26

Hoe zijn deze assen gelagerd? kan ik hier een platte poulie aan maken?

Ik had een oude afkortzaag om brandhout te zagen, met electromotor en platte riem (zoals vroeger aan dorsmachines)
Die is kapot gegaan en nu wil ik kijken of ik de zaag met een haakse overbrenging achter de trekker kan maken zodat ik overal kan zagen?

Nu is mijn vraag; hoe zitten de lagers in deze overbrenging? kan ik op één van de assen een v-snaar of platte poelie zetten zodat ik mijn zaag achter de trekker kan hengen en met de pto aandrijven? de overbrenging is 1:3/4

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Er zit een 1000rpm vertanding op

(klik om te vergroten)

Reacties

Denk dat er gewoon kegellagers in zitten.
@Rokus Dat begreep ik al, wat ik eigenlijk bedoel, is hoe ver zitten die lagers uit elkaar, dat is net als met een autowiel, als de lagers klein zijn en dicht bij elkaar, kun je er alleen kleine wielen opzetten.
als je er dan toch grote wielen opzet, gaan ze vlug slingeren en zijn de lagers vlug versleten.
Mijn bedoeling, er een poelie voor een platte riem opzetten, die ik dan ook moet spannen om de riem niet te laten slippen, moet je zien als die grote autowielen.

En zodoende is mijn vraag hoe zo'n overbrenging gelagerd is, om te weten of ik die voor mijn doel kan gebruiken?
+1
Bert, op het eerste zicht lijkt het mij dat 1 as 2 lagers kort op elkaar heeft (of 1 brede dubbele kogellager) en de andere as op beide uiteinde's (van het gedeelte dat je kan los schroeven met de 4 bouten). Dit zou volgens mij de beste as zijn om dan een poulie op te zetten. En dat is mss ook een optie om eens het deksel los te schroeven, kan je gelijk zien hoe het zit en de olie controleren. Ik vermoed dat er iets gaat inzitten van 80W90 of mss zelfs 120 olie in zit.
En als je de as zou verlengen, poellie erop, en dan nog een extra steunlager erachter maken.
Quote Reactie van @Nhpaultje:
En als je de as zou verlengen, poellie erop, en dan nog een extra steunlager erachter maken.

Zou natuurlijk wel beste zijn om de polie as apart te lageren, maar dan kan de riem er niet meer af indien nodig, en de zaag die moet aangedreven worden is ook niet de hele grote kracht dat nodig is. Of het moet een zaag met 1m doormeter zijn. Wat ik me wel afvraag is of de aftakas voldoende toeren kan maken en welke polie overgang er nog moet gebruikt worden om de zaag snel genoeg te laten draaien, want 2500 a 3000 tpm is wel raadzaam op de zaagas.
@Pauls Is het niet deels afhankelijk van de diameter van het zaagblad hoeveel toeren de as moet maken? Volgens mij is de omtreksnelheid belangrijker als het toerental. Maar heb effe geen idee wat een juiste omtreksnelheid is van een zaagblad.
@Loeideutz dat vermoed ik ook, ik gebruik nu een 3000 tpm motor en zaagblad van 54 cm en dat is een hels kabaal maar werkt goed (oorkleppen is geen overbodige luxe), zaagblad moet vooral goed zaagsel wegkrijgen. Bij te traag draaien, hapt de zaag te veel.
@Pauls Als ik dan even gauw reken kom ik aan een omtreksnelheid van net geen 85 meter per seconde. Lang geleden ooit geleerd dat voor een goed resultaat een cirkelmaaier een omtreksnelheid moet hebben van plusminus 80 meter per seconde. Ook bij een slijptol zou dat een vereiste zijn, maar ben hier niet helemaal zeker van.
Dus ik denk dat het dan goed moet werken.
@Pauls jah met een evt steunlager zou het moeten lukken! Als je dan een staand lagerblok pakt is het kwestie van 2 bouten los draaien en kun je zo het lagerblok er af schuiven + dan ook de riem!
@Nhpaultje Dat zou technisch gezien wel het beste zijn (dat is eigenlijk ook mijn hele gedachte achter deze vraag) maar dan word het geheel ook wel een beetje erg breed achter de trekker.
Leuk, als je ziet dat een topic nadat er eerst (bijna) niet gereageerd werd, zo oppakt.
Ik zal jullie even verder helpen.
diameter poulie op de zaagas 10,5 cm, diameter poulie op e-motor: 10,5 cm
diameter zaagblad 53 cm toerental e-motor: 1600RPM

(klik om te vergroten)

Zaagtafel met poulie platte riem

(klik om te vergroten)

Zaagtafel

(klik om te vergroten)

Typeplaatje e-motor

(klik om te vergroten)

Diameter poulie platte riem
Zo zat de e-motor eraan, het idee is de groene overbrenging op deze plaats te monteren

(klik om te vergroten)

Situatie voorheen
+1
Is de overbrenging versneld of vertragend. Toerental trekker 400 toeren. Verhouding tussen 1600 en 400 is 4 gemakshalve poelie op de haakse overbrenging 4x groter. En zo maken dat het hart van de band op het hart van het lager van de tandwielkast komt. Moet het goedkomen
Quote Reactie van @fendt2:
Is de overbrenging versneld of vertragend. Toerental trekker 400 toeren. Verhouding tussen 1600 en 400 is 4 gemakshalve poelie op de haakse overbrenging 4x groter. En zo maken dat het hart van de band op het hart van het lager van de tandwielkast komt. Moet het goedkomen

verhouding van de overbrenging 1: 3/4 dus vertragend, (trekker op 400 tpm aftakas = motor op ongeveer 1200tpm) met deze overbrenging wordt dat dan 300 tpm van de poulie, is te traag om de oude poulie te gebruiken, maar eentje met 5 x grotere omtrek kom je in de buurt van wat het met de Emotor was, dus je zal een poulie van ongeveer 50 cm diameter moeten vinden.
@Pauls kan het niet ook een versnellende overbrenging zijn? afhankelijk van welke as je aandrijft?
Ik heb alleen gekeken of er verschil zat in aantal omwentelingen van de assen, als ik een as een hele omdraaiing gaf, had de andere maar 3/4 omdraaiing gedaan.
+1
@Bert353 Bert, kijk goed hoe de lagering zit en als je dan een extra lagering voorziet voor de poelie, zou het mogelijk zijn dat je het als versnellend kan gebruiken. En dan je een kleinere poelie nodig, maar constructie lijkt mij dat de aandrijf op de as is waar de lagers kort op elkaar zitten, dus de trekker met aftakas op deze as. Op de aftakas komen niet zoveel zijdelings krachten op die moeten opgevangen worden, maar waar de poelie zit (komt) kan je best een bredere lagering hebben omdat de riem veel zijdelings wil trekken.
@Pauls aan de hand van de foto denk ik dat de as met de gele aftakas dubbel gelagerd is. Aftakassen geven veel trillingen door. Omdraaien zou niet mijn voorkeur zijn. Riem aandrijving lijkt op een wagenwiel. Hier zitten de lagers ook in het midden dicht bij center van de band.
Groen is de ingaande as, één omwenteling is 3/4 omwenteling aan uitgaande as (gele)
dan zou ik dus een poulie van 50cm moeten zien te vinden?

Gisteren kwam ik nog bij een kennis, die een oude schijvenmaaimachine heeft liggen, die dacht dat ik eventueel deze aandrijving ook zou kunnen hebben, als dat makkelijker zou zijn om te bouwen?

(klik om te vergroten)

Aftakas erop, dan heb ik een 90* riemoverbrenging , minder schokken, schijf zit waarschijnlijk al bij de 50 cm doorsnee (ongeveer)

(klik om te vergroten)

Spaninrichting.

(klik om te vergroten)

Waarschijnlijk komt de driepuntsophanging ook mee.
@Bert353 de aandrijving van de maaier is inderdaad beter. Alleen is de kleine poulie passend te maken op de zaag. En de zaag draaid 90 graden. (zonder haakse overbrenging).
@fendt2 misschien zou ik een kleine poulie moeten kopen?
en ja, helaas draait de zaag, dat is lastiger werken.
Ik sprak vanmiddag met iemand die het over een dorspoulie had, zou dat een idee zijn? zijn die nog ergens te krijgen voor een MF65 dat je (of iemand hier) zo weet?
@Bert353 kan een grote zoektocht worden, maar je weet nooit dat iemand nog liggen heeft en niet meer gebruikt. Maar dan moet je nog de poulie's verwisselen zodat aan de trekker de grote komt.of je kan op deze riemschijf ( van de maaier) een band lassen zodat deze als loopvlak kan dienen voor de riem, en dan deze riemschijf monteren op de haakse overbrenging. Je hebt een puzzel die je moet proberen aan te passen aan jouw noden. succes
@Pauls Tja... is op een bepaalde manier toch ook wel leuk.
merci voor jullie hulp iig.
@Bert353 Ik doe dat uitzoeken (puzzelen) en proberen soms liever dan met de trekker rijden, zodat ik soms de uiteindelijk totale prijs vergeet, maar als je ermee geholpen bent is de prijs soms snel vergeten. Ik heb zo al wel heel wat projecten gestart, maar nog steeds aan't zoeken naar de (voor mij) ideale oplossing.
+1
@Pauls ken dat, zo gaat het leven vaak.
@Bert353 krijg je de kleine poulie van de maaier niet? Als je die erbij hebt zou ik proberen die op de zaag pas te maken. Alleen het verhouding van 5 zal niet in de maaier zitten. Je kunt ook een fendt kopen die hebben al heel lang een 1000 toeren aftakas.
Over die kleine poulie hadden we het nog niet gehad.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
26
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0