Jako tank - Tank bouwt geen druk op, schoepen zijn al vervangen. Er gaat maar een kwart uit de tank. Wat kan het probleem zijn?

Onze mesttank wil niet goed leeg, er wil hooguit maar een kwart uit.
Hij bouwt ook niet echt druk op dus daar gaat waarschijnlijk iets mis.
We hebben de schoepen van de pomp al vervangen maar dit bood niet het gewinste resultaat.
En als de tank net vol zit dan gooit hij mest via de pomp naar buiten wat ook niet klopt volgens mij.
Wie kan mij bij dit raadsel verder helpen?
Mc-Cormick523fan

Reacties

+1
flip1150
Het hoort mij aan als een fout in een kraan of in de vochtvanger.
Ik ga er vanuit dat het en bp pomp is die er op zit. Kijk dan eens goed naar de inwendige stand van de kraan op de pomp. Aan de buitenkant staat hij misschien wel goed maar de binnenkant kan fout staan.
Vervolgens kan er een probleem zijn met de vlotterbal in de vochtvanger.
Mc-Cormick523fan
@flip1150 Ja er zit een bp mac 5000 pomp op. En een vochtvanger zit er niet op maar dan zit het probleem waarschijnlijk bij die bal. Hoe hoort die bal precies te functioneren?
flip1150
@Mc-Cormick523fan Als de ton vol is hoort de vlotterbal de aanzuigleiding af te sluiten zodat er geen vloeistof in de pomp komt.
Mc-Cormick523fan
@flip1150 oke, misschien dat de bal te klein is geworden waardoor hij niet goed meer afsluit? (Weet niet of dat kan)
Maar dat verklaart nog niet dat de tank geen druk opbouwt
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan Die bal drijft op de mest. Als de tank vol zit sluit hij het gat naar de vacuumpomp af zodat er geen mest de pomp in gezogen wordt. Bij het legen drukt de pomp de bal voor het gat weg en kan er druk opgebouwd worden in de tank.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren Er word dus juist geen druk opgebouwd.
In het begin met volle tank als je begint met injecteren bouwt hij iets druk op en na een tijdje is de druk nagenoeg 0 bar en komt er maar een pisstraaltje uit de bemester
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan je kunt hem dus wel volzuigen, dus dan ga ik er vanuit dat de tank niet ergens lekt waardoor drukverlies zou kunnen ontstaan. Dan zou je zoals @flip1150 al zei de stand van de pomp aan de binnenkant moeten bekijken. Of het overdrukventiel is iets mis mee.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren ja volzuigen gaat wel idd en dan trekt hij ook wel vacuüm volgens de meter en valse lucht heeft hij volgens mij ook niet. Ik heb de slang tussen pomp en tank ook vernieuwd omdat de oude al wat gaar begon te worden dus dit moet ook geen probleem zijn. En die stand van de kraan in de pomp kan ik me haast niet voorstellen omdat hij het voorheen altijd wel deed en daar hebben we verder niks aan gedaan en dan zou hij ook niet vol willen zuigen toch?
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan misschien dat die bal vastzit. Maar voor het legen zou dit niks uit moeten maken.
+3
roscho
Zou er ook iets met het overdrukventiel kunnen zijn? Als er mest door de pomp is gekomen, is dat ventiel misschien ook vervuild en blijft het open staan.
Mc-Cormick523fan
@roscho bedankt voor de tip, misschien moet ik daar dan ook eens naar kijken idd.
flip1150
@roscho Volledig met je eens maar dan zou je dit toch moeten merken. Het zal wel mogelijk zijn maar ik heb nog nooit gehoord dat de veer in de overdruk gebroken is.
Dat hij in het begin "druk" heeft kan er mee te maken hebben dat de mest zich hoog boven de uitloop begeeft. als de ton leger word moet de mest er uit gedrukt worden en dat lukt niet. dus ik heb mijn vraag of er ook in het begin uberhaupt wel druk opgebouwd wordt.
Dus kijk eerst effe naar de overdruk. volgens mij zit deze net boven de kraan op de pomp.
+1
GROENEDEERE
Eerst vraag ik me af waarom er geen vochtvanger op een vacuümtank zit.
Als het goed is zit er bij je pomp een regenkleding om de druk te regelen.
Bij ons is daar eens het rubber uit versleten door uitdroging.
jammermaarhelaas
Heb je misschien een foto van de mesttank? Een waarop we de pomp en de slang van de pomp naar de tank kunnen zien.

Naast de goede adviezen die reeds gegeven zijn zou ik beginnen met het schoonmaken van de vlotterbal-afsluiter die boven op de tank zit. Daar zit dus de slang op aangesloten die van de pomp komt.
Sommige afsluiters kun je met een snelsluiting openen, en andere zitten met bouten vast.
Het kan best wezen dat die afsluiter vol aangekoekte mest zit waardoor die vlotterbal zijn werk niet meer kan doen.
Bij het schoonmaken zie je dan vanzelf hoe de bal is, die kan best ei-rond zijn geworden, zijn gewoon nieuw te koop. Zo nodig ook meteen eventuele pakkingen of O-ringen mee vervangen.
Let op, er zijn ballen met verschillend soortelijk gewicht, om de goede te hebben even navragen bij de dealer, of even in een emmer water leggen. Dan kun je zien hoe ver hij boven water uit komt. Dit moet de nieuwe dan ook doen.

Ik neem aan dat je een fijnregelventiel hebt (het ventiel waarmee je de losdruk insteld voor het uitrijden van de mest). Deze kun je ook eenvoudig openmaken, en van binnen even schoonmaken, kijken hoe alles er aan toe is.

Heb je een manometer op de tank? Misschien is de leiding/sang er naar toe ook verstopt, en geeft die meter niets meer aan. Heb je geen meter of is ie kapot, dan is het raadzaam er een nieuwe op te zetten, dan weet je wat er gebeurt, of ie druk opbouwt en hoeveel. Ook voor het vacuum is het handig. Dit is niet de oorzaak, maar je weet daarna wel wat er gebeurt en kunt je fijnregelventiel ook goed afstellen.
Mc-Cormick523fan
@jammermaarhelaas bedankt voor de vele uitgebreide tips en info.
Ik ben inmiddels wat verder aan het prutsen geweest.
En wat je omschrijft over troep en aangekoekte mest bij de bal dat is waarschijnlijk het probleem. Dat ding waar hij aan zit zit bij deze tank idd met een snelsluiting, ik heb hem er echter nog niet in z'n geheel eraf kunnen krijgen. 1 van de haken blijft in de rand hangen en het was inmiddels ook al donker toen ik hem los had, dus in ga morgenavond weer verder als het nog licht is want in het donker bovenop een tank prutsen is niet heel verstandig.
Maar ik kon al wel een beetje zien dat er opgedroogde mest aangekoekt zat, dus ik ga er een beetje vanuit dat dat (hopelijk) het probleem is.
Maar dan vind ik het wel vreemd dat hij wel vol wil, hoe kan dat dan?
Mc-Cormick523fan
@jammermaarhelaas ps, ik heb geprobeerd om een foto toe te voegen, maar ik krijg dat niet voor elkaar.
Ik weet niet hoe dat werkt en heb daar ook niet zo veel verstand van 😅
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan Voor een foto bij je reactie klik je op het plaatje van de afbeelding (met die bergen en dat zonnetje onder het vak waar je je reactie typt).
Dan 'upload nieuw'.
Dan 'selecteer een bestand van je computer'.
Dan een foto selecteren en op 'klaar' klikken.
Als het goed is staat hij dan onder je reactievakje.
Dan 'verzenden' om je foto te plaatsen. Wel even iets erbij typen want je mag niet een losse afbeelding plaatsen als reactie.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren dan gaat het bij computer mis denk ik, want ik doe alles vanaf m'n smartphone (ja ja geloof het of niet maar daar kan ik me mee redden🤣😜)
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan is eigenlijk hetzelfde. Doe het ook vanaf smartphone. Als ik op 'selecteer een bestand van je computer' klik krijg ik de foto's van de mobiel ervoor (Zie foto).
Dan een foto selecteren door erop te klikken.
Dan op 'klaar' klikken rechts bovenin en dan op 'klaar' links onderin.

(klik om te vergroten)

jan4072
Als de pomp genoeg vacuum maakt dan ligt het niet aan de pomp zelf (rotor+schoepen+huis) Het kan zijn zoals flip1150 schrijft dat je handel niet goed hebt staan of dat de kraan inwendig anders staat dan dat jij denkt dat hij staat. Een overdrukventiel dat te snel opengaat is een mogelijkheid. In ieder geval heeft voor zover ik weet de vlotter(bal) van het volzuigen niks van doen met het druk pompen. Theoretische mogelijkheid is dat de bal te ver is opgezogen (dus door de afsluitopening is heen gegaan. Als je zuigt dan sluit hij dus niet af (zweeft daar ergens op de lucht) maar als je perst dan gaat hij naar beneden en ligt dan bovenop het afsluitgat die hij dan wel afsluit. Met aflsuitgat bedoel ik dus het gat dat bedoelt is dat de bal afsluit als de tank vol is gezogen.
jammermaarhelaas
@jan4072

Klopt. Vandaar eerst de boel open en schoonmaken, dan zie je wel wat er aan scheelt.
flip1150
@jan4072 Het is in mijn ogen een feit dat een pomp die het vermogen heeft om een tank vol te zuigen zeker het vermogen heeft om hem leeg te drukken.
Ik denk dat we het er over eens zijn dat het probleem tussen de pomp en de tank (drieweg kraan en vlotterbal op de tank) gezocht moet worden.
Mc-Cormick523fan
@flip1150 ik denk idd dat er een probleem is rond het gebied van de bal.
Die kraan geloof ik eigenlijk niks van dat daar wat mis is. Dat is niet los geweest vanaf de tijd dat alles nog goed werkte en er is ook niks afgebroken binnenin ofzo volgens mij.
En naar mijn mening wil hij dan ook niet vacuüm zuigen als hij niet goed staat.
En als alle afsluiters dicht zijn dan bouwt hij wel iets druk op.
Maar zoals ik al aangaf in een andere reactie; ik ga morgen verder kijken bij waar de bal zit.
+1
spotmelker
@Mc-Cormick523fan is de uitlaatpijp van de pomp goed open? Wanneer de pomp niet vrij lucht kan aanzuigen bij het legen krijg je ook geen druk. Je kunt dat testen door er een plank voor te houden. Niet met je hand doen! Soms zit er een stuk slang aan die plat gezogen wordt bij het persen. Als er veel mest door de pomp is gegaan kan er prut of misschien een stuk folie ophopen die mogelijk de luchtaanzuiging bij het persen blokkeert. Als je de overloopbeveiliging los hebt even de pomp laten draaien zie je gelijk of hij druk geeft.
+1
flip1150
@spotmelker Meestal zit er bij deze pompen geen slang aan de laat effe zeggen de niet tank zijde. Als dat wel is dan kan het zijn dat de slang bij elkaar gezogen is. Let op dit zie je niet aan de buitenkant. Een bij elkaar gezogen slang betekend dat de binnen mantel losgekomen is van de buitenmantel. De buitenkant is dan nog mooi rond (mede door de spiraal draad) terwijl de binnenmantel tegen elkaar word gezogen. Voor de slang tussen de pomp en tank is dit niet van toepassing omdat deze goed vult.
spotmelker
@flip1150 ik heb er wel een vacuüm bestendige slang aan gezet die naar achteren loopt onder de tank. Het scheelt lawaai bij het vullen en bij het uitrijden op bouwland zuigtabletten de pomp minder stof wat de trekkerbanden opwerpen op. Terug naar het drukprobleem: met simpele testjes kun je de oorzaak gauw vinden.
spotmelker
@spotmelker zuigtabletten = zuigt, klote spellingcontrole
Fendt926Driver
Kan zijn dat die ergens druk verliest.
Spuit iets dasty om alle koppelingen met druk maken.
Als die bellen blaast is die daar lek.
Kan zijn dat die met vacuum zich net dicht zuigt
+1
Mc-Cormick523fan
Heren ff een update.
De tank leegt nog steeds niet goed
Het is inmiddels een heel klein beetje beter maar nog lang niet het behorende resultaat.
Ben achter de bemester gaan staan en er komt  iets meer een pis-straaltje uit de uitlopen.
Als alle afsluiters dicht zijn bouwt hij wel druk op en als ik die van de bemester open zet zakt de druk naar 0,1 tot 0,2 bar dus da's lang niet genoeg.

Ik heb de pomp ook ff los van de tank getest d.m.v. een plankje op de uitloop die naar de tank toe gaat te doen.
De pomp is goed.
Vacuüm: hij trekt het plankje aan
Druk: moet echt wel met weerstand het plankje erop duwen.

De volgende dingen heb ik inmiddels al gedaan:
-Het messing overdruk ventiel vervangen
-Het ding waar de bal in zit van de tank gehaald en schoon gemaakt met de hogedrukreiniger (was niet echt heel erg smerig en zat verder ook niet echt dicht ofzo)
-Het ding van de bal weer gemonteerd met een goed rubber (oude was niet mooi rond meer maar dichtte nog wel af volgens mij)
-Slang + slangklemmen tussen pomp en tank vervangen.

Alle dingen waar het naar mijn mening aan zou kunnen liggen zijn al vervangen of gemaakt, dus ik weet nu niet meer wat het zou kunnen zijn.
Er viel me nog wel iets op:
De afsluiter van de vul-aansluiting lekt iets mest langs de stang, zou dat de drukval kunnen creëren?
Naar mijn mening niet, want als de bemester-afsluiter open gaat, dat gat is veel groter als dat "kleine lekje" dus moet dat dan toch makkelijk kunnen opvangen?
jmos
@Mc-Cormick523fan je zou eens kunnen proberen de tank leeg te blazen door de vulaansluiting terug de put in. Als de mest er dan wel met gang uit geblazen wordt kan het zijn dat je slang naar de bemester verstopt zit of dat de klep niet in zijn geheel los gaat.
Ook al geprobeerd zonder slang aan de pomp zodat je zeker weet dat deze lucht aan kan zuigen tijdens het leegblazen?
Mc-Cormick523fan
@jmos als je m'n update hebt gelezen staat daar dat ik de pomp ook los heb getest en dat die goed werkt.
En dat als ik alle afsluiters dicht heb dat er wel druk op word gebouwd en als de bemester-afsluiter open gaat de druk weg is, dus er zit geen slang verstopt.
roscho
Quote Reactie van @Mc-Cormick523fan:
De afsluiter van de vul-aansluiting lekt iets mest langs de stang

Dat zal het verschil niet maken. De mest in de ton staat hoger dan deze afsluiter, zou het daarin zitten, dan zou er een flinke straal uitkomen en niet zo'n pisstraaltje.
Je hebt nu langzamerhand alles gehad: pomp, overdruk, vlotterbal. Hoor je tijdens het pompen ook geen vreemd, sissend geluid? Ik zit te denken aan een flink lek boven de "waterspiegel" op een onopvallende plek. Maar als daar zoveel lucht doorkomt, zou je dat moeten horen als je naast de tank staat.
Het vreemde is dat de tank wel druk opbouwt met alle kranen dicht. Zodra de bemester open gaat, valt de druk weg. Dan zal het daar ergens in moeten zitten. Zit de bevestiging van de sluitcilinder wel goed op de tank, wordt door het openen van de bemester niet een scheur in de tank open getrokken?
Meer kan ik met mijn domme verstand ook niet bedenken.
+1
Mc-Cormick523fan
@roscho ik weet het met mijn eigen domme verstand ook niet meer.
Ik kan morgen nog eens met een fles zeepsop rond gaan, wat ook al ergens genoemd werd.
En de aansluiting en afsluiter van de bemester zit achter bovenop de tank.
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan duurt het ook lang voordat de tank druk op heeft gebouwd met alle afsluiters dicht? En blijft hij deze druk ook redelijk vasthouden als je de pomp weer uitzet (dus niet binnen 10 sec weer naar 0 bar)? Anders kan het toch nog de schuif in de pomp zijn.
Ik kan verder ook weinig bedenken.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren met alle afsluiters dicht bouwt hij wel vrij vlot druk op.
Maar heb nog niet getest wat hij doet als ik hem dan eerst uitzet, dat kan ik dan ook nog ff proberen.
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan Dan moet je dat nog proberen.
Het enige wat ik nu nog kan bedenken is dat het overdukventiel stuk is en altijd lucht doorlaat, waardoor de pomp het niet kan bijhouden. Of dat de schuif (of klep) in de pomp niet goed staat of versleten is of dat de hendel los is gegaan van de schuif. Dan drukt en zuigt de pomp tegelijkertijd.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren het overdruk ventiel is zoals al beschreven vervangen dus deze is nieuw.
En naar mijn idee als de schuif van de pomp niet goed staat of stuk is kan hij helemaal geen druk geven en dat doet de pomp dus wel.
Rokus
@Mc-Cormick523fan dat is niet helemaal waar want je kan het hendel bovenop de pomp ook net over de midden heen zetten zodat hij minder druk opbouwt om bijv. makkelijker minder kuubs per ha te rijden!
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan dat dat overdrukventiel nieuw was had ik niet gelezen😅.

De pomp kan wel druk geven als die schuif stuk is. Het volume is alleen lager waardoor het langer duurt. Met een open klep is het volume wat de pomp produceert niet genoeg om druk op te bouwen. Daarom ook de vraag of de tank op druk blijft met beide kleppen dicht.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren oh oke. Dan moet ik morgen toch maar eens kijken naar die klep/kraan in de pomp.
En het kan dus echt 100% niet die buis acherin de tank zijn?
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan het kan wel maar dan moet het best een groot gat zijn als je nog maar 0.1 bar overhoud. Zie andere reactie van @Fendt304ls .
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren moet ik ook dat maar ff bekijken morgen of ik een gat kan vinden/zien in die buis.
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan niet zomaar in een giertank gaan. Eerst doorspoelen met water en goed door laten luchten. Vooral die tanken met een klein mangat blijven de gassen lang in hangen. En als je er dan in gaat bij voorkeur iemand erbij die je in de gaten houd.
inter-sound
@Mc-Cormick523fan je zou het kunnen testen door de tank vol te pompen en dan de slang bij de verdeler loskoppelen. dan de tank leegpompen via de losgekoppelde slang. als hij dan eerst mest blaast en later lucht zonder dat de tank leeg is zit er ergens een gat. pas wel op met mestgassen als je een mangat loshaalt !!
hoest
Heb je het overdruk ventiel wel afgesteld? Als de klep dicht is moet je hem na even pompen horen janken omdat hij de lucht erdoor blaast. Als hij wagenwijd open staat hoor je hem minder tot niet. In dat geval bouwt hij wel druk op met de klep dicht omdat dan alles door het overdruk ventiel moet. Gooi je de klep open dan kan de druk daar ook langs weg en kan je pomp het niet meer bijbenen
Mc-Cormick523fan
@hoest dit is een standaard overdruk ventiel die al is afgesteld.
Ik kon hem zo monteren werd mij verteld bij het mechanisatie bedrijf.
inter-sound
@Mc-Cormick523fan heeft hij eerder wel goed gewerkt met deze bemester?
als er geen mest meer uit de bemester komt, blaast hij dan nog wel lucht via de slangen?
Mc-Cormick523fan
@inter-sound hij heeft eerder toen we hem kochten wel goed gewerkt.
En of hij lucht uit de slangen blaast weet ik niet, nog niet geprobeerd.
Maar de drukmeter geeft ook haast niks aan, dus het probleem is gewoon een drukval ergens maar de vraag is waar.
inter-sound
@Mc-Cormick523fan als de afsluiter bovenaan de tank zit kan er ook een gat zitten in de buis tussen de bodem van de tank en de afsluiter. dan pomp hij er zoveel mest uit tot het gat en dan valt de druk weg.
Pieter Buren
@inter-sound dat zou niks uit moeten maken, want het gat van de afsluiter is de enige plek waar hij druk kwijt kan dus moet de stront er daar toch uitgeblazen worden.
Rokus
@Pieter Buren jah een inwendig gat zou niks uit moeten maken neeh!
Mc-Cormick523fan
@Rokus ooh oke, dan hoef ik daar dus niet aan te denken. Dat scheelt weer 😅
+1
Fendt304ls
@Mc-Cormick523fan ik ben het wel met @inter-sound eens. Als nu de buis in de tank bovenin is doorgerot zal die daar eerst wel mest door maar boven drukken. Maar zodra het mestniveau lager ligt dan het gat gaat je luchtdruk direct door het gat en door de afsluiter naar buiten
Pieter Buren
@Fendt304ls nu je het zegt zou dit wel kunnen. Maar moet dan wel een best groot gat zijn als hij maar 0.1 bar overhoud.
Fendt304ls
@Pieter Buren dat klopt ja, ik ben er ook niet zeker van dat dat het probleem is maar in theorie zou het kunnen.
Rokus
@Fendt304ls jah daar heb je helemaal gelijk in jah, zover had ik even niet door gedacht (;
Mc-Cormick523fan
@inter-sound ooh oke dan zal dat het probleem wel zijn zeker?
Dan valt de druk gewoon weg via de bemester zegmaar?
inter-sound
@Mc-Cormick523fan dat zou kunnen. maar alleen als de afsluiter bovenaan de tank zit. als hij onderin zit gaat dit niet op.
Rokus
@Mc-Cormick523fan geeft de vacuüm pomp überhaupt wel druk? Want lees veel reacties met een bal maar volgens mij is dat puur voor het volzuigen die heeft met lossen niks te maken! Begin bij de pomp ga steeds stap verder tot dat hij geen druk mee geeft!
Mc-Cormick523fan
@Rokus heb je niet alles goed gelezen want dan had je al geweten dat de pomp goe functioneert 😉
En idd voor het lossen heeft die bal er niks mee te maken.
Rokus
@Mc-Cormick523fan maar als je pomp goed functioneert zou de mest eruit moeten sproeien of anders zou je lucht ergens moeten horen ontsnappen want dat is niet te missen met een vacuüm pomp op druk!
Mc-Cormick523fan
@Rokus dat is dus nou juist het probleem, er is ergens een drukval zodra de bemester-afsluiter open gaat.
En als ik hem dan weer dicht doe dan bouwt hij gewoon weer druk op.
+1
Rokus
@Mc-Cormick523fan oke maar als ik.deze topic zo door lees zou ik toch gaan twijfelen aan de klep in de pomp!
Mc-Cormick523fan
@Rokus ja ik moet morgen dan toch maar eens kijken naar de schuif/klep in de pomp.
hoest
@Mc-Cormick523fan hebben ze niet bedoeld dat hij qua schroefdraad past? En idd meestal zal hij wel ongeveer goed staan maar je kunt die dingen niet voor niks in stellen
+1
Mc-Cormick523fan
@hoest nee niet qua schroefdraad, want ik heb nog specifiek gevraagd of er nog wat aan afgesteld moest worden en dat hoefde niet werd er gezegd
hoest
@Mc-Cormick523fan tja je kunt het voor de zekerheid checken, maar dat zou dus goed moeten zijn. Dan blijft over een lekke stijgbuis of de schuif in de pomp die niet goed staat
Mc-Cormick523fan
@hoest tja ik ga morgen klep van pomp en stijgbuis achterin/op bekijken.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Mc-Cormick523fan:
wat aan afgesteld moest worden en dat hoefde niet werd er gezegd

Als het een BP MEC5000 is (begrijp ik uit de beschrijving), dan kun je het boutje waarmee de kraan op de pomp zit er uit draaien, en de hendel er af halen (misschien even loswerken van de vierkante conus waar die op zit). Bij mijn weten zit de hendel op een conisch vierkant, je zou hem bij mijn weten alleen van richting kunnen veranderen, dus links zuigen rechts persen, naar rechts zuigen links persen.

kramp.com/shop-nl/nl/…

Als je bij de klep zelf wilt moet je daarna ook nog de 4 bouten waarmee de plaat onder de hendel vast zit er uit draaien, slang naar de tank er af en je kunt deze plaat er af halen, dan zie je de klep, die wordt met een veer op de as naar onderen in het pomphuis gedrukt.
Volgens mij zit er een pakking onder deze plaat, als je geluk hebt blijft ie heel.

Maar als je al kunt zien hoeveel druk hij geeft, dan weet je al dat ie wel perst, dus zou je de klep daarvoor niet los hoeven maken.

Weet je of de klep achter in de tank goed los gaat, of de slang naar de bemester los is, of de verdeler niet vol zit met gras/stro oid.?, enz.?
KeesStorm
Zit je tank niet vol zand of zo iets ,wat voor de afsluiter gaat zitten??.
maar dan zou hij wel druk houden denk ik.vul hem eens met water en koppel de slang van de injecteur eens af en kijk eens als je de afsluiter dan open doet hoeveel water er uit komt en met hoeveel kracht .en of hij niet ergens lekt water is dunner dan mest.
Mc-Cormick523fan
@KeesStorm zoals al eerder aangegeven bouwt hij helemaal geen druk op als de bemester-afsluiter open is.
En die mest wat er nu in zit is al haast water, da's enorm dun spul.
+1
roscho
@Mc-Cormick523fan Ik doe nog 1 gok. De open-en-sluit-cilinder achterop zal ergens bovenaan de tank gelast zijn. Is de steun voor die cilinder misschien gedeeltelijk losgebroken? Druk je de klep dicht, dan drukt de cilinder ook het gat dicht. Zet je de klep open, dan zal de cilinder ook de scheur opentrekken en daarmee lekkage veroorzaken.
KeesStorm
Denk dat je het toch moet zoeken bij de pomp overdruk of verbinding tussen pomp en tank
trekkerdockter
Sluit een tank van de buren aan bij de vulopening en kijk dan wat er gebeurt, als je met die tank druk opbouwt, dan kan je mogelijk verhaal pomp afvinken.
sallander
Over welk merk (en type) tank gaat t hier eigenlijk?
SAMBAS
Schoepen zitten af en toe vast kraan een paar keer van pompen naar zuigen zeten . krijgen schoepen ollie
+1
Mc-Cormick523fan
Heren, weer ff een update.
Ik heb de aansluiting achter bovenop de tank los geschoefd en in de stijgbuis gekeken en je raad het nooit.
Die stijgbuis is dus compleet verrot en in van boven naar beneden helemaal krokant en vol gaten aan 2 kanten dus dat moet het probleem wel zijn😅😅
Er zit achter onderaan de tank ook nog een aansluiting en daar ga ik nu tijdelijk ff een buis aan maken want er moet eerst wat uit de put en dan maak ik als het wat rustiger is wel een nieuwe stijgbuis.
En dan maar hopen dat hij het straks wel goed doet.
Maar dat ga ik ook nog laten weten natuurlijk.
Pieter Buren
@Mc-Cormick523fan mooi dat je (hoogst waarschijnlijk) erachter bent wat het probleem is. Kun die tijdelijke buis van onder niet als permanente buis gebruiken? Als de stijgbuis buiten de tank zit zal hij minder snel gaan rotten.
Mc-Cormick523fan
@Pieter Buren ja misschien doe ik dat ook wel idd, maar dan moet het nog wel een beetje anders als dat het nu zit.
Ik heb het nu snel ff wat profisorisch gemaakt zodat er mest uitgereden kan worden, want dat is hoog nodig tijd😅
jammermaarhelaas
@Mc-Cormick523fan

Mooi dat je de oorzaak gevonden hebt.

Heb je bij je werk aan de tank tot nu toe nog iets gevonden als een ei ronde afsluit bal omdat er mest mee kwam door de pomp heen?
Mc-Cormick523fan
@jammermaarhelaas dat door de pomp heen gaan komt gewoon omdat er nu geen vochtvanger tussen zit, dus die moet ik er ook nog maar eens tussen maken.
En het is erg dun spul waardoor de bal waarschijnlijk niet goed afsluiten kan.
ronald-deutz-fahr
@Mc-Cormick523fan haha, zo simpel, maar zo logisch te verklaren.
Vast flauw om te zeggen, maar had er dan bij verteld dat je achteraan een stijgbuis hebt, en niet een aansluiter onderaan de tank hebt🤪🤪 (grapje natuurlijk)
roscho
Quote Reactie van @Mc-Cormick523fan:
Die stijgbuis is dus compleet verrot

Fijn dat je het gevonden hebt, ik lag er al nachten van wakker.... 😂😂
+2
flip1150
Dus wij van voren denken terwijl het probleem van achteren zat.
Dat heb je met hetro mannen.
Mc-Cormick523fan
@flip1150 Hahaha precies ja🤣😜
+1
Mc-Cormick523fan
Heren weer ff een update en tevens de laatste (eindelijk😅😅)
Ik heb nu een buis met slangaansluiting aan de onder aansluiting achter gemaakt en eindelijk na veel zweet en scheltwoorden doet de tank het weer.
Hij is inmiddels uitvoerig getest.

Iedereen bedankt voor het meedenken en de goede ideeën!!!👌👍
+1
roscho
@Mc-Cormick523fan Denk je erom: "Zundagwark is neet stark". 😂
+1
Mc-Cormick523fan
@roscho haha doe vaak genoeg klussen op zondag.
En uiteindelijk was ik al aan mijn plan van aanpak op zaterdag begonnen ermee 😉
+1
jammermaarhelaas
@Mc-Cormick523fan

Bedankt voor je terugkoppeling, dan kunnen we er allemaal wat van leren. 😃
Mc-Cormick523fan
@jammermaarhelaas zeker, dan weet iedereen hoe het afgelopen is!👍
En net wat je zegt misschien zijn er nog mensen die er wat van leren (in dit geval ik zelf ook weer wat geleerd)
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Jako tank ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!