Belgische verkeersbelasting tractor hobby

Situatieschets: Tractor (MTM < 3.5 ton) in Belgie ingeschreven (wonen ook in België, dus er gaat niets de grens over), nummerplaten aangevraagd. Witte nummerplaten met rode letters gekregen (dus geen G nummerplaat), klopt, want we gebruiken die gewoon privé, om de weide hier wat te onderhouden enzo.

Moet er verkeersbelasting betaald worden? Op de site van de overheid is het alles behalve duidelijk.
Kwosp

Reacties

+1
inspecteurfendt
Nee, enkel verzekering
Kwosp
@inspecteurfendt ok thanks. Die hebben we reeds in orde gemaakt. Maar verder dienen we dus niets te ondernemen? (ik las daar iets over vrijstellingen aanvragen enzo, vandaar...)
+1
inspecteurfendt
@Kwosp ik neem aan dat de 1 malige keuring ook al gebeurd is? Verder moet je niets doen en mag je op rode mazout rijden.
erik9831
@inspecteurfendt aanvraag vrijstelling km heffing... Of is dit niet meer? Ik heb daar een papier van bij de inschrijving zitten.
+1
inspecteurfendt
@erik9831 bij mijn weten niet maar ik heb een hele resem papieren op de trekker dan ben ik zeker dat ik alles bij heb 😂
erik9831
@inspecteurfendt Is bij voertuigen zwaarder dan 3.5T vind ik terug. Mij is altijd gezegd geweest op info avonden van Boerenbond, dat hobbytrekkers ook onder landbouw vallen als witte nummerplaat. Daarom heb ik dat toen aangevraagd, ik weet helaas ook niet hoever sommige politiemensen hun kennis rijkt ... vlaanderen.be/aanvraag-van-de-vrijstelling-van-de-…

Zelf ook nog een papier bij de trekkers zitten, met de uitleg, dat ik geen rijbewijs nodig heb bij eender welke vorm van landbouw, loonwerk of wegenwerken. Ook omwille van de kennis van meneer de agent 😁
inspecteurfendt
@erik9831 er zijn veel agenten die de regelgeving zelf niet kennen omdat het allemaal zo omslachtig is. Ik heb ooit eens gevraagd of 4 oranje ledflitsers evenwaardig zijn met een zwaailamp omdat deze te hoog is en als naar beneden geplooid is in mijn spiegels flitst. Een duidelijk antwoord heb ik niet gekregen. Ondertussen is ze afgebroken dus heb ik een excuus om zonder te rijden 🙈
ten bosse
@erik9831 je hebt geen rijbewijs nodig voor hobby gebruik? En als de mtm lager dan 3.5 is bij een rode nummerplaat, heb je dan wel of geen rijbewijs nodig?
+1
inspecteurfendt
@ten bosse neen, je mag met een B rijbewijs (auto) met een trekker rijden waarvan de mtm lager is dan 3,5 ton. Of deze nu rode of witte platen heeft maakt niet uit.
erik9831
@ten bosse rijbewijs is nodig, wanneer je na 1982 geboren bent in België. Daarvoor is er geen rijbewijs nodig. Wanneer je lager dan 3.5 zit, een gewoon B rijbewijs.
belske
@inspecteurfendt volgens mijn toch witte mazout.
+1
erik9831
@belske als hobby mag rode mazout gebruikt worden. Wanneer je hem voor derden gebruikt is het witte.
+1
Davy73
@erik9831 heb afgelopen maand een oldtimer tractor gekocht. als ik deze 1malig keur inschrijf als hobby trekker dan mag ik in principe op rode mazout verder blijven rijden? Mag je ook op rode mazout rijden als je met die hobby tractor iets vervoert voor jezelf?
+1
Pauls
Quote Reactie van @Davy73:
Mag je ook op rode mazout rijden als je met die hobby tractor iets vervoert voor jezelf?
Natuurlijk, maar zeker niet voor de buurman. Alle werk voor jezelf mag met rode, werk voor anderen moet met witte, of je mag met rode rijden en geeft een compensatie door naar de overheid, voor de verbruikte liters (over een periode) en betaalt dan de extra accijnzen.
Clayson M80
Waarom in België wel rode diesel en in Nederland niet ?
stephan-inter
@Clayson M80 omdat er geen 1 EU is, zoals ze wel zeggen.
Pauls
@Kwosp Gaat dit over je Fiat 670 DT ? En is de MTM onder de 3500 kg ?, vind ik eigenaardig, dan mag je bijna niets in de hef hebben ? MTM is toch eigengewicht + de last in de hef. Ik weet niet wat het leeggewicht exact is maar lijkt me ongeveer als mijn MF175 (leeg 2700 kg + 1600 kg in de hef, MTM op papier geeft men 4400 kg) Ik snap wel dat je het onder de 3500 kg wil houden, zo mag iedereen met rijbewijs B er mee rijden, maar als je er toch meer gewicht zou meenemen en er is een (dodelijk) accident, dan komt men alles nauwkeurig meten en wegen, en dan zit je daar met het gegeven MTM 3500, gewogen bvb 3800 kg , dan ben je altijd in fout, ook als was het niet je echte fout.
frammi
OP mijn hobbytrekker tank ik gewoon witte diesel. Met die paar kilometer die per jaar gereden worden gaat het maar om een verschil van enkele tientjes. Ik hoef dan nergens op te ;letten en kan rijden wat ik wil.
erik9831
@frammi 20 liter aan 1.416 = 28,32€. Ik heb vorig jaar de tank laten vullen aan 0,49€ de liter rode. 20 x 0,49 = 9.8€

Inderdaad een paar tientjes... Ik zit niet met alleen een tractor, ook nog met een graafmachine. Toch een 500 liter op jaarbasis en dan tikt het toch al redelijk door, als je alleen al het verschil ziet op 20 liter.
+1
de-wit
Dus particulier of bedrijf bepaalt de kleur van de nummerplaat in Belgie?
+1
erik9831
@de-wit particulier is inderdaad een witte nummerplaat met rode letters. Zelfde bij grondverzet. Land bos en tuinbouwers hebben een rode nummerplaat met witte letters.
de-wit
@erik9831 Apart, dat ze daar via de plaat onderscheid in maken in België
+1
valtra1
@de-wit Ja en dan heb je ook nog de wegbermbeheerder ( aannemer) die mag ook met rode nummerplaat rijden. Het was in eerste instantie de bedoeling dat enkel landbouw, tuinbouw, bosbouw, loonwerker rode plaat zouden kunnen aanvragen en rode diesel rijden. Is al snel een zootje geworden met een hoop uitzonderingen. Nu is het zo dat als je trekker enkel gebruikt voor landbouw deze ook op witte plaat kan ingeschreven worden en toch op rode diesel mag rijden. Dus even alle landbouw en aanverwanten op kosten jagen om witte plaat in te ruilen tegen rode en blijft alles bij het oude. Er wordt enkel gekeken naar waarvoor de trekker gebruikt wordt, zo was het 40 jaar geleden ook al, toen moesten loonwerkers hier ook op witte diesel rijden;
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden hobby en tractor geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!