Ervaringen met volvelds zaaimachines: swincosem, vss proseed of farmax ringseeder?

Beste TFers,
Voor volvelds gras te kunnen zaaien vind ik 3 merken op de markt momenteel. Wie heeft er bemerkingen of aanbevelingen omtrent oftewel: swincosem, vss proseed, of farmax ringseeder?

Mij lijkt dat het verschil zit hem in waar het zaad valt. Bij farmax valt het voor de ringenrol, bij de andere twee na de ringen..

bedankt!!

Deel dit topic

Reacties

+1
Siete
Is die ringseeder niet hetzelfde als de Samex? Daar valt het ook voor de ringen. Ik vond dat een super ding. Simpel maar werkt goed.
+1
fresheliciouss
@Siete heeft er veel van weg. Die combi kan je ook met cambridgerollen kopen bij rotadairon. Gewoon rollen en pneumatische zaaibak.
+2
radium45
Ik heb een beetje het idee dat graszaad niet echt onder de grond hoeft maar vast moet liggen op de grond. Dus voor de rol zaaien.Er zijn tegenwoordig graszaden waarvan geadviseerd wordt die zo te zaaien dat ze daglicht blijven zien. In ieder geval niet dieper als 0.5 cm onder de grond. Ik volg dit gebeuren ook een beetje omdat ik er ook nog niet over uit ben welke machine het beste is.
+1
Noorderling
@radium45
In de grond is inderdaad nergens voor nodig.

Zaai het al jaren met pijpen 10cm van de grond en een Z eg erachter die 1cm door de grond gaat. Hebt dan een perfect volvelds opkomst ipv jarenlang strepen van de pijpen. Rol het daarna met een cambridgerol zodat alles vast ligt.

Zaaicombinatie is dan fors lichter, sporen van trekker voor de rol voel je op de kopakker wel weer terug totdat er meer bewerkingen zijn geweest.
+1
fresheliciouss
@radium45 beetje meekijken vanop de zijlijn mag natuurlijk 🙂👍
+1
fresheliciouss
@radium45 heb nu geen idee hoe diep het zaad komt te liggen met de v-rollen. Want de tweede rol duwt de aarde van de eerste rol wat weg naar opzij. En daar ligt al zaad op..
langeslagdiesel
@fresheliciouss dat is hoe ik er ook een beetje tegenaan kijk. Graszaad zonder vocht gaat alleen goed IN de grond. Met vocht lijkt alles wel te kunnen. Volveldse opkomst is wel het mooiste ten opzichte van een pijpen zaaier. De oude baas zij altijd dat vroeger er gras werd gezaaid met brilion zaaimachines. Daarmee was de opkomst ook volvelds mits dat er vocht aanwezig was. Toen de vlas zaaimachine op de markt kwam, ging bijna iedereen daarmee gras zaaien. De rijtjes stonden daarmee krapper dan 10 cm. Maar het blijft inderdaad een twistpunt.
NH-Ford
@radium45 Machineverhuur hier heeft de zaaicombinatie plaats laten maken voor een rotorkopeg met opgebouwde APV, ketsplaatjes voor de rol. Wat is jouw gedachte hierover voor grasinzaai na gekilverd land?
+1
radium45
@NH-Ford ik zaai achter de packer wals omdat ik bang was dat die hoge kammen een deel van het zaad veel te diep weg drukken.. (8 cm)
+1
Pascal
@radium45
Als het vochtig is gebruik ik ook de packerrol. Maar in de rijen van de kammen staat het gras wel als eerst boven.
radium45
@Pascal Dat geloof ik. Maar durf het met de rol die er nu in zit niet goed aan. Ben bang dat een derde van zaad nooit meer boven komt.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @Pascal:
Maar in de rijen van de kammen staat het gras wel als eerst boven.

Vraag me wel eens af of het er eerder staat of dat je het eerder ziet. Wanneer kluiten echt platgedrukt zijn zie je die plantjes eerder dan dat ze nog 1cm hoger moeten groeien om duidelijk in het zicht te zijn. Na 3week is het vaak al weer egaal groen.
NH-Ford
Bij die kopeg zit ook een dichtrol achter met punten, minder als een packerrol.
Zit persoonlijk nog te denken om er simpel sleepnetje achter te hangen, me gevoel zegt dat zaad anders te veel aan oppervlakte blijft liggen, en dan zou het weer een doorslag geven in resultaat.
radium45
@NH-Ford Ik heb er een egge balk achter zoals je ook bij pijpenzaai machines ziet en die laat ik heel licht slepend eggen. Dus niet harken. Klein puntje is, dat waar een tand gelopen heeft, het zaad ook verplaatst is.. Heel iets zie je toch weer iets van rijvorming ondanks vol velds zaaien. Iets van een kleine rol zou nog een optie zijn ipv van eggen.
mdoornekamp
Een kleine zig zag rol zoals in die snel-eggen zit. Dat lijkt mij wel wat om het zaad in te werken. Nadeel is kans op vollopen. Ik zaai veel op klei.
+1
mdoornekamp
Rol

(klik om te vergroten)

radium45
Dit lijkt mij nog wel wat. Kunststof, dus nog te tillen ook maar zal wel weer fors aan de prijs zijn.
deloonwerker.be/wp-content/uploads/…
mdoornekamp
@radium45 die rol drukt wel mooi aan. Mischien wordt voor gras al te veel zaad naar beneden gedrukt
radium45
@mdoornekamp Ik laat hem dan alleen door zijn eigen gewicht drukken. Of instelbaar maken.. Even een dingetje nog.
mdoornekamp
@radium45 ok. Instelbaar is mooiste. Ik zit ook vaak te fine tunen met de druk op de na-eg
+1
radium45
@mdoornekamp Ja is een dingetje wat het zaaiwerk net kan maken of verpesten. Ook al is het alleen voor het oog.
+4
spotmelker
@mdoornekamp Als je vanaf september zaait lukt het altijd wel. Hier zaai ik vanaf eind juni (na tulpen) al. Dan moet je iets dieper werken anders verdroogd het en de stoppelresten maken het ook niet makkelijker. Ik heb na veel gepruts een simpel systeem van zaad tegen een 3 meter brede ketsplaat laten vallen voor de buizenrol met dubbel aantal buizen. Na-eg en getrokken cambridgerol van 3.10 meter.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

mdoornekamp
@spotmelker mooi systeem zo. Ik zaai nog wel gras in November. Dan moet het niet te diep vallen
spotmelker
@mdoornekamp Ik heb afgelopen december nog gezaaid, dan laat ik de cambridgerol thuis. Het nadeel van mijn combi is m.i. de (te) hoge vulhoogte. Moet er nog een looprekje op maken. Voordeel is compact waardoor met een lichte trekker (JD6110)met frontbandenrol kan zaaien. Verder heb ik de indruk dat klaver zich bij breedwerpig zaaien makkelijker ontwikkelt.
Noorderling
@spotmelker
Geen last dat die tanden gaan harken?
Was hier een drama met aardappelloof, zeker met egelmat die alles bovenop legt.
Gaat met een Z tand al stukken beter.
spotmelker
@Noorderling die egtanden zijn in hoogte en schuinte instelbaar maar ongeklapt loof blijft een dingetje. Ik trek het land eerst los met een Evers vaste tand met een getrokken spiraalrol maar wil deze vervangen door een vorenpakker die het losse loof de grond in drukt. Verder blijft er wel eens een prop onder het egalisatiebord van de koper hangen maar dat is te overzien.
langeslagdiesel
@spotmelker mijn is altijd verteld dat je klaver heel snel TE diep zaait. Max 0,5 cm. En dat klopt wel aardig voor me gevoel.
+1
spotmelker
@langeslagdiesel Ben ik met je eens, met deze combi waarbij in feite bovenop zaait en aanrolt is de opkomst van de klaver sterk verbeterd.
IHpower
@spotmelker Lijkt me een mooie combinatie! Is het verschil in opkomst/zaaibeeld groot wanneer je zonder de cambridgerol werkt? Of nooit geprobeerd?
Jullie hebben in de polder meestal mooi grote kavels, maar dat de rol getrokken is zal wel even wennen zijn op kopeinden met draaien?
spotmelker
@IHpower Ik zaai vrijwel altijd met cambridgerol. Zaad moet contact hebben met vochtige ondergrond. Als het ( te) nat is, in nov/december plakt de grond aan de rol en krijg je m.n. aan de buitenzijde van die plakjes grond er bovenop. Dan gebruik ik hem niet.
IHpower
@spotmelker Dat is in de zomer vaak een probleem inderdaad. Daar zit ik zelf ook mee met inzaaien van groenbemester. Een systeem met ketsplaatjes en enkel een buizenrol er achter vind ik ook minder geschikt. Waarom heb je geen cambridgerol ipv de buizenrol?
spotmelker
@IHpower heb er wel aan gedacht maar ik kan zo de kopeg ook gebruiken zonder te zaaien en het gewicht zou een probleem worden bij het heffen. En de rol drijft de zaaimachine aan, bij cambridgerol met allemaal losse ringen/wielen is dat ook lastiger. En als het wat natter is kan ik nog zaaien zonder cambridgerol.
IHpower
@spotmelker Begrijpelijk. Hier veel percelen met hoeken/geren. Dan is een getrokken rol er achter niet echt praktisch lijkt me.
Heb je de aandrijving van de zaaimachine door een wiel die over de buizenrol heen loopt?
spotmelker
@IHpower Gewoon een tandwiel op de as van de buizenrol en een dubbel tandwiel ter hoogte van het draaipunt van het frame van de buizenrol. Ketting er om en vanaf het 2e tandwiel op het draaipunt een ketting naar de zaaimachine. Zo voorkom je dat de ketting strakker/losser gaat zitten als je de werkdiepte verandert. Wel goed uitrekenen wat de overbrenging moet zijn om de afstelling en hectareteller correct te laten werken.
Noorderling
@spotmelker
Klopt de omtrek met de afgelegde afstand en dus zaaidichtheid?
Wanneer de zon onder gaat en de dauw komt, wil een rol nog wel eens moeilijker gaan lopen ondanks dat het droog is.
spotmelker
@Noorderling DE roldiameter is kleiner dan het wiel dat eerst aan de zaaimachine zat, dat moest dus gecompenseerd worden met een iets groter aandrijftandwiel op de as van de rol. Het wijkt nu 1% af waardoor de zaaitabel/hectareteller goed te gebruiken is. Ik zit hoofdzakelijk op lichte zavelgrond tot 15% afslibbaar, dus vollopen valt hier mee.
+1
spotmelker
@IHpower even plaatje erbij.

(klik om te vergroten)

spotmelker
@IHpower draaien valt er mee, de trekboom moet wel lang genoeg zijn (2 m) anders drukt hij de na-eg krom.
Ritchie
@spotmelker

Mooie zaaimachine zo!

Hoe zorg je dat je het dan dieper inwerkt? Met de na-eg verstellen?
+1
spotmelker
@Ritchie de na eg is met kettingen in diepte te verstellen en ook de hoek is verstelbaar. Als je veel aardappelloof op het land hebt zet ik hem slepend. Dan bulldozert het niet zo snel.
+1
GerbertXL
@radium45 prachtige apparaten die guttler rollen (of de evers imitatie).
Op m'n oude werk hadden we een evers schijveneg met guttler, de baas zei altijd dat de rol bijna hetzelfde kostte als de schijveneg, dus niet echt goedkoop. Vooral op het zand een machtig mooi resultaat, wel vast maar toch "luchtig", en de rol kan bijna niet vollopen.
+3
radium45
@GerbertXL Hier worden ze bierdoppenrol genoemd.
+1
armpie
Je hebt ook nog de samex twinseeder, daar zijn uitstekende ervaringen mee. Wasse mechanisatie in Hijken laat die dingen maken.
+2
radium45
@armpie Die doen het heel erg goed idd.
+1
eicher4048driver
Ik heb zowel ervaring met de samex twinseeder (Lemken) als een swincosem (Amazone) en een kverneland met rasterrol i.c.m. een rotorkopeg om gras in te zaaien in het najaar. Aug-Nov.
Liefst van al ga ik toch op pad met een pneumatische zaaimachine, deze geeft meer gemak en je moet niet snel wakker liggen van verstropte zaaipijpen bij natte, vochtige omstandigheden. Wel is bvb de rasterrol van de kverneland of de buizenrol van de swincosem gevoeliger voor dichtstropping in natte omstandigheden. Als het land het maar net toelaat om te kunnen zaaien kan ik eigenlijk het beste met de samex swinseeder zaaien omdat ik dan het zaaigedeelte met de hef op de rotorkopeg kan liften waardoor de rollen niet vollopen.

Foto van een John Deere 6920 S


Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6190 TTV

Foto van een John Deere 7430 Premium
eicher4048driver
@eicher4048driver Qua zaaibeeld liggen de machines kort bij een, allemaal mooi volvelds, geen rijen te bespeuren. De samex is eigenlijk het makkelijkst af te stellen van allemaal vind ik.
spotmelker
@eicher4048driver op de 2e foto is het zaaisysteem niet te zien. Wel de heuveltjes overdwars die de buizenrol achterlaat. Hier gaf dat het beeld alsof je overdwars op rijtjes had gezaaid. Daarom heb ik er buizen tussen gelast. Verder lijken het alledrie zware machines gezien de grote trekkers die ervoor staan.
mdoornekamp
@eicher4048driver mooi toegelicht. Wel beesten van trekkers voor die zaai combi's. Ik zaai met 130 pk. Maar met 110 pk zou ook nog gaan.

(klik om te vergroten)

Met dubbellucht en banden rol
mrpieter
Ik zaai zelf volvelds met een evers grass profi. Zware rollen maar geven wel een mooi vaste basis voor de nieuwe grasmat.

(klik om te vergroten)

spotmelker
@mrpieter ziet er goed uit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
50
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0