Ik wil de zijlampjes van mijn aanhanger synchroon mee laten knipperen

Hallo,

Ik heb google al afgestruind en mijn hoofd er al over gebroken, maar ik kom er niet uit.

Ik wil graag de oranje zijverlichting synchroon mee laten knipperen met het knipperlicht.
Als het knipperlicht weer uit is moeten deze blijven branden als de normale verlichting aan is.

Om en om laten knipperen wil ik eigenlijk niet, hoe je dit moet aansluiten weet ik wel.

Hebben jullie nog goede ideeen?
pleh200

Reacties

Fendt926Driver
Ik hoop niet dat je led verlichting hebt?
Want dan wil het niet...
Sluit de massa van het breedte lichtje aan op de plus van het knipperlicht en de plus natuurlijk op de plus van de verlichting. en het gaat om en om knipperen en bij gewoon rechtuit rijden mee branden met de verlichting
+1
sjuu
@Fendt926Driver Hoezo, heb alles led en nooit problemen mee.
Fendt926Driver
@sjuu ok. Mij nog niet gelukt omdat led een duidelijke plus en min kant hebben.
Toch nog maar weer een keer proberen
JJ
@Fendt926Driver Wij hebben het ook veel gemaakt om en om knipperen dan wel. Ma moderne led heeft geen echte plus en min meer. Ook is het veelal multi spanning 10-30V.
nhfendt fan
@Fendt926Driver op de vrachtwagen waar ik mee reed zat ook led op en werkte gewoon prima rondom
Fendt926Driver
@nhfendt fan blijkbaar heb ik een combinatie gehad waar het niet werkte om een of andere reden. En heb ik aangenomen dat kwam door de led.
En had ik het fout
+1
nhfendt fan
@Fendt926Driver moet eerlijk zeggen dat ik ook niet weet hoe het aangesloten zat enige wat ik weet is dat het led lampjes waren maar ben zelf niet zo handig met led lampen
pleh200
@Fendt926Driver Ik wil ze graag synchroon laten knipperen en niet om en om
Fendt926Driver
@pleh200 synchroon weet ik ook niet hoe dat moet.
sjuu
Gebruik beide puls draden van het knipperlicht en licht om je zijverlichting aan te sluiten. De volgorde van aansluiten maakt soms wel uit, het kan maar op twee manieren.
pleh200
@sjuu Deze snap ik niet helemaal
Tom VB
Waarom wil je ze niet om-en-om laten knipperen dan? Volgens mij is dat de enige simpele oplossing die ook nog eens prima werkt.
pleh200
Vind ik niet mooi, op mijn breedteverlichting zit ook een knipperlicht en dan knipperen ze niet tegelijk. Sorry voor mijn autisme 😂
JJ
@pleh200 Als je de verlichting uit hebt staan knipperen ze ook tegelijk 😜.
pleh200
@JJ Ha ja daar heb je gelijk in, ff omdenken bij de bocht doorgaan
draaipiet
@pleh200 Synchroon ken volgens mij niet, wel als je de zijverlichting alleen de functie geeft voor knipperlicht, maar dan heb je geen zijverlichting meer. als je beide functies wil kan het alleen om en om.

Zie Fendt926driver[/b] Sluit de massa van het breedte lichtje aan op de plus van het knipperlicht en de plus natuurlijk op de plus van de verlichting. en het gaat om en om knipperen en bij gewoon rechtuit rijden mee branden met de verlichting
omdat je eigenlijk de plus en de massa op elkaar aansluit kan je bij moderne trekkers een foutmelding krijgen, of een melding dat je verlichting defect is (de boordcomputer gaat dit namelijk niet snappen en ziet het als kortsluiting)
Herbert
Zou het niet werken om de breedtelampjes te schakelen met zo'n schakelaar wat ook tussen die dagrijverlichting zit met knipperlichtfunctie? De drl gaat dan uit voor het knipperlicht. Breedtelicht aansluiten aan beide uitgangen van die schakelaar. Die regelt dan of het breedtelichtje continue moet branden of knipperen met het knipperlicht mee.images.app.goo.gl/STSkW6MfeVVJhndZA/
Herbert
@Herbert er zijn trouwens wel veel verschillende varianten van die schakelaars. Sommigen dimmen de dagrijverlichting voor het knipperlicht. Anderen schakelen hem helemaal uit. En je hebt ze ook nog die de dagrijverlichting zelf als knipperlicht gebruikt. Dat is dan precies wat je zoekt denk ik.
pleh200
@Herbert Dat is een goeie! Ik heb al ff lopen zoeken, kan niet echt wat vinden of kijk ik verkeerd. Heb je toevallig een linkje
Herbert
@pleh200 tjah. Dat is een goeie😅 ik heb zelf in het verleden meerdere setjes dagrijverlichting gemonteerd, en daar zaten die regelaars los bij. Die wat de dagrijverlichting zelf als knipperlicht gebruikt kan ik helaas zo ook niet vinden. Het setje wat ik toen gebruikt heb ook niet, dat is misschien al wel 10 jaar geleden toen die ledstripjes net begonnen te komen. Tegenwoordig zitten er meestal wel aparte oranje ledjes bij voor het knipperlicht.

Met deze moet het denk ik ook wel lukken. Je komt alleen wel bij b.v. aliexpress uit voor zulk spul. Voor het geld hoef je het iig niet te laten.

a.aliexpress.com/_mtTk5n5/

Breedtelicht rechtstreeks aansluiten op het knipperlicht, en via het kastje als "dagrijverlichting". Gaat het knipperlicht aan dan zorgt deze ervoor dat de dagrijverlichting uit gaat en het breedtelicht alleen nog stroom krijgt van het knipperlicht als ik het goed redeneer..

Of dubbel aansluiten op de regelaar, breedtelicht aan dagrijverlichting en aan knipperlicht. Ze zijn hier niet voor gemaakt, maar moet wel werken lijkt mij.
Dimfunctie en automatisch aan gewoon niet gebruiken.

Wat ik zo ook nog bedenk, veel oudere Amerikaanse auto's gebruiken het achterlicht als knipperlicht. Hoe zat dat dan aangesloten?
+1
pleh200
@Herbert Ik ga ze bestellen en proberen, je hoort over 8 weken van me 😂
+3
deufi
Je kan er ook een NC relais tussen je zijverlichting zetten. Op de puls van de knipper breekt de dagrij verlichting en knippert hij synchroon mee. (verlichting gaat uit wanneer je knipperlamp aan gaat en andersom). En als je ze tegelijk wil laten Knipperen, zet je er een NO relais weer daarachter en dan loopt hij tegelijkertijd aan en uit.
pleh200
@deufi Heb ik ook al over nagedacht, maar als het knipperlicht uit gaat zal de lamp weer gevoed worden door de normale verlichting. Daardoor brand de lamp als nog constant, een tijdrelais ertussen zou kunnen, dat hij pas na bijvoorbeeld 2 sec weer overgaat op de normale verlichting.
deufi
@pleh200 nee natuurlijk niet. De lampen blijven altijd gevoed worden door de normale verlichting. Met het relais maak je alleen een onderbreking van de voeding van je lamp, waardoor deze mee knippert.

Je sluit de polen van de NC aan op lamp-Voeding. De "switch" wordt gevoed door de puls van de knipperlamp.

Tijdrelais heeft geen zin. De frequentie van knipperen hangt mede af van de temperatuur. Knipperlicht wordt gemaakt met een BI metaal en die krijg je nooit 100% gelijk, dus iedere knipperunit zal iets anders knipperen. Dat is elke dag anders bij iedere machine.
pleh200
@deufi Dat gaat niet werken, als het knipperlicht uit is gaat de normale verlichting branden. Maar tussen de knippers door is het knipperlicht ook 'uit' en zal de normale verlichting ook gaan branden. Je kan nooit het verschil tussen het uitstaan van de knipperlichten of het uitstaan tussen de knippers door duidelijk maken aan het lampje op deze manier
pleh200
@deufi Tijdsrelais zie ik nog wel heil in, deze zet je dan op 2 seconden en sluit je op jou manier aan. Als er 2 seconden niet geknipperd is weet het relais van 'he het knipperlicht is uit, ik kan weer uit gaan en de lampjes voeden met normale verlichting. Dit gaat werken mits het relais na elke knipper gereset wordt, dus als ie in de 'wachttijd' weer gevoed word het relais weer opnieuw de 2 seconden gaat tellen en niet 2 seconden bij de resterende wachttijd optelt
jo845xl
Ik zou dit eens proberen , wisselrelais als volgt aansluiten , 85 en 87 draad pinker , 86 massa , 30 draad lampje en 87a draad breedteverlichting .
Nu moet je nog wel een condensator over de relais aansluiten op 85 en 86 dus .
Condensator moet ervoor zorgen dat realis ingetrokken blijft als pinker niet brand .
Hoeveel ùF voor de condensator zal je moeten uitzoeken .
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!