Spuitmachine - Dubex en Agrifac

Beste mede-tfers,

Omdat onze huidige spuit (Douven) aardig aan het verslijten is, zijn wij op zoek naar een nieuwe. Vanwege de ligging van de dealers gaat het vooral tussen Dubex en Agrifac. Nu vroeg ik mij af of hier nog wat mensen zitten die hier ervaring mee hebben, of een ander merk geweldig vinden.

Ook heb ik nog een andere vraag. We hebben hier namelijk al twee offertes liggen, waar de Agrifac flink duurder uit komt. Toch heeft, voor zover ik kan zien, de Dubex meer opties/mogelijkheden. Is Agrifac nou eenmaal zoveel duurder, of is het iets anders?

Dan ook nog een vraag over de manier van sturen. De Agrifac is namelijk fusee-gestuurd en de Dubex met een knikdissel. Nu hebben wij ook Knikdissel en dat bevalt eigenlijk wel, dus wat is nu het voordeel van fusee?

Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

fendt415
Klopt, een de offerte van agrifac zal duurder zijn. Dit heeft ook een stukje te maken met kwaliteit. Qua bouw heb ik liever een agrifac. Kom nog wel eens een dubex tegen met scheuren in het frame of in de bomen.
Maar nu heb ik het meeste te maken met agrifac en wil dubex niet afkraken.

Fusee besturing is naar mijn weten stabieler en een stuk nauwkeuriger als het gaat om spoorvolging.

(als je een nieuwe koopt zou ik graag willen weten welke het geworden is en waarom 😉 )
marcoMFFAN
Debex is een stuk goedkoper maar in kwaliteit minder en met onderdelen bestellen is het ook niet optimaal hebben wij ondervonden.
is CHD mischien ook nog wat wij hebben er ook 1 en bevalt
goed. terneuzen en in bergeijk zitten dealers in de buurt van jouw.af kijk hier eens chdeefting.nl/
+1
Rene2506
Ik vind ook niet dat je dubex en agrifac niet echt met elkaar mag vergelijken. de prijs is heel anders, maar vaak ook een compleet andere machine.
dissel is idd stabieler en volgt beter.
CHD en Agrifac is idd een beter vergelijk.
Dubex is natuurlijk geen slechte machine, maar technisch niet echt vergelijkbaar.
ferguson-6475
Wij hebben altijd een CHD gehad en dat beviel wel. eerder ook een Dubex gehad maar daar wou nog wel eens een scheurtje in de bomen komen. (was ook een machine van 15 jaar oud volgens mij)
Zeemees
@fendt415

CHD ken ik eigenlijk niet zo goed, zie je bij ons volgens mij ook niet zo veel.

En waarom is fusee-besturing stabieler en nauwkeuriger? Mij lijk dissel toch nauwkeuriger, aangezien dan heel de spuit recht blijft, terwijl bij fusee alleen de wielen rechtdoor gaan, of zie ik het nu verkeerd?

@Rene2506

Hoe bedoel compleet andere machine? Zoals al genoemd kwalitatief beter, of ook op een andere manier?

Als ik het zo lees is het dus vooral de bouwkwaliteit. Dubex kan dus nog weleens scheuren, wat bij Agrifac blijkbaar niet zo vaak voorkomt.

De reden dat Agrifac en Dubex vergeleken worden is omdat die dealers toevallig heel dicht bij ons zitten, als er bijvoorbeeld op een paar km afstand een CHD dealer zou zitten zouden we daar misschien ook wel al een offerte van hebben.
Rene2506
Omdat de dissel heen en weer gaat, de stabiliteit en het steunpunt (trekhaak) anders komt te staan. (geometrie van de machine).
en met een fusee verander je dan eingelijk niks, komen alleen de wielen er anders onder te staan.

Met andere machine in de zin van afwerking en over de logica van de machine. zo maken ze bijvoorbeeld ook wel Fusee machines bij dubex. maar die kun je weer niet vergelijken met Fusee's van de concurenten. omdat ze simpelweg niet zo krap draaien kunnen.
Zeemees
Voorlopig gaat de voorkeur trouwens uit naar Dubex, vooral vanwege de Müller bedieningskast.
Kamps
Oudere Dubex machines hadden wel eens wat problemen, maar zie dat nu niet veel meer. Als ik een spuit zou moeten kiezen in die merken klasse. keek ik naar bediening, daarnaast keek ik naar boomconstructie en bediening. Fusee besturing zou ik hoe dan ook willen, volgt in veel gevallen beter je spoor en vind het rustiger voor de spuitboom
redprideworldwide
Ik zou ook zowiezo voor fusee gaan,
als ik een ander merk mag aanraden zou ik Delvano noemen,die kan je uitrusten zoals je wil, de bediening kan via een joy-stick en touchscreen . tankgrootte en spuitboombreedte gaat van 2000 liter tot 7000 en van 21 tot 52 meter. Keuze zat dus.

Ook kwam Delvano best uit de tevredenheidstest die gehouden is vorig jaar. Dit zegt natuurlijk niet alles, maar heeft wel een weergave van de kwaliteit
ferguson-6475
Volgens mij heeft CHD ook Müller computers
Kareltje
Inderdaad, fuseebesturing is zoveel beter dan disselbesturing. Bij laatsgenoemde is de kans op omdonderen ook veel groter.
Maar tussen die twee zou ik duidelijk voor Agrifac gaan. Dubex staat bekend als niet duur, maar behoorlijk slijtage gevoelig. Overigens als je maar van plan bent om er 5 jaar mee te doen dan kan je misschien beter Dubex kopen. Ik vind het rommel, vooral die bomen op de grote spuiten.
Als ik een derde mag adviseren, dan is het Delvano. Die maken oerdegelijk getrokken spuiten. Ze zijn ook nog eens uberstabiel, echt geweldige machines. Ze kosten wat, maar dan heb je ook wat. Ik ken heel wat spuiten, maar zo degelijk als een Delvano ben ik ze niet tegengekomen!
Aerdappelwim
Hoe breed hebben ze eigenlijk voor jullie uitgerekend? Dat maakt vind ik ook nog wel uit met de keuze en hoeveel zal ongeveer moeten spuiten?
Zeemees
Voor Dubex: 2500 l tank, 27 meter
Voor Agrifac: 2800 l, 27 meter
dannyd
Agrifac mag dan wel een stuk duurder zijn.
Maar je moet ook kijken wat je er jaren later voor terug krijgt als je hem in wilt ruilen.
En daarintegen is er zoveel naar vraag gebruikte Agrifac spuiten dat je er ook makkelijk van af komt.
Als 2 en 3 zou ik zeggen Lempen en John Deere.
Hier in de regio rijden er verschillende rond en de mensen zijn er erg tevreden mee
sjosken
Fusee is stabieler bij het sturen wij hebben dubex eerst een knikdissel en nu fusee en we zijn er zeer tevreden over. we hebben zelf een dubex mentor zeer goede spuit.. agrifac is gewoon duur maar kwalitatief ook goed
fendt415
@zeemees; zoals hierboven door o.a rene genoemd word. bij disselbesturing knik je als het ware een gedeelte van je frame. je trekpunt komt ook in een andere lijn te liggen.

@dannyd; helemaal gelijk, word bij ons heel veel naar jong gebruikte spuiten gevraagd.
keeko
Dubex is eenvoudig, doch functioneel.
Agrifac is duurzaam en betrouwbaar.

Welke je ook kiest, kies voor een ringleidingsysteem met luchtafsluitbare doppen. Dit werkt zeer accuraat en leiding werk is beter schoon te houden.
MaartenMandemaker
We hebben afgelopen voorjaar een nieuwe Dubex Junior gekocht met 30 meter boom, na wat ik begrijp net zo'n machine als waar jullie naar kijken. Na 1 seizoen en ongeveer 330 ha ben ik er heel tevreden over. Na een paar kleine aanloopprobleempjes, die trouwens snel en netjes zijn opgelost. De machine is mooi overzichtelijk en toegangkelijk opgebouwd, de bediening van de kranen/reinigingssysteem is makkelijk. De Muller bediening is ook makkelijk te begrijpen (onze vorige spuit had geen computer). Verder heeft ie een ringleiding systeem en pneumatische dopafsluiters, en dat werkt echt monster. Het werkt supersnel, alle doppen hebben gelijk vloeistof, en het drupt niet na. Over de besturing ben ik tevreden. Door de hoge aanspanning loopt de spuit behoorlijk stabiel, alleen met een volle tank en bij maximale stuuruitslag moet je niet te gek doen. Op de automaat loopt ie er mooi rustig achteraan en goed spoorvolgend. Voordeel is dat je bijna elke schuine hoek van een perceel gespoten krijgt omdat je de machine even wat bij kunt zwenken. De machine zit netjes in een dikke plasticoat laklaag. Als je vaak grote hoeveelheden water spuit 450 l/h, raad ik je wel aan een dubbele pomp te nemen. Onze machine heeft een enkele 300 liter pomp, en dan kun je bij die grote hoeveelheden niet harder dan een km of 4, als je ook nog wat roering wilt houden. We hebben er LED werklampen op besteld, en dat is wel ideaal als je in het schemer/donker aan de gang bent.
dannyd
Maarten.
Het zou ook niet goed zijn als de doppen al na 330ha zouden nadruppen.
En wat is nu 330ha in een seizoen spuiten.
Dat doet een spuit bij ons bijna in een week als we in de piek zitten.
MaartenMandemaker
Danny,

Ik bedoel dat die oude membraanafsluiters na verloop van tijd altijd gingen druppen...
Dat is ook geen vergelijk he, een loonspuiter met een melkvee/akkerbouwbedrijf 😉
dannyd
Elke afsluiter zal van loop van tijd wel is gaan lekken.
Een rubber heeft namelijk ook geen eeuwig leven.En vooral niet op een spuit.
Wij reviseren standaard elke winter de afsluiters.
Maar dan hebben ze ook wel een paar duizend hectares gespoten
Ruben-Wind
Ik zou een dubex nemen want die worden hier in de buurt gebouwd:p
MaartenMandemaker
@dannyd

Dat hoef je mij ook niet te vertellen dat die afsluiters niet voor altijd perfect blijven. Maar pneumatisch werkt gewoon een stuk sneller en secuurder. Nog een voordeel van een ringleiding met dopafsluiters is dat de hele leiding altijd gevuld is met vloeistof, als je aan 1 kant 1 of meerdere secties dicht doet, blijft de boom mooi recht.
Snaky Bill
Heb ook wel eens prijsopgaven laten maken van een HARDI getrokken spuit, moet je eens doen van type 4400 comander, met geveerde dissel knik betuurring en aan gedreven wielen (hydrolies) geveerde achter as en meerder toeters en bellen zou je verrassen de prys
Tom VB
CHD spuiten hier nu paar jaar mee, zeer degelijk gebouwd.

Een kennis van me spuit er in Canada mee, spuit houdt zich erg goed, ook bij hoge snelheden.
interRick
@Zeemees

Waar is de keuze uiteindelijk op gevallen?
Zeemees
@interRick

Het is uiteindelijk een Dubex geworden. Hij is nu aan zijn tweede seizoen bezig en we zijn er nog heel tevreden over.

Alle nieuwe getrokken spuiten hier in buurt zijn trouwens ook Dubex (of iets anders), maar in ieder geval geen Agrifac.
interRick
@Zeemees

ok prima keuze lijkt mij, en helemaal als die goed bevalt!

hier in de buurt lopen veel amazone spuiten en agrifac zelfrijders. (in de regio geen dubex dealer)
Zeemees
@interRick

Agrifac zelfrijders hier inderdaad ook wel, maar qua getrokken spuiten lopen ze blijkbaar wat achter (vooral de bediening).
interRick
@Zeemees

ja dat idee had ik ook.
auke6630
Ik zou voor een john deere spuit gaan, de R962i
goede bediening, en de SolutionCommand is ook wel heel makelijk want,Vloeistof is dicht bij handbereik,
veldspuitcontrole via een display
auke6630
En een goed frame,wielen kunnen ook handmatig of automatisch mee worden gestuurd enzo, kijk zelf maar is
deere.nl/wps/dcom/…?
Klaudia B
In ons bedrijf lopen 5 veldspuitmachines van Marmet Margraten deze machines zijn qua prijs/kwaliteit perfect voor onze doeleinde Bij Marmet Margraten staat de klant tevredenheid op de eerste plek en dit is vanaf het begin al goed te merken, maar ook de nazorg is er uitstekend geregeld.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
33