Oplossing om grote pakken uit elkaar te halen

Om grote balen los te gooien en eventueel op een rug uit te rijden of op een transportbandje een pers in te voeren ben ik op zoek naar een oplossing.
Ik zit zelf te denken aan een doseerwagen. Zijn er hier gebruikers die grote pakken graszaadhooi en stro met een doseerwagen voeren?
mrpieter

Reacties

Ronijn
Wij draaiden altijd af en toe een baal stro door de blokkenwagen. Dan schepten we het zo over het muurtje bij de kalveren. Stro is mooi los en je hoeft zelf niks uit elkaar te schudden
JoranK
@Ronijn Hier loopt afvoerbandje dan al snel vol.
Ronijn
@JoranK Ging met de trioliet altijd prima. Flink toeren houden en stro direct met de shovel wegschuiven. Dan kon de trekker blijven staan
spotmelker
Heb het gedaan met Strautmann FVW. Ging prima totdat er een (deels) ongesneden baal in zat. Dan wikkelt het in een mum om de walsen en loopt de boel vast.
Wij voeren geen volledige balen meer in de Feedo. Ik gooi de balen er in en gooi het omweid met de balen klem in de wagen. Onze vorige feedo had 2 kromme walsen door het gesodemieter dat de plakken in zijn geheel door de walsen heen komen en die walsen het product simpel weg niet kwijt kunnen waardoor hij het weer mee terug neemt.
+1
hoest
Ik heb nu een partij stro zitten wat te nat geperst is en allemaal platen. Ik gooi hiervan zo nu en dan 2 baal in de mengwagen en draai hem leeg op een bult. Dan heb je mooi los spul
+1
Sjon
Stalmest verspreider?
Van balen kun je een “hok” maken waarin je leeg draait.
CaseCS130
Met beleid kan het wel, maar je hebt walsen nodig met punten en of mesjes erop. Geen open walsen zoals op een Feedo, maar minimaal 2 dichte zoals op een strautmann.
+1
@CaseCS130 daar kwamen we achter ja.
johndeere6230
Goedkope (enkele vijzel) mengwagen met bandje niet wat? Dan trek je hem goed uit elkaar en kun je gedoseerd eruit gooien
Fast Eddy
Stroblazer.
+2
PieterA
Het strodak op deze foto hebben wezelf gemaakt. Het werkt erg goed om grote pakken stro en graszaadhooi uit elkaar te schudden en in een trechter te gooien. Her betreft alleen het gedeelte bovenop de 6206. Je hoeft het natuurlijk niet bovenop een trekker te leggen.

In de basis is het een heywang meststrooier, maar die liep direct klem. Na enkele jaren proberen is het gelukt om de machine aan te passen aan stro en hooi.

Zoals ook al door anderen gezegd: Pas op met grote pakken stro en vijzels/haspels het loopt voordat je het in de gaten hebt klem met kromme vijzelen en gebroken kettingen als gevolg.

Lijkt het je wat om zoiets te maken? Ik wil best helpen met tips.
Ik wil deze.ook wel verkopen. Voor 950 euro mag je hem ophalen. Wij gebruikten hem voor stro op de tulpen, maar dat doen we tegenwoordig niet meer. Capaciteit is ongeveer 50 pakken per uur. Dit ligt er vooral aan hoe snel je de touwtjes er uit hebt.

(klik om te vergroten)

@PieterA donders beste Capaciteid! Hoeveel hectare kan je doen met die 50 pakken?
Of hoeveel pakken ben je op een hectare nodig?
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahr Die 50 pakken haal je alleen als je met z'n 2en de touwtjes doorsnijdt en als je niet ondertussen ook nog wil rijden. We reden met deze combinatie maximaal 11 kilometer per uur, dan was het vermogen om strodak, strodekker en rijsnelheid aan te houden nog net toereikend.

Als je 11 km rijdt en 1,54 m breed meeneemt doe je theoretisch 1,7 ha per uur. Je draait nog op het kopeind en elke keer op het kopeind moeten er dan weer 2 pakken stro op, dan nog even de touwtjes doorsnijden. Als het dan echt lekker loopt doe je dan "maar" 0,7ha per uur. We deden 19 pakken stro per hectare.
+2
Fendt280S
Ik strooi momenteel op met een mestverspreider die verticale walsen heeft met mesjes eraan. Gaat prima, zowel ronde balen, hooibalen vierkant, en momenteel vierkante pakken lijnzaad stro. Gewoon stro gaat het makkelijkste, ronde balen hooi het moeilijkste.
Fendt280S
@Fendt280S

(klik om te vergroten)

Fordje4600
Zm@Fendt280S zo doen wij het ook bij een klant die heide balen uit elkaar gestrooit wil hebben, moet alleen wel redelijk los gegooid worden in de strooier.
Fendt280S
@Fordje4600
Ook voor in een potstal?
Ik leg het pak erin en haal dan pas de touwen eraf of ik knoop de touwen vast als de knopen onderop zijn.
Fordje4600
@Fendt280S nee dat is voor luchtwassers, als je het net eraf haalt blijven ze nog steeds keihard.
Een andere loonwerker heeft dat ook eens gedaan, maar daar is een baal vast gevlogen tussen de walsen.
Wel vergeten te zeggen dat de aftakas op 540 loopt ipv 1000 om het heide niet te beschadigen
Fordje4600
Een kameraad van mij snijd ronde balen door midden met een kuilvoersnijder en pakt dan per keer een halve baal met de feedo
+1
geweldenaar
Kunde da stro van die grote balen wel kort en klein gaan slaan, maar dan valt er geen pakje meer van te persen.
De touwtjes vallen er gewoon vanaf is niet te verkopen.
FrisoMF
Wij gebruiken een vaste mestverspreider, stro komt er erg luchtig uit en is helemaal los
Willem K
We hebben een Kuhn Primor stroblazer, dit werkt perfect om grote pakken uit elkaar te strooien, met een snel draaiende wals (deze draait ongeveer 400 omw/min!) met extra messen erop. Deze vreet in 5 minuten een vierkante baal stro op van 2,4x1,2x0,9m

Balen door een voerdoseerwagen draaien gaat wel, maar werkt iets minder lekker, de wals van een blokkenwagen draait minder snel (60-100 omw/min) en trekt het pak niet zo lekker uit elkaar. Ook de afvoer via het dwarsbandje loopt niet echt lekker met licht materiaal. wel eens geprobeerd, maar na 10 minuten was pas de baal door de Strautmann UBVW. gegaan.
Schuitemaker Amigo wagentjes hebben we ook geprobeerd, deze zijn alleen handig om oud ijzer in te bewaren.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!