Kun je een gewone ploeg ombouwen naar onland ploegen?

Brede banden passen niet in een smalle voor.
Heeft iemand al eens geprobeerd een ploeg zo af te stellen dat je onland kunt ploegen?

Deel dit topic

Reacties

valmet6400power
Nou dat ligt eraan hoeveel scharen je hebt. Kijk in theorie is het mogelijk om met een 3 schaar on-land te ploegen maar dan moet je wel een heel frame lassen dat dat mogelijk maakt. En dan moet die ook nog kunnen sideshiften.. Dus dat moet je niet willen?
+1
Fendt926Driver
@valmet6400power zeg maar gerust dat het onmogelijk is.
De treklijn goed krijgen van een zelf gelaste ploeg kun je vergeten.
En na het lassen zul je alles moeten laten harden anders is het in 2 uur ploegen krom
+1
valmet6400power
@Fendt926Driver
Nouja kijk niks is onmogelijk, als je het koste wat het kost wil kan dat. Ik zou het zelf ook niet proberen inderdaad.
+1
hobbyboer
@Fendt926Driver Als je wil kan alles!
Een wat smallere 3 of 4 schaar ploeg wordt wel een uitdaging.
Denk dat je dan de zoolijzers flink groter moet maken en natuurlijk voor voldoende stelbereik zorgen bij de bok.(vooral l/r draaien, het schuiven kan wel achterwege blijven als je de bok ongeveer op de goede plek eraan last)
+1
deufi
Ploegbanden kopen is in dit geval goedkoper denk ik.
MaxxuM4ever
Als het een al wat oudere ploeg is kun je het toch gewoon proberen, of je koopt voor een paar 100 er een wrak bij om het mee te proberen. Wel ff foto’s posten natuurlijk van de verbouwing. Op zich maken lemken en kverneland ook ploegen waarmee zowel in als naast de voor gereden kan worden dus de risters zullen wel ongeveer hetzelfde zijn.
+2
mdoornekamp
@MaxxuM4ever onland gaat eigenlijk pas mooi met 5 of 6 schaar, omdat de ploeg dan weer een beetje midden achter de trekker hangt. Een 3 schaar loopt helemaal aan 1 kant en dan trek je scheef. Dat is ook wat @hobbyboer bedoelt.
JD 6430 The Best
@mdoornekamp 5 schaar onland is ook nog net niks want je rijdt steeds 2x door t zelfde spoor
mdoornekamp
@JD 6430 The Best
Quote:
2 x door zelfde spoor

ohja. Dus minder grip als het nat is en geen vlak ploeg werk
jammermaarhelaas
Topicvraag:
Quote:
Heeft iemand al eens geprobeerd een ploeg zo af te stellen dat je onland kunt ploegen?

Nee, ik werk hier met een 3 schaar, maar heb dit niet geprobeerd. Ik schat in dat dit alleen gaat waneer je de moeite neemt om een speciaal frame te maken waardoor je de 3 punt bok als het ware "1 schaar opschuift" ten opzichte van de huidige positie. Om zodoende met het wiel wat anders in de voor loopt, boven over te kunnen.

Er is wel een "open voor mes" te koop (heb er eens van gehoord) die maakt de voor wat breder doordat die een stuk van de vaste kant van de open voor afsnijdt. Zo kun je dan met een bredere band ook weer in de voor rijden.

Wat betreft boven over gaan rijden.
Belangrijkste vraag is denk ik dan of je dan alsnog de juiste treklijn kunt instellen. Het trekpunt van een ploeg ligt ongeveer in het midden van de rij met scharen. De trekstangen van de trekker moeten zich zich op een imaginair punt voor het hart van de achteras kruisen, zodat een rechte lijn van het trekpunt van de ploeg, door het hart van de achteras, en door dat imaginaire kruispunt van de trekstangen loopt. Zet je een trekker boven op het land dan zal deze treklijn bij een 4 en misschien ook een 3 schaar wel te maken zijn? Bij een twee schaar zit je trekpunt van de ploeg dan ongeveer achter het achterwiel, en ik weet niet of dit nog te compenseren is door de 3 punt bok zo ver op te schuiven dat de trekstangen zich op het juiste imaginaire punt voor het hart van de achteras kruisen. Ik schat van niet.
Redt je dit namelijk niet, dan wordt het dwingen en wurgen, dan wordt het nooit een succes lijkt me. Vandaar zal de 3 punt bok zijdelings te verstellen moeten zijn om zodoende de juiste treklijn in te kunnen stellen, en de ploeg recht te laten lopen.

Ik ga er even van uit dat er geen RTK GPS aanwezig is, dus ander punt is hoe je een goed geleide systeem gaat maken om de werkgangen op elkaar te laten aansluiten? Bijvoorbeeld een markeur?
DANOONTJE POWERR
@jammermaarhelaas
Onland ploegen is eigenlijk geen doen zonder GPS.
MaxxuM4ever
@DANOONTJE POWERR ach verwend nest haha, alle Zuiderzee polders zijn met caterpillars met on land ploegen in cultuur gebracht en moet je eens zien wat een top land dat geworden is.
+1
DANOONTJE POWERR
@MaxxuM4ever alles kan natuurlijk maar hoe moet je in vredesnaam dan op tractorfan tijdens het ploegen?
johndeere1640
Dank allen voor jullie reactie.
Mijn eigen ideeën worden door de reacties wel bevestigd.
Treklijn en aansluiting in de voor zullen de grootste problemen vormen.
MaxxuM4ever
@johndeere1640 aansluiting moet niet je belemmering zijn om het te proberen. Met goede markeurs of een as met 2 wielen die op de juiste breedte staat en je door de voor kunt laten lopen tegen de stijve kant op kun je goed breedte houden denk ik.
Kortom een mooi kerstvakantie project.
jammermaarhelaas
@johndeere1640

Hoeveel scharen heeft de ploeg waar dit over gaat?
+2
Ritchie
Op onderstaand filmpje hebben ze het wel gedaan als ik het goed zie?

DANOONTJE POWERR
@Ritchie
Inderdaad maar onland loopt de trekker mooi in het midden voor de ploeg dus dat wil wel.
marceldeutz
Neem een twister rister op kverneland ploeg. Die hebben brede open voor en kun je met 650 banden prima ploegen!
valmet6400power
@marceldeutz
Waarom zou je überhaupt met 650 willen ploegen? Koop dan ploegbanden als je toch grip tekort komt. Of op 580/70 R38 dan heb je ook een smallere band met een hoge wang..
marceldeutz
Die zitten nu op mijn trekker en ga er geen andere op zetten voor het ploegen. Mijn kverneland heb ik 32 jaar mee geploegd en heb nu andere met twister rister gekocht. Het is 3 schaar met woelers en losse vorenpakker dus moet lukken met 165pk.
mdoornekamp
@marceldeutz met michelin 650 kun je prima ploegen als je een beetje moderne ploeg hebt. Ik ploeg zelfs met 710 michelin door de voor
Fendt926Driver
@mdoornekamp loonwerker hier ploegde ook met 710 in de voor.
Maar reed wel wat zand vast onderin de open voor.
Daardoor moest de eerste schaar al ruim 20% zand meer meenemen om dat te verdoezelen.
Dan is mij het ploegwerk al niet veel waard
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Maar reed wel wat zand vast onderin de open voor.Daardoor moest de eerste schaar al ruim 20% zand meer meenemen om dat te verdoezelen.Dan is mij het ploegwerk al niet veel waard

Hiervoor is er een "oplossing":
techniekwebshop.nl/voorverbreder-bfm-l-lemken-3492…

Dit mes staat buiten het laatste zoolijzer en legt een deel van de vaste kant onder in de voor
Zal niet beweren dat dit ideaal is, maar het is al beter dan zonder. Je hoeft dan niet meer deels over het vers geploegde omdat de band niet in de voor past, maar je maakt de voor breder met zo'n "voorverbreder".
mdoornekamp
@Fendt926Driver blijft een beetje concessies doen
JD 6430 The Best
@mdoornekamp Ik heb laatst met 650 geploegd met onze kverneland maar als je echt netjes wil ploegen is het toch te breed
+1
JD3010
@JD 6430 The Best
Ach, als het maar zwart wordt, dan is er niks aan de hand.
+1
JD 6430 The Best
@JD3010 Als er tarwe in komt is zwart maken idd genoeg, maar als er bieten en uien moeten groeien hebben jij en ik ook graag dat t mooi vlak is
JD3010
@JD 6430 The Best maar dat gaat meestal wel gelijk glad.
marceldeutz
@JD 6430 The Best Welk rister heb je erop zitten dan?
JD 6430 The Best
@marceldeutz Twisterrister
marceldeutz
@JD 6430 The Best Dan moet dat toch eigenlijk wel passen toch!
JD 6430 The Best
@marceldeutz ja op lichte grond lijkt het wel wat, maar op zwaardere klei krijg je never nooit 4 precies gelijke sneden, omdat je net een randje platrijd van je vorige ploegsnee, wat je weer moet compenseren door de eerste schaar breder te laten ploegen, beetje symptoombestrijding
marceldeutz
@JD 6430 The Best Dat zou kunnen dat het in zware klei dan net iets minder gaat. Zit hier op zand en leemgrond en denk en hier moet het wel heel goed passen.
JD 6430 The Best
@marceldeutz Ja op de lichte grond ging het ook wel mooi hoor! Normaal ploegen wij met 520 banden maar dit kwam even zo uit
marceldeutz
@JD 6430 The Best Ploeg jij op 50cm breed of minder?
JD 6430 The Best
@marceldeutz Minder, meestal ruim 40. We ploegen ook aardig ondiep (+-21 cm) en dan kan je niet zo breed. Daarom zie je ook sneller als je met een te brede band ploegt denk ik, als je dieper gaat valt het minder op.
marceldeutz
@JD 6430 The Best Ga ik straks achter komen met welke ploegdiepte het mooiste gaat, probeer natuurijk wel 50 cm want 3x50 is 1.5m. 4x40 is maar 10cm meer.
JD 6430 The Best
@marceldeutz Op onze grond komen er meer gaten in het ploegwerk als je breder gaat, maar op lichtere grond gaat dat wel beter
marceldeutz
@JD 6430 The Best Ploeg is best zwaar, 1275kg en dat is zonder wiel en woelers dus dat is straks wel te merken in de hef. Vorenpakker trekt zwaarder dan extra schaar.
MaxxuM4ever
@JD 6430 The Best 21 centimeter kan mooi met een eco ploeg of niet? Hier rijden aardig wat ovlac’s de laatste jaren.
JD 6430 The Best
@MaxxuM4ever Ja klopt wij hebben ook een ecoploeg, een rumptstad. Maar soms is het land niet vlak genoeg of te nat bovenop dan wil het bovenoverploegen niet goed. Dit jaar het bietenland nog met de gewone ploeg geploegd, de groenbemesters en aardappelland met de ecoploeg gedaan.
+1
valmet6400power
@JD 6430 The Best
Waarom dan niet de groenbemesting in het voorjaar ploegen met de ecoploeg? Vind zelf dat in het najaar op klei ecoploegen nog slechter kan zijn dan gewoon ploegen. Als je een droog voorjaar krijgt dan is dat wat je ecoploegt veel sneller uitgedroogd dan met een gangbare ploeg.
Wij hebben het bietenland geploegd, tarwe erin. Aardappelland geploegd en tarwe en graszaad erin. En de groenbemesting hebben we woelen-kopeg-zaaien na de tarwe. Dat laten we zo staan van de winter en dan er zo aardappels in in het voorjaar. Al zou het geen kilo aardappels extra opleveren met de oogst dan kun je in ieder geval met planten harder rijden.

Ik denk persoonlijk ook niet dat een gangbaar bedrijf kan zonder normale ploeg. Ja als je het hele najaar droog hebt kun je alles woelen-kopeg-zaaien of ecoploegen. Maar als je natte aardappeloogst heb moet je die sporen toch ook eerst dicht kopeggen voor je daar kunt ecoploegen en woelen-kopeg-zaaien gaat dan zeker niet meer. En op bietenland dat net gerooid is, 5 mm water en je komt met een ecoploeg of woelen-kopeg-zaaien niet meer vooruit..
+1
JD 6430 The Best
@valmet6400power We ploegen ook wel een beetje in het voorjaar, maar zware klei durven we (nog?) niet in het voorjaar te ploegen. Toch bang dat je in t voorjaar niet verweerde grond omhoog ploegt wat uit gaat drogen en dat je t dan niet fijn krijgt. Maar hebben pas 1 seizoen echt ervaring met de ecoploeg, dus moet ook een beetje leren allemaal. Afgelopen voorjaar was natuurlijk ook extreem hoe hard de ploegsnedes uitdroogden. Direct in de groenbemester poten ging inderdaad dit jaar beter dan op geploegd land, maar hoe gaat dat in een nat voorjaar? Je weet pas achteraf of je t goed gedaan hebt dat is wat t lastig maakt
valmet6400power
@JD 6430 The Best
Ja zeg dat wij hebben met een volleveld frees de ploegsnede gefreesd en daarna frontfrees + planter in 1 werkgang a 1,5 km/u 😅
Daarom laten we nu de groenbemesting ook staan zodat je in ieder geval geen harde snede hebt. Je hoeft dan alleen te “wachten” tot het droog genoeg is om erin te kunnen planten in plaats van dat je op de klei moet beuken om het fijn te krijgen.
Ik moest maandagochtend de laatste tarwe zaaien dus m’n vader had 1 gang van de groenbemesting geploegd zodat ik op een hele slag zaaien uit kwam maar dat viel echt fantastisch. Dus zijn zeer hoopvol wat betreft direct erin poten zonder bewerking.

En inderdaad, achteraf weet je wat je had moeten doen ja..
marceldeutz
@mdoornekamp Heb hiervoor dan ook kverneland met twister rister gekocht.
deufi
@marceldeutz Heb je een gebruikte gekocht? Welk model?
marceldeutz
@deufi Model is EG 100-200-28 Deze ploeg heeft nog maar 120 ha geploegd.
deufi
@marceldeutz hier dezelfde. Uitstekende ploeg.
4 schaar? Ook met schijven bij iedere schaar?
marceldeutz
@deufi Het is een drie schaar, met ieder element schijfkouter en voorschaar en ploegwoelers. Dieptewiel is een dubbel wiel zodat deze niet hoeft omslaan en kan ook als transport wielen gebruikt worden maar dat hoeft eigenlijk niet met een drie schaar.
Fendt926Driver
@marceldeutz heb je de ploeg al opgehaald?
marceldeutz
@Fendt926Driver Nee, nog niet. Doe ik in het nieuwe jaar. Denk wel met trekker en platte wagen.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @marceldeutz:
Denk wel met trekker en platte wagen

Je kunt postma transport nog vragen of die hem meebrengen voor jou
Misschien valt je de prijs wel mee.
marceldeutz
@Fendt926Driver Kosten weet ik niet maar je zit nu bijna alle dagen thuis en wil er dan graag toch weer keer op uit. Het is 90 km daar naar toe, Weg omschrijving heb ik klaar liggen waar ik langs ga rijden.
J asper
@marceldeutz Ruinerwold?
+1
marceldeutz
@J asper Nee, moet naar Dronten.
Fendt926Driver
@marceldeutz zit ook wat in. Zijn wel leuke ritjes.
Ik rij ook wel graag een eindje met de trekker om iets op te halen.
deufi
@marceldeutz Als het een drieschaar is, kan je hem ook gewoon in de hef hangen. Dan merk je bijna niet dat deze er achter hangt.
marceldeutz
@deufi Dat doe ik ook wel, kon dit wielstel goedkoper krijgen dan enkel wiel en vindt dat prima. Deze is eigenlijk voor 6 en 7 schaar ploegen. Ploeg jij op de maximale ploegbreedte van 50 cm?
deufi
@marceldeutz Nee wij rijden gemiddeld op 42-44 cm. Dan keert hij het mooiste om en met onze grond het geeft hij het meest egale ploegbeeld. Je moet een waterpas op de ploegsnedes kunnen leggen, zonder dat deze wiebelt of er holtes ontstaan. Maar wij zijn pietlutten op het gebied van ploegen, dus dat scheelt misschien ook wel.
marceldeutz
@deufi Je verzet veel grond met ploegen en kost veel brandstof dus kan het voor hetzelfde goed ook goed gebeuren, heb lang met de oude gedaan en wou dan nu ook het beste model hebben wat er te krijgen is. Het is weer de bedoeling dat het maisland straks weer zaai klaar na het ploegen, deed dat nu ook altijd zo maar vond dat het toch beter moet kunnen.
deufi
@marceldeutz Heel verstandig, dan heb je de goede keuze gemaakt. Wij rijden hier op de vette klei met de vierschaar op ca 28cm ploeg diepte 25 liter diesel per ha weg als we tijdig ploegen.
MaxxuM4ever
@deufi wel eens over de rumptstad ploeg gedacht dan als je je er zo veel energie in steekt of past dat ploegbeeld en rister niet zo goed bij jullie grond? Wij hebben klei en ploegen met een rumptstad 480 rister. Keert goed.
+1
deufi
@MaxxuM4ever Nee Rumpstad komt hier niet op de dam.
Buren hebben er ook een gehad, van ellende weggedaan. Alles gaat eraan kapot, en geen gehoor vanuit de fabriek (ook op een nieuwe niet). Daarbij is de spoed van het rister van een rumpstad te steil, waardoor hij te agressief omkeert, wat enorm veel brandstof kost. Een goede ploeg keert ongeveer 3/8 om, en daar voldoet de Kverneland heel goed aan.
mdoornekamp
@marceldeutz
Quote:
50 cm

dan moet je wel lichte grond hebben. Op klei is 45 wel de max. Anders krijg je wel hele dikke drollen
marceldeutz
@mdoornekamp Heb hier meest leemhoudende zandgrond wat wel verkruimeld onder de vorenpakker. Als het te nat is lopen de crosskil rollen vol. Heb 1 jaar met kopeg gedaan maar die maakte het wel erg fijn en dat was ook extra bewerking na ploegen die ik eigenlijk niet nodig zou vinden voor maisland.
MaxxuM4ever
@marceldeutz als het diepte wiel ook als loopwiel kan dienen is het toch net zo makkelijk om de ploeg in de hef op te halen? Scheelt tillen, vast binden en weer lossen.
+1
marceldeutz
@MaxxuM4ever De ploeg staat nu nog op over buik wentelen, dat is wel aan te passen. Moet het wielstel dan eerst meenemen daar naar toe want dat ligt al bij mij en zou dan met transport de schaarpunten moeten afschermen vanwege scherp uitstekende delen. Al met al denk ik meer werk dan met trekker van die man de ploeg op een minikraan aanhanger te zetten!
MFPOWER06
Wij ploegen thuis met een ovlac ecoploeg 7 schaar. Met een mf 5713S er voor dus 130 pk belangrijk bij ons in iedergeval genoeg gewichten in de neus anders komt hij omhoog voor en trekt hij niet goed
mdoornekamp

met 710 banden😁
JD 6430 The Best
@mdoornekamp laat je je eerste schaar ook breder ploegen met 710 banden vergeleken met je ploegbanden?
mdoornekamp
@JD 6430 The Best ik verstel de ploeg amper. Soms 1 of 2 slagen aan de trek lijn. Mijn voor wielen staan lekker breed. Zodat de buitenkant van de banden gelijk loopt. En 540 voor ipv 600
JD 6430 The Best
@mdoornekamp Oke werkt mooi dus. Bij groenoord zoeken ze nu uit of de 520 banden die we met ploegen onder de 6150r hadden ook onder de 6130r passen. Dan kan de gewone ploeg mooi achter de 6130r blijven, en de ecoploeg aan de 6150r
930triplemaaier
930triplemaaier
@JD 6430 The Best kheb ze hier al wel onder jd 4 cilinders gezien maar dan wel op breed spoor en weet niet of ze daar aanpassingen voor hebben moeten doen
JD 6430 The Best
@930triplemaaier Klopt dat weet ik ook niet, lopen hier ook een paar op 650/65R42. Zou wel handig zijn als het past, dan kunnen we die set banden onder beide trekkers gebruiken.
930triplemaaier
@JD 6430 The Best in het ergste geval moet de cabine een paar cm omhoog. het maakt ook uit of je cabinevering hebt volgensmij
+2
mdoornekamp

Het kan dus wel.
Andre150
Deze getrokken ploeg is zo te zien ook home made verbouwd naar Onland of in de voor

+1
MaxxuM4ever
@Andre150 zo een perceel opzetten zie ik niet veel meer maar zo hoort het wel volgens mij. Zie nogal eens een perceel wat aardig in een kommetje geploegd wordt.
+2
joozt
@MaxxuM4ever zo een beginvoor maken bedoel je? Hoort inderdaad officieel wel ongeveer zo ja. Maar beginnen in de voor waar je vorig jaar gestopt bent werkt ook goed (mits je hem met de zaaibedbereiding niet helemaal dicht maakt)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
83
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0