Holaras Jumbo of Vicon Duplex kuilverdeler?

Wij zijn van plan om voor komend seizoen een nieuwe kuilverdeler aan te schaffen en onze Holaras Superstar in te ruilen.
Eigenlijk twijfelen we tussen een nieuwe Vicon Duplex (4m of 6m) of een jong gebruikte Holaras Jumbo kuilverdeler. Ik heb reeds ervaring met de nieuwe types van Holaras en deze bevielen zeer goed. Echter is onze LMB dealer van Vicon en is de aanschafprijs van een nieuwe Duplex nagenoeg hetzelfde als een jong gebruikte Holaras Jumbo, waardoor het eigenlijk voor de hand ligt de machine gewoon bij onze dealer te kopen.

Mijn vraag is; wat zijn nu de grootste verschillen tussen de Holaras Jumbo en een Vicon Duplex?

Beide machines kunnen tot 6m verdelen en doen qua kwaliteit vast niet veel onder voor elkaar.

N.B. : Onze kuilplaten zijn 7 en 8 meter breed, zonder wanden en wij hebben een ladewagen zonder verdeelwalsen.

Alvast bedankt!
RickHensbergen

Reacties

Deutz fahr 5206
Hoe zwaar is zo holaras jumbo ?

Hoeveel pk moet daar voor ?

Hoe zwaar moet de trekker zijn ?

Hoe zwaar moet de trekker zijn en pk met zon vork er bij ?
+1
RickHensbergen
@Deutz fahr 5206 Vermogen, geen idee. Ik heb een Holaras Jumbo HK-HUS geprobeerd, die was qua gewicht zwaar zat voor de trekker van 100pk die ik toen had. Het gewicht was fors en de trekker sloeg stil als er een dikke prop gras in kwam. Het verdelen ging overigens magnifiek. De verdeler komt nu aan onze Ford 8830 dus het gewicht van de machine en vermogen is geen probleem meer haha
Deutz fahr 5206
Silage vork
+1
fendt308-driver
Welk type duplex? Hier draait er ook 1 in de buurt maar die lust veel minder gras als onze holaras. Maar als je met 1 wagen rijd kan je prima met de vicon het voorblijven
RickHensbergen
@fendt308-driver Nieuwste model Vicon Duplex 600, weegt 1300kg geloof ik. Als je deze vergelijkt met een Holaras is het eerste wat opvalt de lengte van de pennen aan de trommels. Vicon heeft deze best kort en de trommels zijn dicht, mijn gevoel zegt dat dat lang niet zo 'agressief' verdeelt als een Holaras met lange pennen/ open trommels.
+1
fendt308-driver
@RickHensbergen klopt de vicon smeert het gras opzij waar de holaras er zich in vastbijt. Afwerken gaat wel heel mooi met die smeer schotels maar zelf ben ik holaras fan
RickHensbergen
@fendt308-driver Ja dat is mijn grootste zorg ook, dat de Vicon zich niet goed kan redden als je een dikke berg gras op de bult hebt. Naar mijn idee past een Vicon beter bij een wagen met doseerwalsen en als je het lossen over een grotere lengte doet, dan werkt ie vast zeer netjes. Wij dumpen de wagen leeg op een bult met een korte aanloop, dus veel gras op een kleine oppervlakte.
+1
CaseCS130
@RickHensbergen Ik denk dat je de spijker hier aardig op de kop slaat. In jouw situatie zou ik ook voor een Holaras gaan, zeker omdat je daar nu ook ervaring mee hebt. Een Veenhuis heeft echt moeite met die grote bulten, dan moet je heel vaak voor en achteruit om ze weg te krijgen. Als je over de hele lengte lost wil een Veenhuis ook uitstekend.
fendt308-driver
@RickHensbergen zoals @CaseCS130 al aangeeft past holaras beter in deze situatie als vicon
+2
mdoornekamp
Vicon duplexx is de kleine Veenhuis?

Als je Holaras gewend bent, valt die veenhuis gauw tegen
RickHensbergen
@mdoornekamp Een Duplex is zelfde als de Veenhuis DK's, alleen iets ander frame. Trommels zijn zelfde denk ik?
mdoornekamp
@RickHensbergen ik dacht dat die kleine Vicon verdeler een andere aandrijving heeft als de kleine veenhuis. De veenhuis bleek in de praktijk verrassend solide en duurzaam. Dingen draaien na 40 jr nog
RickHensbergen
@mdoornekamp De Vicon Duplex 600 is ook anders gebouwd dan de Duplex 400, de trommels staan onder een andere hoek en zitten grovere pennen aan voor het verdelen. Bij mijn weten heeft Vicon het hele concept van Veenhuis gewoon overgenomen en op sommige vlakken verbeterd.
hobbyboer
edwin-hensbergen
@hobbyboer zon “wokkel” lijkt indd ook wel mooi, zou dat ook netjes werken zonder wanden?
+1
hobbyboer
@edwin-hensbergen Ik vond het altijd magnifiek werken.
Ooit een reck op demo gehad en gelijk groot fan van het wokkelprincipe.
Vlak daarna een nieuwe VDW gekocht omdat die maar weinig duurder was dan de gebruikte Reck en op mij degelijker over kwam.
Wij gingen probleemloos zo'n 1.5 mtr boven de muurtjes, dus zonder wanden moet ook prima gaan.
+1
arjanvw
@edwin-hensbergen gaat prima met een wokkel. Wij hebben een reck, voordeel van wokkel is dat je het ook van de zijkant naar binnen kan draaien als er teveel ligt.
Fordje4600
@arjanvw dat kan met een holaras ook
arjanvw
@Fordje4600 draaien die schotels niet altijd naar buiten?
+1
Fordje4600
@arjanvw bij onze shovel niet, dan kun je ze elke kant op laten draaien. Misschien maken ze dat bij holaras ook voor de trekker of is het mogelijk een voor de shovel pas te laten maken door holaras aan een trekker.
arjanvw
@Fordje4600 als ik het goed zie draaien ze dus beide dezelfde kant? Als je het gras dan bv van de zijkant naar binnen wil werken kan je bij een hydraulisch aangedreven verdeler de hydrauliek anders om laten lopen. Hoe gaat dat bij een mechanisch aangedreven? Heb zelf nooit met zo'n verdeler gewerkt, maar wel een meer zo'n verdeler op de bult gehad. Misschien hangt het ook van de chauffeur af, maar vond het een rampen-ding op een rijkuil. Heel veel plukwerk en gras wat ernaast lag... Vooral als dr vracht iets teveel op de kant gelost was. Wij lossen altijd vrachten naast elkaar en niet in het midden.
mdoornekamp
@arjanvw teveel op de kanten lossen is altijd beetje waardeloos voor de verdeler
arjanvw
@mdoornekamp meestal rijdt ik ong 2 mtr van de kant. Soms valt er een dikke bult uit de wagen en ligt het op het randje. Met de wokkel verdeler in de positie schuinstelling draai je het zo weer naar binnen. Moet dan niet teveel toeren hebben.
+1
Fordje4600
@arjanvw hier moet je uiteindelijk wel in het midden lossen. Je kunt ze per rotor afzonderlijk bedienen, dus 1 links of rechtsom of 2 linksom of rechtsom, dan nog voor of achteruit laten draaien. Misschien maakt holaras dit ook wel voor trekkers, weet niet hoe veel liters je dan nodig bent aan olie
+2
Fordje4600
Dan zou ik voor de holaras gaan, hebben hier een veenhuis (zelfde als duplex) maar kan lang niet verdelen wat een holaras wel kan
+1
massey8690
Een wokkel zou ik niet aan beginnen zonder wanden en doseerwalsen in de wagen, dan blijf je aan het plukken en het voer achteruit drukken is onze ervaring, niks boven een zware holaras.
+2
spotmelker
Ik werk nu zo'n 20 jaar met een Reck. Omdat de aanspanning te licht bleek hebben we er zelf een nieuwe bok voor gemaakt met een wentelas zoals een ploeg. Dan kun je links/ rechts meer/minder laten werken of de wals vlak houden als je trekker scheef staat. Ding bevalt super maar je moet er een beetje mee leren werken. In sleufsilo de wagen niet te ver achteruit lossen want je kunt het gras wel achteruit werken maar niet naar voren.
RickHensbergen
@spotmelker De Reck is idd wel iets minder degelijk dan bv. een Mammut, maar principe blijft zelfde. Wel eens gezien in een sleufsilo maar een 'wokkel' nog nooit gezien op een kuilplaat tussen 6-8m breed. Jullie wel dus?
spotmelker
@RickHensbergen Ik heb 1 grote sleufsilo en als die vol is kuil ik op betonplaat van 7 meter = 4 blokken met kuilsnijder. Gaat prima maar nogmaals de wagen op de goede plek lossen en voldoende kort snijden vergemakkelijken het werk. En je moet als het wat meer op bulten gelost is niet blindelings in 1 gang helemaal naar achteren verdelen want dan valt er (te) veel naast. Dan hou ik hem wat hoger om eerst de koppen wat te vlakken en daarna de rest.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!