David Brown 990 - tikkend geluid welk toeneemt naarmate meer gas wordt gegeven

Toen ik vandaag van veld kwam hoorde ik bij mijn David Brown 990 Selectamatic plots een tikkend geluid, welk toeneemt naarmate ik meer gas geef.
Wanneer de tractor stationair draait, hoor ik dat tikkend geluid niet.
Volgens mij zijn het niet de kleppen noch de injectiepomp.
Toen ik de olie controleerde was deze enkele millimeters onder het minimum.
Ik zal morgen olie bijvullen en dan opnieuw horen.
Met de olie bij te vullen zal dit niet verholpen zijn. Wat kan dit zijn en hoe kan ik het verhelpen?

Kan iemand mij hebben a.u.b.?
DBRaymond

Reacties

weurding
Wat het is weet ik niet maar weet wel dat het niet weggaat als je er een paar liter olie bijopgooit 😉
Husqvarna
Word ie ook warm?
DBRaymond
@Husqvarna : De motor wordt niet abnormaal warm. Eigenlijk is alles normaal. Nu heb ik daarnet ook nog even de olie nagezien, en daar blijkt juist genoeg in, dus tot aan het minimum. Dus er is ook nog genoeg olie in de machine!
Wimsumar
Beste DBRaymond: "Plots een tikkend geluid".
Is er iets bij de koelventilator losgeraakt wat nu tegen de koelvinnen tikt?
old man jose
Als je al zeker weet dat het de kleppen niet zijn blijft er nog weinig over als het een tik is kunnen de lagerschalen iets hebben als het klopt is het n a w de krukaslagers. Bij een tik boven in kan ook nog de piston pennen zijn. Maar ik denk toch aan de kleppen ook als deze pas gesteld zijn kunnen er nog bij zijn die tikken doordat de tuimelaars zijn ingeslagen.
Even eentje terugstellen en opzij schuiven en kantelen dan zie je het.
DBRaymond
@Winsumar : Dit had ik reeds nagezien. Maar nu ben ik, na jouw vraag, nog eens opnieuw gaan kijk en deze keer kap eraf enz…, maar neen ik kan niets vinden wat tegen de koelvinnen van de radiator komt en dat geluid veroorzaakt.

Verder is er eigenlijk niets mis met de tractor. Hij doet goed zijn werk : trekt goed enz… Maar alleen dat geluid. En dat zou ik natuurlijk graag vinden en verhelpen.
Wanneer de tractor stationair draait, hoor ik dat geluid niet, maar naarmate ik meer gas geef hoor ik het geluid toenemen.
DBRaymond
@old man jose : ik ben niet zeker dat het de kleppen niet zijn. Daarvoor ken ik er te weinig van om dat met zekerheid te kunnen uitsluiten. Wanneer u denkt dat het de kleppen zijn, zullen het wel de kleppen zijn, omdat u natuurlijk de nodige deskundigheid/expertise bezit, dewelke ik helaas niet heb. Tot hiertoe zijn de kleppen nog niet gesteld (zoals dat altijd is te weinig tijd), dus het kan wel degelijk zijn dat u gelijk hebt.

Kan ik mij aan veel kosten en werk verwachten?
old man jose
@DBRaymond
Nee zoek een hobbyist die graag sleutelt en zorg dat de trekker op de plaats waar gesleuteld wordt goed schoon is.
dan komen jullie er samen wel uit.
Wimsumar
Beste DBRaymond: Is het tikgeluid rechtevenredig regelmatig met het toerental van de motor? Dat wil zeggen, is de tikfrequentie dusdanig dat je kan zeggen dat het wel iets moet zijn als een tikkende klep of een slechtlager van 1 zuiger?
Of is het geluid onregelmatig en zou het een 'knarsend' lager van bijvoorbeeld de dynamo kunnen zijn? ( V-snaar even losnemen en proefdraaien).
remco1234
@Wimsumar
dan zou je dat ook stationar moetten hooren
en hij zegt dat allen zo is al hij gas geeft 😉
DBRaymond
Het is geen knarsend maar tikkend geluid, en het tikkend geluid is evenredig met het toerental, waarmee ik wil zeggen dat wanneer ik meer gas geef ook de frequentie van het tikkend geluid toeneemt.

Kan iemand me de te volgen stappen vertellen, ik bedoel kleppendeksel los, ..., ? En wat kan ik best vervangen/vernieuwen? Alvast de tuimelaar die is ingeslagen.
farmer308
Koppaking lek kan het ook wezen had ik ook of een diesellijding die los zit
weurding
Heb het bij deutz een keer meegemaakt nadat de koppen gevlakt waren, moest een extra ring onder de cilinder omdat bij oplopende toerentallen de zuiger de kop raakte, , stationair hoorde je er niks van
Wimsumar
Beste DBRAymond: Ongeveer een maand geleden heb je de kleppen gesteld. Het is mogelijk dat toen een stelschroefje niet goed vastgedraaid is en dat deze nu spontaan voor een grote klepspeling zorgt met het typische tikgeluid.
Dus: controleer de klepspeling nogmaals.
DBRaymond
@Wimsumar : Dag Wim, het stellen van de kleppen is er toen niet van gekomen omdat we toen net in het ‘hoogseizoen’ zaten en die tractor bijna dagelijks werd ingezet.

En gisteren, op weg naar de boerderij (dus ongelast), plots dat tikkend geluid. Ik dacht meteen aan de olie, maar bij nazicht achteraf bleek daar juist genoeg olie in de carter.

Alvast bedankt om zo mee te denken. Ik zou hem natuurlijk ook naar de dealer kunnen brengen, maar het minste wat dan gedaan wordt kost veel geld, en juist daarom zou ik zelf één en ander willen nazien en eventueel herstellen.
tuning
Dan heb je waarschijnlijk een drijfstanglager er uit liggen
en dan raakt de zuiger de cilinderkop.
dat wordt sleutelen helaas voor jou hoe eerder los hoe beter
fendtinterfan
Het kan ook een slechte
verstuiver zijn.
IH-Jansen
Zet hem is op 1500 toeren zodat je de tik hoort.
en dan draai je de 1e verstuiverleiding los en vervolgens luisteren of je de tik nog hoort, is hij er nog verstuiverleinding dicht draaien en volgede leiding.
zo zijn wij op het werk er achter gekomen welke cilinder tikte van een fendt.
Wimsumar
Beste IH-Jansen: Maar wat veroorzaakte de "tik" dan bij die Fendt?
Kijk, met een slecht drijfstanglager zou de zuiger tegen de cylinderkop kunnen stoten (tikken). Dit kan alleen als de zuiger in het bovenste dode punt staat ná de uitlaatslag en aan het begin van de inlaatslag. Het andere moment van de cyclus dat de zuiger op het bovenste dode punt komt is tijdens de compressie/werkslag. Ik stelme daar bij voor dat door de compressiedruk de zuiger wordt tegengehouden tegen de kop te tikken.

@ DBRaymond: Ondanks dat je onlangs de kleppen niet afgesteld hebt, kan het tikken evenzogoed wél van een te ruime klepspeling komen maar dat het nooit eerder opgevallen is. Het is betrekkelijk eenvoudig te controleren.
DBRaymond
@Wimsumar : Hallo Wim, het zou natuurlijk de klepspeling kunnen zijn, maar ik heb tijdens het rijden een zeer duidelijk verschil gehoord in die zin van dat ‘de tik’ er voor gisterenavond niet was en plots (tijdens het rijden dus) was de tik er wel. Dat is heel raar. Intussen heb ik ook wat olie bijgevuld maar zoals was te verwachten heeft dat geen verbetering gebracht. De tik is er nog steeds.
Is het mogelijk om het geluid op het forum te zetten zodat jullie het zelf eens kunnen horen?
Maar wellicht zijn we dan ook niet veel verder.
Wimsumar
Beste DBRaymond]

Quote:
geluid op het forum

Ja, dat is wel mogelijk een filmpje met geluid op Tractorfan te uploaden. Hoe het moet weet ik niet. Het zou misschien ook via Youtube kunnen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de David Brown 990 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!