Welk spoor bij spuitpaden

Hallo

Ik heb 1 hoofdtrekker op 55 cm brede achterbanden op 160 spoor.
Hiermee kan ik ook mais zaaien want er zit 105 tussen de banden en 215 is de buitenkant.
Het idee is nu om ook te gaan spuiten met deze trekker op paden zoals op de foto/tekening dus 2 rijen bieten tussen de wielen en 1 rij aardappelen. Theoretisch kan het en kost het geen extra opbrengst tov breedte spoor maar wat denken jullie er van?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

MRdeere
Wij doen dit al zolang ik me kan herinneren hebben nu een JD6420 op cultuur banden staan op 1,50 hangt gedragen spuit bevalt prima en werkt zeer goed hebben deze spoor breedte om in de suikerbieten en aardappels te rijden. Als je alles al hebt zou ik het doen
joske1980
@MRdeere
Maar dit is zonder cultuur banden
MRdeere
@joske1980 past dat dan tussen de bieten ?
Ik heb het zonder cultuur banden namelijk niet gezien
joske1980
@MRdeere
Nee je offert 2 rijen op en 2 rijen aardappelen
Fendt926Driver
@joske1980 waarom zou je zo veel land aan sporen opofferen om de brede banden te houden??
Koop 1 stel goede cultuur wielen .
Of een extra trekkertje met cultuurbanden en spuit
rommert14
@Fendt926Driver deed in Friesland ook iemand, overal dikke sporen in de aardappelen, je zou zeggen dat een set cultuurwielen dan wel uit kan.
+2
mbvaltra
@Fendt926Driver

Hier in het noorden spuiten ze bijna allemaal op brede banden. Als het nat is kom je er makkelijker door en je bent stabieler. Bij aardappelen hebben ze dan 2 ruggen onder de trekker.
bartjuh
@mbvaltra
En de opbrengst aan de ruggen naast de Sporen is ook nog eens hoger... Denk dat je maar 1 rij kwa opbrengst inleverd
Noorderling
@bartjuh kunt ook op 37cm banden rijden en aan elke kant een halve rug inleveren, moet je de werkbreedte van het spuitpad 225 maken ipv 3meter.
joske1980
@Noorderling
Dan kan ik verder niet uit de voeten met die trekker
joske1980
@bartjuh
Dat dacht ik ook en dan 1 trekker die alles kan maaien mest rijden ploegen mais zaaien haspels in de mais alleen moet ik dan wel rij paden in bieten en aardappelen.
Ik spuit nu met 2 wiel aangedreven op cultuur wielen en getrokken spuit maar er komt een keer dat het te nat is voor dit span
+1
Hurli356
@Fendt926Driver zie juist steeds meer overstap op vaste spuitpaden. Ook bij boeren die al cultuurbanden hadden. Juist om alles wat je kapot rijdt als het iets natter wordt.
MRdeere
@joske1980 ja dat is precies wat ik dacht het kan niet
bartjuh
Hoe breed is je spuit? Boven de 33 meter zou ik niet op 'smal' spoor gaan rijden omdat de balans dat niet kn bijbenen..
joske1980
Spuit is 27 meter een bredere spuit zou per perceel hooguit 1 extra spoor schele of hij moet veel breder worden
bartjuh
@joske1980
Denk met aardappels wel om 't rooien... Als je een 2 rijer hebt en vervolgens om die ene rij de hele weg een spoor te rooier krijg je wel kluiten
MRdeere
Er rijd hier ook iemand op 2.10m spoor breedte met cultuurbanden en dan poten ze de aardappels op de spuitbaan iets uit elkaar dat kan als er met GPS gepoot word dan kun je ook in de bieten en de mais rijden
+1
Loeideutz
Hier, midden-Limburg, zie je best veel akkerbouwers spuiten met brede wielen en rijpaden. Vanaf een 100 Ha zie je nauwelijks anders meer. Zeker bedrijven die zich specialiseren in 1 of 2 gewassen. Spoorbreedte op 2 meter of 2.25. Wielen tot 650, ook onder de spuit. Wel een boombreedte van 33 tot 39 meter. Aardappelen langs het spuitspoor vaak 10% extra gepoot, dus weinig verlies. En vooral, minder groene aardappelen wat alleen maar korting oplevert.
Andere gewassen accepteert men dat er een paar rijen worden kapot gereden.

De kleinere bedrijven met meerdere gewassen zie je wel nog vaak met cultuurwielen spuiten. Hebben ook vaak nog graangewassen of conserven waar “elke centimeter telt”.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0