Loonwerker maakt fout, landbouwer gekort op bedrijfstoeslag

Een collega-landbouwer werd met 5% gekort op zijn bedrijfstoeslag 2008. Dit gebeurde omdat bij een veldcontrole was gebleken dat er meststoffen waren toegediend binnen de teeltvrije zone van 5 meter langs een riviertje. De landbouwer was van mening dat hij niet op de niet-naleving kon worden aangesproken, omdat de overtreding door een loonwerker was begaan. Hij had de loonwerker vooraf instructie gegeven dat er geen mest terecht mocht komen binnen de teeltvrije zone.

Deel dit topic

Reacties

clemens1967
Wat zegt de loonwerker er van?
Al zal je daar ook niet te veel van kunnen verwachten, je blijft als eigenaar nou eenmaal hiervoor verantwoordelijk.
Boemrang
Maar als de landbouwer toch duidelijke instructies geeft aan de loonwerker hoe de mest uit gereden moet worden, dan zal de loonwerker dit toch moeten uit voeren.
De loonwerker is toch afhankelijk van zijn klanten, hier moet hij toch zijn centen moeten verdienen.
De landbouwer mag dan toch wel verwachten dat de loonwerker zijn opgegeven opdracht correct uitvoert.
harald vrieling
Ach die lui daar sporen gewoon nie .. wie betaald dat land nou , je koopt het wel maar mag het niet benutten , slaat toch nergens op . het zelfde als met gif spuiten
Ik vind eigenlijk dat de loonwerker gestraft moet worden. Omdat de loonwerker/voorlichter het goede voorbeeld moet geven. Het zij met het bemesten maar ook zeker tegenwoordig met de gewasbescherming. Een schoner milieu begint natuurlijk bij jezelf.
CaseCS130
@JoriskleinGunnewiek Ik denk niet dat het milieu veel schade oploopt als je 4 meter vanaf de slootkant bemest i.p.v. 5.
Het is gewoon 1 van de vele regeltjes waar je maar aan hebt te voldoen en foutjes worden keihard afgestraft. En het mooiste is nog dat als er andersom fouten gemaakt worden, dus de overheid maakt een fout wat de boer schade oplevert, er nooit iemand thuis is bij de overheid.
Laurens_DX
Tsja als je de loonwerker er op aanspreekt heb je een grote kans dat hij zegt dat hij van niets weet, je hebt de afspraak nergens vastgelegd.
De loonwerker hoort het ook te weten dat er teeltvrije zones zijn.
johnd-ts
Mondelinge overeenkomst/afspraak is ook bindend hoor Laurens 😉
Laurens_DX
@johnd-ts

Ja maar hoe ga je dat bewijzen? Ik weet dat mondelinge overeenkomsten bindend zijn, maar als een zich een beetje van de domme gaat houden gaat het lastig worden
interpowerrr
@JoriskleinGunnewiek

dat de loonwerker het hoort te weten dat het een teeltvrije zone is ben ik het niet mee eens. de beheerspakketten willen nog wel eens veranderen bij boeren, als je een grote klantenkring hebt en bepaalt werk zelden doet kun je niet verwachten dat iedereen dat weet vind ik.
Als je bepaalt werk zelden doet, vind ik dat je hierbij uiterst zorgvuldig ingelicht dient te worden. En als je een groot klantenkring hebt, ken je denk inmiddels door ervaring wel, wat je wel of niet kunt doen. En zekers uptodate blijven. Dus praten en overleggen met de klant.
fiatfan
De boer blijft toch verantwoordelijk. en die instructies zullen wel niet echt duidelijk zijn geweest. ik ken die boeren onderhand....

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
3