straalbreker erin blijft staan p zit die tegen de aanslag aan? Als dat zo is moet je ervoor zorgen dat ie er iets minder diep in gaat. Dat kun je afstellen. Komt redelijk secuur bij deze sproeiers.
9115
@newholland6640 ja volgens mij staat alles dan tegen de aanslag inderdaad. Maar zie eigenlijk geen verstel mogelijkheden...
wotan2
@9115 je moet op de een of andere manier die klepel niet zo diep in de straal komt te staan, dan komt hij terug. Als hij de volle staal te pakken krijgt kost het teveel kracht om hem eruit te trekken. Misschien kun je tussen een aanslag een plaatje maken zodat hij niet zo diep in de straal komt.
Dit gepruts is meestal het begin van het einde van dit ding. Als je hem op boven beschreven manier dit seizoen kunt laten draaien, zou ik van de winter toch naar een nieuw kanon kijken, daar krijg je geen spijt van. Momenteel is dat nauwelijks verkrijgbaar en je kunt dan tenminste op je gemak kijken wat het kost.
9115
@wotan2 bedankt voor de reactie zal nog eens gaan proberen
@9115
Heb je al vorderingen gemaakt met de aangedragen tips?
9115
@Ford revisiemotor heb ontdekt dat er wel een verstel mogelijkheid op hoort te zitten echter bij onze niet meer. Met paar plaatjes in de weer geweest en er tussen gelegd. Probleem is dan verholpen.
Waar de verstelling hoort te zitten zit een afgebroken boutje. Morgen komt de haspel thuis en proberen uit te boren en iets beter te maken dan met een plaatje
johndeere6230
Quote Reactie van @wotan2:
Dit gepruts is meestal het begin van het einde van dit ding. Als je hem op boven beschreven manier dit seizoen kunt laten draaien, zou ik van de winter toch naar een nieuw kanon kijken, daar krijg je geen spijt van. Momenteel is dat nauwelijks verkrijgbaar en je kunt dan tenminste op je gemak kijken wat het kost.

Nou precies, hier 2 jaar terug precies hetzelfde gehad, heel veel aan het tobben geweest, schijfjes ertussen, as helemaal schoon gemaakt etc. Hielp allemaal niks, of een halve dag. Uiteindelijk, in het seizoen, maar een nieuwe besteld, was wel een dure hobby... Maar nog geen moment spijt van gehad, die we nu hebben is veel simpeler en de sector instelling ook, dat was waardeloos met die oude.
newholland6640
@9115 hm die zijn er wel maar weet zo uit het hoofd ff niet waar. Moet ik maandag ff kijken. Dacht aan de onderkant, dacht een pinnetje uittrekken en een gekarteld knopje draaien.
renault 89
Zit het veertje die hem uit de straal houd er wel aan of strak genoeg ??
flip1150
Vaak zit het gat van de sproeier niet exact in het midden. Door dan de sproeier te verdraaien komt se straal anders tegen de lepel en kan dit de oplossing voor dit probleem zijn.
sorry
Staat er wel voldoende druk op? probeer eens een kleinere ring

draait die niet zwaar met omslaan?
volvo430
Zitten lagertjes om het asje van de straalonderbreker, kijk eerst eens of die niet versleten of droog zijn.
Meestel zijn de keerringetjes om het asje kapot waardoor er water in de lagers komt
TeunFendt
Hier andere sproeikoppen maar sommige zijn gewoon versleten dan draaien ze niet meer dan komen er hier nieuwe op of iets verstellen dat hij het nog doet.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden beregening en haspel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN