Hoeveel watt kan een 12 volt wisselstroom dynamo aan? Heb acht werklampen van 55 watt plus de koplampen twee maal 55 watt en zeg maar stadslicht.

Als ik alle verlichting gebruik zou de accu dan leegtrekken? Dus zou de wisselstroom dynamo dat aankunnen?

Deel dit topic

Reacties

basia
Hoe zwaar is je Alternator ?
Om ook nog iets accu bij te laden , zou je toch een dynamo moeten hebben van minimaal 50 ampere (550 w : 12 = 46 amp )
InsaneNL
Ligt aan hoeveel ampère jou dynamo kan doen. Als je dat weet is het simpelweg volt x ampère voor wattage. Voor het voltage kan je uitgaan van 12 volt, al zal dat in de praktijk iets meer zijn doordat een dynamo rond de 14 volt laad, en beetje veiligheids marge is nooit verkeert. De ampères zijn afhankelijk van je dynamo, als je geluk hebt staat het er zo op en anders moet je het onderdeel nummer door Google halen.

Als voorbeeld ga ik even uit van een vrij standaard 65A dynamo. 12x65=780 watt. Met jou werkkampen en koplampen komen we uit op 550 watt. Plus nog een paar watt voor het stadslicht.

Omdat je geen type trekker hebt vermeld kan ik niks zeggen over wat de rest nog aan stroom zal verbruiken, bij een oude met alleen verlichting als verbruikers is dat niks en bij een moderne trekker kan het nog rustig 500 watt meer zijn.
hobbyboer
@InsaneNL
Je noemt als voorbeeld een 65 Ampere dynamo.
Bij welk motortoerental levert die dan die 65 Ampere?
InsaneNL
@hobbyboer dat staat er eigenlijk nooit bij, maar een vuistregel is dat een wisselstroom dynamo ongeveer 2/3 levert bij stationair en daarboven loopt het snel op naar maximum. Was ook voornamelijk bedoelt als rekenvoorbeeld, ik zou zelf altijd een ruim bemeten dynamo kiezen, kost maar weinig meer en geen gezeik
jammermaarhelaas
Graag even merk, type en uitvoering van de trekker in kwestie, dan kunnen we de specificaties misschien vinden en een beter antwoord geven.
In de jaren 80 hadden sommige merken al een 76 amp. alternator op de trekkers met luxe cabine (en standaard 6 werklampen).
+2
Niels_D
Mocht blijken dat je alternator het niet trekt zou je ook een gedeelte van de gloeilampen kunnen vervangen voor LED lampen. Meer licht en toch zuiniger.
Tukker350
@Niels_D Het is een IHC 844S 1982. Ik weet niet hoeveel ampere de dynamo levert. Ben wel geholpen door de opmerkingen. Dank.
basia
@Tukker350

Volgens een Duits forum zit er origineel een dynamo op van 33 A ( 1982 was de begintijd van montage van wisselstroom dynamo )
Misschien overwegen een altornator te monteren van 65 A ?
jammermaarhelaas
Als je die 55W lampen al hebt, en je sluit ze even aan, en je zet ze aan, samen met alle andere lampen die er op je trekker zitten, en het laadstroomlampje gaat niet uit, dan weet je of de dynamo/alternator te licht is. Volgens wat er in de specificaties staat is ie te licht, maar je weet maar nooit of er bij jou reeds een andere op zit.

Zou je de lampen nog niet hebben, dan is het sowieso de moeite om te kijken naar LED zoals al gezegd werd, dit scheelt je al snel de helft in vermogen, en geeft dan zeker zo veel licht.

Ik ben geen IHC kenner, maar heb wel eens gehoord over makkelijk slippen van de V-snaar bij sommige types? Als deze daar ook gevoelig voor is, en je zou een grotere alternator monteren, dan moet er misschien meteen een andere poellie op, omdat deze meer vermogen vraagt?
Kees2030
Weet niet of er een cabine op zit? Anders heb je ook nog te maken met een kachel die veel stroom trekt en ruitenwissers.
+1
Clayson M80
Maak van je trekker geen kerstboom

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN