Skidloader(bobcat) vs mini shovel

Waarom zie je over de grote plas vooral skidloaders en weinig mini shovels. En wat is het voordeel en nadeel van een skidloader.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

ted9

Reacties

Frederika
Ik zie die bobcats toch meer als banden vreters een mini shovel rijdt veel rustiger is mijn mening
bio boer
Skidloader heb je weinig zicht rondom maar is wel wendbaarder met boxen strooien kun je gewoon omdraaien op mestgang van 3 meter vaak met dichte cabine
weurding
Shovel is voor iedereen toegankelijk, hoeft niet over de bak naar binnen klimmen en je kan hem van buitenaf bedienen als je alleen bent om iets op te tillen oid
+2
Noorderling
Quote Reactie van @weurding:
je kan hem van buitenaf bedienen als je alleen bent om iets op te tillen oid

Is er dan wel iemand om je te bevrijden?
Gebeuren genoeg ongelukken met minishovels, en nog veel vaker gaat het net goed.
+1
weurding
@Noorderling hoe vaak heb je wel niet dat je even ernaast staat om iets net even stukje verder op te tillen zonder enige vorm van gevaar
Noorderling
@weurding
Ik doe het niet, of er zit iemand op of de machine gaat uit.
+1
weurding
@Noorderling geloof ik niks van, iedereen heeft wel eens een keer iets waarbij je het net even verder op moet tillen of laten zakken zonder dat het kwaad kan, bedoel natuurlijk geen koe in een heupklem of andere ongeleide projectielen.
+2
verbi
@Noorderling Precies ik ben onlangs omgevallen met mijn miniloader zat erop en even niet goed opgelet . nou neem van mij aan je ligt om voor dat je het beseft. Gelukkig zonder veel kleerscheuren eraf gekomen . Maar NOOIT langs de machine staan en bedienen.
+4
Noorderling
@verbi
Van dichtbij iemand die het niet meer na kan vertellen, gaat allemaal veel te makkelijk en snel met zon instabiel apparaat. Even dit en dat, grenzen worden op den duur het nieuwe normaal, totdat je inderdaad even niet oplet.

Heb zelf niet zon ding en komt er ook niet. Alles beter dan een minishovel. Vanaf 5ton wordt het pas veilig met stevige cabine. Als er wat moet gebeuren in de stal ofzo bestel ik wel iemand voor 100euro met een mobiele kraan, midi rups of hoogwerker en heb je er direct ook 2 handen en ogen bij.
weurding
@verbi ligt eraan wat je doet, ook wel eens omgelegen met iets zwaars en giek omhoog, maar bijvoorbeeld moet ik een strooiwerk van een Mestwagen plaatsen is het heel makkelijk om er even naast te staan en het iets op te tillen of zakken, weegt ook maar 150kg, krijgt ook niemand de vingers er tussen😁
jammermaarhelaas
@Noorderling

Bij aflevering hebben dit soort mini shovels een veiligheid frame of beugel, met een dak constructie, en een soort van deur/beugel waardoor je hem alleen kunt bedienen als je er op zit.
Deze veiligheidsvoorzieningen zijn vaak snel gedemonteerd, en het feest kan beginnen...
+2
weurding
@jammermaarhelaas kijk statistieken maar na, meeste dodelijke ongelukken gebeuren nogs steeds met mestmixen, stieren en groot materiaal op de erven, voor alles geldt: er mee doen waar ze voor gemaakt zijn en geen grenzen opzoeken
+3
Fred4130
@weurding hier al vanaf 1997 een Weidemann minishovel. Wilde toen op de grupstal eerst met een bobcat de mest achter de koeien wegrijden. Na bij enkelen die hetzelfde deden gekeken te hebben vond ik het 10 x niks. Te weinig overzicht.Totdat een vertegenwoordiger me uitnodigde eens een minishovel te bekijken en te proberen. Voor mij duidelijk en inmiddels heeft ie er 24 jr erop zitten en zou hem voor geen goud willen missen. Overal word ie voor gebruikt. En heeft slechts enkele keren op zijn zij gelegen en meestal domweg omdat 1 kant in de prut wegzakte. Net als jij zegt , even stukje lichten om een haspel te monteren op een mestwagen, even stukje lossen van de grond kan prima naast de machine. Iedere sukkel die ernaast staande dat ding laat omkieperen doet dingen die een normaal mens niet doet. Het omvallen gebeurd enkel als je te zware last te hoog hebt en knikt. M.a.w. als je je verstand gebruikt is het een veel handiger apparaat dan een een bobcat achtig apparaat
MulderDeutz1
Skidloaders zijn veel behendiger en zijn er ook al even met zij-instap. Banden slijten wel harder. Ik kon er in Canada goed aan wennen, zou er zelf ook over nadenken als de minishovel af is.
ted9
@MulderDeutz1 Hoe is het brandstofverbruik volgens mij lopen ze altijd volgas of heb ik dat mis.
MulderDeutz1
@ted9 zou kunnen, geen idee
IJsseldelta
@ted9 Heb er ook een maar het verbruik valt mee.+- 3 ltr per uur. als je een middag gaat vegen loopt het verbruik wel op. Maar wat verbruikt een minshovel? We stappen gewoon aan de zijkant in. En voor volgas heb ik um nog niet lang genoeg.
GerbertXL
Voordeel is hefhoogte en wendbaarheid denk ik. En ze zijn op rupsen te krijgen dus terrein vaardigheid zal wel beter zijn met die optie.
Prijzen vind ik nogal stevig gebruikt. Als ik zoiets zou nodig hebben zou ik liever een shoveltje kopen en een heftruck erbij voor als je wat verder de hoogte in wil.
weurding
@GerbertXL juist andersom, stond laatst mooie jonge mustang op marktplaats 2750kg 14750 excl btw 200 uur marktplaats.nl/a/zakelijke-goederen/…
inspecteurfendt
Op men weekendwerk verkopen/verhuren we bobcat machines en knikladers van Norcar. Bij mijn weten is het jaren geleden dat we nog een nieuwe schranklader verkocht hebben terwijl er jaarlijks een aantal knikladers afgeleverd worden. Bij een traditionele schranklader is de opstap niet voorzien om "even" uit te stappen en achter je zie je niets. Wel zijn deze machines extreem wendbaar en degelijk, de bediening wordt je snel gewoon. Ik dacht dat jcb een "schranklader" heeft welke ook kan sturen als een verreiker maar wel met joysticks, daar zie ik dan wel weer toekomst in.

EDIT: ik meende ooit een filmpje hiervan gezien te hebben maar vindt het niet direct weer. Zal me waarschijnlijk vergiste hebben met zo'n mini verreiker. Is ook alweer 5 jaar geleden denk ik.
Quintto
@inspecteurfendt bedoel je met sturen als een verreiker dat ie vierwielbesturing heeft?
het lijkt mij dat je dan de grootste voordelen van een schranklader juist weg haalt
+2
fendtfarmer412
@inspecteurfendt
-jEXlH4QttxgIDYKVwmlnbJWEBgdSb&index=2
bedoel je soms deze
inspecteurfendt
Quote Reactie van @inspecteurfendt:
Ik dacht dat jcb een "schranklader" heeft welke ook kan sturen als een verreiker maar wel met joysticks,

Oeps, foutje van de firma 😃 blijkbaar heeft bobcat dit ook. Zoals ik al zei worden schrankladers zelden verkocht bij ons.
bobcat.com/eu/nl/…
jammermaarhelaas
Hangt denk ik ook af van je gebruiksdoel.
Want hoeveel kan een skid loader heffen, en hoe hoog? Heeft zo'n ding externe hydrauliek voor bv. een pelikaan bak of zaagsel strooier?
--Erik--
@jammermaarhelaas Jarenlang een bobcat gehad. Had ook een externe functie op hydroliek. Wij hadden de kleinste uitvoering. Ideaal in oude gebouwen en kleine ruimtes. Zeer praktisch apparaat, voor veel dingen te gebruiken. Wel beperking in hefvermogen en hefhoogte. Nadeel is dat het ding behoorlijk oncomfortabel is (veel gestuiter) en dat je ermee op de verharding moet blijven.
bio boer
@--Erik-- er zijn ook schrank laders die 2 ton tillen is naar net wel jw kiest zijn nog best compact kunnen nog in een gang van 3/4 meteromdraaien
+1
huub
Hier gebruiken de loonwerkers schrankladers, die komen, hebben een aantal uur werk en gaan weer naar huis. Een boer die hem als rijdende kruiwagen gebruikt koopt een minishovel. Bij ons op de boerderij liep de minishovel meer dan 600u per jaar. Ik denk dat je er gemiddeld maar 5 minuten op zit. Dat is meer dan 6000x per jaar op en af. Dat doe je bij een schranklader niet.
+2
jvt
@huub Niet?? Hier minishovel gehad en al zeker 20 jaar skidsteers. Nooit geen minishovel meer, heb zoon, medewerkers en kinderen te lief om ze onder shovel terecht te laten komen. Ja, zal makkelijk een 4000 keer per jaar uit de skidsteer klimmen, maar ben alles behalve soepel in ledematen en ook behoorlijk te zwaar, maar is een handigheid, de genoemde lastiger opstap weegt niet op tegen het risico van omvallen van de minshovel. Banden gaan ongeveer 600 uur mee, setje banden kost 480 euro (bkt 16 ply), dus minder dan euro per draaiuur. Kortom, onbekend maakt onbemind maar hier is combinatie grote schovel/skidsteer het ideale. Zie hier opmerkingen over de evt lagere hefhoogte van skidsteer, ;wanneer gaat het juist mis met de minshovel, juist met giek hoog. Kan ruim 3 meter met onze new holland, en als het echt hoog en zwaar moet pakken we wel onze case 721 erbij, die is er voor gemaakt
+1
huub
@jvt ik heb ook met beide gewerkt. Ook al eens met een minishovel op kant gelegen. De kans dat je iemand in de dode (letterlijk) hoek van je schranklader niet opmerkt is groter dan dat je met een minishovel verongelukt.
Noorderling
@huub
Dat werk kan een golfkar vast ook wel, ook wel eens over zitten denken. Kist gangbaar gereedschap er in en heb je altijd alles bij je. Kost de wereld niet en elektrisch.
+1
Fast Eddy
Het is maar net wat je ermee wilt doen. Een minishovel is veel gebruiksvriendelijker en vriendelijker voor je erfverharding en op grasland. Als je veel in krappe ruimtes werkt bijvoorbeeld een potstal of aardappelopslag dan is een schranklader veel handiger. Maar dan wel een schranklader met joystick bediening en niet met van die stokken naast de stoel. De meeste schrankladers hebben handgas en voetgas. Verbruik is ongeveer hetzelfde.
spotmelker
Met een bobcat heb je bij grotere hefhoogte vrijwel geen oversteek meer, dat is lastig bij het laden van een voerwagen.
+2
Noorderling
@spotmelker
Newholland case met parralelogram wel. Bak gaat nagenoeg recht omhoog. Andere merken weet ik niet maar verwacht hetzelfde. Kun je mooi vlot krachtvoer mee laden in een schuur ipv buiten in de wind.
spotmelker
@Noorderling dit was een ouder model, nieuwere heb ik nog niet mee gewerkt. Bij minishovel moet je er goed omdenken dat het gewicht bij de eerste helft van de hefweg verder van je af gaat. Omdat er vaak niet veel buffer is ga je met een zwaar kuilpak o.i.d. gauw voorover. De mijne heeft er een kromme contactsleutel aan over gehouden.
+2
Fendt926Driver
Ben zelf opgegroeid met shovels.
Dus rijden met de voeten en heffen en kippen met de handen.
Mijn eerste bobcat had echter heffen en kippen met de voeten en rijden met de handen.
Dat was enorm wennen en ging wel eens fout.
Toen het echt fout ging met heffen liet ik direct de hendels los maar hij bleef heffen omdat ik nog op de pedalen stond.
Toen ik bijna uit de machine viel knikkerde de accu langs mij heen eruit.
Ben met knikkende knieen uitgestapt en heb hem weer netjes op de wielen gekregen.
En een week later de bobcat ingeruild op mijn weidemann minishovel.
Hoorde later ook van een ongeluk waar de vader zijn zoon dood gedrukt had voor tussen het laad frame en de voorkant van de bobcat ook door met de voeten op de pedalen te blijven staan.

Wil niemand schrik aanjagen en de nieuwere hebben ook al rijden met de voeten en heffen en sturen met de handen.
Maar let er bij de overweging naar een bobcat in ieder geval over na
Noorderling
@Fendt926Driver
Hebt ze ook met 2joysticks. Links is rijden en sturen, rechts de giek net als een shovel. Werkt perfect. Voeten heb je dan vrij.

Ook gevaarlijk is een linde heftruck, waarbij vergeleken met een shovel de joystick een kwart slag gedraaid is. Kan ook gek gaan.
Fendttrisixfan
Quote Reactie van @Noorderling:
een linde heftruck, waarbij vergeleken met een shovel de joystick een kwart slag gedraaid is. Kan ook gek gaan.

En het "rempedaal" vooruit is, ook even wennen
bio boer
@Fendt926Driver dat wende snel in Canada paar keer even rustig aan daar na kun je lezen en schrijven met dat ding is ook met heftruck als rempedaal in trapt met gang gaat die in de agteruit zo heeft een bouwvakker hier een muur er uit gereden met dat ding toen die hem even gebruikte 😁 gelukig was die zelf handig genoeg om het weer in eere herstellen
Fendt926Driver
Quote Reactie van @bio boer:
dat wende snel in Canada paar keer even rustig aan daar na kun je lezen en schrijven met dat ding i

Heb er hier toen 3 maand mee gewerkt en net daarna ging het toch mis.
Dacht ook dat ik er alles mee kon.
Totdat de paniek situatie ontstond
GerbertXL
@Fendt926Driver Als je na 3 maanden niet gewend bent is het wel een verstandig 'm toch maar een trap te geven. Maar mocht je ooit een heftruck kopen doe dan maar geen linde, dat gaat dan ook niet goed.
Fendt926Driver
@GerbertXL de eerste jaren shovel rijden ook nog dikwijls het knipperlicht naar links willen aanzetten.
Duurt ook even voordat je daar aan gewend bent.
Of juist bij een voorlader trekker het knipperlicht naar links aan doen en nog steeds vooruit rijden.

Gewenning is alles.
Als je als eerste op een bobcat rijdt is shovel rijden weer wennen
+1
rickboer blija
@GerbertXL maar als je linde gewend bent wil je ook niet meer anders. Bij ons wordr de volgende in ieder geval weer een linde
bio boer
@GerbertXL van mij is ook linde weet niet op die nieuwen ook nog vooruit en achteruit pendaal hebben
GerbertXL
@bio boer dat is nog steeds zo, al 50 jaar ofzo. Vanaf de 39x serie (met elektrische bediening) kun je ze ook met 1 rijpedaal krijgen en omkeer bij de armleuning.
Ik had graag eens een hydrostatische jungheinrich geprobeerd op m'n oude werk maar de baas wilde niet.
tractorfan.nl/picture/863094/…
Hier 5 jaar met veel plezier op gereden, enige nadeel was het zicht op de vierde kist.
aan
@Fendt926Driver Misschien is een hijsbewijs niet zo'n slecht idee als ik dit zo lees.
spotmelker
@aan dat voorkomt niet je automatische reactie in paniekgevallen.
aan
@spotmelker Voorafgaand aan zo'n paniekaanval komt meestal een rij- of hijsfout , en op een cursus wordt je geleerd om die fouten niet te maken , alleen wordt het geleerde niet altijd in de praktijk gebracht. bv. 2 ton tillen met een anderhalve tons shovel maar ja je weet hoe het gaat en ik doe het ook hoor.
spotmelker
@aan zolang je maar niet in de 'haast' modus zit gaat het wel goed. Maar ook ik heb wel met de billen dichtgeknepen gezeten toen ik met lege bak, achteruitrijdend met giek omhoog te snel het gas losliet. 😄
+2
aan
@spotmelker Haast is altijd een slechte raadgever., De haas en slak vieren op het zelfde moment oud en nieuw.
weurding
@aan dat ligt er aan waar ze wonen, beiden staan nogal eens op het kerstmenu 😁
Fendt926Driver
@aan helpt geen fluit.
De eerste die mij vertellen kan dat die een autorijbewijs heeft en al jaren door elkaar automaat en schakel auto rijdt dat die nog nooit in de automaat bijbeen noodsituatie de rem voor de koppeling aan ziet.
En dan heb je nog wel een officieel rijbewijs.
Denk je echt dat een hijs bewijs mijn 35 jaar rijervaring gaat veranderen
+3
weurding
@Fendt926Driver als je flink hijst mag je niet meer rijden 😉
bartjuh
@Fendt926Driver rijd al jaren automaat en schakel door elkaar... En in de noodsituatie in de automaat gewoon 1 poot gebruikt... En de noodsituatie met de schakel alle 2 gebruikt.
Scheelt dat beide auto's heel erg van elkaar afwijken. Ram/opel astra..
dennisbouter
@Fendt926Driver bus en trekker gaat goed, en in bus trap ik nooit op ontbrekende koppeling het is eerder dat ik met remmen met een ander voertuig de koppeling vergeet
+2
worteljcb
@Fendt926Driver Op de schaffer zit een rem/inch-pedaal links en een rij/gaspedaal rechts. Wij hebben een tijdje een bedrijf gehuurd en daar stond een fuchs. Die had links een rijpedaal en rechts een gaspedaal. Telkens als je ergens van schrok ofzo, trap je toch op het linker pedaal. Verschillende keren volgas tegen de muur op geknald achter in de schuur 😯
+3
bio boer
@worteljcb dat gebeurt ook met die linde heftrucks links vooruit pendaal rechts achterruit pendaal midden de rem dus als ze hard willen remmen druken ze het achterruit pendaal volgas in en dan van uit de schrik trappen ze vooruit weer helemaal in 🤣
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

Goede motivatie, zo kan een ieder zien waar het op aan komt!
+1
January
Avant kopen
bio boer
@January die zien er niet uit zo lelijk
MRdeere
@January helemaal waar hebben er al 10 jaar eentje super machine. Enigste onstabiliteit is als je de bak helemaal onhoog hebt. En ja dr zijn zekere mooier machines. Maar hij kan in de meeste realistische situatie eigenlijk niet omvallen. Echt zeer tevreden over.
jammermaarhelaas
@January

Wat is daarvan het voordeel. Zie ze wel eens bij een dealer, je zit op het voorste deel?
Is de bediening anders als bij een gangbare mini shovel?
Gersboerke
@jammermaarhelaas de bediening is ongeveer hetzelfde. Je rechtervoet bedient twee pedalen. Het linker pedaal is achteruit, de rechter vooruit. Gas is alleen handgas. Hef- en overige functies op de joystick.

Verschil met een 'normale' minishovel is dat je op de voorste helft zit en de besturing en assen niet kunnen pendelen. Alles is star. Je kunt gewoon volgas met een baal in de klem de bocht door. Op YouTube staan wel demonstraties waar ze tot het uiterste gaan.

Ben het wel met bio boer eens dat ze er niet uit zien. Denk dat ze veel meer verkocht zouden worden als ze daar iets aan zouden doen, want de machine op zichzelf mankeert niks aan. Wij hebben een 745.
January
@Gersboerke ik heb een 530 koop elke 3 jaar een nieuwe bij ons rijd ie ongeveer 700 uur per jaar super machine
January
@jammermaarhelaas www. Avant.dk
worteljcb
Thuis ook opgegroeid met een minishovel. Iedereen is er eens mee op z’n kant gegaan. De eerste keer maakte niet uit, was een leermoment zei vaders. Maar nog eens mocht niet! Hij heeft vanaf het begin erin geknoopt, blijven zitten en vast houden aan het stuur! Nu weet je de grens ongeveer en soms in het zand op ongelijk terrein voel je het aankomen en reageer je snel genoeg.
+1
sassinga
Denk dat een ieder zijn eigen mening heeft over wat goed is en wat niet. Hier al jaren een New-Holland Skid steer en ik zou niet meer anders willen. Een knik lader geprobeerd maar die ligt mij te gauw om. In en uitstappen geen probleem mee en word elke dag gebruikt. Het is wel een met super Boom.
+3
bio boer
@sassinga het grootste voordeel is dat dat ze omdraaien om zijn eigen as en snel dus kunt óveral keren dat maakt het zicht naar achteren weer goed want je draait meestal om in plaats van achteruit rijden mini shovel kan best krap om een hoekje maar heeft vaak toch wel draaicirkel van 5 / 6 meter
robotslaper
Heb zelf een atlas shovel, gebruik hem elke dag.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!