Voer robot

Ben benieuwd hoe jullie ervaringen zijn met voer robots.
En dan met name mengkwaliteit en broei

Deel dit topic

Reacties

+5
Spuit11
Grappig. De topic 'voerrobot' en 'melkveehouder zit krap bij kas' staan precies boven elkaar
ntd79
@Spuit11 als de melkprijs weer normaal is, wil ik een vector, lijkt me geweldig😇
hans1980
@ntd79 Wanneer iemand kan uitrekenen dat hij "uit" kan ?
+5
ntd79
@hans1980 als je alles rekent kan leven ook niet uit😅
ntd79
@hans1980 zelfrijder of een hele voertrein zuipt ook diesel bij het leven. Mij lijkt het wel wat straks, maar de zelfrijder is nog niet zo oud en de melkprijs niet best. Dus laat nog maar even wezen.
+1
DutchDairyFarmer
Ben zelf ook wel aardig benieuwd hoe voornamelijk de vector iemand bevalt. De jaarlijkse kosten heb ik namelijk geen flauw benul van.

1. Voermengwagen x bedrag gebruik 10 jaar
2. Tractor breder inzetbaar maar ook diesel
3. Shovel of verreiker is ook bijna onmisbaar geworden dus vaak al aanwezig.

Je zou het dus voor tijd besparing moeten doen en flexibiliteit. Plus een hogere voeropname dat geloof ik wel en veel exacte rantsoenen. De kosten zullen echter ook wel hoog zijn.
ntd79
@DutchDairyFarmer denk dat het echt heel erg afhankelijk is van jou bedrijfssituatie. Zelf heb ik nog maar een trekker, en ik denk dat als die het opgeeft of te duur wordt, dat er dan helemaal geen trekker weer komt, voor die drie keer schudden heeft de loonwerker wel een trekker. Dan alleen een verreiker of iets dergelijks. Dat in combinatie met melkrobots en een hoge melkproductie per vak denk ik dat ie hier op het bedrijf heel goed past. Als je mechanisatie zat hebt, genoeg arbeid wordt het een heel ander verhaal.
+1
ek
@DutchDairyFarmer Werken hier nu ruim 5 jaar met een Lely Vector. Zetten de voerkeuken vol met een kuilvoersnijder voor aan de verreiker. Bevalt prima. Mengkwaliteit is wel een aandachtspunt, moet met de nieuwe menger beter gaan. Vooral ideaal om verschillende rantsoenen te voeren voor kleinere groepen, zeker in de zomer.
We hebben een Mastercontract. Betalen ongeveer 4500 euro per jaar voor onderhoud, inclusief alle onderdelen. Verder weinig werk mee. Twee keer week vullen (in de zomer soms drie keer per week), daardoor geen broei. En elke dag even vijf minuten met een schop door de voerkeuken om los voer op het volgende blok te scheppen.
Noorderling
@ek
Hoeveel koeien voer je er dan mee?
Onderhoud doet dan niet veel minder dan een trekker met mengwagen.
Heb je ook een indicatie van het stroomverbruik? Daar lijkt me de grootste winst te behalen.
ek
@Noorderling We voeren er 120 koeien en bijbehorend jongvee mee. Contract zit een vaste factor in en daarnaast een tarief per mengbeurt. We voeren in 6 groepen. Stroomverbruik kan ik niets zinnigs over zeggen, geen tussenmeter en meer zaken veranderd in dat jaar. Wel veel besparing op diesel.
+5
familie pelle
Het ideale voersysteem bestaat nog niet. Bij alle automatische voersystemen moet je nog steeds het voer zelf halen. Vervolgens zet je het in een keuken waar het bij warm weer een risico is op broei.
Ik snap niet dat er nog geen automatische voersystemen zijn die het voer zelf halen. Dan denk ik dat er slagen gemaakt kunnen worden. Ik verwacht daarom veel van dat nieuwe kuhn systeem.
nieuwoord
@familie pelle Ik zie bij de voerkeuken nog heel wat werk en er is nog een trekker o,i,d, nodig om het voer klaar te zetten. En als je voer voor wil weken valt dat bij een automatisch systeem ook niet mee. Ben nu per dag hooguit een uur bezig met de mengwagen.
+2
familie pelle
@nieuwoord ben zelf ook zoekende naar een nieuw voersysteem. Voer nu 170 mk met een ukw 5000. Goedkoper kan niet. Mengwagen vind ik te duur en je weet zeker dat ik de komende 10 jaar er druk mee ben. Automatisch voeren is in mijn ogen wel de toekomst maar het ideale systeem is er nog niet. De ontwikkeling van de melkrobots is wat dat betreft veel harder gegaan dan de ontwikkeling van de voersystemen.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @familie pelle:
Voer nu 170 mk met een ukw 5000. Goedkoper kan niet.

Tuurlijk wel.
Blokken op deel en met de hooivork en maisgreep er voor pakken
kaas
@Fendt926Driver waar om kan het niet goedkoper vroeger deden we het ook met splitleb en vork en kruiwagen dus dat kan je nu ook nog doen
ntd79
@kaas zeker, ik zit er ook over te denken om weer een melkkrukje aan te schaffen en een zinken emmer en een melkzeef.
+1
ted9
@ntd79 Ik ben aan het zoeken naar een melkmeisje
+1
pietjepuk
@ted9 misschien reageert ze wel @Melkmeisje 😂
+1
ntd79
@ted9 pas maar op, die kennen hun eigen kracht niet😇
Melkmeisje
@ted9 je bent gewaarschuwd Ted9 🤣🤣🤣
jan.1
Quote Reactie van @familie pelle:
ben zelf ook zoekende naar een nieuw voersysteem. Voer nu 170 mk met een ukw 5000. Goedkoper kan niet. Mengwagen vind ik te duur en je weet zeker dat ik de komende 10 jaar er druk mee ben. Automatisch voeren is in mijn ogen wel de toekomst maar het ideale systeem is er nog niet. De ontwikkeling van de melkrobots is wat dat betreft veel harder gegaan dan de ontwikkeling van de voersystemen.

Niet tobben Pelle,dikke 26 m3 kopen,sjofel met grote redrock eraan,en mengen maar.
1 uur op een dag werk.Automatisch voeren lijkt leuk,we hebben er ook naar gekeken ,maar daar is altijd wat mee,en in de zomer veel broei.
familie pelle
@jan.1
Quote:
. Niet tobben Pelle,dikke 26 m3 kopen,sjofel met grote redrock eraan,en mengen maar.
1 uur op een dag werk.Automatisch voeren lijkt leuk,we hebben er ook naar gekeken ,maar daar is altijd wat mee,en in de zomer veel broei.

Zeker over nagedacht. Kosten 150.000 euro en nog elke dag 1 uur a 1,5 bezig. Daarnaast kuilen niet allemaal bij elkaar liggen dus constant heen en weer lopen om de wagen op te halen.
+1
jan.1
Quote Reactie van @familie pelle:
Zeker over nagedacht. Kosten 150.000 euro en nog elke dag 1 uur a 1,5 bezig. Daarnaast kuilen niet allemaal bij elkaar liggen dus constant heen en weer lopen om de wagen op te halen.

Wagen centraal neerzetten is dat niet mogelijk?
Voor de helft vd prijs heb je ook alles.

kaas
@jan.1 als jij goed inkuil en secuur bent in de voerkeuken dan heb je geen broei niks meer als anders.
Noknok
@familie pelle in noord amerika zijn er boeren die combineren een vector met torensilo,s , zoiets is hier kansloos denk ik.
+1
ntd79
@familie pelle daar wordt wel aan gewerkt. Maar hoe ze ook ontwikkelen, een groot deel van je erf wordt in een keer 'no go area' verplicht afgezet met hekken waar dat ding moet rijden. Dat lijkt me echt een niet te overkomen nadeel.
familie pelle
@ntd79
Quote:
. een groot deel van je erf wordt in een keer 'no go area' verplicht afgezet met hekken waar dat ding moet rijden.

Ik vraag me af of dat in de toekomst nog nodig is met de nieuwste techniek. Lely heeft een robot ontwikkeld die het gras uit de wei haalt en voor draait. Moet de boer dan de hele wei met hekken rasteren?
ntd79
@familie pelle hoho, ik heb het niet bedacht. Maar meende dat dit vanuit aansprakelijkheid en verzekeraars een eis zou worden.
familie pelle
@ntd79
Quote:
. hoho, ik heb het niet bedacht. Maar meende dat dit vanuit aansprakelijkheid en verzekeraars een eis zou worden.

Dat zeg ik ook niet. T zou me alleen verbazen dat het afzetten met hekken in de toekomst nog nodig is met de nieuwste techniek
+1
Leo,s vriend
@familie pelle En die van Schuitemaker dan?
Loopt hier in de buurt nu een paar jaar.(plus test/ontwikkeljaar)
sjonnies
@familie pelle en daarbij als.je zo'n lely voorrobot heb werk lasagne kuilen ook niet omdat deze van boven hapt als je snel.wil.voeren lijkt me veldrijder wel mooi
ntd79
@sjonnies je denkt verkeerd, doordat je automatiseerd hoef je ook geen lasagnekuil meer te maken, meerdere kuilen. Die happer zoekt het wel bij elkaar.
sjonnies
@ntd79 dan moet ik nog meer kuilplek hebben?
ntd79
@sjonnies of meerdere kortere. Met onderdekken wel makkelijker
pieta
@ntd79 Voersnelheid?
+3
ntd79
@pieta net een hele pizza binnen een kwartier😎
pieta
@ntd79 Die krijg ik zometeen ook. Lekker 😁
kaas
@sjonnies zet je 2 of 3 blokken in aparte vakken dus de bovenst de middelste en de onderste en dan laat je de vector van alle 3 tegelijk voeren
mf6495driver
Ik ben zelf met een vergrootglas aan het kijken naar een Lely vector. De enige voerrobot die volgens mij "betaalbaar" is voor een bedrijf van 120 tot 180 melkkoeien. Ook makkelijk te installeren op bestaande bedrijven.
Waarom ik voordeel zie in een voerrobot?
1. Je kan de voermomenten (lees voerkeuken vullen) beperken tot twee vaste momenten in de week. Hierdoor kan je je werk beter regelen.
2. Het melkvee krijgt op regelmatige basis vers voer.
3. Ook kleine groepen zoals droge koeien, close up koeien,... krijgen een paar keer per dag vers voer. Nu krijgen mijn droge koeien maar 1x om de 2dagen en een close up groep is al niet te voederen met mijn mengwagen.
4. tijdsbesparing.
5. productie stijging??

Nadelen?
1. Je moet nog altijd het voer klaar zetten
2. Is zo een U snijder betrouwbaar en wat onderhoudsvrij?? daar heeft vooral de oude generatie hier (die vroeger met die ondingen gewerkt hebben) sterk hun twijfels over.
3. Onderhoud van de vector zelf?
4. warm worden van het voer in de keuken??

Deze punten vind ik vooral belangrijk omdat wij ook een akkerbouw tak hebben. Nu komt een gepensioneerde oom nog voederen, dat is vooral heel makkelijk en goedkoop. Maar die gaat dat geen 10 jaar meer doen. Dus lijkt mij zo een voerrobot wel wat, zelf iemand die geen verstand heeft van melkvee voeren kan makkelijk een voerkeuken vullen.... .

Dit is zo een beetje mijn gedachtegang over robotvoeren.
+1
cjw73
@mf6495driver er is maar weinig zo goedkoop als een u snijder. Die dingen zijn betrouwbaar genoeg tegenwoordig.
mf6495driver
@cjw73
Ik heb al een paar bedrijven bezocht met zo een vector, en ze waren allemaal heel tevreden van de trioliet U snijder... Maar mijn vader en mijn oom staan er heel negatief tegenover door slechte ervaringen van vroeger...
+1
ntd79
@mf6495driver ze zijn nu wel een stuk beter, maar onderhoud en goed smeren is een pré. En vroeger hadden ze soms ook echt wat te lijden. Lang niet alle kuilen zaten op verharding. Topstang net iets te lang, mes in het zand. Nog lang niet alles gehakseld, en daar zit ie op een verloren schuddertand. Op het laatst overal drek, geen goeie combi. Dingen hadden toen soms echt wat te lijden.
cjw73
@mf6495driver snij al jaren met een trioliet en koop om de zoveel jaar gewoon weer een nieuwe. Nu 1 uit 2015, toevallig vorig week een tand onder uit de balk vandaan. Maar verder nog niks mee gehad. Smeren blijft er bij mij meestal bij moet ik zeggen. Maar snij wel 365 dagen per jaar.
spotmelker
@cjw73 je moet alleen opletten dat de kabel vet blijft anders knappen de staaldraadjes 1 voor 1 totdat de kabel helemaal knapt. En de nippels van het achtermes (bij Strautmann) moet je niet vaak/veel smeren want dan valt het afgewerkte vet met alle rommel op de plunjers van het 4 delige cilinderblokje en gaan de afdichtingen daarvan lekken. Verder is het de machine met de laagste onderhoudskosten mits je er rustig mee werkt (< 30 l olie/min).
cjw73
@spotmelker trioliet heeft daar geen smeernippels. Alleen op de hoekrollen.
spotmelker
@cjw73 ideaal, geeft in feite ook de overbodigheid aan.
kaas
@mf6495driver voer hier nu 3 jaar met vector vul de keuken met een grote bvl u snijder nog geen onderhoud aan gehad maar heeft wel moeite om het onderste eerste blok te snijden ivm de hardheid van de kuilbult was 1500 euro goedkoper dan een triloliet
spotmelker
@mf6495driver ik zou dan wel een xxl-U snijder nemen, dan vallen m.n. hogere blokken niet om. En als je in de voerkeuken broeiproblemen hebt zit de oorzaak al in je bult/silo.
mf6495driver
@spotmelker
Dit hebben zij mij ook al verteld, een blok dat geen broei heeft in de silo, zou je 5 dagen kunnen laten staan in de voerkeuken zonder dat er broei in komt.
ted9
@mf6495driver Daar kun je snel achter komen. Snij een blok af en zet hem ergens neer. Thermometer er in voor en na een dag of 5. Ik heb mijn twijfels.
spotmelker
@mf6495driver De boer waar ik het gezien heb stapte voor de voerrobot over van sleufsilos naar gehakselde balen. Nu met voerrobot kuilt hij weer in de silo. Blijkbaar teveel werk/broei in voerkeuken met ( doorgaans) drogere balen.
zettelmeyer
@spotmelker als je de vector boven in de nop bedoeld had een andere reden. De knijper kon de balen niet goed pakken. Je moet ze eigenlijk recht opzetten, maar dan valle de balen om. In de sleufsilo had die destijds wat broei omdat die te groot waren
ek
@mf6495driver Zorg dan wel voor goede ventilatie in de voerkeuken. Hoe meer open hoe beter, als het maar droog staat.
cjw73
@spotmelker dat advies geeft lely toch voor de voerkeuken.
kaas
@spotmelker klopt goed inkuilen met voldoende kg op de kuilbult
+1
edwin-hensbergen
@mf6495driver wij hebben op ons bedrijf zon U snijder van lengerich. hoogstens een x een kabel vervangen of een mes door onkundig gebruik. Onze is nu een jaar of 7 en nog niks mee gehad dat aan de machine lag👍🏻
+1
JappieJo
@mf6495driver snij al 20 jaar met dezelfde trioliet 195. Gemiddeld elk jaar een tand en zit nu het 3e messen set op. Paar jaar terug kabel geknapt. En het achterframe krom gehad door eigen toedoen🙈.
+1
Ties6210
Hier draait een voersysteem van sac/pellon draait al ruim 10jaar perfect als er iets kapot gaat is het ook makelijk te maken het systeem bestaat uit 3 bunkers en moeten dan 1 keer per dag gevuld te worden, en wat broei betreft wanneer het in de kuil niet zit zal het binnen de dag ook niet in de bunkers gaan broeien.
Kosten?? voeren is het meest redabele om te automatiseren en er word geen diesel verstookt voor het kwartier per dag dat je bezig bent met vullen kun zou je de diesel bijna kunnen verwaarlozen. en kun je meerdere keren per dag los voeren. er staan hier rond de 190 koeien op de voerrobot maar 220 is ook geen enkel probleem
+2
Melkboer16
Met een voerrobot maak je jezelf afhankelijk van een apparaat war zodra het stuk is geld kost!
Lage kosten laat me niet lachen na 10 jaar kun je die dingen bij het oud-ijzer gooien en dan rijd je met een mengwagen nog 10 jaar door!
Je ziet het ook met een melkrobot eigenlijk moet je die apparaten met 10 jaar vervangen maar dat laat de melkprijs niet toe dus martelt men door met alle gevolgen van dien!
Met een melkstal heb je nog niet de helft van de jaarlijkse kosten en kun je rustig 30 jaar boer blijven!
Voerrobot ja dan heb je nog een U-Snijder nodig en een hele grote trekker en vaak heeft men ook nog een shovel voor kleine klusjes!
+2
ntd79
@Melkboer16 ik proef een beetje dat je een hekel hebt aan automatisering😅
Ties6210
@Melkboer16 als je de diesel voor lief neemt en een goede rug hebt en tijd genoeg melk maar lekker door
ntd79
@Ties6210 goed lezen Ties wie wat zegt😉zou zelf het liefst alles automatiseren
ted9
@ntd79 Je kan beter t spul verkopen en beetje vleesvee in stal doen hoef je ook niet te werken.😉
+1
ntd79
@ted9 nee tuurlijk niet, moet alleen geen vijf uur daags met mijn armen vooruit staan te werken, is er niks aan de hand. Had ze alleen vijf jaar eerder moeten kopen😅
Melkboer16
@ntd79 nee zeker geen hekel aan automatisering maar ik zie wat er gebeurt!
Heb het mezelf op veel punten heel gemakkelijk gemaakt maar laat me niet melken door leveranciers van automatiseringsprodukten!
Melk zelf heel graag en dan zie ik de koeien tochtig en van allles meer!
Daar heeft de een collega van me een stier voor en weer een ander een tochtdetectiesysteem! Allebei duur
+2
ntd79
@Melkboer16 aan 25 jaar melken heb ik een chronische peesontsteking overgehouden in de schouder, de robots zijn voor mij een zegen, eigenlijk gewoon voortbestaan van het bedrijf op een comfortabele manier. Wat blijft er dan over van het argument dat een melkstal goedkoper is? Elke situatie is weer anders, je gaat hier een beetje kort door de bocht.
+1
Melkboer16
@ntd79 jaja ik ken er een aantal die om dat argument een robot kochten en ze er 10 jaar later er weer uit schopte! Melken nu zelf weer en hebben nergens last meer van!
Ik ben ook op een leeftijd gekomen dat ik toch de vetnippeltjes op bepaalde plekken mis maar dat zal met robot niet anders zijn.
Maar ik kan mijn eigen tempo bepalen en al die robots bepalen het tempo wanneer de lopende rekening leeg is bij velen en dat zie je op de vele robotbedrijven die er te koop staan.
Die hadden met een gewoon melkstalletje nog gewoon hun pensioen gehaald!
+2
ntd79
@Melkboer16 dan komen er behoorlijk wat bedrijven in de verkoop straks, als ik zie hoe hard de verkoop gaat. Allemaal richting de afgrond?
Melkboer16
@ntd79 tja en dan is de melkprijs te laag?!
+2
ntd79
@Melkboer16 De melkprijs is ook te laag voor iemand die nog wel een beetje meer ambitie heeft dan `in zijn melkstalletje zijn pensioen wil halen`. Om jou woorden te gebruiken. Dus als je in een afgeschreven zooi de eindstreep haalt in je bestaan is het goed, en als je je bedrijf nog een beetje bij de tijd houdt, en het misschien ook nog over wilt dragen aan de volgende generatie, als die wil er is, ben je te rijkelijk en moet je je stil houden over een te lage melkprijs??
Melkboer16
@ntd79 je begrijpt mij verkeerd! Voor mij is de melkprijs ook te laag maar groei gewoon door en zal als de kans zich voordoet ook een nieuwe melkstal bouwen of grond kopen.
Maar nu is voor iedereen de melkprijs te laag en dan komen de kosten van automatisering altijd als je het niet gebruiken kan!
Pensioen halen of niet aflossen is ook investeren en er komen ook weer betere tijden. Mensen blijven toch eten en er komt geen schep grond bij waarop voedsel verbouwt kan worden.
ntd79
@Melkboer16 maar het is nooit voor elk bedrijf hetzelfde. Een bedrijf dat geen post vreemde arbeid kent voor de robots, zal het er idd zwaar inhakken. Mijn situatie, ik liet een melkbeurt per dag in vreemde arbeid doen. De melkstal was 17 jaar, vooral met de electronica begint het dan te komen. Slecht contact, kapotte printplaat, aandrijving versleten, lagers in de looprollen enz enz. Op jaarbasis begon dat fors op te tellen. Nu vier robots, kan direct 26 k wegstrepen aan melkers. De contracten zijn rond de 20. Dat maakt het hele uitgangspunt al direct heel anders, als je puur alleen naar cijfers kijkt.
hans1980
@ntd79 en met 4 robots geen arbeid?
+2
ntd79
@hans1980 dit is een heel gevoelig onderwerp. Op voorhand, ik beweer niks, ik oordeel nergens over, ik zeg gewoon zoals het is, zonder dat ik beweer dat ik goeds of slechts doe. Ik heb 230 koeien, ik schud alleen, mijn vrouw doet de kalveren tot 14 dagen. Pa doet nu klusjes, en dat doet hij op vrijwillige basis, als ik dat verbied krijg ik ruzie. En ja, als hij dat niet meer doet moet daar idd iemand voor pak hem beet 10 uur in de week voor komen. Maar dat is nu dus niet aan de orde. Ik heb altijd twee man van AB die mij helpen met het onderdekken van de kuil. Ik bekap drie keer per jaar de hele koppel door een bedrijf, de gevallen pak ikzelf. Op die manier heb ik geen vreemde arbeid meer op het bedrijf, nul komma nul. En ik doe het eigenlijk op een vrij relaxte manier, kan in de avond zelfs de kinderen even naar bed brengen.
Noorderling
Quote Reactie van @ntd79:
De melkstal was 17 jaar, vooral met de electronica begint het dan te komen. Slecht contact, kapotte printplaat, aandrijving versleten, lagers in de looprollen enz enz.

En toch valt het vernieuwen om onderhoudskosten te besparen en daarmee lagere kosten vaak tegen. Het zijn hele bedragen die je soms gefactureerd krijgt, maar afschrijving van een melkstal komt ook nooit naar je toe. Met trekkers gaat het veelal hetzelfde. Loop er nu ook tegenaan dat er een met 10.000uur 5000euro op zn kop gaat krijgen door allemaal kleine dingen. Het is geen leuke factuur te betalen, maar met een nieuwe trekker ben ik die afschrijving al kwijt als die hier op de dam staat.

Met de melkstal gaat het netzo, eerste 10jaar gaat vrijwel probleemloos. Daarna wordt onderhoud een redelijk contant bedrag. Tikt er zelf een keer 250euro aan lagers in, 1x per jaar een onderdeel van 1a 2000 en de rest aan printen en rubbers is toch een slijtdeel voor ca 5-10 jaar. Ook wel eens naar wat anders aan het kijken, ben je ook zo weer 5 ton op weg, om er een keer 5000euro mee te besparen per jaar. Zie je met robots tegenwoordig ook, dat onderhoud na 10jaar een contante factor wordt, maar wanneer je dit bijhoudt al gauw goedkoper is dan nieuw investeren. eerste A2's tikken de 20jaar aan inmiddels. Dat gaan de huidige modellen ook zeker halen.
+2
pieta
@Melkboer16 Wat een onzin. Robots werken prima en hebben ook hun nadelen. Maar als je je schouders ofzo naar de klote hebt door de melkstal helpt niets. Niet iedereen zal daar zijn schouders mee naar de kloten helpen maar een robot werkt prima en is ook betaalbaar.
+2
Leo,s vriend
@Melkboer16 nu generaliseer je wel heel erg, de meeste stoppende robotbedrijven zijn nu op een leeftijd dat stoppen gewoon aan de orde is, als er geen robots waren zouden ze al 10 tot 15 jaar eerder gestopt zijn. Ken geen 1 robotbedrijf dat stopt wegens geld op, en ik ken toch wel aardig wat bedrijven.
+1
verbi
@Leo,s vriend Denk dat het geenzins wat uitmaakt of het geld op is. Mensen zijn gewoon het gezeik beu
Noorderling
@verbi
Met veel geld accepteer je meer, schuif je het af of koop je het af. Spanningsveld daartussen is lastig als je het niet kunt of wilt accepteren.
Leo,s vriend
@verbi mee eens, maar ik reageerde op melkboer die beweerde dat robotbedrijven nu stoppen omdat de robot hun rekening geplunderd had, en als ze nog in put gemolken hadden nu nog boer waren gebleven.
+1
cjw73
@Melkboer16 ken ook mengwagens genoeg die de 10 jaar lang niet halen. En een hele grote trekker voor een u snijder is ook sterk overdreven.
Noorderling
@cjw73
Die xl snijder moet toch wel een 120pk trekker voor, zo'n dieper blok krijgt er nogal kilo's op afstand bij.

Mengwagen ben je na 10jaar inderdaad aan onderhoud toe. Of nieuwe vijzel en deel wanden of je had direct bij aanschaf moeten investeren in rvs. Heb verder geen idee wat voordeliger is.
+1
cjw73
@Noorderling heb zelf een 1.90 en zwager snijd met zo'n xxl uitvoering. Hebben er allebei een 100 pk trekker voor staan.
spotmelker
@cjw73 heb er meestal 80 pk 2 wiel voor staan. Heeft wel 400 kg blok in fronthef om het 1e krap 2 meter hoog blok in sleufsilo los te breken.
cjw73
@spotmelker de andere van mij is 65 en die kan hem niet aan.
Noorderling
@cjw73
John deere 4cilinder hier in de buurt kreeg hem niet van z'n plek, gaten erbij geboord in hefarmen en flink gewicht voorin. Vroeg of laat gaat er wat kapot.
cjw73
@Noorderling zwager heeft alleen 500 kilo in de fronthef verder niks. En heb zelf niks voorop.
spotmelker
@Noorderling Mijn JD 6100 heeft hefkracht zat maar moet gewoon wat gewicht voorop. Maar het komt er wel op aan, af en toe hoor ik een ping als de snelkoppelstang weer in de houder schiet bij het heffen van een losgesneden blok.
Corne S
@Noorderling

Hier ook een XL kuilsnijder. Zit een zware niet originele hefmast tussen. De case 5150 heeft toch wat in de fronthef nodig. De international 856xl kan hem ook baas, maar dan moet er wel heel wat frontgewichten in. Ding hangt toch een eind achter achteras. Over het algemeen, na 5 jaar inruilen.
+1
kaas
@Melkboer16 10 jaar bij oud ijzer hoe kom je daar bij een melkrobot die draait ook minimaal 20 jaar als je hem goed onderhoud en dat gaat de voerrobot de vector ook wel halen ben ik niet bang voor en als ik dan kijk wat de jaar kosten zijn na alle aftrek van subsidie s ed en weinig stroom kosten tov een trekker met voermengwagen en de voordelen van 6 keer per dag voeren
+1
TeunFendt
Je zou het ding maar kapot hebben op zondag. Niet van te voren flink pak voer ervoor kunnen gooien en dan? Vind het toch maar nog kwetsbare elektronica. En als ik dan stallen zie met zon smalle voergang waar alleen een voerrobot is past vraag ik me af wat er gebeurt als hij kapot is.
+1
robotboertje
@TeunFendt Wat gebeurt er met een melkrobot boer als de melkrobot 'kapot' is? Wij melken met robots; als we het zelf niet kunnen fixen, komt de monteur en repareert m zodat we weer verder kunnen. Kan me zo voorstellen dat dat bij een voerrobot ook zo werkt.
TeunFendt
@robotboertje Voor mijn gevoel is er minder kwetsbare techniek in een melkrobot dan in een voerrobot. Nou kan ik dat natuurlijk fout hebben want ik heb er geen ervaring mee...
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @TeunFendt:
Je zou het ding maar kapot hebben op zondag. Niet van te voren flink pak voer ervoor kunnen gooien en dan?

En als jou voermachine kapot gaat op zondagmorgen voor het voeren?
Wat kun jij dan nog???
Of voer jij zaterdags al vast voor 2 dagen dat je op zondag geen storing hebt?
TeunFendt
@Fendt926Driver Als je er echt niet meer mee kan voeren zou ik de buurman opbellen of je zijn voerwagen mag lenen. Maar als je zo'n stal hebt met smalle voergangen ben je volledig afhankelijk van een monteur als je het zelf niet kan oplossen.
+4
Fendt926Driver
@TeunFendt dan bel je ook je buurman om een rantsoen te mengen en duw je dat met de minishovel over de 2m brede voerdeel naar de vreetplekken.
Dus net zo makkelijk op te lossen
+1
SJB533
@TeunFendt
Daarom altijd zorgen, dat je een uitweg hebt, qua voeren. Dus brede voergang in het midden, of juist voergangen aan de buitenkant van de stal. Zo kun je altijd voeren met de kuilvoersnijder. En voerresten opruimen wordt dan ook makkelijk gemaakt.
+1
bio boer
@TeunFendt zondag of maandag maakt niks uit beide keren komt de monteur er meteen aan als die al druk is is er nog een backup monteur
+1
kaas
@TeunFendt dat heb je ook met melkstal en melkrobot en voermengwagen die op zondag kapot gaat.
+6
Fendt926Driver
Toch appart dat de gene die geen voerrobot hebben harder schreeuwen dat het niets is en duur is terwijl ze het nul ervaring ermee hebben.
En mensen die er een hebben en hun mening geven in dit topic wordt het oordeel van in twijffel getrokken.
Merk het ook in mijn omgeving. Dat mensen met een melkstal stellig weten dat een robot niets is. Terwijl ik 30 jaar gemolken heb in een melkstal en nu 7 jaar met een robot en dus beide goed weet en zeker weer voor een robot zal kiezen als dat nodig zou zijn..
+1
mf6495driver
@Fendt926Driver
Ja, dat merk je vaak he, dat mensen het onbekende heel graag afkeuren, terwijl ze er niets van ervaring mee hebben.
Zo merk ik nu dat iedereen die niets af weet van de voerrobot hem heel sterk afkeurt... terwijl die zelfde mensen wel met een melkrobot melken... en die dan de hemel in prijzen, omdat ze daar wel ervaring mee hebben... .
Fendt926Driver
@mf6495driver hier kan ook iedereen mij vertellen dat zelf gras en mais hakselen niet uit kan. Terwijl ik nu mijn 3e hakselaar al heb en er super voordelig mee draai.
+7
robotboertje
Hebben hier een zelfrijder; zijn er tevreden over. Jaarkosten vallen me mee, zo'n 1000,- / jaar tot nu toe, onderhoud wordt door de dealer gedaan die m ook verkocht heeft.. Heeft nu 2000 u gelopen in bijna 5 jaar. Verbruik aan diesel is zo'n 14 ltr / draaiuur. Hebben daarnaast een Juno om het voer aan te schuiven (dat kan ik iedereen aanraden);
Waar we ons op verkeken hebben bij aanschaf is dat je niet zomaar 'Jan en Alleman' kunt laten voeren (groot apparaat, om secuur te laden is ervaring vereist!). Dit vind ik een groot nadeel waar we vooraf niet bij hebben stilgestaan.
Over 5 jaar is het plan om m weg te doen ivm de dan te verwachten kosten als ie ouder wordt. Dan zal hier ook automatisch gevoerd gaan worden (als er dan geld voor is 😄 ). Vector heeft daarin voor ons de voorkeur bij wat er nu op de markt is; voert kleine groepen, schuift het aan en voert wat de koeien VRETEN en niet wat de boer in programmeert. Zie te vaak bij automatische voersystemen dat de koeien zonder voer staan omdat 'het nog geen tijd is' of 'er een paar gekalfd zijn' . Verder lijkt mij de flexibiliteit van de voerkeuken tov bunkers een voordeel.

Wat ik echter het mooist van deze topic vind: het gaat niet over stikstof, fosfaat, complot theorieen! Het gaat over uitwisselen van ervaringen / keuzes, da's mooi!
ntd79
@robotboertje dat is goedkoop, dat red ik echt niet, beurt met nieuwe olie, messen vervangen, preventief de rvs loskettingen vervangen enz. Dan kom ik daar wel boven. Schat zo op 2000 per jaar. Maar idd dat is een nadeel, iemand moet je het leren. Hier hetzelfde verhaal, na deze komt er een vector.
+1
ricardo
@robotboertje als ik het mengen van vector zie heb ik mn twijfels of je daar tmr mee kunt voeren, vind het meer husselen als dat het echt gemengd is hoeveel koeien zou vector kunnen voeren?
cjw73
@ricardo kan volgens mij 300 koeien voeren.
John k
@cjw73 moet je wel 2 karretjes hebben
Noorderling
@ricardo
Zie je ook met mengwagens met 1 vijzel, dat het meer ronddraaien dan mengen is. Ook heb je te weinig massa en weerstand waardoor het voer slecht omhoog komt. Trioliet met 2vijzels gaat dan al mooier.
DutchDairyFarmer
@ricardo dat zou ik ook zeggen alleen anderzijds wordt er bijv wel 10x of vaker gevoerd dus ook geleidelijke opname van alles over de dag.
+2
kaas
@ricardo ja als je een voermengwagen een half uur laat draaien hebt je het beter door elkaar dan met vector maar als je alles hakselt dan mengt hij goed genoeg en dat selecteren valt mee want als je bv elke 4 uur nieuwe voer er voor draaid dan is er niks loos maar als je 1 keer daags voert en de koe kan selecteren dan heb je wel een probleem
Jowi
Quote Reactie van @robotboertje:
Over 5 jaar is het plan om m weg te doen ivm de dan te verwachten kosten als ie ouder wordt.

Hier word onze zelfrijder in mei 11 jaar, maar die kosten vind ik nog reuze meevallen tot nu toe zijn dat 3 opvoerbanden en messen in menger en frees elke 2 jaar ongeveer en af en toe een lekkage. we laden 3 niet te volle wagens per dag en hij heeft nu haast 7000 uur gelopen.
hans1980
@robotboertje hoeveel koeien kun je voeren met een vector?
mf6495driver
@hans1980
1 vector zou makkelijk 180koeien voeren. Eén voerkeuken kan wel 2 voederkarretjes bedienen en dan gaat de capaciteit naar omhoog.
Mathijsen
@robotboertje Na het robotiseren van ons melkproces lijkt mij dit een goede vervolg stap om nog meer arbeid te besparen.
Mengen nog met getrokken voermengwagen maar wanneer hij versleten is wordt een Vector zeker overwogen.
Vraag mij wel af hoe vlak het erf moet zijn evenals deurdrempels (moeten meerdere stallen voeren jv/droog )
Duurt hier ook zeker 5 jaar dus nog tijd zat om het één en ander te onderzoeken
kaas
@Mathijsen drempels vind hij niet leuk moet geleidelijk oplopen .
harrie wopereis
@robotboertje Haha,elke hoer prijst haar eigen kont,Rgw
robotslaper
Bij de schuitemaker hoef je helemaal niks meer te doen. Nog beter.
+2
hans1980
@robotslaper lijkt me mooier dan vector
zettelmeyer
@hans1980 die van dat filmpje is allang weg.... voere nu met Marnix mengwagen
robotslaper
@zettelmeyer vertel eens
robotslaper
@hans1980 Mij ook, alleen nadeel dat er een dieselmotor op zit kwa kosten maar deze robot doet alles, niks in de voer keuken dumpen om de 3 dagen. en dieselmotor is betrouwbaar met weinig onderhoud.En deze robot kan meer meenemen. Deze robot heeft mijn voorkeur omdat die ALLES DOET.
kaas
@robotslaper maar voert op vaste tijden en kleine groepjes koeien voeren is ook een probleem en 6 keer daags voeren lukt ook niet met de schuitemaker alles heeft zijn voors en tegen .
+3
bio boer
@robotslaper laat dan de loonwerker komen met de zelfrijder hoef je ook geen grote inversteringen tedoen voer ook niet klaar tezetten kun je altijd nog anders doen als het niet bevalt
robotslaper
@bio boer Doe het nu zelf maar de titel is welke voer robot. Kijk ik niet naar prijs maar de schuitemaker is niet semi zoals de vector maar vol automatisch
kaas
@robotslaper oja meet de schuitemaker de voerhoogte en als die te laag is voert hij dan weer een nieuwe ronde volgens mij niet dus soms ligt er niks voor het hek en soms een hele dikke bult
kaas
@robotslaper en waarom zijn er in nederland in ieder geval 2 bedrijven waar de schuitemaker weer is weg gegaan omdat het systeem nog niet goed werkt.
robotslaper
@kaas hoe lang geleden deze bevinding
MulderDeutz1
@robotslaper die innovado stond elke 6 dagen bij de pomp voor 190 liter, weg winst
+1
TeunFendt
@MulderDeutz1 Dat is nou jammer. Leek mij het enigste systeem waar echt potentie in zat. Maar ik denk dat het in de toekomst wel wordt doorontwikkeld naar een machine met elektromotor en wellicht een grotere kuip.
robotslaper
@MulderDeutz1 190 liter
Ties6210
Ik vind het eigenlijk wel beetje apart dat het de keus is tussen de mengwagen en dat alleen eigenlijk de vector word genoemd, het systeem heeft weinig capaciteit morst veel, en wanneer je een beetje koeien wil voeren heb je eigenlijk al gelijk 2 karen nodig?? beetje raar het is dan wel dat lely veel reclame maakt en zich overal laat zien maar het is zeker niet het enige merk voerrobot wat er bestaat je hebt zo even bij elkaar genomen :
kuhn/tks, sac/pellon, peecon, rovibec, trioliet( voor de kuilvoersnijder boeren, kun je daarin tegen ook gewoon blokken neer zetten voor een week), mullerop, cormall, delaval??
het is hierin nederland dan nog niet bekent alleen veel van de fabrikanten komen uit de scaninavische landen en zijn ook al 20 jaar bezig
en zou ik veel eerder voor kiezen deze voersystemen hebben dan ook gewoon veel meer capaciteit...
oh ja vul ff aan als er nog meer zijn.
+2
ntd79
@Ties6210 ik ga nu waarschijnlijk een bak bagger over me heen krijgen. Maar ik denk dat dat toch te maken heeft dat een voerrobot nog geen gemeengoed is, dan moet er vertrouwen zijn, en lely heeft nu eenmaal wel naam op gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. En ze hebben voet aan de grond, je komt ze veel tegen met open dagen etc.
+1
Ties6210
@ntd79 ze hebben ook nog wel zon spreekwoord : wat de boer niet kent vreet ie niet.
kaas
@Ties6210 die systeemen werken allemaal bijna met karretje aan rails en als je door buiten moet over een pad heb je een probleem meet de voorhoogte niet zijn voerrondes moet je op tijd er in zetten en dan ligt er soms niks voor of veel te veel
+1
TeunFendt
@kaas Als je een bedrijf hebt waar de stallen langs elkaar staan zoals een nieuwbouw bedrijf is zoiets heel simpel te maken. Heb je het iets complexer is een karretje op accu het beste inpasbaar.
harke
We hebben een aantal demo's zelfrijdende mengwagen gehad.
Viel me tegen.
Duur in aanschaf en eigenlijk allemaal dieselslurpers.
Zodoende geïnteresseerd in voerrobot.
Maar 0 ervaring daarmee.
Welke merk mengt het beste resultaat?
kaas
@harke laat je de kuil hakselen dan mengt de vector goed en de nieuwste draait de vijzel sneller
+4
zettelmeyer
Ik heb nog geen voerrobot gezien met een goed mengresultaat. Ken meerdere bedrijven met lely, mulrup, trioliet en schuitenmaker. Bij een aantal is die er weer uit gegaan vanwege het mengresultaat en een andere omdat die nog niet betrouwbaar was.
Persoonlijk vind ik het systeem van lely het mooist alleen deze mengt niet goed genoeg. (Oude versie, nieuwe nog niet gezien) zou eigenlijk een stationaire horizontale mebgbak voormoeten en je hebt een super systeem.
Probleem bij de voerrobots is dat er te weinig voer in kan waardoor er te weinig druk is in de mengkuip waardoor het voer niet snel en goed mengt en een geen compact mengsel wordt.
Sjaakiee
Sinds 4 jaar mengt de loonwerker hier.
MN kuilbak was op (schuitemaker 20 s)
Bovendien meer gaan melken en de arbeid is beetje de beperking.mischien als zoon wat ouder is dat dingen weer veranderen.
Noorderling
@Sjaakiee
Laat je hem alles voeren of alleen melkvee? En hoe regel je de rest dan?

Denk dat m'n mengwagen evenveel verdient bij drogen als bij het melkvee. bij het jongvee zou ik toch ook minimaal een husselwagen willen om een beetje met partijen te kunnen variëren en de beesten ook vreten wat je bedacht had.

Ben toch met alles erbij, bulten openen, krachtvoer inweken, mineralen klaarmaken plus rest voer weghalen wel 2uur bezig per dag voor al het vee. Effectief 1uur voeren en 1uur bijzaken. Wordt loonwerk ook nog een dure aangelegenheid wil ik niks investeren.
+1
Sjaakiee
@Noorderling laat alleen de melkkoeien voeren.de pinken en de droge koeien voer ik zelf dat heb ik meest in balen.hij komt smiddags om half vijf dan sluit ik de koeien op in wachtruimte en haal restvoer weg.kuil zit in 1 silo en daar kiep ik zelf ook losse producten voor.is hier ongeveer 20 minuten bezig en dan zijn er 120 koeien gevoerd.
mlkvhoudr
@Noorderling wij overwegen om dit jaar mais over zwil te draaien en het dan door de balen pers te laten gaan voor de droge koeien wat denk jij kansrijk of kansloos?
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Naast dat het een dure hobby is, heb je ook totaal geen sturing meer.
Speel soms nog wel een beetje met het soya als de biest hoeveelheid/kwaliteit te laag is.
Kun je met 250-500 gram al weer heel wat doen.
Weet niet hoe je nu voert, maar een gebruikte mengwagen kan je ook weinig mee gebeuren, geld wat je in balen stopt kun je ook ijzer van kopen en is er een eenvoudige weg terug.
mlkvhoudr
@Noorderling dank, voer nu met een fvw strautman die husselt t door elkaar maar mengt niet echt
ted9
@Sjaakiee Hoe doe je dit met weidegang als de koeien bv eerder binnen komen door regen of te warm weer. Dan zitten ze tegen een lege voerbak aan te kijken.
Sjaakiee
@ted9 in de zomermaanden voer ik zelf vers gras op stal en zorg ik dat ik ook wat balen achter de hand heb mocht het echt nat worden bijvoorbeeld.
mrpieter
Ik kom als monteur van melkrobots bij veel bedrijven over de vloer en het valt altijd dat bij bedrijven met een vector dat er een enorme rust in de stal is en de koeien hebben een heel regelmatige gang naar het voerhek zodra de vector weer voorbij komt.
Voor klanten in ons gebied die echt interesse hebben gaan ze geloof ik in de loop van dit jaar een vector op proef introduceren met een soort van verplaatsbare voerkeuken.
Ties6210
Hier heb ik nog een vergelijking van automatische voersystemen in de boerderij boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…
+3
Bekkink
Weelinkvoerhek met een mengkuil. Dit is volgens mij qua arbeidbesparing en onderhoud een onderschat systeem.
Vetspuit
@Bekkink kosten van mengkuil maken zijn ongeveer een cent/kg melk. Daarnaast nog de extra conserveringsverliezen bij het maken van de mengkuil niet onderschatten.
Met het voeren wel veel arbeidsgemak
assink
@Vetspuit
Hier jaren gevoerd met een kuilblokschuif, en nu nog steeds. Lijkt me nog een stuk goedkoper dan een weelinkhek.
Weet niet of ze nog te koop zijn, hebben hier een fullwood.
Hebben nooit een mengkuil gehad, maar aan de kuilblokschuif nog nooit kosten gehad in 20 jaar.
Bekkink
@assink met een mengkuil heb je minder selectie, de vaarzen en in rangorde lagere koeien komt dit ten goede.
In de ouwe stal hadden we ook een weelinkhek. Inc. Met een mengkuil.
+1
pieta
Quote Reactie van @Bekkink:
n de ouwe stal hadden we ook een weelinkhek. Inc. Met een mengkuil

Flinke stal dan als de mengkuil er ook in ligt. 😁
+1
Bekkink
@pieta in combinatie met had het moeten zijn😉
bertusdebeer
Heb hier gewoon mengvoerwagen en dat zal nog wel een tijdje zo blijfen maar Ik hou van simpel, wel een juno aangeschaft en dat kan Ik zekeren recomenderen werkt mooi 300 mk hier.
bio boer
Laat de loonwerker komen die haalt het meteen uit de bult je hoeft geen kapitaal te investeren als je het anders wil doen kan elke dag
mf6495driver
@bio boer
Dan moet er wel een loonwerker in de buurt zijn die het doet, hier kennen we geen loonwerkers die dat doen.
bio boer
@bio boer kost 30cent per koe per dag
Fendt926Driver
@bio boer bij 100 koeien ben je dan 11.000 euro kwijt per jaar.
En is er nog geen droge koe of jongvee gevoerd.
Heb 3 jaar laten voeren door de loonwerker.
En ben weer super blij het zelf te doen.
Wat een enorm ge etter met al die verschillende chauffeurs erop.
( hebben ze later ook aangepast)
+1
bio boer
@Fendt926Driver dat ben je zelf ook wel kwijt met mengwagen aan diesel afschrijving en onderhoud zou je eigenlijk je arbeid ook nog mee moeten nemen dan is 10.000 niet veel dan ben je bij een voer robot ook wel kweit met afschrijvingen
+1
Fendt926Driver
@bio boer 2e hands wagen gekocht.
En de 2e hands happer gaat nu zijn14e jaar in.
Diesel voor shovel en mengwagen trekker komt op 5.5 liter per dag gemiddeld.
En daar zijn 100mk met drogen en bijbehorend jongvee mee gevoerd.
Arbeid wordt anders ook niets mee gedaan dus kan ik zelf ook wel voeren.
bio boer
@Fendt926Driver dat kan ook niet idereen wordt vrolijk van 2e hans spul is er niet handig mee laat elk boutje of zelfs smeren door lmb zelf wel 2e hans spul maar moet het wel in topconditie zijn zelf geen mengwagen ze roepen hier al dat mengwagen maar 10 jaar mee gaat
TeunFendt
@bio boer Hier een AGM 14 kuub mengwagen met losketting. Loopt hier al 25 jaar. Is wel ooit een nieuwe vijzel ingekomen en de wanden worden ook dunner maar hij kan nog wel een 5 jaar mee.
bio boer
@bio boer ik schat zo in dat je veel onderhoud zelf doet daar handig in bent en schik aan hebt
ted9
@bio boer Mengwagen zonder losband snijmes enz kan minder aan kapot dan aan een voerwagen met bodemketting afvoerbandje en walsen.
+2
bio boer
@ted9 overweeg ook wel eens mengwagen om ik nu losse grondstoffen over de kuil voer zo 3 kg per koe heb mijn lmb gevraagd om 1 tehuuren eens kijken wat het affect is moet wel een verschil maken dan wil ik ook zo simpel mogelijk gewoon keup met losdeuren aan de zij kant
Mh12
@bio boer hier met buurman samen wagen. Met laadklep snijmes en afvoerband. Maar zijn ook aan het kijken voor alleen mengton met 2 loskleppen.
We voeren er samen goed 300 stuks vee mee. Maar er is nog weleens wat met die wagen. Was wel al 1 van 10 jr oud........ toen we hem kochten.....

Mengen bevalt super....... ook mindere partijen krijg je zo veel makkelijker weg......
Maar wagen wordt voor mij vooral te klein. En dan gaat mengen ook weer teveel kosten. Wagen te vol. Dus te lange mengtijd
bertusdebeer
@bio boer mengen is een must al 25 jaar+ bewezen
+3
Fendt926Driver
@bertusdebeer klopt niets van. Buurman melkt veel meer liters met een blokken wagen dan ik met een mengwagen.
Zit hem echt niet in de toverton...
sjuu
@Fendt926Driver Is maar net wat je erin gooit, voer zelf met een voerschuif. 2 keer per week vol zetten en klaar, en 1 keer per 10 jaar een verse u-snijder.
+1
Bekkink
@Fendt926Driver en mijn buurman heeft een krabbak, melkt ook super.
+1
cjw73
@bertusdebeer nog nooit bewezen. De verkopers ervan komen met dat soort verhalen.
Herbert
@bio boer voer nu een maandje met mn vliebo bak op de bovenlosser. 2 kg meel volledig verdeeld door het hele rantsoen. Tijdens het voeren blijft de helft van de koeien in de box liggen omdat ze nu toch weten dat er niks te selecteren valt. Als je een beetje netjes met de spullen omgaat kan ik qua aanschaf en onderhoud van de bovenlosser+kuilsnijder voor minder dan 10 euro per melkkoe per jaar voeren. Een mengwagen zal in sommige gevallen idd een meerwaarde geven met een hogere melkproductie, maar dat is echt niet overal zo.

(klik om te vergroten)

bio boer
@Herbert voer wel 180 koeien 😁 maar mooi dat het zo kan
Herbert
@bio boer ja dat is wel wat te veel voor een bovenlosser haha
TeunFendt
@bio boer Nee vroeger ging hij altijd naar de importeur die hem een onderhoudsbeurt gaven en goed nakijken en kregen wij een vervangend voerwagen mee. Maar nu die failliet zijn moeten we nu voor 1.5 dag voeren. Maar we gaan niet wachten totdat hij kapot gaat en dan maken.
+5
worteljcb
Quote Reactie van @bio boer:
ze roepen hier al dat mengwagen maar 10 jaar mee gaat

Dat is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Als je de trekker al ruilt met 7000 uur, omdat je bang bent van onderhoud, dan klopt die 10 jaar wel aardig ja. Maar die wagen is niet versleten als de vijzels dun worden, een ploeg zet je toch ook niet bij het oud ijzer als de schaarpunten weg zijn? Om lagere kosten te hebben, moet je het lang genoeg gebruiken en voldoende uren erop draaien.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!