Kan een hydropomp een hydromotor worden

Hallo.
Ik kan een aandrijving van een comar? Voermengwagen kopen waar een hydropomp op de wagen zit als eigen hydro systeem.
Kan ik die aandrijving eraf halen en voorop de minishovel maken en hydrauliek naar die pomp sturen zodat ik aftakas op de minishovel heb?
Ben met een projectje bezig waarbij ik ongeveer 6 a 7 pk op die stomp zou willen zetten.

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Die is de aandrijving

(klik om te vergroten)

ValtraStisch
Als je op de plek van de pomp een motor zet, kan het in ieder geval.
Kan een pomp ook druk in de zuig aan? Hoe zit je met de draairichting.
Als je pomp in de soep loopt, heb je die zooi ook in je shovel.
20liter per minuut@150bar geeft theoretisch 5kw vermogen
+2
MFPOWER06
Heb het ook als eens gedaan maar dan omgekeerd dus denk dat het wel kan heb toen we even de deksel er afgedraaid en gekeken waar de les/overdruk aan uit kwam als dit aan de verkeerde kant is dan kan het niet tenzij je inwedig even omdraait
marc102
Ik ben ook wel benieuwd of dit kan.
Enigste mogelijke probleem wat ik me kan voorstellen is dat je niet de gewenste snelheid zou kunnen halen.
Misschien dat je het slagvolume eens zou moeten vergelijken met het slagvolume van jouw minishovel? Niet dat daar een groot verschil in zit zodat de motor niet op snelheid komt?

Verder heb ik er geen verstand van haha
Jan mf6465
Ik geloof nooit dat een pomp als motor gebruikt kan worden. Een hydrauliek motor is helemaal anders gebouwd dan een tandwielpomp. Heb je de pomp er al eens af genomen om te zien wat de overbrenging is. Waarschijnlijk die motor sneller gedraaid hebben dan de aftakas. Je zal dus een motor met heel veel koppel nodig hebben om aan zo een laag toerental de aftakas te laten draaien. Als de overbrenging neem nu maar 1 op 4 zou zijn mag de hydrauliek motor maar 135tr draaien om 540 op de aftakas te hebben.
Fendt926Driver
@Jan mf6465 ik kan het kopen. Maar nog niet gedaan.
Daarom eerst mijn vraag.
De aftakas toeren hoeven geen 540 te zijn mag ook wel (veel) meer zijn.
Ik heb zelf ook mijn twijffels. Of het kan of niet
@Fendt926Driver een bekende heeft weleens een hydro motor aangedreven veenhuis super pomp gemaakt. Was een relatief kleine hydro motor, trekker met simpel tandwielpompje kon hem hard zat laten draaien. Hoeveel vermogen die leverde weet ik niet.
+1
Jan mf6465
@Fendt926Driver
Ik denk wel dat je het pompje aan het draaien krijgt door er oliedruk op te zetten, maar zal niet genoeg vermogen en koppel hebben denk ik. Zeker niet als er een overbrenging tussen zit. Moest je interesse hebben, ik heb nog wel wat (licht lekkende) omr 160 hydrauliek motortjes liggen. Die vervang ik bijna maandelijks op mijn werk. Worden gewoon compleet vervangen als ze lekken. Ideaal als je eens wat wil proberen om te hobbyen, dan doet een drupje olie niets.
@Jan mf6465 waar worden die gebruikt, dat ze zo snel vervangen worden?
+1
Jan mf6465
@ronald-deutz-fahr
Veegwagens. Hebben altijd koordje en andere rotzooi wat overal rondslingerd er rond gedraaid zitten. 8 van de 10 keer is de as mee ingelopen en die revisie setjes kosten bijna de helft van een nieuwe motor.
MulderDeutz1
Hydromotor op de minishovel maken met een verloop naar aftakas-as lijkt me een betere optie. Die motoren kosten de wereld niet nieuw en dan kun je precies zoeken naar de goede snelheid/koppel/krachtverhouding etc.
Wim1
Als je de draairichting omdraait ten opzichte van nu kan het bij de meeste. Maar je hebt een een verloopje voor 15 euro ofzo en die past op een normale omr orbitmotor die rond de 200 zit. Kun je niet veel voor ‘knooien’ lijkt me.
+1
markfm
Je kan ervan uit gaan dat als de pers en de zuig aansluiting even groot zijn je de pomp zowel als pomp als motor kan gebruiken.
bij deze tandwielpomp kun je de draairichting ook eenvoudig wisselen door het het huis zowel axiaal als radiaal te draaien
casejxu
Zoiets n optie voor je?
+1
Fendt926Driver
@casejxu wel een optie.
Maar voor een prototype mij te duur als begin.
En de toeren mochten hoger zijn
Jan mf6465
@Fendt926Driver
Wat is de bedoeling om ermee te maken?
Fendt926Driver
@Jan mf6465 mest mixer die door de rooster spijlen kan
casejxu
@Fendt926Driver datzou met n normale hydromotor ook kunnen toch?? Zonder pto aansluiting?
+1
Fendt926Driver
@casejxu klopt.
Maar heb wel 6 kapotte aftakas gaffels liggen. Dan kon ik daarmee verschillende mixers aan maken en makkelijk wisselen als ik bij de enkele jongvee put het schepgat zou willen mixen of zo
casejxu
@Fendt926Driver praktische snelwissel daarvoor 👌
+1
Fendt926Driver
@casejxu yup.
En die haalt ook eventuele onbalans nog iets uit het draaiende gedeelte (of juist niet)
Loeideutz
Er zijn elektrische mixers met uitklapbare schoepen die je door de roosterspleet kunt steken. Komen ongeveer een meter diep. Geen dieseldamp. Alleen oppassen dat het vee niet struikelt over de kabel.
En nee, ik bedoel niet die roerbladen die met 10 toeren per minuut rond draaien. Of zoiets.
Fendt926Driver
@Loeideutz ja dat weet ik.
Maar er is niets mooiers dan zelf iets uitproberen en maken en daar heel veel plezier aan te hebben.
Die inklapbare vleugels heb ik gezien op de beurs.
Gaan we proberen na te maken.
En hoeveel sneller ben ik wel niet met de minishovel ten opzichte van een karretje dat ik trekken moet over de roosters en kabels moet verslepen
jmos
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Die inklapbare vleugels heb ik gezien op de beurs.Gaan we proberen na te maken.

Het kan wel een flinke ergernis zijn als de vleugels uitgeklapt onder de roosters zitten en niet in willen klappen.
+1
Fendt926Driver
@jmos wie bang leeft wie bang sterft.
Als dat gebeurt zien we dan wel weer verder.
+1
Loeideutz
@jmos die vleugels klappen wel in, dat is het probleem niet. Je moet ze daarna wel even richten dat ze weer goed voor de spleet staan, anders krijg je ze er niet door.
@Fendt926Driver Kabels moet je over de voergang leggen, hooguit de laatste meter over de rooster. En als je over de roosters kunt rijden met een minishovel, dan heb je zeker plaats om er met een karretje te rijden.

Maar zelf iets maken is zeker ook leuk. Alleen moet je soms het efficiënte voor het leuke laten gaan.
+2
Welgerap52
Wij hebben ook wel eens van een tandwiel pomp een motor gemaakt , het kan wel de motor mag maar 1 kant opdraaien (alleen voeden via de pers uitgang) en je moet een goede drukloze retour hebben anders blaas je zo de keerring eruit
Fendt926Driver
@Welgerap52 dank je voor die info.
Loeideutz
marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
Beschrijving

Hydraulische aftakas deze motor maakt het mogelijk om een hydraulische aftakas te maken met 75 liter per minuut en 150 bar draait deze motor 470 omwenteling aftakas zit een beetje vliegroest op maar is nooit gebruikt 316 Newton meter dat is ongeveer 15 kw ik heb dit ooit gekocht voor een zaag / kloof machine die normaal gesproken achter de trekker staat

Idee?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0