Illustratie van:

PZ CM 165 - Pz cm 165 Tandwielen knarsen

Wij hadden op onze pz 165 een trommel as beschadigd. Lager was ingelopen. Om deze as te vervangen moest de tandwiel bak los. Na het vervangen van de as heb ik alle tandwielen terug geplaatst zo als het was.

Nu is alleen het probleem dat ik vind dat de tandwielen licht knarsen tijdens het draaien. Ik kan mij ook niet herinneren of dit aan het begin ook zo was. Heb al geprobeerd het een en ander te stellen met shims maar weinig resultaat.

Kan iemand mij vertellen wat normaal is in deze situatie?

Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

Rozema
Hmm lastig om te zeggen. Qua shims mag je verwachten dat er misschien wat meer ruimte op de tandwielen zit. Het kan natuurlijk dat de tandwielen iets anders langs elkaar lopen. Dusdanig dat hij uit het spoor van de slijtage in de tandwielen loopt. Het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Je zou eigenlijk de bak weer even los moeten halen en voorzichtig laten lopen en kijken waar het vandaan komt.
+1
lambert-mentink
@Rozema ik heb de bak momenteel open liggen. Je kunt het lichte knarsen horen als je hem met de hand rond draait. Tandwielen lijken mooi in elkaar te lopen.

Geluid komt overigen bij de overbrenging van trommel as naar aandrijf as vandaan, bij beide trommels. Als ik luister zou ik haast zeggen dat ze er allebei last van hebben.
Rozema
@lambert-mentink
Heb je eventueel een filmpje? Heb dit zelf ook, denk dat de tandwielen dan in moeten lopen. Als hij vrij loopt kan er weinig gebeuren zou ik zeggen. En goed in het vet.
lambert-mentink
@Rozema over inlopen zat ik zelf ook al te denken. Voor de rest draait alles prima.

Zou eventueel nog wel een filmpje kunnen maken.

Weet jij toevallig hoe vast die moer aan de voor zijde in de bak moet zitten? Gewoon hand vast totdat speling uit tandwielen is?
Rozema
@lambert-mentink
De lange as? Die moet op 200nm minimaal.
lambert-mentink
@Rozema nee die bedoelde ik niet. Ik bedoelde die grote moer binnen in de bak die het lager op de plek houd.
Rozema
@lambert-mentink
Dat maakt niks uit, die is alleen als borg voor het lager. Het is belangrijk dat je eerst wel het lager volledig in het lagerhuis drukt. Anders verandert de positie van de tandwielen ook. En niet vergeten te borgen met een ijzerdraad.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de PZ CM 165 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN