Mc-Cormick D 436 - Tot waar buitenste steekaslager persen

De steekaskeerring was lek. Buitenste lager was ook kapot. Zaak gedemonteerd. Nieuwe viltring en keerring geplaatst. Nu moet het nieuwe lager weer op de steekas geperst worden. Ik kan echter geen maten vinden in het werkplaatshandboek hoever dit lager erop moet. Wie weet raad?

Deel dit topic

Trekkervirus

Reacties

Klein Rot
@Trekkervirus
Volgens de manual moet het buitenste lager eerst in de astrechter gezet worden en de lagerkap met de afdichtingen vastgezet worden. Dan het binnenste lager monteren en vastzetten met de zeegerring. Daarna de steekas in de astrechter schuiven en de astrechter met de flens naar beneden op een houtblok stampen de astrechter zou nu over de steekas moeten schuiven. De steekas wordt na montage aan de trekker door de bouten door het grote tandwiel op zijn plaats gehouden. Het buitenste lager zit dus alleen vast in de astrechter in niet op de steekas.

(klik om te vergroten)

Steekas mc cormick
Trekkervirus
De steekas van de D436 is anders. Heeft ook geen borgring. Het lager zit echt zeer vast op de steekas geperst. Als lager op de steekas zit moet deze daarna in de astrompet geschoven worden en kun je het lager in de astrompet tikken. Hierna moet de astrompet met de bouten vastgezet worden aan het cardanhuis en de steekas aan het grote tandwiel gemonteerd worden. Het maakt dan echt uit hoever het buitenste lager op de steekas zit. Want deze bepaalt uiteindelijk hoever het grote tandwiel van de cardanhuis zijkan gemonteerd zit. Ik hoop dat ik e.e.a. duidelijk heb kunnen maken.
Wie heeft het juiste antwoord.
Klein Rot
@Trekkervirus
Oo dat is dan anders kan je niet zien waar het oude lager zat
Klein Rot
@Trekkervirus
Ik heb de manual nog eens doorgelezen maar ik kan geen andere montage methode vinden voor een achteras van een D-436. Enigste dat verschilt met andere types is de breedte van het tandwiel en hoe het binnenste lager word opgesloten.
roscho
Zit er geen rand waar het lager tegenaan moet? Het lijkt me hetzelfde (ZF-)systeem als bij mijn Schluter.
Wij hebben dit destijds op de volgende manier gedaan:
1. Steekas in de diepvries: enkele uren krimpen. Wellicht in een diepvries voor coronaspuiten op -70? Hoe kouder hoe beter.😂
2. Lagerring monteren in de trompet
3. Lager verhitten in bakje olie: uitzetten. Pas op voor vlam in de pan, doe dit dus buiten.
4. Steekas uit de diepvries, daarna zo snel mogelijk: evt. viltring, dan keerring om de as, dan warme lager erom. Wel meteen goed, je krijgt hem er na afkoeling niet meer af. Zo ver mogelijk doortikken met drijver op de binnenrand van het lager.
5. Steekas in de trompet, meteen zo ver mogelijk doorduwen.
6. Iets terugtrekken en met een grote platte schroevendraaien voorzichtig de keerring in de trompet vastdrukken.
7. Daarna as helemaal aandrukken en aan de achterkant borgen met moer en splitpen. Moer aandraaien tot de wielflens niet meer rond wil. Misschien kun je hiermee het lager nog iets strakker op de as draaien. Daarna halve slag terug en dan de splitpen door de dichtstbijzijnde lip van de moer. De wielflens moet nu weer makkelijk rondgaan.
+1
Corne S
@roscho

Strijkijzer methode kan ook voor lagers, scheelt gevaar met olie😉.

(klik om te vergroten)

Lager verwarmen voor montage.
Trekkervirus
Iedereen bedankt voor de reacties. Fijn dit forum. Koelen en verwarmen is een goed idee.
Ga ik in ieder geval toepassen.
Trekkervirus
De plaats waar het lager moet zitten is als volgt: Eerst de lagerkap met viltring en keerring om de as schuiven. Dan het lager erop persen. Zover door persen dat de lagerkaprand precies gelijk ligt met de lijn wielflens-steekas. Dan steekas in astrompet schuiven en op een houtblok stuiten. Het buitenste lager gaat dan in de astrompet. Lagerkap aan astromper vastzetten met de 4 bouten. Dan astrompet aan cardanhuis monteren. Opletten dat het grote tandwiel op de steekas schuift. Als astrompet vastgezet is als laatste het grote tandwiel vastzetten. Borgen en klaar.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mc-Cormick D 436 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!