Goldoni Onbekend - Enkel eerste versnelling werkt??

Goeiemiddag, eerst en vooral mijn beste wensen voor het komende jaar 2021!

Verder ben ik thuis een Goldoni Base 20 (2008) kniktractor aan het restaureren (aangekocht in niet-werkende staat). De motor is sinds vandaag helemaal af, daarnet wou ik even een testritje maken en merkte dat enkel de eerste versnelling werkt. Als je de tweede inschakelt schokt en kraakt de transmissie maar rijdt de trekker nog. Bij derde gebeurt er niets meer, enkel ratelen. Dit is zo voor alle groepen (traag, snel en achteruit).

kan iemand me een indicatie geven van wat hier aan de hand zou kunnen zijn?

MVG
bertgeenachternaam

Reacties

+1
roscho
Ik vrees dat je in de versnellingsbak minstens een tandwiel hebt wat een kunstgebit nodig heeft. Of het zou al moeten zijn dat de versnellingen niet goed ingeschakeld worden door dat de afstelling niet goed is (overbrengingskabel of stang niet de goede lengte).
@roscho een beschadigd tandwiel dan? Zou zeker kunnen maar de trekker is nog maar 12 jaar oud dus leek me straf. De bak zal dus open moeten ...
+2
roscho
@bertgeenachternaam Je hebt hem gekocht in "niet-werkende staat". Als er een kleine reparatie nodig was, had de vorige eigenaar dat wel gedaan. Ik vrees dat hij niet aan de kant is gezet vanwege een vuiltje in de sproeier.
Misschien kun je kijken of er aan de bediening nog iets te verstellen is.
@roscho klopt wat je zegt, ik doe hem open en zie wat ik tegen kom!
+1
roscho
@bertgeenachternaam Ik ben erg benieuwd. Zou je een foto kunnen posten?
@roscho zal ik zeker doen!
+2
Minitauro
@bertgeenachternaam
Dat klinkt allemaal niet zo best... Bij mijn oude Goldoni was de schakelvork binnenin de bak afgebroken. Als dit ook het geval bij jou trekker is kunnen die afgebroken stukken de rest van de tandwielen beschadigd hebben.
Het beste is om de bak gewoon open te maken, heb ik ook gedaan. Als je blijft rijden kost het alles. Open maken kost wel keeringen en pakkingen maar je kan wel gelijk zien wat er defect is.
+1
@Minitauro Ik rijd er nu allesinds niet mee voort en ga hem openmaken!
+1
Minitauro
@bertgeenachternaam Ik hoor graag wat je allemaal tegenkomt aan mankementen.
Succes!
@Minitauro @roscho Bij deze, heel wat schade gevonden, de vorige eigenaar moest echt een beul met zijn tractor geweest zijn. Het kleine tandwiel voor de derde versnelling is ver helemaal kaal, het tandwiel van de tweede mist hier en daar een tand. De as zelf lijkt ook een duw gehad te hebben want deze zijn lagers zijn ingeduwd naar de kant van de motor toe...

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
roscho
@bertgeenachternaam Ai, dat valt niet mee. Ik vrees dat, als je alles op een rij zet, de kosten hoger zijn dan wat het ding waard is.
Zou je misschien ergens een sloopbak vandaan kunnen halen? Desnoods in Italie, daar werden die dingen tenslotte gemaakt.
@roscho Het is op dit moment meer hobby dan iets anders, heb al 2000 steken in onderdelen, ik wil hem nu gewoon weer af hebben!
+1
roscho
@bertgeenachternaam In de handel staan er 2 voor rond de €8000 (Agriaffaires.nl), dan weet je wat je uit mag geven om het niet te duur te laten worden.
+1
Minitauro
@bertgeenachternaam

Dat is een flinke schade!
Er moeten wel stukken onderin de bak liggen, dus is het van belang alles schoon te maken.
En hoogstwaarschijnlijk zit er ook gruis in de lagers, dus deze moet je ook vervangen met alle keeringen.
Misschien dat de schakel/ schuifas van de tandwielen nog recht en onbeschadigd is, in dat geval alleen nieuwe tandwielen.
Ik heb dit soort schade ook wel eens gezien doordat de aftakas te zwaar belast was geweest.
En als ik dit zo zie dan denk ik ook dat er meer kapot is gegaan, koppeling of de motor die langdurig te zwaar belast is geweest misschien?
Ik zou voordat je verder demonteerd eerst eens vragen wat de onderdelen ongeveer kosten bij elkaar.
+1
@Minitauro eerst even opendoen om te zien wat er net stuk is en daar prijs van vragen, assen lijken nog goed recht op eerste zicht! Heb je een manier om die brokken er onderaan uit te krijgen? De goldoni kwam uit de tuinbouw en de vorige eigenaar had duidelijk geen compassie met zijn materiaal, te lang en te zwaar belast lijkt me!
+1
Minitauro
@bertgeenachternaam
Het is duidelijk dat er te lang mee doorgewerkt is.
Een makkelijke manier om het gruis eruit te halen is er niet echt, een moeilijke manier wel....
Je kan de hele bak onderste boven hangen en dan uitspoelen met een vloeistof spuit met gewone diesel of een ontvetter. Maar de beste manier is echt uit elkaar halen en de onderdelen op rij leggen want dat gruis kruipt overal tussen.
Kost allemaal wel veel tijd en geld. Misschien een optie wat al eerder gemeld werd is om een complete bak te vinden waar je eventueel onderdelen van kan omwisselen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Goldoni ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!