David Brown 990 - Plots tikkend geluid maar de kleppen staan goed

Tijdens het rijden hoorden we plots een kikkend geluid dat er voordien niet was. Via het forum hebben we dan advies gevraagd, en er werd aangeraden om de kleppen te stellen. Intussen hebben we dat dan ook, gedaan maar de kleppen stonden relatief goed. We hebben ze nu uiteraard wel juist gezet. Wat kan er nu nog aan de hand zijn? Want het tikkend geluid is er nog steeds na het stellen van de kleppen...!?

Deel dit topic

DBRaymond

Reacties

Wimsumar
Beste DBRaymnd: Nog even wat voor de duidelijkheid: Je schrijft: "Tijdens het rijden hoorden we....enz".
Niet-rijdend is het geluid er ook? Dat wil zeggen, het tikgeluid komt niet uit de versnellingsbak o.i.d.?

Welke oliesoort heb je gebruikt bij de laatste motorolieverversing?
Oude trekkers(motoren) verdragen namelijk niet/slecht moderne geheel of gedeeltelijk synthetische motorolie.
DBRaymond
Hallo Wimsumar : Inderdaad, tijdens het rijden hoorden we plots een tikkend geluid. Ik bedoel dus toen we het plots hoorden dat de tractor onbelast was en dat we dat geluid nooit voordien hebben gehoord. Maar sindsdien doet de trekker dit ook wanneer hij niet rijdt. Dus het komt zeker niet uit de versnellingsbak.

De olie die we gebruiken is 15W40.

Ik hoop zo weer een stukje korter bij het probleem en de oplossing te komen.
Wimsumar
Beste DBRaymond: Met de aanduiding "multigrade 15W40" is op zich niets mis mee, echter, (synthetische) toevoegingen in moderne "(Semi)-synthetische motorolie'' blijken funest te kunnen zijn voor oudere motoren. Met ander woorden, de olie zou in plaats van smeren de motorlagers kunnen 'opvreten', met nu de "tik" als gevolg.

Lees deze info: kroon-oil.com/nl/producten/…
DBRaymond
Het betreft een scherpe tik die naarmate het toerental wordt opgedreven toeneemt.

Iemand enig idee hoe we dit probleem ook oplossen?

Het lijkt dat de trekker sinds het getik ook wat meer (blauw) rookt.
Wimsumar
Beste DBRaymond: De tijd lijkt aangebroken te gaan "cashen". 😉

In een andere topic van jouw schreef je:

"Ik heb overigens ook nog de voormalige verdeler van deze tractoren naar de tractoren laten zien en hij heeft mij verzekerd dat het zeker de moeite waard is om te vervangen wat defect is/gaat…".

DBRaymond: Welnu, vraag deze verdeler wat de tik kan zijn.

Ook schreef je eens:

"Wat die 1000 euro waarde betreft (ik ken de actuele waarde van deze trekker niet), maar in het slechtste geval verkoop in hem in onderdelen. Enkele jaren terug hebben we een degelijke tractor gedemonteerd voor onderdelen. De onderdelen zijn inmiddels lang verkocht. Uiteindelijk heeft die tractor 7225 euro opgebracht… Dus zo zie je dat die 1000 euro trekkerwaarde relatief is…".

DBRaymond: Niets staat demontage in de weg, lijkt me.
DBRaymond
Hallo Wimsumar : inderdaad, voor het tikkend geluid hebben we een voormalige dealer van David Brown (thans Fendt & New Holland dealer) laten kijken en deze beweerde toen dat het zeker de moeite waard was om de trekker verder in orde te zetten. Ondertussen is dat tikkend geluid natuurlijk nieuw.

En destijds hebben we inderdaad een David Brown uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht voor 7425 euro, want recent hebben we de injectiepomp nog kunnen verkopen voor 200 euro.

Thans is het zeker niet onze bedoeling om deze trekker uit elkaar te halen indien hij nog is te herstellen. Bovendien betreft dit een trekker die thans slechts 6700 uur op de teller heeft staan… Stel je voor dat iedereen bij het minste probleem zijn trekker uit elkaar vijst… Bovendien staat op deze trekker een frontlader wat hem een bijkomende waarde geeft.

Dus heeft iemand enig idee wat hier het probleem zou kunnen zijn en hoe we het kunnen oplossen?

Alvast bedankt!
Wimsumar
Beste DBRaymond: Ik heb 1 keer meegemaakt dat een trekkermotor ook plotseling een tikkend bijgeluid kreeg: bij demontage bleek de krukas bijna in tweeën te zijn gebroken ( het was dus een kwestie van misschien seconden geweest dat de krukas bij draaiende motor in tweeën was gebroken maar ik heb 'm nog snel uit kunnen zetten en zo de schade kunnen beperken).
Nu je schrijft dat de trekker van jouw een voorlader heeft zou (met de nadruk op 'zou'!) door de torsie die de voorlader op het trekkerframe geeft de krukas misschien ook een breuk kunnen hebben opgelopen.
Wat in de andere topic over dit onderwerp is genoemd, de doorstotende zuiger als gevolg van een slecht drijfstanglager, blijft ook een goede mogelijkheid.
Toch, vaak blijken bijgeluiden vaak 'onbenulligheden' zoals een losgeraakt onderdeeltje wat meerammelt of aanloopt op een draaiend onderdeel of zoiets dergelijks.
Kortom, aan de hand van de informatie die jij geeft/kan geven is vrijwel niet te zeggen wat de tik bij jouw trekker veroorzaakt.
Het enige wat je nog kan doen om in dit topic meer zekerheid te krijgen is het maken/plaatsen van een filmpje van de trekker met draaiende motor zodat het tikgeluid door ons forumleden ook goed hoorbaar is.

P.S.: Dat we gedurende het gevraagde filmpje getuige worden van een fenomenale vastloper kunnen we natuurlijk niet instaan. 😃
DBRaymond
Beste Wimsumar : mogelijk is ook hier een problemen met de krukas, maar ook in dat geval is het de moeite waard om hem eruit te halen en in het beste geval te laten slijpen of in geval van een breuk zoals je aanhaalt te vervangen, krukassen waren vroeger duur maar tegenwoordig niet meer.

Zelf denk ik dat er een probleem kan zijn met een van de zuigerveren die het heeft begeven en op een van de zuigers is komen te liggen en alzo dat tikkend geluid veroorzaakt.

Natuurlijk besef ik dat het aan de hand van de informatie dewelke ik kan opgeven niet bijzonder moeilijk zoniet onbestaande is om een juiste diagnose te stellen.

In elk geval de motor zal open moeten om te zien wat er juist aan de hand is.
huub case
Kijk je balsansasje maar eens na, bij ons een landini had dat ook vooral hoorde je het als je vol gas gaf, was er een boutje van het balansasje afgebroken, kan het ook zijn
rendersteyr
Waarschijnlijk zit het probleem tussen krukas en drijfstang. gwn carter eronderuit drijfstangen los en andere plaatjes steke. of me tegenslag ok ne andere krukas.
sprokkel hout
Beste dbRaymond u heeft wel pech met deze aankoop jammer met maar 6700 uur zou het toch anders moeten zijn
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de David Brown 990 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!