Mentaliteitsverschil Belgen-Nederlanders

Als er veel verkeer achter mij hangt,(als ik met de trekker rij)stop ik regelmatig eens op een busstrook of parkeersstrook om het achteropkomend verkeer te laten passeren.Hier in België steekt dan de truckchauffeur die vlak achter mij hing meestal wel zn hand op of claxonneert even,de 2e vrachwagen soms ook wel eens,een autobestuurder bijna nooit,of het is een middenvinger of vuist.Onlangs moest ik met de trekker naar Rotterdam.Wat een verschil als je daar eens een parkeerstrook oprijd!Nagenoeg alle vrachtwagens groeten wel eens en bijna alle autobestuurders!Wat een verschil,hoe attent ze in Nederland zijn op dat punt.De volgende dag reed ik naar Merksplas (B),ik stop op een busstrook en van de 13 voertuigen die passeerden was er welgeteld 1 die toeterde en zijn hand opstak,geloof het of niet maar die had een nederlandse nummerplaat...

Deel dit topic

Reacties

newholland6640
Tja:P belgen:D
+1
tahv-from-europe
@newholland6640
Hey, Thomas Vermeeren hier (uit 2900 Schoten in BE-VAN),
Ja die Belgen [ik heb ondervinding over Vlamingen (ben er zelf één😑) en soms een tetterkont/babbelkous], een raar volkje, dat ik nooit zal begrijpen, al ben ik zelf met die nat. opgezadeld (en dan nog auti erbij, maakt het extra ondragelijk om Vlaming te zijn), ik ben niet fier Vlaming te zijn, wees blij dat je dan in NLD woont, hier is ' t ieder voor zich, dan ben ik kotsbeu, geef mij maar NLD'ers waar je over vanalles schaamteloos op een normale manier kunt praten, zoals bij Theo & Thea, dan hier in VL, waar je moet opletten wat je zegt en wat niet, als je over auti/anders zijn in alg. wilt praten.
Vlamingen trekken zich teveel aan, waar ze in NLD geen probleem over maken als je er over spreekt, of is het toch genuanceerder dan dat wij Vlamingen een beeld hebben over NLD'ers?
Ik versta niet dat Vlamingen @ bepaalde zaken zich erom druk maken, dan denk ik van kijk verder dan de neus lang is, en dan moet je er niet om druk maken, er zijn belangrijkere dingen om bij stil te staan, dan dat.
Wat jij?

Doei!
johndeere6230
Haha
lindehydrocart30
Ik rij ook wel eens op de busbaan, om auto's er langs te laten. en dan steken ze ook allemaal wel de hand op, of knipperen met de lichten, of toeteren 😃
RobDeutz104
Is in Nederland ook wel heel verschillend hoor!
JD6930
@kerstrunner

Dat valt me erg mee. Van de Nederlanders dan. Ik had die ook wel zo verwacht als jij zegt over de Belgen. Die kunnen af en toe ook niet een seconde wachten. Als je bijvoorbeeld naar huis rijd en afremt om af te draaien moeten ze er snel voor door glippen. (heb ik als bijrijder ervaren)!
RobDeutz104
Het verschilt vaak ook op wat voor moment, als het aan het eind van de dag is, dan zijn mensen vaak meer gestresst omdat ze snel naar huis willen!
jordi 1455
Belgen is altijd een raar volk geweest. Plattelandsmensen zijn veel aardiger dan die stadse lui (haast, haast en nog es haast)
stannetje96
@JD6930 die ervaring kan ik met je delen 😛
als wij met de trekker naar huis rijden moeten we ook altijd onze weg in (uiteraard). en me vader heb daar ook al 2x bijna iemand onder de trekker gehad omdat de automobilist er nog éffe snel langs wou. wij gaan nu ook altijd ahlf of de weg rijden, mits er geen tegenliggers aankomen, zodat ze er niet langs kunnen
dx11
Verschild nogal eens. De dikke auto's zijn vaak minder vriendelijk als de oude bakjes. Collega trekker-, en vrachtwagenchauffeurs groeten bijna allemaal.
warmerbros
Mooie kerstgedachte daar komen wij nederlanders wel de feestdagen mee door, maar idd het klopt wel ik rij ook vaak even aan de kant om mensen met de auto te laten passeren maar heel vaak handje omhoog en zo moet het toch eigenlijk ook
simon369
Ik ben belg en ik kan kerstrunner geen ongelijk geven.
Het is precies of iedereen hier heeft altijd haast als ze met de auto rijden.
Valtrapowerr
Hahahaha
jordi 1455
Ik heb wel eens linke situaties met gemaakt. somige halen in op kruispunten. wij hebben al es gehad dat onze trekker een auto schepte toen de knecht de oprit wou opdraaien, maar bij ons voor rijden ze soms 60 waar je maar 30 mag.
kerstrunner
Natuurlijk zijn er ook vriendelijke Belgen en onvriendelijke Nederlanders,maar ik heb toch het gevoel dat de gemiddelde belg al zenuwachtig word als hij in de verte een trekker ziet.
@dx11:Collega trekkerchauffeurs groeten hier in België ook wel zo goed als allemaal als je ze tegenkomt
diepfries
Moet je dit zelfde eens doen voor een lijnbus of een bus die moet invallen voor de trein...

Dus buschauffeur is bblij en toch 80% van de mensen zwaait of lacht haha
jehan
Hahahah en dat zegd een fries hihihihihi
JD6930
@jordi 1455

Tja. Hier rijden ze ook veel harder als mag. 60 km per uur toegestaan. Denk ook niet dat er 1 km per uur zachter wordt gereden. (de oudjes rijden natuurlijk wel normaal).

Dat is niet het enige. Je meot onderhand op je eigen wei aan de kanten als je aan het maaien bent omdat iemand zen hond uit aant laten is. Dan gaan ze schreeuwen als de hond bijna onder de maaier door gaat terwijl ze op verboden terein zijn, heb ik wel eens gehoord. Geld ook voor crosbrommers. Ge meot geen stuk grond o pde hoek van een zandpad hebben waar aan beide kanten een hekkedam is wand ze racen gewoon een rondje over de wei en gaan er via de andere hekkedam af.
jeroen13
@jordi 1455
geef ik jou groot gelijk in! ik ben belg en van het platteland! 😛 en waar wij veel grasland hebben liggen das 20KM van brussel natuurlijk brussel -> werkgelegenheid, komen meer mensen van andere steden aan de buitekant van brussel wonen. nu hadden wij 15 hectaren hooi af en laten persen, loonwerker heeft ook nog een fulltime job dus om 4 u kwam hij, en de dag erna ging het regenen dus werd het laad met balen in te halen. volgende dag als alle bale binne waren, telefoon van de omwonende omdat ze ni kunnen slapen hebben dat wij daar 1 KEER INT JAAR zo laat hebben gewerkt. van waar kwamen die telefoons? niet van de "echt" bewoners van hoeilaart (zo noemt het dorp) maar de "geimmigreerde" van andere steden
jd4050
Moet je eens op vakantie gaan bij grens limburg-belgie. dan merk je pas goed het verschil tussen belgen en nederlanders.
massey-ferguson
Als ik met trekker op weg ga dan ga ik echt niet eem aan de kant om auto's voorbij telaten gaan.tegemoed komende vrachtwagens op smal wegtje probeer ik trekker altijd aan kant tedruken zodat hun door kunnen rijden omdat ze langer werk hebben met op trekken maar anders.
wouter_
@jeroen13
waar dat stadsvolk toch over kan zeiken! 😉
jeroen13
@dx11

das waar die met een bedrijfswagens die zouden jou van de weg afrijden op een morgen van een werk dag, maar diegene da met die bedrijfswagens rijden die in de week zo zenuwachtig zijn da zijn wel dezelfde die dan zondag met hunne koers vlo (koers fiets) de grote man gaan uit hangen he! zo hebben wij al voorgehad, hooi gaan weg brengen naar maneige (of hoe je het ook schrijft) en voor terug richting onze boerderij te rijden moete wij nen berg op me ne gevaarlijke scherpen bocht in. nu die weg is daar al smallekes en er kwam van de tegengestelde richting nen auto af dus rede we al op het voetpad, natuurlijk achter dienen auto, wielertouristen, den 3de van die ganse groep rijdt over de wittelijn verschoot dat hem ons zag en rijdt tege da achterband van onze platte wagen gevolg -> schouder gebroken en lag hem daar te spartelen al en dood varken wij stappen uit en die ander manne van die fietsers groep beginne ons uit te maken da wij beter moeten op letten haha da hebbe ze ene keer geprobeert ma genen 2 de keer ze! diemanne dnke da de weg van hun is!
jeroen13
@massey-ferguson

ja doe ik ook zo! maar ik ga ook niet aan de kant staan! zij hebbe meer tijd als ons! die zitte s'avonds al in hunne zetel als wij nog tussen de koeien zitten!
jeroen13
@wouter_

ge weet het! en dan de gordel! nogzo al iets!!
wij moesten een paar jaar geledennog str in halen en dat wa toen op de dag van de gordel ja man daar staat zo een plak van einde van de zone voor ruiters, landbouwvoertuigen,fietsers, wandelaars,... en begint daar ene tege ons te zeike da wij daar ni door mogen omdat de zone is gedaan! wij "mennereke let ne ke goe he ahve vlo stoat do oek op he"
ik zou het ervan krijgen he!!
wouter_
@jeroen13

nu doen ze wel moeilijk he. maar wat als er geen boeren meer zouden zijn? geen boeren, geen eten! als ze da maar weten.
jeroen13
Ah woensdag ook nog zo iets, wij zijn toen 5 bomen gaan afdoen (neef van mij is zelfstandige) me zo ne manitou da 10m hoog gaat da was in een straat van plaatselijk verkeer he! hoeveel volk dat er daar passeert en zit lastig te doen da ze ni door kunne jounges toch!
wouter_
Ge hebt ze toch late wachten? 😃
jeroen13
@wouter_

hah geef ik u volkomen gelijk in! de prijze zijn al zo laag! onze pa zegt het ook! "ze hebbe nu nog genen honger ma wa als alle boetre stake en de mense honger hebbe dan zulle ze rap aan ons deur staan ze!"
newholland m100
Alsek met eigen materiaal op weg ben, bennek niet altijd de vriendelijkste chauffeur, Maar bij de loonwerker let ik toch goed op, niet de beste reclame voor loonwerker vind ik als er als cowboys rondgereden wordt
jeroen13
@wouter_

da zal wel! ik stond daar wel he 10m hoog 😛 haha seg daar is 3 strate verder nog een wegske om op die baan te komen he da ze hun kear trekke 😛
wouter_
@jeroen13

eigenlijk zijn we veel te goed voor hun 😉
ze zoude is allemaal honger moete lijden
jeroen13
@newholland m100

ja ma cowboy... wat is cowboy? voor sommige mense is da al als ge 40KM/H rijdt...
jeroen13
@wouter_

ja! dan pas zulle ze het beseffe!
massey-ferguson
@jeroen13

tja dat doe je wel wat vakker als je wat meer in de 'vrachtwagen'wereld bekendt bent.ik heb meer begrip voor hun dan de boeren die met alles zo de weg op gaan wat soms levends gevaarlijk is.
newholland m100
@jeroen13

als je andere boeren, loonwerkers al niet wat plaats gunt, of niets minderen in snelheid wanneer fietser echt moeite doen om mooi uit de kant te rijden of net naast de baan gaan afstappen dat zijn de goeie dus heb dan respect voor diegene
jeroen13
@massey-ferguson

ja vrachtwagenchauffeurs zijn ook al zo wat meer in de branche van tractoren he dus die begroeten u als ge moeite doet 😛
jeroen13
@newholland m100

ah zo! ja ik denk toch dat iedereen hier op tractorfan wel wat plaatsmaakt voor collega boeren of loonwerkers als jezelf met de trekker weg bent
newholland m100
@jeroen13

kheb al andere tegengekomen, maar dat zijn dan mannen vanuit de grond die dan eens op hakselkar zitten, en niets met landbouw te maken hebben
johndeere7920
Hier in NL zijn de meeste ook gewoon VARKENS!! ik verdom het om op de bus baan te gaan rijden of in een parkeer vak te rijden om andere er langs te laaten, 1 op de busbaan rijden is leuk maar de bon is wel voor mij en degeen die er voorbij ken rijd met 80 snel naar huis, wil ik niet naar huis? ik rij maar 50! dus voordat ik dan thuis ben zitten hun al te vreeten!
in een parkeer vak rijden doe ik ook niet meer want je bent dan zo vriendelijk om dat vak in te rijden zodat ze er langs kunnen maar als je pech heb zie dan de weg nog maar is trug op de komen want geen hond laat je er voor!!
ErDee
Ja die willen er allemaal nog snel langs zodat ze die *** langzame traktor niet voor zich hebben hangen
zetor4ever
Die rare belgen ook
sven-fendt
Anders steeds maar slecht over de boeren, tot ze vast zitten, dan staan ze al gouw aan je deur!
GROENEDEERE
@tractorquintentje

dus waar woon je nou?
ik woon tegen de grens met België, woon op 50m afstand van Nederland
GROENEDEERE
Rij voor de lol maar eens de omgeving van amsterdam rond. daar moet je gewoon op de weg blijven je komt gewoon de weg niet meer op. in het landelijk gebied is het weer heel anders.
Zeemees
Heb zelf hier in de polder nooit zoveel last van boze mensen, maar laat (als ik niet te veel haast heb) de mensen meestal ook wel netjes voorbij.

Als ik in de zomer stro rij is het trouwens wel anders. Dat is bij een Belg, en om daar te komen moet je een stukje door een dorp rijden. Brede straten, kunnen makkelijk auto's aan één kant staan en dan kunnen wij er nog door met trekker en wagen. Helaas vinden de bewoners het niet zo fijn dat wij daar tijdens de zomer regelmatig door moeten.

Aan het begin van de dag zie je dan netjes de auto's aan één kant van de straat staan. Tot je een paar wagens hebt gereden, dan kom je opeens voor een verassing te staan en hebben ze mooi één auto aan de andere kant gezet. Moet je daar tussendoor slalommen terwijl ze zelf in hun tuin zitten toe te kijken. Zodra je er voorbij bent lopen ze naar hun auto('s) om te kijken of er niks aan is.

Sommige mensen...
GROENEDEERE
@tractorquintentje

een nederlander is goed voor de innerlijke mens. 9 van de 10 belgen zijn zeer slecht verzorgt
johndeere3640fan
Als je rond un uur of vier op vrijdag een lange file hebt achter je, zijn ze meestal ook niet zo blij als je ff aan de kant gaat 😛
__Bulcke__
Als ik met de tractor ben in de binnenwegjes en ik kom een auto tegen maak ik meestal geen plaats, tenzij er een uitwijkstrook voorzien is. ik zou moeten plaatsmaken terwijl meneer met zijn grote dure wagen zogezegd niet aan de kant kan. het zou erger zijn moest ik in de gracht glijden dan hij en meneer met de grote dure auto zou weg zijn en ik zou daar mooi liggen. er zijn zelfs veel autobestuurders die te lui zijn om die uitwijkstroken te gebruiken.
B - W
@tractorquintentje

Quote:
Belgen hebben dat niet zo, die willen alles eerder snel klaar hebben en stoppen daar meestal niet voor... Met maishakselen merk je dat erg vaak!

met maishakselen dan word het(hier) toch bijna altijd laat, wat maken die 2a3 koffie/etenspauzes nou uit?
je moet wel goed voor jezelf zorgen, en daarbij komt, chauffeurs hebben de rij/rusttijden wet, zal niet voor niets zijn...
newholland m100
@tractorquintentje

idd hakselaar start en 18-20 (soms 22 ) uur later wordt deze pas weer stil gelegd
ruud-trekkers
Wat is belgie??? Is dat een provincie in Disneyland?? Word het geregeerd door Mickey Mouse???

Even serieus, het enigste wat mij irriteert aan het verkeer in de polder zijn die k*t motorijders die met zijn 70'en heen en weer scheuren ieder zomers weekend. Serieus , fock off. Je kan jezelf niet eens meer horen praten. Ze moeten tol gaan heffen voor die stinkmotoren en gelimiteerde toegang tot polderwegen.
casexl956
Hmm, ik erger mij hier vooral in belgie aan de buschauffeurs van DE LIJN.
van de week had ik het nog voor dan ben je aan het optrekken en dan komt er zo'n bus langs terwijl er 2 auto's tegemoet kwamen hij reed die gewoon het fietspad op. het ergste vind ik dan nog .. die bus zat vol met schoolkinderen! en als ze mij dan voorbij was dan moest ze 200 meter verder stoppen aan een halte waarna ze terug 3km achter mij moest rijden waarna ze mij terug inhaalde in een bocht .dan denk ik in mijn eigen en die kinderen dan ...
kerstrunner
@casexl956: Inderdaad,die LIJN chauffeurs krijgen van mij ook nooit (meer) voorrang,ze geven zelf nooit voorrang en als je dat zelf wel doet zijn er maar héél weinig die een teken van respect tonen.Ik weet wel dat ze een strak rij-schema hebben maar toch,als zij niet vriendelijk zijn,moeten ze van mij ook niks verwachten!
Sommigen zeggen hier dat de bestuurders je nooit terug op de weg laten invoegen,dat heb je dikwijls zelf in de hand. Als je juist achter verkeerslichten (of er niet te ver vanaf)stopt,ben je zeker dat je terug de weg op kan als het rood word! Zeker nooit vlak voor verkeerslichten stoppen!
ferguson-6475
Aan mij heb je een makkelijke! rij je rustig achter me dan laat ik je waar het kan er langs, zit je te drukken blijf ik midden op de weg rijden. vanwaar die haast steeds?
Kareltje
Je kan zoveel beter met Belgen samenwerken dan met Nederlanders. Die moeten overal een centje uitknijpen en zijn te beroert om een poot uit te steken. Dan tien keer liever belgen die altijd voor je klaar staan.
__Bulcke__
@tractorquintentje ik heb er hier zeer weinig geweten die een pintje of een cola of zoiets lieten staan hoor! de meesten drinken het uit, al is het zeer vlug, ze vinden dat een zeer mooi gebaar.
NHtvt135
Niks tegen de belgen, maar hier in nl is er toch wat meer vriendelijkheid en er is nog wel voor de meeste mensen ens wat geduld.
de yanmarman
In nederland is er 3x pauze terwijls in belgie maar 1x
tahv-from-europe
Hey/Hoj, daar in NLD,
Ik ben Thomas Vermeeren (met de Vl. nat., spijtig genoeg).
Ben er helemaal niet fier op om Vlaming te zijn (wij zijn 'n nogal margi volkje, dat wilt maar niet kan, en uiteindelijk blijft alles bij het oude, en veranderd er niet veel, en we zijn 'n zeer vuile plekje om wonen dan onze buurlanden, NLD is veel mooier en properder).
Ik snap niets van de Vl. mentaliteit, zo onsympathiek/hartenloos, dat me dat overkomt.
Al ben ik dan wellicht 'n auti (so what, waarom zou ik mij daarvoor schamen), 'n echte Vl. zal ik gelukkig nooit niet kunnen zijn (heb langs vader's fam. Zuid-Spaans/'n heel klein beetje Vl. (misschien, da's niet zeker) bloed en langs moeder's fam. Zuid-Spaans/Italiaans/Nederlands bloed].
Als ik kon zou ik verhuizen.
Aan alle NLD'ers: blijf lekker in eigen land, want hier in VL is het echt geen aangename & bizarre/vreemde mentaliteit, en dat ieder voor zich ben ik zo kotsbeu gewoon, gewoonweg niet te doen... ...aaargh🙅....
Wat vinden jullie NLD'ers zelf er eig. van, waarom er veel van jullie bij ons willen wonen, ik vind dat bizar/vreemd - als ik NLD'er was zou ik blijven waar ik woon, dan bij die bizarre/vreemde Vlamingen (ook al zou ik er financieel voordeel uit halen, dan nog niet).

Nog 'n vetcoole lekkergezellige dag verder aan alle NLD'ers op dit forum!

Doei/haw doei/doeg/haw doeg!
Fordje4600
Wij reden met een trekker 30 over een 80 weg er was nergens een plek waar we aan de kant konden en ook een dubbel doorgetrokken streep en toen we van de weg af gingen kregen we direct een middelvinger en een woest getoeter in Twente
Ritchie
@Fordje4600

Je mag met de trekker ook niet over een 80 weg.
boegie
@Ritchie Hier in de buurt mag je op de meeste 80 km (de N-wegen) gewoon met trekker rijden. Mijn ervaring met die wegen is dat ze aardig breed zijn, dus als je op t rechte stuk doorrijdt langs de kant kunnen ze dr wel langs als er niemand van de andere kant komt tenminste. Is vaak zat op t nippertje.....
Fordje4600
@Ritchie zekers mag dat er staat een bordje bij met uitgezonderd trekkers

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
64
DEELNEMERS
38
WEERGAVES
18