EasyLink koppelt kort op trekker

Een werktuig koppelen kan zwaar, gevaarlijk en vuil werk zijn. Diverse grote fabrikanten bedachten al een automatisch koppelsysteem. Leon Koppers ontwierp een slimme versie zonder tussenframe: de EasyLink.

Bron

Deel dit topic

Reacties

+1
diekman
Hoho je vergeet de steunpoot.
+1
paul1
@diekman heet het daarom 'link' ?
+1
robbies
Denk dat ik nog dikwijls terug moet lopen om de aftakas weer bij de schudder te leggen
+2
Grasbaal
Heel veel techniek voor een relatief simpele handeling. Wel te overwegen als je elke dag moet wisselen met meerdere machines.
roscho
Prachtig systeem. Je hoeft niet meer tussen trekker en werktuig te staan met alle gevaren van dien. Alleen voor de steunpoot moet je eraf. Ik vraag me wel af hoe gevoelig het is voor vuil en corrosie. Zal wel niet goedkoop zijn, gemak moet duur betaald worden.
+3
jammermaarhelaas
@roscho

Wie goed met een dergelijk systeem ( a €10.000,- voor trekker met 3 machines) kan werken kan denk ik ook snel en veilig gewoon aan en afkoppelen. Een paar nitriel huishoud handschoenen voor €10,- en je houd je handen schoon.

In het artikel wordt gesproken over machines die je met 2 man moet aankoppelen? Ik ben hier alleen, en heb altijd alles in mijn eentje gekoppeld gekregen, wat voor machine moet het dan zijn wat je met 2 man moet aankoppelen? Met twee man aankoppelen is vragen om gevaarlijke situaties.
roscho
Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
a €10.000,- voor trekker met 3 machines

Da's nog een stuk duurder dan ik had verwacht. Voor dat geld kun je verscheidene keren afstappen en zelf aankoppelen.
Fordje4600
@jammermaarhelaas de robusta kan hier ook alleen aangekoppeld worden, alleen ben je dan zeker een kwartier tot een half uur bezig. Met 2 man red je het in 3 a 4 minuten
+2
Corne S
@jammermaarhelaas

Voor dat geld kun je beter een extra trekker erbij kopen. Scheelt wisselen.
Alex Schanssema
@jammermaarhelaas Mijn oplossing was indertijd, een extra tractor aangeschaft.
+3
cjw73
Veel toeters en bellen die allemaal stuk kunnen gaan en een bak geld kosten. Dan doe ik de aftakas er zelf wel even aan. De steunpoten moet toch ook in.
huske
@cjw73 hier hebben we de wereld aan machines op de hef en het worden er steeds meer lijkt het. Overzees bijna alles op de trekhaak. Bij een nieuwe trekker zijn hefarmen daar meestal optie ipv standaard
Boerbakje
@huske daar is het vaak iets ruimer opgezet met in de regel makkelijk bewerkbare grote percelen.
+1
spotmelker
Werkt mooi als het nieuw en schoon is. Maar na een dagje ploegen, cultiveren of kopeggen en zelfs met schudden als overal gras op en tussen komt met alle vervuiling van dien ben ik wel benieuwd hoe het dan gaat.
newholland6640
@spotmelker ff schoonspuiten voor het afkoppelen
+1
robbies
@newholland6640 wat is dan je winst?
+1
Clayson M80
Wie vroeger met hefkogels heeft gewerkt , zullen vanghaken een uitkomst zijn
pieter p
Kan toch veel simpeler als je toch automatisch wil, gewoon een acoord blok met een hydrolische topstang. De tussenas is zo zwaar ook toch niet, en de eventuele hydro aansluiting plus steunpootjes. Bij bepaalde voorladers kun je ook al aankoppelen zonder van de trekker af te hoeven
+1
hoest
@pieter p van een schudder niet nee, die van de opraapwagen vind ik maar lomp zwaar. Wat dan wel weer mooi is een oude schudder in het filmpje, het koppelsysteem is duurder dan die hele schudder😅
+1
bartjuh
@hoest op YouTube harmlessfarmer wel eens gezien? Die heeft geen armen en doet dus alles met zijn voeten. Ook aftakas aansluiten, trekker rijden en telefoon aan 't oor tegelijk. Vrachtwagen, auto... Echt ongelofelijk. Waar veel met handen al moeite mee hebben doet hij dus met voeten
+1
Jan mf6465
@bartjuh
Ik had nog nooit van harmlessfarmer gehoord. Ik heb een paar filmpjes bekeken van hem, echt indrukwekkend wat die mens kan met zijn voeten. Ik wil een van ons eens een hydrauliekleiding zien aankoppelen met je tenen. Dan is het seizoen om eer de machine aangekoppeld is😂
bartjuh
@Jan mf6465 hij doet soms dingen met zijn tenen dat als ik dat zie mijn tenen zeer doen...
Hij heeft zelfs de koppeling van oude international vervangen met zijn voeten
Clayson M80
@bartjuh die man met een arm die op een aangepaste vrachtauto reed
mag niet meer in Nederland nieuwe wet 2 handen aan het stuur
spotmelker
@pieter p ze hadden bij alle gedragen machines eigenlijk een gestandaardiseerde euro-aansluiting moeten maken, net als bij voorladers, shovels en verreikers.
bio boer
@spotmelker bij voorladers is het ook niet standaard balenklem van de buurman kun je vaak niet gebruiken tenzij die klant is bij de zelfde dealer allemaal verschilde hydrologische snel koppeling als ze nog met slangen werken hebben ook veel het weer ander met de vrouwelijke en manlijke ventielen hebben zeg maar
spotmelker
@bio boer daarom schreef ik ook "gestandaardiseerd " dus overal hetzelfde. En dan in een omgekeerde U-vorm om de aftakas ruimte te geven.
bio boer
Gewoon een tussen bok lijkt mij het simpelste ook om een constructie voor pto temaken
+2
huub
De grootste winst is vaak dat aftakassen soepel schuiven, iedere machine een setje kogels/schelpen, hydraulische steunpoten etc.
+2
cjw73
@huub en heb voor het meeste dingen ook een topstang aan het werktuig hangen. Hoef ook nooit af te stellen.
pietjepuk
@cjw73 hydraulische topstang ideaal.
cjw73
@pietjepuk gebruik ik ook veel, alleen niet voor de maaier en de schudder. Die hebben elk een eigen topstang. Maar rubberschuif, kuilsnijder en dergelijke dingen allemaal met de hydraulische topstang.
Boerbakje
@pietjepuk moet je genoeg hydro ventielen hebben
cjw73
@Boerbakje de meeste hebben tegenwoordig toch wel 4 dubbel werkende ventielen.
+1
Boerbakje
@cjw73 ja misschien de nieuwste trekker. Hier rijden er tegelijkertijd regelmatig meer dan een tegelijk rond.
Boerbakje
@Boerbakje vind het ook wel makkelijk dat een machine achter meerdere trekkers past.
Beetje flexibel
spotmelker
@Boerbakje er aan passen is één, er vlot mee werken is wat anders. Zo heb ik altijd mijn JD voor de kuilverdeler staan omdat de hef lekker snel werkt. Met de Ares, de tiptoetsen is het geen doen. Met ploegen is dat weer andersom.
weurding
@pietjepuk vindt ik niet, 1 keer gehad nooit weer, beetje trekker heeft bediening hef op spatbord en vaste topstang die soepel draait vindt ik perfecte combi, verloopt ook niet
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @huub:
De grootste winst is vaak dat aftakassen soepel schuiven

Als de profielbuizen nog voldoende vet zijn, is het in mijn ervaring voldoende om even de binnenbuis in te spuiten met dun spul zoals kruipolie/wd40/gp400 en hij gaat weer op eigen gewicht in en uit.
Meteen een behoud voor de lagers in de machine en trekker aftakas-stomp.
Corne S
Qua veiligheid, wie heeft die bediening achterop het spatbord uitgevonden? Wel makkelijker, maar of het veilig is...
Rokus
@Corne S haha jah anders klommen ze via de hefarmen door de achteruit naar binnen om de hef om hoog te doen!
matt
@Rokus dat doe ik nog steeds omdat die spatbordbediening,van john deere zo gruwelijk traag is.
weurding
@Corne S bij onze trekker kan je de knop vast houden maar gaat ie maar 10 cm omlaag of omhoog, is een beveiliging, moet hem als je verder wilt eerst los laten en dan weer indrukken
+4
Noorderling
Aankoppelen is toch allemaal zo gepiept als je alles een beetje hetzelfde hebt, gangbaar is en gesmeerd en voor 100euro flink wat kogels koopt en alles markeert met gekleurde tyraps.
+2
George
Dat wordt niks. Want het is niks. Als het vuil wordt zal het niet mee gaan vallen.
Frans Z.
Is maar zelden dat de spiebanen van de aftakas goed tegenover die van de trekker zitten,hoe lost ie dat op?
Albert Altena
@Frans Z. Bij uitstappen de bedieningshendel op neutraal zetten.
cjw73
@Frans Z. Hier ook gewoon in neutraal zetten. Dan kan de stomp zo draaien met de hand.
matt
@Frans Z. denk even snel aan en af zetten totdat die wel goed zit.
Sjon
@Frans Z. Bij Fendt zijn die mooi afgeschuind, hoef je eigenlijk nooit met je vingers aan die vieze stomp.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!