New Holland 376 balenpers knoperafstelling

Hallo,
Ik ben al een paar jaar in het bezit van een New Holland 376 kleine balen, pakkenpers. Maar ik heb veel last van losse pakken. Ik pers niet heel veel dus het is moeilijk te zeggen hoeveel losse er per aantal zijn, maar het verschilt van soms 1 losse op de 50, tot soms ineens 2-3 losse achter elkaar en daarna knoopt hij weer goed, laatst had ik zelfs 4 lossen op 45 pakken.
Ik heb alles al nagekeken en alles lijkt in orde, maar het afstellen van de knopers heb ik niet zoveel ervaring mee.
Wat het meeste voorkomt volgens mij, is dat 1 uiteinde van het touw een enkele knoop heeft en het ander uiteinde geen knoop. Het is ook altijd op dezelfde knoper dat het fout gaat.
Als ik de goed geknoopte pakken bekijk, zijn de uiteindjes van het touw wat na de knoop zit en afgesneden is lang genoeg en bij beiden knopers ongeveer even lang.
Iemand een idee wat het kan zijn, of wat uitleg over hoe de knopers uberhaupt af te stellen?

Kan daarnaast misschien iemand iets zeggen over het ideale toerental? Heb hier al wat mee gespeeld maar lijkt weinig verschil in te zitten. Ik heb er een Fendt 306LS voorstaan, waarmee ik de 540 toerenaftakas gebruik en het motortoerental meestal rond de 1500 toeren heb. (minder dan 540 aftakastoeren) maar ook al eens meer toeren gedraaid zodat de aftakas wel 540 toeren draait, maar voor mijn gevoel draait de pers dan te hard.

Ik hoor het graag!, Groeten Peter
petervk

Reacties

petervk
Toen ik de pers kocht was er geen touw meer aanwezig, dat was dus gokken. Ik had nog een aantal rollen sisaltouw staan van mijn vorige pers, hier ben ik toen mee begonnen met persen. Vorig jaar ben ik om te proberen overgestapt naar polypropyleen touw, waar ik nu nog steeds mee pers. Maar kan niet zeggen dat het hier slechter of beter van is geworden in vergelijking met het sisaltouw.
van-engelenhoven
@petervk Aftakas er af en iemand aan het vliegwiel draaien kun je precies zien wat er goed als fout gaat
petervk
@van-engelenhoven Maar wat zou ik dan precies moeten zien? Soms pers ik 40 pakken zonder een losse. Het gaat dus niet altijd fout. Vorig jaar heb ik hem al eens met de hand gedraaid en toen leek in het eerste opzicht alles in orde.
+1
goeiedag eem
@petervk als ik alles zo lees kan het aan meerdere oorzaken liggen maar zou eens beginnen wat meer druk op de bladveer van je knoperschijf te zetten zodat het touw beter vast ge houden wordt, kan ook zijn dat de tandwieltjes die langs de aandrijfschijf glijden niet te ver is afgesleten en daardoor de kraaiebekjes te veel speling hebben waardoor er 1 touwtje gemist wordt, ook kan het zijn dat je touwvingers, die onder de apparaten staat te veel speling hebben en het touw niet ver genoeg door slaan zodat de kraaiebekjes hem pakken kan, als er overal veel speling op zit kan het ook een opeen stapeling van alles zijn, maar zo'n probleem is moeilijk zo een juist passend antwoord op te geven, hen er wel een stuk of wat gereviseerd
petervk
@goeiedag eem Bedankt voor je reactie. Druk op de bladveer van de knoperschijf, waar kan ik dit instellen? Ik heb wel al eens de moer met daarachter een veer aan de zijkant van de knoper iets strakker gezet (0.5-1.5 slag), maar tot nu toe weinig resultaat mee behaald, maar dit is volgens mij van de knoperbek dus misschien bedoelt u een andere afstelling
goeiedag eem
@petervk heb je ook een bedienings handleiding van de pers, anders is het verstandig om die eerst an te schaffen en daar staat nagenoeg alles in omschreven en ook een storing tabel. Wat ook voor jou zeer interessant kan zijn is op YouTube filmpjes gaan zoeken onder de titel "haybaler knotter " daar vind je ook heel veel over de werking van het apparaat. Maar achter op het apparaat zit een bout m10 en daaraan zit een bladveer die tegen een blokje aan drukt die in de touwschijf zit, draai die maar eens een slag aan, kan zijn dat daar voor een groot deel je probleem zit dat hij het touw niet goed klemt en tevroeg verliest tijdens het persen/afknopen. Wij persen altijd rond de 520 tot 540 aftakastoeren dat werkt en perst het mooiste.kom je er niet uit stuur maar eens een pb in de inbox op deze site
goeiedag eem
@petervk werkplaats handboek heb ik wel van deze pers met de onderdelijst en al, maar informeer eens bij www.dutchbalerparts.nl die hebben zeer veel handboeken tekoop.
flip1150
Voor mij zijn er 2 dingen waar ik op let. 1 het spiraalveertje aan de rechterkant moet voor mij net los liggen. En 2 is de positie van de touwhouderschijf. deze moet ver genoeg door draaien dat deze de touw royaal op de knopervingers legt. Het is een gevoels en geluk kwestie om een oude knoper goed af te stellen. Heb ooit de knopers volgens het boekje afgesteld. 75 pakjes later had ik mijn eerste goed geknoopte pak. nu ongeveer 1 per 300 die mis gaat en meestal is dit terug te voeren op het touw.
P.s. welke touw gebruik je. ik gebruik sisal 200 of nylon 300 (fybron).
goeiedag eem
@flip1150 spiraalveertje moet een bepaalde spanning hebben ivm de druk op het kraaiebekje, anders trekt hij de knoop niet goed door,en gaat hij te vroeg los, touwschijf moet zo staan dat de openingen gelijk staan of iets ervoor gedraaid zitten maar er niet voorbij, grootste probleem is vaak versleten touwschijven die het touw niet goed meer klemmen, en speling op de touwvingers zodat het touw niet goed tegen de kraaiebekjes gedrukt wordt. Ook speling op de vlakke kanten van de tandwielen is vaak een probleem waardoor ze ze nu e dan eens een.lose gooien. Heb de onze afgesteld en speling vrij gemaakt en nooit geen losse meer gehad, pers met nylon touw 250m/kg.
flip1150
@goeiedag eem Touw houder schijven zijn niet de investering. Ik heb ongeveer 8 jaar geleden mijn 2 schijfs houders vervangen voor 3 schijfs. kosten 158 euro voor 2 stuks.
goeiedag eem
@flip1150 probleem zit vaak in de afstelling, je kan beter hebben dat hij constant losse gooit dan zo nu en dan, het probleem wat hij aangeeft is vaak teveel druk in de pakken of te weinig druk op de bladveer die het klemblokje dat het touw niet vast gehouden kan worden in de touwschijf en dat zie je niet als je met de hand rond draait
petervk
Werkplaatshandboek kon ik een paar jaar geleden niet vinden van dit model, heb er wel een van een jongere pers maar dit is niet geheel hetzelfde. Ik heb gisteren nog even gekeken en zag dat er een klein verschil zit in de diepte van het touw in de touwhouderschijf tussen de knopers.Bij de knoper waarop het soms mis gaat ligt het touw er wat dieper in. Zou dit een probleem kunnen zijn?
Zal vanavond eens kijken, volgens mij pers ik nu met nylon 300 touw. Is dit een beetje standaard voor deze persen?

(klik om te vergroten)

Knoper links, waarop het soms fout gaat. Touw ligt iets dieper dan bij de rechtse knoper

(klik om te vergroten)

Knoper rechts, knoopt goed.
goeiedag eem
@petervk handboek erbij zien te krijgen en alles na lopen, hier lijkt niet zoveel mis mee,
petervk
Deze pers heeft ook automatische smering, kan iemand mij vertellen wat voor olie er precies op moet?
flip1150
@petervk volgen het boekje SAE 90 onder 21 graden en SAE 140 boven 21 graden. dus ik zou zeggen voor Nederlandse omstandigheden gewoon SAE 90 oftewel transmissie olie.
flip1150
Mijn eerste ingeving na het zien van de foto's is dat ik de schijf wat verder door zou draaien. Zo heb je de kans dat de knoperbek de touw net mist.
Als ik jou was zou ik de pers helemaal leeg maken en de knopers schoon blazen. Vervolgens doe ik dan de touw van de knopers uit naar achteren (om de handels van de pers druk regeling) en naar onderen recht onder de knopers zodat de hoeken van het touw zoveel mogelijk het zelfde zijn als tijdens het persen. Als je dan met 2 personen bent kan een persoon aan het vliegwiel draaien terwijl de andere rustig kan zien wat er bij de knoper gebeurd. Zoals eerder gezegd kan je vergelijken met het new holland filmpje "how a knotter works"
Veel succes.
P.s. je knopers zijn niet nieuw dus werkt afstelling volgens het boekje niet helemaal.
Dennis_dB
Met dat je zegt dat er wel een knoop op de boventouw hebt kan het zijn dat de touwvinger niet ver genoeg komt. Als je deze tegen de speling indrukt moet deze haaks staan. Ook kan het zijn dat je naalden niet ver genoeg komen. Uit mijn hoofd moet de naald de touw 2 centimeter voorbij de koper leggen.
goeiedag eem
@Dennis_dB als de naalden of de touwvingers goed goed staat werkt hij slag op slag niet, maar niet ineens een zooitje goed en dan ineens weer een stuk of wat niet, naalden moeten ongeveer 7a8 cm door het apparaat komen.
Dennis_dB
@goeiedag eem Het kan zijn de ene keer net wel de andere keer net niet. Ik heb het over de touw. Het kan zijn dat de punt van de naald dan 7 a 8 cm door de koper komt. Een koper die het iedere keer niet doet is makkelijker zoeken idd.
kerstrunner
Blaas en schraap eerst alles eens proper, dan kan er al veel opgelost zijn, en als het niet opgelost is, zie je tenminste waar het fout zou kunnen gaan.
petervk
@kerstrunner Dat heeft er niets mee te maken. Ik maak alles regelmatig schoon, fotos zijn gemaakt na het maken van ong. 150 pakken (wel met behoorlijk wat stof). Maar dat alles vies en stoffig wordt heb je meteen bij deze persen daar hoef je er geen 1000 voor je maken.
kerstrunner
Ik zou ook de touwschijven iets verdraaien, van hieruit gezien naar links, het zou kunnen dat deze het touw dat de naalden naar boven brengen juist missen, en dat zou kunnen verklaren waarom er alleen een knoop zit aan de bovenkan van het pak
goeiedag eem
@Dennis_dB hij legt hem erin of niet, dat is puur afstelling, heb ze zoveel afgesteld, heb zélfs voor onze eigen deutz fahr wel compleet nieuw naalden gemaakt en ook afgesteld zo achter het huis, en hup land in en persen maar😉
petervk
Inmiddels een werkplaatsboek gevonden.2 jaar geleden nergens te vinden, nu gelukkig wel. Touwschijven zouden officieel 3mm voorbij de houder moeten staan. Misschien staat die van mij bij 1 knoper net iets te ver maar denk niet dat dit het probleem is. Als ik alles is beredeneer denk ik eerder dat het de touwspanning in de touwhouderschijven is. Ik zal deze eens verhogen en dan afwachten tot er weer geperst kan worden. Belangrijk is dan ook dat wanneer ik een losse pak heb, meteen stop en kijk welke kant van het touw geknoopt is. Want hieruit kan ik concluderen waar ik de oorzaak moet zoeken.
goeiedag eem
@petervk dat is dus wat is aangaf door daar meer druk op te zetten,😉😉😉 laat even weten hoe het verder gaat met het knopen
flip1150
@petervk Heb jij nu ook de pagina's met trouble shooting, oftewel afbeelding en verklaring van wat er mis is met de knoop en hoe dit op te lossen. (in mijn handboek is dat pagina H.26 en 27)
petervk
@goeiedag eem Ga hem wat bijstellen en wanneer er weer geperst kan worden post ik het resultaat wel, je had me inderdaad al een beetje op dat spoor gezet, bedankt.
@flip1150 Ja deze pagina's heb ik erin staan. Er wordt hier dan ook aangegeven dat je verschil hebt met 1 geknoopt touw aan de voorkant van de pak of aan de achterkant, met verschillende oorzaken. Dus dat moet ik even bekijken wanneer ik een losse pak heb.
goeiedag eem
@petervk niet uit proberen in het land, dan moet hij persen, een baal of 4 hooi van de zolder af en hem pakjes van een halve meter laten maken en dan steeds weer terug doen en zo persen achter het huis nadat je alles hebt afgesteld. Dan zo her en der wat na stellen, als dat nodig is of het probleem op sporen. Doet hij het met korte pakjes goed dan de volle lengte en dan moet hij het ook goed doen. Als je in het land persen moet moet hij het doen, het weer wacht niet op jou, nu heb je het mooi aan de tijd om hem aan de gang te maken
kerstrunner
Als die foto na 150 pakken is, smeer je veeeel te veel, en geloof me, vuil en vettigheid hebben er wel wat mee te maken, zeker als je de oorzaak van je losse pakken niet vind. Je schrijft ook dat bij jou de touwschijf iets verder staat dan officieel, maar je DENKT niet dat dit het probleem is! Als je een probleem hebt waar je de oorzaak niet van kent, zou ik van voor af aan alles afstellen zoals het officieel MOET, om alles uit te sluiten.
+1
goeiedag eem
@kerstrunner inderdaad als hij zoveel smeert dat is ook niet goed.daardoor kan er ook vettigheid op e klemschijven komen, maar ja dan knoopt er geen enkel pak goed. Wij hebben dat centrale spul eraf gegooid en overal vetnippels op gezet, wel iets meer werk maar je weet zeker dat je alles smeert en dat het gesmeerd word, zit er met dit systeem een slangetje dicht denk ja dat het gemeerd word maar is dan niet zo. iedere 6a700 pak even met de vetspuit er omheen en klaar.
petervk
@goeiedag eem Heeft zijn voor en nadelen, als er wat dicht zit heb je het niet direct door, maar bij het schoonmaken van de knopers moet het dan toch wel opvallen dat het daar droog is. Het voordeel vind ik er in ieder geval aan dat ik zeker weet dat de knopers altijd beetje zijn bijghouden kwa smering bij de vorige eigenaar en er niet 5000 pakken zijn gemaakt zonder een vetspuit aan te raken, waardoor er veel versleten is.
Maar ik heb toen ik de pers kocht alles nagelopen en schoongemaakt, alle smeerpunten werken.
+1
goeiedag eem
@petervk bij vorige eigenaar door gesmeerd is alleen zo als die er ook olie/vloeivet (of wat er in moet) in heeft gedaan, anders is dat ook geen garantie. En voor het smeren zoals wij doen met de vet spuit, is gewoon een discipline kwestie van doen en je krijgt iedere 1000 pakjes knopers onder ogen, maar zo heeft ieder zijn ding,
petervk
@kerstrunner Kan ik de hoeveelheid van de smering ergens afstellen? vond het zelf inderdaad ook vrij veel smering.
kerstrunner
@petervk Bij mij is dat met een handpompje, niet afzonderlijk per nippel of groep af te stellen. Alle 2 a 300 pakken , al het vuil rond de knopers wegnemen en een paar slagen olie pompen.
De andere pers is gewoon met vetnippels, ik heb van beide persen de knoper-as al eens moeten afnemen, en dan zie je toch dat die met olie gesmeerd is, veel properder is dan degene die met vet gesmeerd word. Die met vet smeer ik zoals goeiedag eem zegt, alle 1000 pakjes
petervk
@kerstrunner Je wilt hiermee zeggen dat je vind dat die met olie beter en mooier gesmeerd worden? Die van mij smeert automatisch, volgens mij bij iedere knoper afslag. maar weet niet of de hoeveelheid hiervan ook afgesteld kan worden, lijkt me wel. Maar hiervan staat sowieso niets in het onderhoudsboek over beschreven.
kerstrunner
@petervk Dat zijn mijn bevindingen. Ik denk dat olie het vuil beter weg"spoelt"? En vet het vuil juist opneemt? Aangezien het heel fijn stof is zal vet mischien toch nog evengoed smeren? Maar die met olie ziet er alleszins properder uit
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!