Illustratie van:

Fordson - Hoe brandstofpomp op tijd stellen.

Hallo
Ik weet niet hoe je de brandstofpomp op tijd moet zetten om het insproeimoment te regelen.
Heb al wel door een klepje naar de gradenstreepjes op het vliegwiel.

Deel dit topic

Reacties

+2
toon.m
Hallo,

Er zijn nog afstellingsstreepjes te vinden op enkele tandwielen. Onder andere het tandwiel van je mazoutpomp zelf, waarvan je het streepje kan vinden achter het kleine afschermingsplaatje. (zie de eerste tekening en afbeelding in de bijlage)

Daarnaast het tandwiel van de krukas, nokkenas en het grote verbindingstandwiel tussen deze drie. Deze tandwielen kan je allemaal bereiken door de grote beschermingsplaat vooraan de motor te verwijderen. (zie de tweede tekening)

Zorg er steeds voor dat de eerste piston(dichtst bij de krukaspoelie) zich op het bovenste dode punt bevind wanneer je controleert of je machine echt slecht afgesteld staat. Opgelet! aangezien je met een viertakt bezig bent kent deze piston twee maal een bovenste dode punt: Een keer tussen de compressie en arbeidsslag, en een keer tussen de spoel en aanzuigslag. slechts in de eerste keer moet hij een inspuiting krijgen. Dus het kan zijn dat je piston wel bovenaan staat maar je streepjes niet onmiddellijk overeen komen. draai de motor in dat geval door tot de piston weer bovenaan komt te staan. komen ze dan weer niet overeen is er inderdaad iets mis. (Tip! de twee bovenste dode punten wordt normaal gezien aangegeven door het streepje dat je reeds gevonden had bij het vliegwiel.)

Voor het afstellen zelf:

probeer eerst het probleem op te lossen door de timing van je mazoutpomptandwiel alleen in orde te krijgen. Je kan hier apart aan omdat dit tandwiel een eigen beschermkap heeft. (zie tekening 3 en de foto) Zet de eerste piston op zijn juiste bovenste dode punt en kijk of de streepjes allemaal overeen komen. indien dit niet het geval is verdraai je de mazoutpomp tot zijn tandwiel overeen komt met het streepje van het tandwiel waar het op inhaakt. Blijkt dit onmogelijk omdat het tandwiel waarop dit moet inhaken zelf niet mooi afgesteld staat, ga dan over naar optie twee. Dat is het afstellen van het hele tandwielhuis. (zie volgende alinea)

Je zet de eerste piston weer op het bovenste dode punt van de compressieslag. controleer hoeveel tanden verschil er zich bij elk control streepje voordoen en haal vervolgens het grootste tandwiel vooraan eruit. Draai nu de overige tandwielen allemaal net zover tot hun streepjes mooi overeen zouden komen met de streepjes van het grootte tandwiel. let hierbij op dat je de pistons niet omhoog draait terwijl de kleppen naar beneden zijn. Dit zou tot dure schade kunnen leiden. Bevestig het grote tandwiel weer. controleer voor de zekerheid nog eens of al je streepjes overeen komen. Als dit het geval is en hij start nog steeds niet mooi dan moet je er misschien aan beginnen denken om je mazoutpomp eens open te vijzen. maar zover zou het normaal niet mogen komen.

Groeten,
Toon

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Fernand
Hartelijk bedankt ik ga kijken!👍
blauwe tractor
@Fernand
Ik heb een handboek digitaal voor je
Daar staat het wel precies in.
stuur een persoonlijk bericht en ik maak je e e a duidelijk
blauwe tractor
@toon.m
Dit is een Ford motor geen FORDSON een heel andere distributie en pomp opbouw kerel .
De topic schrijver praat over een Fordson motor.

Quote:::.

Heb al wel door een klepje naar de gradenstreepjes op het vliegwiel.
+1
b-loc
@blauwe tractor Hoe weet jij over welke motor de topic-starter het heeft? Nergens wordt er gesproken over het type.
+1
redeagle14
@blauwe tractor het is zelfs een Perkins in een Dexta.
toon.m
Ik was inderdaad onder de impressie dat het om een Perkins ging met een Simms mazoutpomp.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
548
TREFWOORDEN