“...de mensen die hier hun brood moeten verdienen”

En nu jij weer!


Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

Nieuwsgrazer

Reacties

+7
George
😂 Mooi
+23
John Spithoven
Het duur 15 sec. Ik zou zeggen , zoek een financier en koop 100 keer 15 sec zendtijd na het 20 uur journaal en herhallen die boodschap. Herhalen, herhalen herhalen..
+1
Weidezicht
@John Spithoven dat is een goeie. Kunnen we daar wat mee? Wie kan dat organiseren? Ik wil daar wel 50 euro voor inleggen. (En ben zelf geen boer, althans wat betreft mijn inkomen, in het hart wel) NMV? Boerderie?
kanniewaarzijn
+8
Ja en daar sta je dan met een bek vol tanden . Boertje was niet zo dom als die leek
+5
Jannus
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
Boertje was niet zo dom als die leek

Het aller mooiste vind ik dat hij rustig en fatsoenlijk de man uit laat praten en luistert en vervolgens antwoord geeft
@Jannus daar heb je zeker gelijk in
+3
Jannus
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
daar heb je zeker gelijk in

En wat je ook heel goed kunt zien is dat hij al wijzend zijn betoog doet,lijkt me een groen linkser want die denken ook altijd dat het aan de ander ligt maar vergeten dat er altijd nog 3 vingers naar zichzelf wijzen.

en nog een schoon hemd behouden,typisch GL
+6
George
@Jannus
Ja doet ie goed en gelijk omdraaien en weglopen. 😂 😂
Schitterend.
+1
pietjepuk
@George zijn filmpjes die iets langer duren. Dan zie je die man in zijn witte bloes denken. staat dit nu ook nog op film.
+2
achterhoeker2
@George Dat is la,f je kunt tenminste in gesprek gaan, bovendien had die man met zonnebril gewoon gelijk.
+2
@achterhoeker2 is dat zo . Het probleem is veel groter dan de meeste mensen in Nederland denken . Dat vergeet die beste man
+11
duitser
@achterhoeker2 die man was er op uit om een gesprek. Dacht met z’n leasebakkie en blouse dat jonge boertje ff voor de camera onder de tafel te lullen. Zoals ie waarschijnlijk dagelijks doet voor zijn kost. Maar die jongen gaf mooi nuchter antwoord en klaar. Geen discussie. Perfect.
Nevergiveup
@duitser Hij had Arib helemaal niet nodig 🤣
+1
Erco
@achterhoeker2 u is moraalridder?
+4
achterhoeker2
@Erco Nee ik wil eindelijk eens rust in de keete .
Een stip aan de horizon waar je op kunt sturen, en niet steeds die frustratie en die haat naar iedereen.
+4
Jannus
[quote="@achterhoeker2" p="1767026"]Een stip aan de horizon waar je op kunt sturen[/quote

Maak je geen illusies want men heeft geen belang bij een vaste koers maar een dynamisch ondernemersklimaat dat zorgt voor werking en kapitaalstromen,die stip vervaagd met de dag en voor je het weet sta je in je ouwe broek te pissen
+8
achterhoeker2
@Jannus Waarom verkoop je hele boerderij niet?
Altijd dat zure verongelijkte geklaag en steeds die haat ik zou er meteen mee stoppen.
Bovendien met die wegblokkades verpest je het ook voor de melkveehouders die wel verder willen met een open houding naar de rest vd samenleving want dat is de enigste weg.
Bartlehiemboer
@achterhoeker2 Maar ook dan is het moeilijk om niet te klagen. Als je niet door de regel en wetgeving wordt tegengewerkt dan kom je er achter dat gemeente en provincie totaal niet met natuur bezig zijn en je tegenwerkt....
+2
matt
@achterhoeker2 stond hier een goed informatief stuk in de krant.
Was er zonder wegblokkades niet gekomen.

Auteur is lukas van der storm,informeert zich goed.en schrijft objectief.

(klik om te vergroten)

+2
Jannus
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Waarom verkoop je hele boerderij niet?

Typische uitspraak,gelijk op de man spelen en zuur ben ik helemaal niet want ik geniet met volle teugen van mijn activiteiten maar zie mijn inzet binnen de acties meer als een ondersteuning van de jonge generatie boeren die opkomen voor hun toekomst en ook al zijn er zaken waar ik niet gelijk met iedereen om de tafel zou gaan zitten daar laat ik me dan niet over uit want het is aan hun die de strijd voeren om daar tot het uiterste te gaan om te laten zien dat er niet nog eens decennia lang met deze generatie gesold gaat worden.

Degenen die niet opstaan of niet het lef hebben zijn bij voorbaat al verloren alvorens ze zijn begonnen

l.facebook.com/l.php/…
+2
Nevergiveup
@Jannus Ik hoop dat Tjeerd , Rutte , Jesse en zeker Carola het ook lezen

Uit het leven gegrepen , Mark je hebt niets teveel gezegd met je spiegel of decimeren. Jij bent een Kerel met kloten , die missen ze in de Haag jammer genoeg.

Hoop dat je nog veel voor ons kunt betekenen met kleine en grote stappen 👍👍👍👍👍
Jannus
Quote Reactie van @Nevergiveup:
Jij bent een Kerel met kloten , die missen ze in de Haag jammer genoeg.

Marc laat zien dat hij ook gewoon een man is van vlees en bloed en ook zijn tekortkomingen heeft maar wat wil je ook als je opstaat na de mei actie in Boxtel en vervolgens op 1 okt in DH staat voor duizenden boeren,een leerproces voor hem en eigenlijk is het erg jammer dat Jeroen iets te weinig heeft van Marc en Marc iets te weinig heeft van Jeroen
achterhoeker2
@Jannus Het is maar een suggestie, de melkveehouderij zal alleen maar meer milieumaatregelen tegen komen dat is al jaren aan de gang.
Die maatregelen opvangen dmv schaalvergroting is een old school oplossing, men mag van de jeugd (die nu snelwegen blokeren) verwachten dat ze de dialoog aan gaan met het maatschappelijk middenveld.
En via dat gesprek een toekomst te formuleren waardoor de landbouw in Nederland weer wereldtop wordt maar niet via schaalvergroting.
+1
Jannus
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Het is maar een suggestie,

Ik begrijp heel goed bepaalde gematigheid bij bepaalde mensen,we zijn nu eenmaal niet allemaal gelijk maar het dien te worden gesteld dat op sommige momenten als er al zolang tegen je benen wordt gezeikt dat je laarzen keer vol zijn en je de pis even buiten de deur gooit en dat is nu aan de hand in agrarisch nederland
+2
Realisme
@achterhoeker2 jij heb je dus al aan laten praten door dat deel van de samenleving dat wij geen wereldtop zijn. Je laat je te makkelijk een probleem aanpraten door mensen die er bitter weinig verstand van hebben.
+1
Achso
@achterhoeker2Volgens mij wordt er door de sector toch echt wel meegedacht.
Maar men wordt compleet geschoffeerd. Dat hoef je en moet je niet accepteren.
Maar even feitelijk: ik dacht dat de stikstof uitstoot te hoog is in Nederland en daardoor een plantje niet kan groeien?
Hoe kan dat nu een beroepsgroep in een hoek gedrukt wordt, daar eigendom wordt weggeroofd en ergens anders gebruikt wordt. En dan zonder enige vorm van compensatie.??
Revoluties zijn begonnen door minder..
achterhoeker2
@Achso Omdat alle belangenorganisaties tegen extern salderen zijn.
Nou moet het via dure maatregelen gestolen worden.
Noorderling
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Omdat alle belangenorganisaties tegen extern salderen zijn.

Misschien eens verdiepen in welke gevolgen nu genomen keuzes kunnen en gaan hebben. Eerst A, dan B. Eerst melders en diegene die onder de 0,05mol zitten + amvb bedrijven legaliseren. Dan is er weer te praten. Het is door overheidsfalen ontstaan, dan ga je toch niet alles weg zitten geven en met een waardeloos bedrijf achter te blijven? Als er meer dan gras wil groeien heb je geluk, anders sta je zomaar onder water.

MOB dwingt je dan tot kopen van ammoniak ipv dat je gelegaliseerd wordt als extern salderen vandaag opengezet zal worden. En als Schouten zegt dat het wel meevalt moet je nog veel beter op gaan letten. Hoeveel euro heb je al gereserveerd?
+1
hans1980
@Noorderling 0,05 mol/ha is bizar laag onhaalbaar onrealistisch
1mol/ha is werkbaar (geen grappen graag)
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Misschien eens verdiepen in welke gevolgen nu genomen keuzes kunnen en gaan hebben. Eerst A, dan B. Eerst melders en diegene die onder de 0,05mol zitten + amvb bedrijven legaliseren. Dan is er weer te praten. Het is door overheidsfalen ontstaan, dan ga je toch niet alles weg zitten geven en met een waardeloos bedrijf achter te blijven? Als er meer dan gras wil groeien heb je geluk, anders sta je zomaar onder water.

Dat moet onderdeel van de onderhandelingen zijn. Maar extern salderen was voor LC primair niet bespreekbaar. Alleen POV wilde eraan.
Noorderling
@robbies
Scheiding tussen nox en nh3 maken was de inzet. Nh3 moet tussen bedrijven ook verhandeld kunnen worden.

Onderhandelen werkt dus niet, ze pakken eruit wat ze past, verplichten het en het wisselgeld houden ze op zak, diefstal dus.
Madelief
@Noorderling 1 probleem: bij een schot tussen de sectoren is er geen uit te geven stikstof zegt Carola
Er moet ruimte komen uit de landbouw
Je kunt er van vinden wat je wilt maar het is de mening van het overgrote deel van de kamer
Baseer daarop je strategie
Dus of een plan waar je wat mee kunt of de hakken in het zand
hans1980
@Madelief dus van drijfmest af
Noorderling
@Madelief als er nh3 naar nox gaat schiet men over het fijnstofplafond. Dus dat is de volgende hobbel, nog meer vee bedrijven in de uitverkoop?
robbies
@Noorderling
Quote:
Scheiding tussen nox en nh3 maken was de inzet. Nh3 moet tussen bedrijven ook verhandeld kunnen worden

Dat is en was naïef. Het gaat om stikstof, in welke vorm maakt niet uit. Bij de toetsing voor uit te geven vergunningruimte is er ook geen onderscheid tussen NOx en NH3 gemaakt. Het meeste volume is via de vergunningensystematiek bij de veehouderij terechtgekomen in de vorm van ammoniak. ALs de industrie ook hun vergunningen op orde was er meer NOx en minder NH3 vergund geweest.

Nu zitten we met een ambitieniveau van 250 mol reductie, waarvan de veehouderij 90% moet gaan leveren. Jij wil alle bronmaatregelen door de sector zelf laten betalen??

We kunnen maar beter geld maken van de ruimte die we hebben. Dat zal voor sommige bedrijven het ontwikkelingsperspectief op de lange termijn op slot zetten. Op korte termijn creëer je een golf stoppers die hun pensioen niet perse uit de sector hoeven te halen.
Noorderling
@robbies via besluit emissie arme huisvesting en saldering wordt alles inderdaad zelf betaald.

Elke vorm van stikstof verlies kost me nu ook geld, daar groeit geen gras van of geven koeien geen melk van. Die benutting komt ook met betere landbouwpraktijk alleen wordt maar beperkt ingecalculeerd.

Loonwerkers sleepslangen haast alleen nog maar en boeren geven zelf opdracht maximaal of zelfs 50% water bij te mengen omdat ze zien dat er fors meer gras groeit, sommigen hebben alleen even een zetje nodig.

Ik kan het alleen nog nergens incalculeren of verzilveren middels het houden van meer vee of ammoniak verkopen.
Voor diegene die door willen wordt met extern salderen alles echt niet goedkoper, het is het faciliteren van stoppers, als je daarop beleid gaat maken, zijn voldoende kansen in Nederland.
robbies
@Noorderling als jij verplicht emissie moet reduceren- op die route zitten we. Brabant liep voorop - hoe ga jij dat met intern salderen betalen?
Achso
@achterhoeker2dus slikken of stikken verhaal..
Lambert1
@achterhoeker2 klagen ?
Kijk eens in de spiegel man !
Farmer_
@achterhoeker2 Je staat zeker ook in Groenlo nu 😁
+1
achterhoeker2
@Farmer_ Nee maar ik baal net zo goed van al die maatregelen , ik kan zelfs de frustratie begrijpen van die boeren in groenlo.
Maar de weg naar een oplossing zie ik niet via protesten en blokkades.
+6
Madelief
@achterhoeker2 blijf maar lekker van thuis genieten van de anderen
achterhoeker2
@Madelief Het zijn vooral schoolblagen die een leuke avond hebben met de trekker van papa.
achterhoeker2
@achterhoeker2 Meer het niveau van madeliefje.
+3
labella
@achterhoeker2 dat zijn toekomstige boeren die vechten voor hun toekomst!
+3
Nevergiveup
@achterhoeker2 Het zint jou niet zo erg , wen er maar aan ze vechten voor de toekomst , aan jou hebben ze niks
+2
Todi
@achterhoeker2 Tja wie de jeugd heeft heeft de toekomst?
+3
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @achterhoeker2:
de weg naar een oplossing zie ik niet via protesten en blokkades

Wat is voor jou wel een begaanbare weg naar oplossingen? En wat is in jou visie een oplossing?

Ik ben zelf voor het gesprek, samen om tafel. Mocht dit niet leiden tot resultaat, dan er mee naar de rechter. Om deze reden heb ik me onder andere ingeschreven bij de stichting stikstofclaim stikstofclaim.nl/ en steun de stichting agri facts, STAF, stichtingagrifacts.nl/.

Citaat van hun website:

Stichting Agrifacts wil de onderbouwing van de ‘stikstofreductie voermaatregel’ toetsen, maar het lukt tot nu toe niet om de gebruikte brondata op tafel te krijgen. Zowel het ministerie van LNV als haar adviescommissie CDM willen (nog) geen inzage geven in de gebruikte data. Het ministerie van LNV stelt de maximale limieten aan ruw-eiwitgehalten in krachtvoeders te hebben gebaseerd op onder meer cijfers uit het Bedrijven Informatie Meetnet (BIN). STAF wil die cijfers hebben, maar ving tot nu toe bot.

Wat moet ik nog meer zeggen? We worden gewoon bij de neus genomen, dat was al zo bij bijvoorbeeld de onderbouwing van de comissie Remkes, die pas na de doorrekeing door Mesdagfonds iets meer openheid van zaken gaf (plus dat er een flinke hoeveelheid nonsense roddel over Mesdag werd verkondigd, helaas, dat is het niveau in dit land).

Ik ben niet voor het lastig vallen van mensen die geen aandeel hebben in onze problematiek, maar als we netjes blijven praten, worden we gewoon platgewalst door de regering. Deze geeft niks om milieu, biodiversiteit, natuur en hoe men het allemaal benoemd. Dat is slechts voor de bühne, achter de schermen gaat het om macht, baantjes, aanzien en reputatie. Je ziet het bijvoorbeeld aan het beleid omtrent de wolf die terugkeren mag in Nederland. Daar waar zich een roedel vestigt wordt dit gebied tot natura 2000 verklaart... En zo wordt de wolf zonder dat zelf te weten voor het karretje gespannen van de lieden ons land graag tot een stadspark willen maken.
+2
kanniewaarzijn
@jammermaarhelaas Ik ben het volledig met je eens, als het tenminste zo was dat je wel eerlijke en onafhankelijke rechtspraak zou hebben. Maar we weten allemaal dat de "recht"erlijke macht onderdeel is van de situatie die je in je laatste alinea beschrijft. Je zult daar dus nooit een poot aan de grond krijgen, al heb je 100% gelijk.
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Neemt niet weg dat je inderdaad geen burgers moet gaan lastig vallen. Beter is om massaal te weigeren mee te doen aan allerlei onzinnige, niet onderbouwde regelgeving waarmee je verplicht wordt je eigen graf te graven.
matt
@George en gelijk omdraaien

Dat vind ik dus niet,gewoon rustig te woord staan.
En uitleggen waarom je daar staat te blokkeren,vond het jammer dat hij die
Man de rugtoekeerde,hij was mond fiat genoeg.
Farmer_
@matt Die gladjanus zat ff met zijn hand te draaien en wist niet goed wat hij erop zeggen moest.
matt
@Farmer_ dat draaien van zijn hand,was een reactie op het weglopen van
Die jongen.
pieta
@Farmer_ Volgens mij niet. Jongen liep gewoon weg terwijl hij eigenlijk in gesprek was met hem. En hij zal ook niet direct de achtervolging in willen zetten. Een beetje begrip voor de mensen die daar lange tijd staan te wachten is niets mis mee. Beetje je eigen inleven in de ander. Hij keurt toch ook de acties niet af. Hij zegt enkel dat degene die je het hardst treft niet degene zijn die het jou zo moeilijk maken.
mestyle
@Jannus

En dat het ook nog eens beetje patser/dik doener is die wel.wel.even denkt ze op hun plek te kunnen zetten en vervolgens keihard faalt
+1
achterhoeker2
@mestyle Hij wou gewoon rustig het gesprek aan , maar die jongen kon dat niet en vluchte.
Todi
@achterhoeker2 Het gesprek aan gaan is niet meer van deze tijd. s
+1
Achso
@achterhoeker2nee, hij wilde de jonge veehouder beleren.. Arrogantie ten top. En daar hoef je je niet voor te lenen
+2
pieta
@Jannus Ik vind het jammer dat ie er niet bij zegt dat hij het ook heel vervelend vindt om zo je punt te maken omdat overleg redelijkerwijs niet mogelijk is. De man heeft ook gelijk. Hij kan daar gaan staan voor iets waar ie totaal geen schuld aan heeft waarschijnlijk.
+1
Jannus
Quote Reactie van @pieta:
ie er niet bij zegt

We zijn nu 9 mnd verder,ik meen dat er genoeg gezegd was,door zijn uitspraak tikt hij deze brave man in zijn bovenkamer en dat blijft langer hangen dan in zijn kruis
jammermaarhelaas
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
Boertje was niet zo dom als die leek

Wat bedoel je hier mee?

Dat dat "boertje" er dom uit zag?
Of dat die leek dommer was?

Ik ben van mening dat beide niet dom zijn, maar dat die burger een heel fatsoenlijk mens is, want gaat het gesprek aan, en die boer moest even zijn grieven kwijt, daarvoor stond ie daar.

Achso
@jammermaarhelaasgaat om nogal wat meer dan ‘even zijn grieven kwijt’
+1
jammermaarhelaas
@Achso

Zeker, geldt ook voor de man in het muziekfragment, of je wel of geen fan bent van zijn muziek, de boodschap lijkt me duidelijk: men ziet mij als domme boer, maar ik weet wel degelijk hoe de zaken in elkaar steken. Geldt voor de boer in het facebook filmpje net zo 😉
+4
Groen1

+10
Mdbm
Mooi gezegd en een zeer mooi filmpje, maar mensen hinderen die er helemaal niets mee te maken hebben vind ik storend. Voor het eerste protest had iedereen zeer veel respect, voor het 2de iets minder, en zo maar verder. Als binnenkort de socialisten de straten gaan afzetten omdat ze het niet eens zijn met de regering, vervolgens de bouwvakkers omdat ze vinden dat ze te laat op pensioen mogen, dan de leerkrachten, de verpleegsters,...en ik sta dan wel iedere keer met mijn personeel in file...De realiteit is dat je met je protest de economie zeer veel geld kost, zonder de juiste mensen te raken en vaak nog verder van een oplossing te komen dan voordien. Enkel op het moment zelf voelt het zeer goed aan.
+4
BertK
@Mdbm Gedeeltelijk heb je gelijk maar je vergeet dat geprotesteerd wordt tegen een niet bestaand probleem wat niet alleen de boeren maar iedereen veel geld gaat kosten. De overheid rookt de boeren uit om goedkope grond voor natuur, woningbouw en industrie maar vooral om zeggenschap over de inrichting van het platteland. Ook de burger die daar wil wonen komt hier goed mee weg met alle aangeboden woonboerderijtjes.
+1
Mdbm
@BertK Dat begrijp ik. Ik ben dan ook niet tegen het protest, maar wel de hinder die veroorzaakt wordt aan partijen die er niets mee te maken hebben. Die man met het witte hemd waar zo mee gelachen wordt is misschien wel jullie bankdirecteur, die de financiering van je trekker heeft goedgekeurd, of je verzekeringsagent die na die grote stalbrand er toch voor gezorgd heeft dat je kan verder boeren, de ingenieur die de vario van die trekker ontworpen heeft,...
+3
Nevergiveup
@Mdbm Die kunnen ook gerust betaald een poosje langer in de SUV zitten.
+1
@Mdbm wat wil je nu zegen dan dat hij ook overbodig is als het bij 70% van ons er niet meer is
+2
Mdbm
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Denk je nu echt dat je op je klompen in Den Haag gaat aankloppen en wat amok gaat maken er een oplossing komt? Op deze manier denken ze in Den Haag : ‘binnenkort 70 procent minder amokmakers’

Je moet het ook eens van een ander standpunt bekijken. De Black lives matters betogingen met plunderingen hebben er ook enkel maar voor gezorgd dat er een grotere kloof is tussen links en rechts en centrum steeds kleiner wordt.

Oplossingen worden aan tafel gevonden, met meer argumenten als ‘Wie zorgt er voor jouw eten?’ Niet op straat. Als de Nederlandse boer het niet doet importeren we wel, maar je denkt toch niet dat we gaan verhongeren?
@Mdbm je zegt zelf dat je niet tegen protesten bent . Dan haal je er een boel beroepen bij . En dan vraag ik jou wat je nu zegen wild . Kom je met een heel verhaal en geen antwoord. Is het niet zo dat het je geld kost als als dicht staat en je daarom zo vel bent. Ik wort er niet koud of warm van
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Mdbm:
Als de Nederlandse boer het niet doet importeren we wel,

Al eens uitgerekend wat dat kost?
+1
Weidezicht
@Mdbm met dat black lives matter heb je zeker een punt, ik merk om mij heen heel veel weerstand tegen hun standpunten juist vanwege hun manier van doen hier in nederland omtrent zwarte piet e.d.
+3
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Mdbm:
jullie bankdirecteur, die de financiering van je trekker heeft goedgekeurd, of je verzekeringsagent die na die grote stalbrand er toch voor gezorgd heeft dat je kan verder boeren, de ingenieur die de vario van die trekker ontworpen heeft,...

Kortom: die ook allemaal aan de boer verdienen.
+1
Mdbm
@kanniewaarzijn De boer verdiend ook aan hun. Of dacht je dat die mensen niet eten? Zo werkt nu eenmaal de economie.
Nevergiveup
@Mdbm economie is anders , en komt na de onmisbare eerste levens behoefte eten en drinken. Beetje geschiedenis en wereld kennis laat dat nog steeds duidelijk zien.
+2
kanniewaarzijn
@Mdbm Daar heb je een punt. Zo zie je maar weer: we hebben elkaar allemaal nodig.
+3
Achso
@Mdbm dat is wel heel kort door de bocht:. - ik dacht dat het stikstof probleem Was om een of ander bloemetje te beschermen? Niet dus, het is een herverdeling van eigendom.
- je gaat ook niet tegen een metselaar zeggen, dat ze vanaf nu de voegen moeten uitkrabben met een tandenborstel, omdat iedereen Dan met vakantie kan.
- de sector is met een beter plan gekomen. Maar nee hoor: bedankt voor de moeite, we drukken onze eigen zin door en succes ermee. We gaan nu op vakantie..
En natuurlijk voel je je als agrariers dan behoorlijk genaaid
+3
Mdbm
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Ieder beroep vindt dat ze een reden hebben om te protesteren, maar de realiteit is dat alle andere mensen wel in de file staan en hun ‘brood’ niet kunnen verdienen. Beetje egoïstisch toch?
Ik ben tegen protesteren op openbare weg omdat het te veel mensen raakt. Ofwel ben je een amokmaker, en kom je niet verder dan ruzie en lawaai maken, ofwel ben je een ondernemer en zoek je naar oplossingen. De ondernemers zullen dit wel overleven. De amokmakers zullen helaas moeten inkrimpen omdat ze te druk bezig waren met roepen over hun problemen, zonder er oplossingen bij te vinden.

Versta me nu niet verkeerd. Ook ik ben ‘trots op de boer’ en met mijn kleine schapenhouderij in het pittoreske Beerzel heb ik geen last van oa de stikstofregels. Ik probeer je alleen duidelijk te maken dat je met deze vorm van protest meer kwaad doet dan goed. Bij de eerste betoging had misschien wel 90 procent van de mensen sympathie voor de actie. Voor deze actie misschien nog 20 procent. Als je de opkomst zag bij de eerste betoging en die 3 mensen en een paardenkop bij de laatste betoging lijkt me toch dat ik niet de enige ben met deze mening.
@Mdbm ben het voor een deel wel met je eens maar het ondernemen houd wel een keer op met regels die nergens opslaan . Als ze nu eens met een beleid komen van tien jaar 5 is ook goed daar kun je wat mee . En de ruimte die de boeren nu maken gaat zonder vergoeding naar de bouw . Zit daar het probleem niet . En de vergunning die de boeren hebben wat is die nog waard ? Komt nog eens bij dat wat je niet er in stopt komt er ook niet uit dus de mest norm in de rekenmodel moet ook onder uit . Hier hebben wij ook geen last van de voerregel . Maar zie al wel jaren dat waar ze met de mest tabellen mee rekenen niet in verhouding staat wat ik in de mest heb zitten volgens tabel 1.5kg fosfaat en 4kg stikstof hier met afvoeren drijfveer 0.7 fosfaat en 1.7 stikstof met mest wat de auto haast niet in wil en in een silo moet om het niet door een bemester wil
+1
achterhoeker2
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Jullie waren toch zo tegen extern salderen?
Nu pakken ze het op zo'n manier van je af.
Probeer (al is het maar voor één keer) iets verder te kijken dan je eigen beperkte visies, en probeer ook het probleem eens te bekijken van uit het oogpunt vd "tegenstander " dan kom je tot overleg en resultaten.
@achterhoeker2 goed leg jij het eens uit hoe het wel moet dan
achterhoeker2
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Maak de stikstofruimte volledig vrij verhandelbaar zonder schotten en met een beperkte afroming , dan kunnen boeren wie door alle maatregelen gedemotiveerd zijn verkopen en kan de sector grondgebonden verder.
Dat is de enigste en goedkoopste weg.
@achterhoeker2 ben ik niet met je eens . Dat is het eene gat vullen met het andere en over 10 jaar is er niks bereikt. Stikstof van de landbouw heeft niks en dan ook niks met nox te
maken. Dat er wat gebeuren moet snapen wij allemaal wel . Maar begrijp wel dat de landbouw niet tegen het grote geld op kan .Dat kan alleen als wij ook 10% winst maken over de waarde van het bedrijf
achterhoeker2
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Wat kan jou het schelen of nox geen ammoniak is en vice versa, als ze maar geld bieden.
Als we vasthouden aan persé de stikstofruimte bij de landbouw houden dan moet het via technische en innovatieve oplossingen dat is duur en niet (meer) op te vangen via schaalvergroting .
+4
@achterhoeker2 geen opvolgers?
+2
Farmer_
achterhoeker2
@Farmer_ Maar boer zijn is toch ideologie, of boetedoening?
Er is een hele groep melkveehouders ontevreden en niet in staat om de "move"te maken naar milieuinclusieve landbouw laat hun dan stoppen ipv de boel te frustreren.
+1
Farmer_
@achterhoeker2 Je zit wel op een lijn met de politiek.
achterhoeker2
@Farmer_ Dat heet realisme.
Farmer_
@achterhoeker2 Geen Achterhoekse denkwijze.
+1
achterhoeker2
@Farmer_ Het is een veranderingsproces net als de ligboxenstallen in de jaren tachtig, het melkquotum kopen in de jaren negentig , je zult mee moeten anders is het stoppen.
De milieumaatregelen worden al twintig jaar steeds strenger de boodschap van de overheid en de maatschappij is duidelijk n.m : verander naar maatschappelijk verantwoorde landbouw .
Madelief
@achterhoeker2 definieer je holle frasen even
Maatschappelijk gewenst is mi een continu voortschrijdend proces zonder realiteitszin waarbij de afstand tussen het gewenste en gerealiseerde steeds groter wordt
Die route is op voorhand kansloos
Wanneer je zelf het wil proberen, graag👍
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
e boodschap van de overheid en de maatschappij is duidelijk n.m : verander naar maatschappelijk verantwoorde landbouw

Vandaar dat grondgebondenheid nooit verankerd is in wetgeving, de AmvB opgeschroefd werd van 100 naar 200 melkkoeien etc. Omdat ze iets anders wilden dan waar wetgeving voor werd gemaakt.
+1
Lambert1
@achterhoeker2 volg mij ben jij van d 333
achterhoeker2
@Lambert1 Ik wil alleen maar aangeven dat al die protesten, wegblokkades niks zullen helpen.
De overheden, en de verwerkende industrie willen milieubewuste productie dat is een trein die door rijd en niet stopt en zeker niet omdraait.
+3
Farmer_
@achterhoeker2 Het helpt zeker en er zullen er steeds meer komen die tegen dit Fascistische beleid gaan.
Nevergiveup
@achterhoeker2 In Nederland word het meest milieu bewust geboerd en geteeld van de hele wereld , WORD EENS WAKKER MAN !
+3
Nevergiveup
@achterhoeker2 of wil je allemaal van die gentech en roundup-preharvest producten uit het buitenland halen , WORD WAKKER !
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @achterhoeker2:
De overheden, en de verwerkende industrie willen milieubewuste productie

Geloof je dat nu werkelijk? Nooit gehoord van een dubbele agenda?
+1
Lambert1
@achterhoeker2 ben ik niet met jou eens
Als er niets gebeurt was dan waren ze al bezig geweest om de helft van de boeren op te ruimen
Het lto beleid werkt niet dat is afgelopen jaren wel duidelijk geworden
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Lambert1:
waren ze al bezig geweest om de helft van de boeren op te ruimen

Er zijn er die beweren dat dat met ondernemerschap te maken heeft. Dat zou zo zijn als die regels daadwerkelijk milieudoelen dienden.....
+2
Madelief
@Farmer_ dat mag hij
Hij mag niet zeggen hoe ik het moet doen
Ik moet niks
Achterhoeker heeft het profiel van een verenigingsboer die over lijken van collega’s gaat
Hoe meer er opzouten, hoe liever
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Er is een hele groep melkveehouders ontevreden en niet in staat om de "move"te maken naar milieuinclusieve landbouw laat hun dan stoppen ipv de boel te frustreren

Waarom moeten die stoppen? Hebben die iets verkeerd gedaan?
+1
achterhoeker2
@pieta Vind je die mensen bij de wegblokkades en die hier op prikkebord zo tekeer, gaan zulke gelukkige mensen ?zijn dat boeren die plezier in het werk en het leven uitstralen?
Ze willen verandering maar komen steeds de wetgeving tegen, dan moet je soms je conclusies trekken.
+1
Madelief
@achterhoeker2 ik moet niks
pieta
@achterhoeker2 Je moet ze niet allemaal over één kam scheren. BLM(boeren levens matter 😁 )he, vooroordelen over dat ze alleen maar tekeer gaan.
+4
robbies
@pieta wanneer je jonge gasten spreekt die nu al te hoop lopen tegen de regelgeving, dan vraag ik me echt af of ze geschikt zijn om in de veehouderij verder te gaan. Regelgeving is van alle tijden. Eind jaren 70 liepen boeren te hoop tegen melktanks. Daarna tegen quotum, tegen de interimwet, tegen de mestwetgeving uit de jaren '90. Dat zal ook niet veranderen in Nederland regeltjesland. Met hard werken alleen kom je er niet meer
+1
Madelief
@robbies op welke manier kom je er wel?
We zijn koplopers en worden genadeloos met een mes in de rug gestoken
Niet 1 keer, maar zo vaak als nodig is
Geef me de gouden tip
robbies
@Madelief er is niet 1 gouden tip, maar een positieve grondhouding van huis uit helpt al behoorlijk. Een zuur thuisfront zal geen kroost voortbrengen die positief ten opzichte van de sector staat. Logisch dat de volgende generatie dan de brui eraan geeft. Maar is dat dan het gevolg van de regelgeving? Ik denk het niet
+3
Madelief
@robbies De opvolger is hier al harder dan de boer
Degenen die moeite met mij hebben gaan misschien heel wat beleven over een aantal jaren
Kwestie van kinderen laten zien hoe de wereld is en ze zelf keuzes laten maken
Ik ben niet zielig of zuur maar schets een toekomstig beleid en klimaat om te ondernemen die de meesten van de huidige generatie de das om gaat doen
Wil de jonge garde verder met de toko dan zullen ze eelt op de ziel moeten hebben
robbies
@Madelief Jij betrekt het op jezelf. Moet je zelf weten, maar ik praatte in het algemeen. Jij bent er stellig van overtuigd dat je een opvolger hebt, maar dat weet je pas zeker als ze ook een deurtje verder gekeken hebben. Het zal niet de eerste keer zijn dat een opvolger alsnog gaat twijfelen als hij voor de overname staat. Van de week was er hier zelfs nog eentje heel open over. Zelfs Mark vd Oever had zijn twijfels las ik ergens deze week

Doemscenario's werden er in de jaren '80 ook geschreven en toch zijn we er nog steeds. En zo zal het ook met de volgende generaties zijn. Die zullen schouderophalend naar deze periode kijken. Met je laatste zin ben ik het volmondig eens. Eelt op de ziel is nodig, maar dat hoort ook bij het ondernemerschap
Madelief
@robbies sorry, ik bedoelde potentiële opvolger
Misschien wel liever niet
Jannus
Quote Reactie van @Madelief:
eelt op de ziel

Carola heeft patent op het kweken van eelt
Madelief
@Jannus te veel eelt dan krijg je pijn aan de voeten
Fff wegsnijden, likdoorns er uit en je gaat weer als een spoor
achterhoeker2
@Madelief Probeer de verbanden te zien , veranderen is van alle tijden.
Ik ga ook liever voor verdubbelen maar dat gaat hem niet worden.
De politiek (van links tm rechts) wil meer aandacht voor het milieu, dat daar een ruime vergoeding tegenover moet staan lijkt me redelijk
Madelief
@achterhoeker2 kijk, nu komen we verder👍
Eerst de vergoeding regelen, dan wil ik wel er naar kijken
pieta
@robbies Ik spreek ze niet. Jonge gasten die bezig zijn met regelgeving die hebben dat vd generatie er voor. Jonge gasten zijn bezig met de dagelijkse gang en wat ze willen. Meer grond, grotere veestapel, meer met natuur etc
+1
Achso
@achterhoeker2milieu inclusief en duurzaam. Er zijn er veel die nog wachten op de specifieke formulering daarvan. Als men dat wil moet men daar eerst een definitie van maken. Niet eigendom weg roven.
+1
Bartlehiemboer
@Achso Klopt, wij denken het nu goed te doen hier maar er kan zo weer een regel komen dat we het juist helemaal verkeerd doen en ja, alles afgepikt gaat worden. dat is juist het punt denk ik waar we allen helemaal niets mee kunnen
Jannus
Quote Reactie van @Achso:
milieu inclusief en duurzaam. Er zijn er veel die nog wachten op de specifieke formulering daarvan. Als men dat wil moet men daar eerst een definitie van maken

Die is er:Natuurinclusief en ben je in staat daar zelf invulling in te geven dan is dat een verrijking van je bedrijfsvoering en wordt breed ondersteund door diverse partijen,er is wel een probleem...

je moet er wel zelf voor open staan en het lef te hebben te willen veranderen
Bartlehiemboer
@Jannus Ander probleem is ook dat er nog steeds geen vergoeding tegenover staat wat je (goede) bedoelingen dekt. Het is nog steeds zo dat de (intensieve) gangbare boer het beste uit de bus komt. Als ze de bioboeren beter vergoeden zouden er best meer willen overgaan. Wij denken er juist bijna aan om maar weer een gangbare boer te worden. Puur om het hoofd boven water te houden.
pieta
Quote Reactie van heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl:
Maar begrijp wel dat de landbouw niet tegen het grote geld op kan

Daar kun je gewoon iets voor regelen qua wetgeving. Ik zou ook wel geïnteresseerd zijn om wat te verkleinen tegen goede compensatie. Beperkt extern salderen toestaan zou voor mij wel bespreekbaar zijn.
+1
pieta
Quote Reactie van @achterhoeker2:
Dat is de enigste en goedkoopste weg

Met zo'n aan zekerheid grenzende mening ben jij vast en zeker een goede om met te gaan overleggen. 😁
+1
@achterhoeker2 en het heeft niks met een beperkte visies te maken. Wel met regel op regel het is wel eens klaar dacht ik
achterhoeker2
heuvel.ten.a@hetnet.nl">@heuvel.ten.a@hetnet.nl Mee eens die maatregelen zijn om gek van te worden daarom moeten er keuzes gemaakt worden.
Die voermaatregel helpt niks, dus over een paar maand komt er weer iets nieuws.
Maak dan een regeling die boeren de mogelijkheid geeft om comfortabel te stoppen (extern salderen bijv) en ja dat zal leiden tot minder vee in Nederland.
Maar dan komen de kosten bij de toeleveranciers ipv bij de melkveehouders.
+1
Farmer_
Quote Reactie van @achterhoeker2:
dus over een paar maand komt er weer iets nieuws.

Natuurlijk komt er weer wat nieuws, tsunamie van nieuwe beperkingen totdat ze de landbouw daar hebben waar hun het willen, in samenwerking met de leugen media en zgn geleerden.
+1
Bartlehiemboer
Blijf me afvragen welk werk die beste man doet....
mestyle
@Bartlehiemboer waarschijnlijk een dikbetaalde baan die als die er niet zou zijn je ook niet zou missen
@mestyle maak niet zo veel uit wat de beste man doe . Ik snap hem heel goed een als je de rest van het flimpje kijkt snapt hij het ook wel . Hij is gewoon wat boos om die graag optijd op zijn vrouw wil.
ambu954
@mestyle maar hij zat wel te telefoneren in de auto en toen reden er maar zo een trekkers de snelweg op Was het nu de schrik van de trekkers waar hij snel voor moest stoppen of dat hij niet goed oplette door het telefoneren en daardoor maar net op tijd kon stoppen 😄
+5
slagroomvla
@Bartlehiemboer Ziet er uit als zo'n vertegenwoordiger waar je nooit op zit te wachten..
Daats
@Bartlehiemboer waarschijnlijk ook een zelfstandig ondernemer, anders had ie zich niet zo druk gemaakt, mijn brood komt trouwens bij de bakker vandaan, en indirect bij een akkerbouwer die zich niet druk kan maken om een voer
regel....
m uut m
@Daats
En waarschijnlijk niet eens in Nederland woont.
+1
Achso
@Daatsen de melk uit de supermarkt en indirect van een veehouder. En waarschijnlijk ook 1 die niet getroffen wordt door het Nederlandse gepruts. Je opmerking raakt kant noch wal
+3
mestyle

dit was het volledige filmpje waar het in kwam
+2
Alan
@mestyle respect voor deze mensen. Als ze het bedrijf koud weg saneren hoef je ook niet meer aan het imago te denken. Dan is het gewoon knokken.
+4
Melkboer16
@mestyle de man die brood moest verdienen was eigenlijk best sympathiek! De opmerking van de boerenjongen was leuk maar de man vatte het eigenlijk best goed op
de jonge
@Melkboer16sympathiek?? hij stond gewoon met zn mond vol tanden omdat hij niet anders kan dan toegeven dat deze jongen gelijk heeft
+6
pieta
@de jonge Lul toch niet. Man vertelde gewoon netjes zijn waarheid. En die jongen was lekker bijdehand. Op zich leuk maar hij liep meteen weg. Die man stond niet met zijn mond vol tanden maar kon het gesprek verder niet aangaan omdat de jongen verontwaardigd wegliep.
+3
Achso
@pieta die man hield nog net geen belerend vingertje omhoog.. Daar hoef je je niet voor te lenen voor dat soort omhoog gevallen volk
+1
pieta
@Achso Dat vind ik dus niet. Ik vind hem niet belerend overkomen. Hij wil gewoon zeggen dat ie met zijn wegafzetting eigenlijk degene die er staat te wachten te pakken heeft (naait dacht ik) en degene wie aan het roer vh beleid en de framers van links waar ie last van heeft niet te pakken heeft. Maar gewoon de mensen die op de weg zitten om ook de kost(het beruchte brood) te kunnen verdienen.
hans1980
@Melkboer16 je staat toch wel aan onze kant?
hofmiddelburg
@hans1980 Blijkbaar niet.
+16
dwers
Ik vond het gouden , zo'n mooi nuchter antwoord van die jongen 👊👊 boem 🤣🤣🤣🤣
robbies
.
+5
hans1980
De krant van 2040

(klik om te vergroten)

+2
weurding
@hans1980 is er dan nog een krant?
Bartlehiemboer
@hans1980 Ja, ha ha en dan nog steeds een parlementaire enguete....Zo zal het zijn
avondrood
Machtig fragment. Je blijft lachen bij herhaling. Tis nog de waarheid ook
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!