Illustratie van:

Holaras Kuilverdeler - kan een 50pk trekker van 1800kg deze verdeler aan of gaat ie om ?

Beste Holaras kenners,

Iemand heeft een holaras verdeler te koop, type gelijk aan:
tractorfan.nl/picture/470044/

Kun je er met een 50pk trekker mee werken of is dit af te raden? Er is 1 tandwielkast van kapot, die wil ik eerst proberen te repareren, als dat niet lukt zit ik te denken om deze om te bouwen naar een enkele verdeler. Graag jullie ervaringen met repareren van de tandwielkasten of enkele verdelers.

Alvast bedankt voor jullie reactie en tijd.

Groet Looman

Deel dit topic

Reacties

dx11
Deze trekker weegt 600 kg meer, heeft ook nog 150 kg frontgewicht nodig, maar hij kan het kwa pk's wel doen (ook ongesneden gras)

De Rogedi verdeler is volgens mij een stuk zwaarder, ik denk dat die wel 1500kg weegt, maar ik weet het niet precies.

Echter is 1800+1000 kg wel weinig op de kuil denk ik.
newholland6640
Kan hij wel wij deden het met trekker van 60 pk en dat ging prima
looman
Wat weegt zo'n Holaras verdeler, schat iets van 400kg ? Op het eerste gezicht zit er niet echt zwaar ijzer aan.
Jarno slager
Wij deden het jaren met de ford 4610 en die kon hem makkelijk doen
looman
@dx11

Heeft de Deutz het frontgewicht nodig voor de Holaras of alleen voor meer druk op de kuil ? Wij kuilen niet veel, tis hobby maar met de vork is het eigenlijk net te gek... en als het moet gebeuren dan moet het ook nog voor de bui er is onder plastic....
daan knol
...
Ronijn
WIj deden het inderdaad ook weleens met een deutz 4506 van nog geen 50 pk. Ging op zich wel mooi. Maar met die 100 pk die er nu voor staat gaat het toch wat fijner. Je hebt dan ook iets meer gewicht op je vooras....
dx11
@looman

Voor de Rogedi, zijn best zware verdelers, en die deutzjes hebben helemaal geen gewicht voorin. De voorste halve meter van de neus staat alleen een accu en een paar v-snaren.

Anders is hij niet te sturen, en wipt hij ook behoorlijk 😃
looman
@Ronijn

Had je dan met de kuilwagen het al redelijk verspreid liggen, of moest je er grote vaste bulten mee verdelen zoals wij dat vaak hebben. Valt soms bijna in één keer een halve vracht uit de wagen...
jaguar860
Ik zou er een zwaardere tractor voorzetten. Of hij de verdeler aankan (trekker die je nu hebt) zal best lukken, maar ik zou me eerder zorgen maken over het eigen gewicht van de trekker. als het product wat aan de droge kant is krijg je hem niet vast. met als gevolg broei.en ik weet niet de omvang van je bedrijf, maar met een behoorlijk aantal melkkoeien loopt de schade qua broei al snel op tot enkele duizenden euro`s per jaar. Dit als kleine tip.
Robbert94
@jaguar860

Volkomen mee eens. Een beetje gewicht op de kuil is wel handig om het zachtjes uit te drukken...
ford5000
Hij kan het wel doen.
Wij hadden eenzelfde Holaras eerder achter een MF 135 hangen, en dat ging ook goed.
Beetje meer gewicht op de kuil is echter wel mooier.
Daarom mocht later de Ford 5000 het doen.
Ronijn
@looman
Altijd lossen zonder walsen. Als je kuil maar lang genoeg is kun je het wel redelijk verspreiden, maar anders kostte het wel tijd om die bulten weg te krijgen...
casejxu
Als je de tijd heb om aan te reden is gewicht geen belangrijke factor!
KHD Deutz-Fahr
Kan die trekker makkelijk aan, we hebben jaren gewerkt met een Deutz D 4507 op de kuil (dit was wel een V-snaar aangedreven verdeler, maar als het gaat om gewicht zal het niet veel schelen) en dat ging erg goed.

Alleen het gewicht is wel aan de lage kant. Niet goed aan gereden kuil betekend broei, en dat kan al heel snel. Van de week in Oentsjerk geweest, daar zijn de sleufsilo wanden laag (1.5 meter). En de kuil is hoog, daardoor loopt de kuil schuin naar binnen en kunnen ze onder net boven de silo wand niet goed vast rijden, met het gevolg broei. 39 graden was het in die kuil, met deze buiten temperatuur is dat verschrikkelijk hoog, en kost het geld.

Dus mijn advies laat inkuilen, bespaar je bakken met geld mee. Verlies in je gras kost meer dan in laten kuilen door de loonwerker.
Inter724
Zon lichte trekker op de kuil moet je niet willen lijkt mij.
Valtraboerties
Enkele verdeler en dan zo'n licht trekkertje ervoor, echt niet doen!!
Holaras verdeler relatief makkelijk te vervangen.
(volgens mij is dat wel duur maarja.)
jan-willemvanerk
@Inter724

je rijd hem inderdaad niet egt vast
newholland6640
@jaguar860

Het is voor de hobby;) dus zwaardere trekker heeftie wss niet. en als je maar in laagjes kuilt kan dat best;) hoewel aan zwaardere treker wel beter is. maar het is een beetje naïef gedacht;)
looman
@newholland6640

Jij hebt het precies goed! Als hobbyboer met wat jongvee en zoogkoeien is het op dit moment onze zwaarste trekker. Sleufsilo is 6 x 12mtr en 1 meter hoog. Wordt afgedekt met flink pak zand. Met een verdeler kunnen we idd in dunnere lagen gaan werken wat zich beter vast laat rijden. En idd is het goed opletten dat het gras niet te droog wordt. Als het voor de broodwinning was zou ik met shovel laten vastrijden. EN: "vrogger deed iedereen het met het materiaal wat wij nu hebben"
newholland6640
Kan prima hoor flinke laag zand er op oppassen dat het niet te droog wordt kan heel leuk;)
newholland6640
Trouwens,je kunt het beste aan 1 kant dubbelucht doen is de wieldruk hoger;) en als je dan even omdraait kun je de andere zijkant goed aanrijden, trouwens, als je sleufsilo hebt en hij wordt niet zo hoog kan het ook wel helemaal zonder dubbelucht;)
Als het beetje voor hobby is, en er is genoeg tijd om het aan te rijden is er toch niks aan de hand?. en een trekker is ook altijd te verzwaren! doe gewoon banden vol water, stel frontgewichten e.d. eraan. creatief wezen 😉. m`n 1100 weegt kaal 4350 kg. en heeft ook wel 7.5 ton gewogen 😛.
en als dr ook nog eens dik pak zand op kuil komt. agh.. gaat wel goed 😉
@looman

de 744 nog niet klaar? 😄. want die is toch ook van jou/jullie?
looman
@martijnsteyrdriver

744 is idd van mij, hydrauliek wil nog niet werken zoals ik dat wil... En idd water in de banden werkt ook goed.
KHD Deutz-Fahr
@looman

Quote:
EN: "vrogger deed iedereen het met het materiaal wat wij nu hebben"

Ja en vroeger ging het ook heel vaak mis 😉 😃.
newholland6640
@KHD Deutz-Fahr

Nee hoor, vooral de laatste jaren is dat zo, zolang je het nog maar niet te droog laat worden kun, dan kun je met een trekker van tig ton aanrijden maar dan gaat het nog broeien;)
KHD Deutz-Fahr
@newholland6640

Quote:
Nee hoor, vooral de laatste jaren is dat zo,

Mijn vader is 75, en mijn meewerkende oom 80, die hebben alles al meegemaakt, van hooien met het paard, de eerste graskuil tot nu met het "grote" inkuilen. En vroeger was het gewoon weg ruk, met die kleine lichte trekkertjes op de hoop. Vroeger ging het ook goed, laat me niet lachen. Hoeveel kuilen er niet verrot zijn vroeger, was niet bij te houden.

Te droog inkuilen is echt iets van vroeger, tegenwoordig is het gras vaak te nat wat er ingekuild word. Binnen 24 uur inkuilen, en het gras veel te kort maaien, zodat het lijkt op varkensvoer, dat is de trend van het moment.
looman
@KHD Deutz-Fahr

Quote:
Binnen 24 uur inkuilen, en het gras veel te kort maaien, zodat het lijkt op varkensvoer, dat is de trend van het moment.

Is die trend dan volgens jou een positieve of negatieve (te ver doorgeschoten) trend ?
Valtrapowerr
@KHD Deutz-Fahr

Quote:
zodat het lijkt op varkensvoer,

de hele koeiensector is aan het ombuigen naar varkensstijl heb ik het idee.
Valtrapowerr
@looman

negatief denk
KHD Deutz-Fahr
@looman

Quote:
Is die trend dan volgens jou een positieve of negatieve (te ver doorgeschoten) trend ?

Negatief, zit geen structuur in dit veel te korte gras, dat compenseren veel boeren door structuur er bij te mengen (lees bij te knoeien). Te lang gras maaien gaat ten koste van het eiwit, maar veel te kort gaat ten koste van de gezondheid van je koeien. Je moet een mooie midden weg vinden. Structuur bij mengen is een lapmiddel. Te kort maaien ben ik een fel tegenstander van, net als van een snijmengwagen. Mooie machine als je weet hoe je moet voeren, maar de meeste weten er niet mee om te gaan en draaien het voer tot snot. Zelfs op praktijkschool Oentsjerk gaat het fout bij het voeren, structuur word er een beetje bij geknoeid, en het voer word tot snot gedraaid.

Net als dat geklooi met mineralen en kalk bij mengen, de helft gaat verloren! Kan beter investeren in een goede brok, kost wel meer, maar hou je ook meer aan over.

Doe mij maar een ouderwetse blokkenwagen of voor grotere bedrijven een doseerwagen. Kost in gebruik ook nog minder!
looman
@KHD Deutz-Fahr

Met dat knoeien bedoel je dan de boeren die voorafgaand aan het hakselen met een doseerwagen stro over de gras kidden draaien...
massey8690
Hoe ben je dat van plan dan als je die ene tandwielkast niet klaar krijgt :? aangezien dit een kwaal is van deze verdelers, en je er verder niets aan kunt repareren 😉 hebben vroeger wel 4 kapotte potten onder de werkbank gehad te liggen, altijd maar nieuwe op gezet, maar daar wordt je gauw flauw van, maar als je er een trekker niet zwaarder dan 50 pk voor zet zou ik een nieuwe pot bestellen oid 😉
looman
@massey8690

1e poging is gebruikte pot(ten) of onderdelen daarvan te vinden. Als dat niet lukt verbouwen tot enkele verdeler. Tis hobby dusss...
newholland6640
@KHD Deutz-Fahr

Volledig mee eens. onze koeien lusten ook al geen spinazie!!!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Holaras Kuilverdeler ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
304