Onbekend Tractor - Mag je met een trekker zonder kenteken door Duitsland rijden??

Hallo,
Ik heb een vraagje: Mag je (voor hobbymatig gebruik) met een tractor door Duitsland heen rijden, zonder kenteken plaat?

Heb een machine zien staan in Nederland, maar via Duitsland is het sneller rijden.
Indien het verschil uit maakt: Het is allemaal hobbymatig, dus niet voor een baas of eigen bedrijf.
velsje

Reacties

Martinsame
In Duitsland heb je wel een kenteken nodig op de trekker.
remco rooks
Er zijn er hier in de Achterhoek genoeg boeren die de mais uit duitseland halen en rijden ook zonder kenteken maar of dat helemaal mag weet ik niet. op RDW staat dat je een gv kenteken nodig hebt
1046
Heb wel eens gehoord dat je soort dagvergunning kon krijgen voor duutsland
Fordje4600
@1046 heb ik ook gehoord, volgens mij moet dat wel kunnen ja. Wel per gemeente/gebied
peter-hendrix
Als het goed is kun je bij de KBA (www.kba.de) een Kurzzulassung aanvragen. krijg je tijdelijke kentekenplaten en Europese basis verzekering.
Fendt926Driver
Voor eigen gebruik mag het.
Voor een ander niet.
Verzekering gaat er soms wel een maximum km duitsland in bij zetten
stegboer
Hier rijden er ook genoeg na Duitsland zonder kenteken
joozt
Ik ben ook wel eens door Duitsland gereden om een machine op te halen. Heb toen ook op meerdere plekken navraag gedaan. Niemand kon het met zekerheid zeggen maar er waren veel mensen die beweerden dat je door Duitsland mag rijden als het puur en alleen is om iets op te halen oid. Als je voor het uitvoeren van landbouwactiviteiten komt heb je een kenteken nodig (en de rest) Ik heb het toen gewoon gedaan, meerdere politieauto's tegen gekomen maar geen last gehad.
mike_v
Quote Reactie van @joozt:
puur en alleen is om iets op te halen oid

Dus als ik een vracht tarwe ga halen heb je geen kenteken nodig. Ik zou er niet teveel van geloven.
Fendt926Driver
@mike_v als jij met je eigen trekker voor jou eigen gaat halen mag het.
Maar niet met andermans trekker en als loonwerker heb je ook nog vrachtwagen rijbewijs nodig
wotan2
Gv kenteken aanvragen bij rdw; kost in totaal incl platen rond € 100,-, bij de verzekering een groene kaart aanvragen (gratis). Dan ben je tot het echte tractor kenteken komt gewoon wettelijk goed bezig en kun je rijden wanneer je wilt.
Hier nog een linkje:
rdw.nl/particulier/voertuigen/…
bas101
@wotan2 platen kosten maar rond de € 13 stk , dus voor 2 platen en kenteken zit je aan € 66 .
wotan2
@bas101 + een aanhangerplaat, nogeens 13 euro. Ben je op 79 Euro, ben je van heel het gezeik af, en kun je wanneer je wil buitenland in. Zonder zul je misschien zo maar geen bekeuring krijgen, maar wat als je schade rijdt?
bas101
Ze hebben mij wijsgemaakt dat je in t grensgebied zonder platen mag rijden , verder weg erin echter niet , waar dan de km grens ligt konden ze mij niet zeggen, ik heb deze regel verder nergens op internet kunnen vinden , volgens t RDW heb je GV platen nodig , ik heb altijd zonder problemen met mijn oldtimer tractoren Duitsland ingereden , t is dan dus wel in t grensgebied en je rijdt max 20kmh , ik zit bij grensovergang Aalten Dinxperlo Winterswijk als je met zon nieuwere tractor die 40kmh of 50kmh gaat rijden denk ik dat je om problemen gaat vragen, zeker als je hier bedrijfsmatig bezig bent, bij Bentheim heeft de Politie destijds tijdens t evenement van Nordhorn een Unimog zekergesteld vanwege rijden zonder platen , ook bij Susteren over de grens zouden ze moeilijk doen , t schijnt dus ook te verschillen per Kreiz Districct of Graafschap.
walker1
Hier in de regio rijden ze ook wel eens in het grensgebied (Nijmegen-Kleef) zonder platen. Officieel hoort er in Duitsland een kenteken op te zitten. Ik heb het idee dat de Duitse politie het grensverkeer een beetje gedoogd en als er 3 km over de grens een trekker zonder platen rijd dan weten ze wel dat het een Nederlander is. Maar het is dus gedogen, waar het grensgebied op houd weet hier ook niemand en daar kan de ene Duitse agent ook wel eens een ander idee bij hebben als de andere agent.
wotan2
@walker1 Hier tegen Belgie zijn ze daarin erg flauw. Een Boer hier uit de buurt leende zijn trekker uit, omdat zijn broer ook iets op moest gaan halen in Belgie. Was in de donkere dagen voor kerst, staande gehouden en mocht niet verder. Hij moest binnen 10 dagen zorgen voor de juiste papieren, anders zou zijn trekker gedemonteerd worden.
Fendt926Driver
@walker1 elk land hoort de wetten van een ander land te respecteren.
Dus wij mogen zonder kenteken duitsland in.
Wij mogen zonder tuv in duitsland rondrijden
We mochten ook altojd met rode diesel in duitsland rijden (maar niet bij vullen met rood)

Daarintegen moeten we ons wel aan hun maximaal toelaatbare gewichten ensnelheden houden maar dat is een ander soort wetten
mike_v
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Wij mogen zonder tuv in duitsland rondrijden

Waarom hebben twee jaar geleden dan twee van onze bonenplukkers één week achter slot en grendel langs de weg gestaan omdat ze geen TUV-keuring hadden? Geen meter mochten de collega's doorrijden. Nog niet om de machine veilig op een perceel te parkeren.
+1
bas101
@mike_v dan ben je t slachtoffer geworden van agenten die de regels niet kennen , NL kent geen tuv voor tractoren en daar mag gewoon mee in Duitsland gereden worden , je moet natuurlijk niet met een verkeers gevaarlijk voertuig gaan rondrijden waar de verlichting en de remmen t niet van doen .
deerejohn
@mike_v dat is dus het probleem ze laten je vaak rijden maar als ze je stil zetten kun je ander vervoer regelen , want je bent nog nie weg . de bon valt ook nog wel mee ,
+1
walker1
@Fendt926Driver Evengoed heb je jezelf ook aan de regels van het land te houden waar je bent. In België hoef je echt niet zonder kentekenplaat rond te rijden, daar hadden ze bij mij ooit bijna een machine voor in beslag genomen.
mike_v
Lijkt mij ook logischer @walker1. Als je je verplaatst naar een ander land, dien je te voldoen aan de regels en wetten van dat land. Als je met de auto naar de grotere steden in Duitsland wil zorg je ook maar beter zo'n groen stickertje op je voorruit ...
Fendt926Driver
@mike_v dus jij laat ook een tuv uitvoeren op jou auto voordat je naar duitsland gaat??
roscho
@Fendt926Driver Tüv is niet nodig, de EU bepaalt dat alles wat in een EU-land is toegelaten, ook de andere EU-landen mag bezoeken. Maar Duitsers (en ook Belgen) stellen verplicht dat de identiteit van de chauffeur via een nummerbord is te achterhalen. Dus toch maar een GV erop. Is trouwens niet zo heel duur, ik dacht iets van 4 tientjes, plus kosten voor nummerbord.
walker1
@Fendt926Driver Zoals jij het verteld, dus dat een land de wetten van een ander land moet respecteren, dan zou je dus met een Nederlandse trekker, zonder kenteken en zonder enige vorm van keuring, (tuv, apk, etc) een rondreis door alle Europese landen, en zelfs buiten Europa kunnen maken. Dat gaat echt niet lukken.
iwan
@Fendt926Driver ja in nl heet dat apk
+1
brauheist
@walker1 ik rij ook na kranenburg zonder kenteken, schijt dat het moet kunnen maar daar wel ergens de grens ligt
bas101
@walker1 heb ook de indruk dat t gedoogd wordt
tone29
@velsje wij gaan altijd naar trekkertrek in Brabant. Zolang je er geen dienst uitvoert. Alleen dus transport hobbymatig mag het. Je mag niet werkzaam zijn daar
contitour
Hoe het Juridisch zit weet ik niet, maar mijn trekker staat op mijn nederlands bedrijf en is ook gewoon in Nederland verzekerd. Ik heb er geen kenteken opzitten. Ik heb hier in Kranenburg een keer een oliespoor vanaf de rotonde tot in over de grens (3 km, 60 ltr olie achterbrug) gemaakt. Ik heb toen zelf de (duitse) politie ingeschakeld en binnen de kortste keren waren er 5 brandweerauto's, een politiewagen, twee wagens van de gemeente in de weer, maar niemand heeft iets gezegd of gevraagd naar een kenteken, TUV, of zoiets dergelijks. Alleen of de trekker verzekerd was. De verzekering heeft toen ook gewoon uitgekeerd.
Of dit juridisch dan allemaal klopt weet ik dus niet, maar hier in de buurt wordt er door de duitse politie in ieder geval niet heel moeilijk gedaan.

Groet Bouke
bas101
@contitour ja dat is wat met die Duitsers , ooit met de vrachtwagen met 1 voorwiel in de berm gezeten ,kwam op af >>> 1 brandweerwagen met blauwe lichten , 1 polizeiwagen , 1 bergingswagen en 1 ambulance hahahaha
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend Tractor en hebben de trefwoorden trekker , duitsland , tractor , kenteken en rijden geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!