Illustratie van:

Massey Ferguson 133 - Banden zelf wisselen

Hallo ik had op fb een mooi setje banden gekocht. Deze is maat 12.4R32 en deze moet de maat 11.2R32 vervangen maar nou vroeg ik.mij af zou ik de niewe banden die op een deutz velg zitten er zelf af kunnen halen? En dan door de lmb op mijn mf velgen laten leggen?

Deel dit topic

Reacties

+1
Ronijn
Ja hoor, dat kun je prima zelf. Je hebt een paar lange bandenlichters nodig, wat groene zeep en een flinke hamer om de band van de velgrand te tikken.
Hier een filmpje:
+4
flip1150
Mijn advies is ga niet liggen te kutten. Ga naar een bandenhandel of mechanisatie bedrijf want voor je het weet heb je meer aan je nieuwe band vernield dan wat het er opleggen kost.
MFPOWER06
@flip1150 opleggen laat ik doen maar het gaat mij ook om het afhalen
+2
jim353
@MFPOWER06 Opleggen gaat makkelijker als afhalen. Wij doen her het meeste allemaal zelf. Ook de 38"ers van m'n John deere hebben we zelf gedaan. Als je er een beetje handigheid in krijgt gaat het prima. Maar met een hamer van de velg slaan is mij nog nooit gelukt. Druk vaak met de bak van de kraan de band van de velg. Je kunt er ook wel met een andere trekker overheen rijden als je het wiel plat legt.
MFPOWER06
@jim353 oke dus toch maar eens horen bij de dealer wat het zou kosten?
+2
JD3010
@MFPOWER06 Bij mij kosten het laten afhalen en opleggen 30 euro/st. Kijk zelf maar of je dat dat zelf ga doen. Erop leggen gaat vaak makkelijker dan eraf halen.
GuldnerH
@jim353 De kunst is de band los van de velg te krijgen. Met een hamer wordt het lastig. Gaat goed met een kraan of verreiker. Of anders met een andere trekker raaklings langs de liggende velg rijden. Losdrukken nooit in de buurt van het ventiel om schade aan de binnenband te voorkomen. Altijd beide kanten van de band van de velg losdrukken. Zodra de band los van de velg is, met bandenlichters de band demonteren. Altijd in de buurt van het ventiel beginnen en daarbij de band tegenover het ventiel in het velgbed drukken, daardoor onstaat er ruimte zodat de hiel van de band over de velgrand kan. Ook bij het demonteren genoeg bandenzeep gebruiken. Er staan genoeg filmpjes op youtube waar je het kunt zien.
Albert Peters
@MFPOWER06 ik heb er tien tallen om geleged en af gehaald maar blijft veel werk en het risico dat je tijdens omleggen de hiel iets beschadigd is ook aanwezig Toen ik dat moest doen was de apperatuur nog niet uit gevondenden
mf 6150
Zorg voor een paar goede bandenlichters, stootijzer en een hamer. En uiteraard goed invetten. Zo hebben wij de voorbanden van de mf omgewisseld met de velgen nog aan de vooras.
MFPOWER06
@mf 6150 voorbanden is een ander verhaal denk ik als achterbanden?
+1
mf 6150
@MFPOWER06
Gaat over 540/65 r28. Achterbanden van een 133 schelen niet veel in hoogte denk ik?
MFPOWER06
@mf 6150 nee 32 inch maar ik zat ff aan kleine voorbanden te denken 😅
roscho
Ik heb er vroeger wel eens mee geholpen. K*twerk! Als je dat voor een paar tientjes bij een LMB voor elkaar kunt krijgen, zou ik dat doen.
We reden wel met een trekker over de liggende band en we hadden ook een stootijzer gemaakt. Dat bestond uit een zwarte stang van plm. 1 m. lang en 13 tot 15 cm in doorsnee, bijv. de zuigerstang van een kapotte kraancilinder. Onderaan uitgeslepen tot een holle beitel, die je op de band in de ronding van de velg kon zetten. Daar ging een dikwandige buis omheen met bovenaan een verzwaring van een paar kg. Als je de buis omlaag stootte, bleef hij zo'n 10 cm boven de band, maar de buis gaf de klap wel door aan de stang. Beetje bij beetje en rondgaand langs de rand van de velg sloeg je zo de band uit de hiel van de velg.
Het vervelendst waren de Michelin-banden die zo mooi over de velgrand aansloten, daar kon je het stootijzer niet tussen zetten en met wat pech vernaggelde je zo'n band. Als-ie oud was, niet zo erg, maar anders...
Als je dit werk op de zaterdag deed, had je de zondag ook aan de kant voor uitrusten met spierpijn.
Albert Peters
@roscho zo erg was het nu ook weer niet maar wel zwaar voor al het los stoen van de hiel en ook de twede hiel over de velg halen gaat niet vanzelf
roscho
Quote Reactie van @Albert Peters:
zo erg was het nu ook weer

Het was voor ons de 1e keer, we zullen vast niet alles meteen goed hebben gedaan, maar ik was de volgende dag aardig onder de pannen.
Als je ziet dat dit machinaal binnen een half uur gepiept is, dat weet ik het wel. Daarbij nog: als het LMB een band stuk maakt, kun je klagen. Overkomt je dat zelf, dan heb je pech.
+1
MFPOWER06
Ik ga wat proberen julie zien t van zelf verschijnen als het is gelukt
Albert Peters
@MFPOWER06 goed plan
JvH 1120
Vorig jaar paar 36 inch dubbellucht banden gewisseld banden lagen er al meer dan 40 jaar op met een bult roest er tussen was een behoorlijke martelgang om ze er af te krijgen, daarna velgen gestraald en gespoten en andere oude banden erop gelegd met flink wat bandenvet dat ging bijna vaneigens dus het is wel te doen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 133 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN