Illustratie van:

Fendt 108 LS - Hydroliek

Ik heb mijn Fendt binnen, maar moet nog wat sleutelen aan de hydroliek. Hij lekt nu olie vanuit het huis rechts naast de stoel (als je er in zit).

Heeft iemand hier ervaring mee of heeft iemand dat deel al eens gedemonteerd en voorzien van nieuwe set afdichtingsringen/pakkingen?
Welke zaken moet ik op letten (handig voor iemand die niet elke dag sleutelt zoals ik 😄 )

Mvg, JC

Deel dit topic

Reacties

mark1997-De meije
Je moet alle pakkingen rustig controleren op oneffenheden een kleine oneffenheid kan al een lek veroorzaken. Je kan scheurtjes en afgebroken stukjes makkelijker vinden door er met een felle lamp op te schijnen
jcfendt
is fotootje hiervan genomen vanaf de voorkant naast de stoel links.
jcfendt
Ik zal de zaak eerst even droogmaken en precies kijken waar de olie uit komt. helpt ook al in de richting te komen. Ik kon het in de huidige zooi niet zien!
Fendttrisixfan
Indien dit maar beetje "zweten" is zou ik het zo laten, heb ik ook beetje bij de 102 is ook doordat hij waarschijnlijk al eens iets zwaars heeft moeten opheffen
Wimsumar
Beste JCFendt: Als je geluk hebt is alleen maar de aansluiting van een olieleiding los.

Zitten er trouwens 3 ventielen op deze 108?
de yanmarman
Had mijne Farmer 3S ook, zitten maar wat o-ringen tussen de ventielblokken die lekken.
keeko
Controleer of er nog meer hydrauliek componenten zo 'zweten'. Mogelijk is systeem een keer oververhit geweest door langdurig olie langs overstortventiel of snijdende orbitrol. Dit laatste kan je horen als je het stuur loslaat en de orbitrol blijft sissen (word veroorzaakt door gebroken of versleten veertjes inwendig).
Als olie goed heet geweest is nemen pomp prestaties af en begint hydrauliek systeem overal te zweten.
Waldman
O ringen worden door de jaren heen plat en hard er zitten er ook in de ventilleblokken zelf een paar en tussen de blokken ook, bestel gewoon een paar orginele afdichtsetjes en je bent er weer jaren vanaf anders lekt het ene na het andere.
jcfendt
Ja precies. Ik heb er nu een e,mmer onder staan! Zal die setjes bestellen.

Moet dat sturen van de 108 trouwens ook met hydroliek gaan..?
Wimsumar
Beste Jcfendt: Ja, de stuurbekrachtiging werkt ook op dezelfde pomp als voor de hef/hydrauliekventielen.
jcfendt
Mmm... dan zal ik nog wel wat tegenkomen.

De hefarmen achter werken goed, maar ik heb het idee dat het sturen wat zwaar gaat. Moet het zo zijn dat als je stilstaat het stuur "moeiteloos" moet kunnen ronddraaien onder het gezoem van wat oliestromen?
Wimsumar
Beste JCFendt]

Quote:
De hefarmen achter werken goed

Is dat ook het geval met een zware machine o.i.d. in de hef?
Omdat het sturen (te) zwaar gaat, zou het kunnen dat de pomp door overmatige slijtage veel te weinig druk geeft.
jcfendt
Ik heb er nog niks aan hangen want ik wil eerst dit probleem opgelost hebben. Ik heb de stoel er helemaal afgesloopt om goed te kijken waar het lekt. Eerst helemaal drooggemaakt, daarna motor gestart en wat met de hydroliek gespeeld. Je zag na een minuut gelijk war het lektje. De 2 ventielen blijven droog (ok, heel klein druppeltje maar daar klaag ik niet over) maar tegen het blok aan lektie behoorlijk. Dat is volgens mij het hef ventiel toch?

Fotootje is nu duidelijker... Wordt al iets minder vrolijk 😞

tractorfan.nl/picture/574070/
jcfendt
Om dat helemaal los te gooien, eerst de olie eruit zeker, en dan die 2 blokken eraf (en aansluitingen van dubbele ventielen). Dat gaat nog wat geven om dat weer terug goed erop te krijgen... zonder dat de rest gaat lekken ipv het lek wat ik nu heb 😄
nicovs
Heb je stuurbekrachtiging op het stuurhuis zitten of een apparte cilinder met een mechanisch bediend ventiel. Het kan de stroomverdeelklep zijn. In combinatie met slecht gangbare fusees, heb dat op mijn 106 ook gehad.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 108 LS ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!