Atlas 512 - Mijn 512 wil maar éénzijdig de hef cilinder laten functioneren

Goedemorgen,

Ik heb een Atlas AL512 (1972) gemonteerd staan achter op een tractor. Deze Atlas heeft een probleem met naar ik vermoed een Bosch regelventiel. Ik was bezig met de maaikorf een sloot schoon te maken, toen zonder aanwijsbare reden de hefcilinder het liet afweten.
Mijn eerste gedachten waren inwendige lekkage op de zuiger. De cilinder wilde niet meer heffen, echter wel duwen. Ik heb met behoorlijk veel improvisatie de machine uit het weiland bij mijn werkplaats gekregen en de cilinder gedemonteerd.
Op de zuiger was één van de harde kunststof ringen, welke tegen de zuigerrubbers duwen, gebroken, zodat er ruimte ontstond en ook de O-ringen aan flarden waren.
Al zulks vervangen en met perslucht de cilinder getest en deze schoof weer prima uit en in.
Ik dacht: "Kat in bakkie", maar niks was minder waar. Toen ik de cilinder weer op de kraan gemonteerd had, niks heffen van de arm. Wel weer drukken.
Wederom de cilinder gecontroleerd, echter alles in orde met de gerepareerde zuiger.
Een kennis, die werkzaam is bij HSE (Hydrauliek Service Epe) gevraagd, maar hij kon ook geen reden bedenken van het waarom. We denken dat in het Bosch regelventiel (0 521 601 089 226) iets de kluit belazerd. We hebben oliedruk via de slang richting regelventiel gezet en zonder het ventiel te activeren NUL oliedruk gemeten; wel olie horen stromen.
Aangezien het regelblok uit twee ventielen bestaat en de ander prima functioneert, hebben we pomp problemen ook uitgesloten; mede omdat toen ik de slangen aan bedoelde cilinder omdraaide het probleem mee omdraaide, dus nu wel heffen maar niet drukken.

Ik hoop dat u mij een tip kunt geven, waar ik dit moet zoeken, om het te kunnen verhelpen.

Met vriendelijke groet,

T. Eilander
timen.eilander8@gmail.com

Deel dit topic

timen-eilander

Reacties

De boer maar
Ja zegt het nu toch al zelf het kan haast niet anders dan dat het in het regelventiel zit of in de aansturing van het regelventiel
ValtraStisch
Zit er een poortveiligheid op dat ventiel?
Dit willen wel eens open blijven staan.
+2
Albert Peters
Ik ben expert in 512 problemen dacht ik 30 jaar meegewerkt heel veel verschillende gehad
Ong 25 denk maar jou probleem kan ik niet thuis brengen Hef en bak een keer wisselen?is het een ventiel zonder eigen overdruk zoals in 70 was of met eigen overduk zoals die van 74? Heb je onderdelenboek? Bij meer stuur een P B
Resten van de keering ergens in het systeem?
Dennis_dB
@Landini 5500 6500 Daar zat ik ook aan te denken als je zo het verhaal lees. Stukje steunring of o ring in het ventiel.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Atlas 512 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!