Welke spitmachine achter een minitractor, krukas of rondgaand

Ik spit nu wel eens met een imants spitfrees
Maar bij de plaatselijke volkstuinders is er iemand die mij zwart loopt te maken dat ik niet netjes spit
Als ik de spitmachine in de grond zet ligt er een hoop achter als ik hem uit de grond til ligt er een gat, de concurentie gebruikt een krukas spitter, leveren die echt netter werk?

Deel dit topic

Reacties

johndeere 2650
tractorfan.nl/movie/16704/

Misschien heb hier iets aan?
+2
maikwolsink
Een rotorspitter vind ik persoonlijk mooier werk leveren als krukas
Dat bult en gat is even feeling hebben
Je moet de spitmachine stationair laten zakken en naarmate hij dieper komt meer toeren geven.
Zelfde met uit halen al rijden langzaam van het gas af en tegelijk heffen.

Hij moet er als het ware in en uit lopen
Sjon
Inderdaad rijdend laten zakken en ook op het eind bij heffen. Krijg je geen gaten/bulten.
dennisbouter
@Sjon over hoeveel lengte laten zakken en heffen hebben we het dan?
maikwolsink
@dennisbouter dat is even stoeien en oefenen dat is bij idereen anders.
mischien heb je ergens een stuk waar je het eens mag proberen en een beetje kan oefenen
dennisbouter
We zijn er eigenlijk al uit dat de krukasspitter een veel minder groot gat graaft
bartjuh
@dennisbouter maar de roterende mengt meer/beter is mijn idee
DANOONTJE POWERR
@bartjuh en eerder een plaat in de grond.
+2
JD3010
@DANOONTJE POWERR Maar daar heb je in die zandbak bij jullie toch helemaal geen last van. Maar mocht dat gebeuren, dan heeft de krukas spitter de grond allang in elkaar gestampt.
DANOONTJE POWERR
@JD3010 dat zou je denken maar wij verhuren veel land voor groente en de rijpaden van die gasten zie ik precies zitten met ploegen.
Nou wordt er bij ons niet veel gespit en als dat wel gedaan wordt is dat met een roterende, maar wel met woelers ervoor.

En wij zitten niet ver van de westfriese en wieringermeer klei en daar spitten ze bijna allemaal met een krukas spitter.
JD3010
@DANOONTJE POWERR Ik heb er maar een beetje ervaring mee, maar ik heb ze wel allebei. De krukas spitter ruim 35 jaar en de roterende nog maar 10 jaar. Sinds ik die roterende heb, is die andere dacht ik niet meer op het land geweest.
Die roterende komt trouwens uit west friesland, net geen Wieringermeer.
DANOONTJE POWERR
@JD3010 haha, zo zie je maar hoe verschillend er over gedacht wordt.
De bollenkweker in de wieringermeer waar ik werkte zweert bij een krukas en ik ken een koolteler die een roterende heeft en m vast niet meer gaat gebruiken. 😉
valmet6400power
@DANOONTJE POWERR
Behalve in een nat najaar dan zie je opeens roterende met een zaaibalk erachter. Levert op dat moment wel mooi werk maar dat komt omdat je geen andere opties heb dan wachten 😂
DANOONTJE POWERR
@valmet6400power daar zijn we tegenwoordig niet meer op ingericht, op wachten. 😉
MaxxuM4ever
@DANOONTJE POWERR dat valt reuze mee hoor. Vroeger hadden alle loonwerkers hier een farmax, tegenwoordig ook heel wat farmtec en een beetje imants. Een paar hebben nu ook een krukas spitter, vanwege de vraag vanuit de (bollen)klanten. Roterende hebben een stuk minder onderhoud. De meeste krukas spitters zijn van de boeren zelf hier in de polder
JD3010
Quote Reactie van @MaxxuM4ever:
Vroeger hadden alle loonwerkers hier een farmax,

Daar heb ik er nu 1 van.
dennisbouter
@bartjuh @DANOONTJE POWERR dat wil ik best geloven maar daar kijken die bejaarden niet na, die zien alleen dat gat
DANOONTJE POWERR
@dennisbouter hahaha, inderdaad!
+1
MaxxuM4ever
Precies zoals @maikwolsink zegt. Rustig inzetten en hoe meer diepte hoe meer toeren. En ik deed voor de bollen met spitten gelijk als je de gang klaar had er voor langs spitten tot halverwege de volgende gang. Dan zet je de volgende lange gang weer in in het gaatje van de voorlangs baan en zo krijg je geen bult aan het begin.

En misschien eens met die zwartmaker in gesprek en zijn “tips” maar even aanhoren. Dan ben je daar misschien ook weer vanaf.

En heb je een foto van je spit combinatie en van het geleverde werk? Misschien brengt dat nog meer tips?
dennisbouter
@MaxxuM4ever we hebben het echt over postzegels 20 meter lang 10 meter lang 4 meter breed, dat aan de kop voor langs werkt niet daar ligt een sloot waar ik met bledde overheen moet en als je teveel draait op die tuin hebben ze ook commentaar
MaxxuM4ever
@dennisbouter verdien je er wel wat aan of kun je ze dan niet beter vriendelijk bedanken als ze alleen maar commentaar hebben?
dennisbouter
@MaxxuM4ever ik vind het leuk om een beetje met zo'n trekkertje te spitten, en te frezen ik heb er nu maar 1 gespit, vorig jaar 2 die ene van vorig jaar geen idee of die ontevreden was, die was nu met de hand begonnen maar heeft het aan zn hart gekregen die andere van vorige jaar heeft met de hand gespit die moet ik wel frezen, maar de gene die mij zwart maakt heeft mij nog nooit gevraagd, 2 maanden terug en hoe ist met spitten en nu hoor ik dat hij links en rechts wat loopt te verkondigen en hij regelt het voor een stuk of wat van die andere tuinders dus daar belt hij een ander voor, ik wil ook wel 45 / 50 per uur hebben maar als ik voor 1 tuintje de hele boel klaar moet zetten kost dat 50 voor een tuin maar als je er 4 achter elkaar doet kan het wel voor 30,, maar ik kom uit eigen dorp die andere zit 20kilometer verder op
+2
yoohan
@dennisbouter
Ik heb vroeger zelf een volkstuin gehad, terwijl ik op de kwekerij werkte. Die spitte ik elk jaar met de Newholland TCE50 van mijn werk, met roterende Imants spitter. Tuintje van de buurman nam ik dan ook mee. Maar er waren een aantal oudere volkstuinders die vonden dat maar niks, terwijl ik voor noppes aanbood om hun tuintje ook ff mee te spitten als ik er was. Die waren zo vreselijk stug, die gingen liever 3 weken kromgebogen over die spa heen hangen midden in de winter, als dat ik het ff meenam in een kwartiertje. Ik vond het best allemaal, graag of wil niet. Maar ik bedoel er mee aan te geven dat er een categorie tussen zit waar het toch nooit goed is. Daar is het altijd wat.
dennisbouter
@yoohan ja precies dat dus , ik heb het idee dat die eikel het vooral niet goed vind als ik het doet,

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0