Illustratie van:

Same Leone - Is de bak gesynchroniseerd?

Bij het koppelingspedaal van de same leone zit een soort hendeltje, die wordt bediend door de koppeling. Het lijkt in het boek alsof dat het een remschoen is in de versnellingsbak. Is dat een soort synchronisatie?

Deel dit topic

Reacties

+1
Fast Eddy
Op de ongesynchroniseerde versnellingsbakken van Eaton-Fuller zat een soort schijfrem op de prise-as. De bedoeling is als je de koppeling intrapt de prise-as stilstaat waardoor je als je stilstaat hem zonder al te veel gekras in de versnelling zet.
wim-same
@Gert v4 Dat is een tandwiel remmetje, maar deze bakken zijn absoluut niet gesynchroniseerd.
Gert v4
@wim-same oke dat vermoeden had ik ook niet want ik heb vroeger heel wat op een leone gereden toen ik net mijn rijbewijs had en daar voor. Maar toen had ik nog niet veel interesse in de techniek. Wat ik nog wel van toen weet is dat hij soms vervelend schakelde vooral bij het terugschakelen. Maar remt hij de prise-as zoals fast Eddy zei? Klinkt logisch iig. Dat is dan vooral voor het wegrijden na het stilstaan.
+1
joop-same
@Gert v4 Eerst zat er een transmissie rem op met een drukveer, de laatste modellen hadden
een schokdemper het zgn. mesh-upp systeem, deze laat met ingetrapte koppeling de rem langzaam weer los.
Gert v4
@joop-same aha ja die van mij heeft een veer, ik kan me nog herinneren dat als ik met die leone reed dat ik dan soms de koppeling opnieuw op moest laten komen om hem in de versnelling te kunnen zetten. Dan stond het tandwiel stil op de verkeerde plek. Maar als ik het koppelingspedaal op laat komen komt dat hendeltje niet terug dmv een veer is dat oke?
+1
joop-same
@Gert v4 Het terug komen van het hendeltje kun je haast niet zien zo weinig verzet hij zich, als de pedaal omhoog staat dan moet het hendeltje een paar 2mm kunnen bewegen.
+1
hilbrink
Gert ik heb er een van ongeveer 1964/1965 en die is niet gesynchroniseerd en die latere type 's ook niet volgens mij.
Groetjes Jan Hilbrink

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Same Leone ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN