Even voorstellen: MightM2005

Hallo Forumleden,
Ik ben een groentje op het gebied van trekkers. Eind van dit jaar gaan wij landelijk wonen. Wij gaan van 90m2 tuin naar 5800m2.
Daarom ben ik mij aan het oriënteren op een mini trekker of zitmaaier. Wij willen ecologisch tuinieren, daarbij laten we het gras en kruiden lang worden. Slechts enkele keren per jaar maaien en afhalen van het maaisel. Hopelijk zijn er mensen op het forum die hier ervaring mee hebben. Ik ga in ieder geval lekker speuren op dit forum.
MightM2005

Reacties

Fendt926Driver
Welkom.
Gras lang laten worden en afhalen is het simpelste met een klepelmaaier.
Veel cyclomaaiers vreten zich vast in lang kruidig spul
Paar keer per jaar afhalen zal nog een uitdaging worden.
Wij verbouwen gras voor de productie. En kunnen 4 a 6 snedes per jaar halen.
Ecologisch zal dus met 2 keer per jaar wel ophouden.

Maar meerderen hebben er ideeen over en die komen allemaal wel een keer voorbij in dit topic
Welkom op het forum
Dan kun je er misschien een paar geiten of schapen op laten lopen. Lijkt mij best ecologisch.
En anders bijen tuintje van maken.
Paar bloemenmengsels over strooien en zeker niet bemesten. Dan best 1 keer per jaar met de klepelmaaier over en de natuur zijn gang laten gaan.
walker1
Lang gras en kruiden maaien met een cyclomaaier gaat prima en is daarna prima hooi van te maken. Ik weet niet hoe het perceel nu in gebruik is, maar als je stopt met bemesten en je wilt het ecologisch beheren, dan heb je de eerste 2 jaar vaak veel distels, zodra de bodem wat meer verschraalt, dus na maaien en afvoeren, komen de kruiden er wel in.
henriv
Met een zitmaaier vind ik lang kruidig gras niet mooi maaien. Bij ecologisch maaibeheer ben je met 1 max 2 keer per jaar maaien wel klaar. Veel gemeenten zijn hun maaibeleid ook aan het aanpassen naar ecologisch maaibeheer. Op internet is hier wel meer over te vinden in hun beleidsplannen etc. en anders even bellen met de gemeente. Met een minitrekker zal je de meeste werkzaamheden wel kunnen uitvoeren. Ze nemen weinig ruimte in beslag in de schuur en je kan er ook smalle wandelpaden mee maaien om tussen je bloemen en kruiden door te kunnen wandelen.
MightM2005
Bedankt voor jullie reacties! Vanmorgen ga ik een proefrit/ proefmaai maken op een Kubota zero turn machine met 19pk. Het gras is lekker hoog ben benieuwd hoe dat gaat.
labella
@MightM2005 ik vraag mij af of die wel geschikt is voor echt lang gras, dat is toch meer een gazonmaaier.
+2
henriv
@MightM2005 Dat zijn wel mooie maaiers. Houdt er wel rekening mee dat je met een minitrekker meer mogelijkheden hebt. Achter een minitrekker kan je verschillende machines hangen, zodat hij voor meerdere werkzaamheden geschikt is dan alleen maaien. Denk bijvoorbeeld een karretje erachter, een takkenversnipperaar, een bakje, sneeuwschuif, bezem, voorlader...
+3
roscho
@MightM2005 Naar mijn idee is zo'n zeroturn een apparaat voor mooie gladde oppervlakken, in de eerste plaats omdat hij waarschijnlijk niet opgewassen is tegen lang, ruw gewas en in de tweede plaats omdat hij me moeilijk te sturen lijkt in ongelijk terrein. Je stuurt continu met je rem en als een van de aangedreven wielen meer weerstand krijgt, zal het andere wiel sneller gaan draaien en het apparaat dus een bocht maken als je niet bijstuurt.
Ik denk dat je beter af bent met een minitrekker, met voldoende pk's, zodat je hij een klepelmaaiertje kan trekken. Zo'n 25-30 pk moet genoeg zijn.
Voordeel van zo'n klein trekkertje is dat je er ook andere dingen mee kunt doen: cultivatortje, ploegje, met een kleine kunstmeststrooier kun je ook gras- en bloemenzaad zaaien, freesje, houtversnipperaar, ....
jehan
@roscho dat valt reuze mee met een zero turn maaier ..ik heb er ook een je wilt niet weten wat ik er allemaal mee maai ..heb er laatst de kikkerpoel mee uit gemaaid ..kanten langs het land maai ik er mee ..en natuurlijk mn gazon ook ..
MightM2005
Beste Allemaal,
Ik heb de proefmaai met de ZR122 ondertussen gedaan. Het was een hele beleving om met knuppels te sturen. Het maaien ging vrij goed, deze maaier heeft een zijuitworp waardoor je soms nog wel eens wat eigen maaisel tegen komt. Dat is natuurlijk mijn onervarenheid. Onze ecologische tuinontwerp ter was de dag erna niet zo enthousiast. Het is namelijk niet de bedoeling dat je een aantal keer per jar je hele perceel maait, dat doe je slechts één of twee keer per jaar. Bovendien moet het gras bij het maaien zoveel mogelijk in takt blijven ze begon over een zeis maar dat zie ik totaal niet zitten. Een maaibalk of cyclomaaier zou een prima machinale oplossing zijn. De cyclomaaier maakt bovendien een mooie zwat zodat je het gras makkelijk kunt verzamelen. Mijn focus komt nu op een minitrekker met een cyclomaaier die voor op de trekker gemonteerd wordt. Ik verwacht dat 25 pk voldoende vermogen is. Heeft iemand een idee waar ik in de omgeving van Lisse terecht kan voor zo'n oplossing? Met name een compacte front cyclomaaier is lastig te vinden. Hier in de bollenstreek ligt het accent meer op grote trekkers met grote machines.
roscho
@MightM2005 Als je de maaier voorop wilt, moet je een fronthef en -aftakas hebben. Dat is voor zulke kleine trekkers een vrij kostbaar verhaal. Bovendien moet je trekker dan ook 4wd hebben, als je een maaier voorop de trekker hangt met smalle voorbandjes, zak je zo door de zode als het wat nat wordt.
Zulke kleine frontmaaiers zijn er denk ik ook niet zoveel, ze worden meestal zo breed gemaakt dat een volwassen trekker door de maaibaan kan rijden.
Waarom zou het geen achtermaaier mogen zijn? Met een trekker van 25 pk zou je volgens mij een maaier van 1.35 kunnen trekken. En die zijn volop te koop, de meeste boeren willen graag breder maaien. Bijvoorbeeld hier, 2 maaiers in 1 advertentie: marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
MightM2005
@roscho bedankt voor je informatie en de link. Ik zou het liefst een cyclofrontmaaier hebben voor het maaien van paden. De meeste achtermaaiers zitten naast de trekker en dan moet ik voor een pad door de bloemenweide. Een maaier recht achter de trekker heeft toch het nadeel dat je het gras plat rijdt voordat je het maait? Of valt dat wel mee?
roscho
Quote Reactie van @MightM2005:
Een maaier recht achter de trekker heeft toch het nadeel dat je het gras plat rijdt voordat je het maait? Of valt dat wel mee?

Ik denk dat je met een cyclomaaier daar inderdaad het probleem zult hebben dat de sporen zichtbaar blijven. Neem dan een weidebloter. Die hebben de messen onder een hoek staan, zodat ze het gras omhoog zuigen, dan zie je van sporen zo goed als niets meer.
In heel woest gewas heeft zo'n maaier het er wel wat moeilijk mee, maar als je niet zo vaak maait, kun je langzamer rijden.
Als je het maaisel laat liggen, hou je wel de voedingsstoffen in de grond en ik begrijp dat je dat eigenlijk niet wilt. Op een arme bodem groeien de wilde bloemen het best. Misschien dan toch even het maaisel opnemen.
Je hebt dan de keuze tussen zij- en achteruitworp. Bij zijuitworp krijg je het maaisel naast het maaipad, dus tussen je wilde bloemen. Bij achteruitworp komt het in het maaipad te liggen. Het eerste verdient de voorkeur als je wilt wandelen zonder het gras op te nemen, het tweede als je het gras wilt opnemen.
Mocht je maaier het niet in een keer aan kunnen, dan kun je altijd eerst een keer hoog maaien en dan nog een keer laag. In dat geval heeft zijuitworp de voorkeur, anders hapt de maaier ook dat gemaaide gras nog weer op.
+2
hobbyboer
Quote Reactie van @MightM2005:
Onze ecologische tuinontwerpster was de dag erna niet zo enthousiast.

Ja en?
Van wie is die tuin?
Doe lekker waar je zelf blij van wordt.
walker1
Quote Reactie van @hobbyboer:
ze begon over een zeis

en nog een quote uit dezelfde reactie: "ze begon over een zeis"

Nou, dan moet dat mens eerst zelf maar eens die 5800 m2 met de zeis doen.
henriv
@MightM2005 minitrekkers met fronthef en aftakas zijn er inderdaad niet veel. Of je moet al naar de iets grotere minitrekkers of smalspoortrekkers gaan kijken, maar dan kom je ook in een andere prijsklasse.
Er zijn ook wel cyclomaaiers die je recht achter de trekker kan hangen, zie deze link: minitractortekoop.com/cyclomaaier_zanon_recht_acht… . Wil je met paden maaien niet te veel gras platrijden moet je dan alleen even achteruit rijden.

Een maaier die ook goed lang gras kan maaien en alles kapot slaat is een vingerbalkmaaier. je moet wel zelf lopen, maar het is beter dan met de zeis. marktplaats.nl/a/tuin-en-terras/…

Een andere optie kan ook zijn: zelf met een gewone (zit)maaier de wandelpaden maaien en één keer per jaar door een boer uit de buurt met een cyclomaaier het hoge gras laten maaien.
trean
@MightM2005 wil je alleen maaien en laten liggen?
Dan zou je ook een oude 1,5 meter brede uienloofklapper in de fronthef van een oude 60 pk 4wd trekker kunnen hangen, misschien wel iets wat gewicht achter in de hef hangen voor de stabiliteit
Henk 1120
@MightM2005 Misschien is dit wat en dan kijken op bladzijde 22: zonna.nl/wp-content/uploads/… Een echte ruwterrein maaier in de fronthef. Of deze: zonna.nl/assortiment/…
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!