Illustratie van:

Ford 3600 - elektrische schema

Waar kan ik op het elekrische schema de richting aan wijzer vinden en waar krijgt hij zijn spanning van via contact ??

Deel dit topic

Reacties

ford5000
Ik weet niet of jij het originele schema van de 600 serie hebt, maar het kon wel eens zijn dat die er niet eens op staat. In het schema van de 1000 serie wat ik heb staat hij in ieder geval niet vermeld.
Dat komt omdat toendertijd in lang niet alle landen richtingaanwijzers verplicht waren.
Normaal gesproken haalt de richtingaanwijzer bij deze trekkers inderdaad de spanning weg bij het contactslot, echter heb ik hem bij mijn 5000 d.m.v. een extra lusje vanaf een constant stroomdraad via het zekeringkastje gehaald, daar weer het knipperrelais tussen gezet, en dan naar de richtingaanwijzer schakelaar. Simpeler kan niet.
ford 3600
Alles is orineel aan gesloten maar kan nergens spanning vinden waar kan ik het knipperrelais vinden is dat het losse kast je bij de zekering kast
ford5000
Dat is inderdaad een los (meestal vierkant/rechthoekig)kastje met daaraan 3 draden.
ford 3600
Dat is een hella tbb38 met 6 draden
ford5000
Dan zou ik eens eerst naar die van mijn 2000 moeten kijken want dat is als ik me niet vergis dezelfde als jij nu noemt.
Stuur me anders even een PB met jouw emailadres, dan kom ik er één dezer dagen even op terug via de mail als je dat goed vind.
Of iemand anders hier moet het zo uit zijn hoofd weten?
Rozema
Een knipperelais krijgt stroom via het contact. vaak loopt de stroomrichting als volgt. Er loopt een dikke plus naar het contactslot. Deze plus loopt vanaf hier naar de zekeringskast en wordt doorverbonden mits de sleutel erin zit en in de juiste stand zit. Bij mijn deutz loopt het dan als volgt, ik vermoed dat het precies hetzelfde is bij uw trekker. De + van de zekeringskast wordt gezekerd en gaat dan naar stekker 49 van het knipper relais. Het enige wat dit relais is een constante stroom omzetten in een knipperend signaal. Het relais heeft een stekkertje 31 voor de massa en vaak nog C,C2,C3 voor de controlelampjes op het dashboard. Vanaf 49a (uitgang relais) loopt er een draad naar de richtingaanwijzer schakelaar. Deze doet niks anders dan de knipper + doorverbinden naar rechterlampjes, linkerlampjes of hij staat neutraal en verbindt ze niet door.

Als je de hand op het relais ligt en knippert dan voel je hem tikken. Het is inderdaad een klein kastje. Vaak staat er ook een knipper schema op zoiets als 2+1+1 (21W). Vaak zijn de pitten 21W en dit staat dan ook op het relais.

Als je nog vragen hebt mag je me altijd een PM sturen.
ford 3600
Hoi ik denk het probleem gevonden te hebben krijg geen spanning van contact naar zekeringkast heb een draad om gestoken waar wel spanning op staat en krijg dan wel spanning op mijn richtingaanwijzer schakelaar
Rozema
Mooi dat het gelukt is! begin inderdaad te meten zo dicht mogelijk bij de accu. Veel succes nog met je ford
martin 5610
Hoi,
ik heb mijn knipperlicht relais kapot.
ook een hella TBB 38 .
is dit typenummer veranderd of weet iemand waar ik een nieuwe kan bestellen?
bvd
ford5000
@martin 5610

Hier heb je er één, is geen Hella, maar doet het ook prima.

kramp.com/shop/action/…

Waag anders een bezoekje aan de plaatselijke automaterialenhandel.
Het zijn universele dingen dus vrij makkelijk verkrijgbaar.
basia
@ford5000

De link die je geeft is van een normaal relais ; en geen knipperlicht-automaat c q knipperrelais .
ford5000
@basia

Zo staat ie anders wel bij Kramp in de lijst.

Ik heb zelf ook wel een andere moeten halen dit jaar, maar heb hem gewoon bij de NH dealer gehaald.
Koste wel 33 Euro.
Wel een Hella trouwens.
De producten van Hella zijn ook bij de meeste automaterialen shops wel te bestellen, als ze ze al niet op voorraad hebben.
basia
@ford5000

Ik haal er een paar bij een autosloper ; als ik een nodig heb ; als je goed met die lui kunt betaal je maar b.v. 10 e voor een handvol ditjes en datjes.
ford5000
@basia

Is ook een optie, maar als je alles vernieuwd zoals ik met mijn 5000 dan ga je niet met een 2e hands relais lopen klooien. Dat brengt er dan de kosten niet aan.
basia
@ford5000

Heb je gelijk aan ; maar bij normaal gebruik gaat een knipper-automaat een auto-leven lang mee .
En auto-knipper licht automaten hebben ook 3 aansluitingen ( 49=+ ;49a = raw schakelaar en 31=massa)
ford5000
@basia

Op mijn 5000 zat nog een ouder type knipperrelais, dus nog geen echte automaat. Na 37 jaar mocht ie dus ook wel een keer, als het al zijn eerste was.
Dat type kon ik ook nergens meer vinden, en ik wilde ook een bedrijfszekere automaat die, zoals jij al aangeeft, lang meegaat.
Op mijn Ford 2000 zit ook al een Hella TBB38. Ik denk alleen niet dat die er origineel ook al in zat in 1972.
Die trekker heb ik pas anderhalf jaar. De 5000 is al sinds 1983 in mijn bezit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 3600 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!