Ervaring met hakselaar en versnipperaar

Beste leden,
Ik ben momenteel opzoek naar een hakselaar voor achter mijn Massey Ferguson 135 die zowel takken van 7cm aan kan en snoeihout van een beuken haag, nu was ik gestoten op de (Wallenstein BXM 42 EU hakselaar/versnipperaar) maar heeft iemand ervaring bij dit merk of dit type of weten jullie misschien iets dat beter geschikt is voor mij?

Deel dit topic

Reacties

Hannesman
Wij hebben een Boxer agri BX 92 met hydraulische invoer. M'n MF135 kan hem makkelijk tillen en kwa vermogen gaat het prima, we gooien er takken en 100mm stobben in. Op de foto's lijkt die wallenStein veel op een Boxer agri
DB780
Vele zien er het zelfde uit, het verschil zit hem in de gebruikte materiaal dikte voor de hakselaar.
Je hebt ze in 15 of 30pk.
Ik heb een jansen versand jansen-versand.nl/land-en-bosbouw/…

Ik heb een 48pk tractor, maar laat hem met klein werk draaien op de 1000 toeren aftakas met 540toeren aftakas snelheid, de motor loopt dan rustiger, en hij kan het makkelijk aan.
Maarten p
@DB780 verstopt deze niet als je er kleine twijgjes in doet?
DB780
@Maarten p Ja, kan verstoppen, ligt vooral aan het blad en hoe vochtig de takken zijn. Mijn ervaring is dat als je iets in de hakselaar stopt je in de gaten moet houden of materiaal uit de stortpijp komt, als je dat niet het geval is, weet je meteen dat je moet stoppen en schoonmaken anders mag je de stortpijp schoon bikken. Het materiaal kan dan zo vast komen te zitten. Op internet wordt soms geadviseerd de takken een paar dagen naar het rooien van de boom te laten liggen. Waar dit type hakselaar niet tegen kan is als je er een plank in stopt, het laatste stukje kan tussen de waaier en behuizing vast spieen.
+1
Hannesman
@DB780 gaat allemaal best goed met zo'n type hakselaar achter de MF 135. Wij gooien er alles door, eikenhout, kerstbomen, blad, takken van 90mm. Punt is dat je een beetje moet mixen. Heb je veel klein spul, zorg dat je er af en toe een tak doorheen drukt om alles er doorheen te helpen.
DB780
@Hannesman Heb je de zelfde hakselaar die ik ook heb?, hoeveel pk is de mf135?
Hannesman
@DB780 Heb er niet echt meer foto's van

(klik om te vergroten)

Een mf 135 is +/-45 pk
goeiedag eem
@Hannesman klopt +/- 45 pk motor vermogen, aftakas vermogen ongeveer 38pk
Maarten p
Zelf heb ik deze gevonden ( herco-machinery.com/nl/producten/… ) deze stond mij wel aan
goeiedag eem
@Maarten p is minimaal 30 pk, en max 90, dat zou wel eens krap kunnen worden heb je niets over
Maarten p
@goeiedag eem ik heb ook gezien voor een model kleiner deze heeft 12 tot max 35 pk nodig en deze zou ook het aan kunnen
goeiedag eem
@Maarten p zou ik persoonlijk liever voor de kleinere gaan alsje het daar mee redden kan, dan kan de trekker hem mooi aan en houd je de toeren er mooi in, als dat met de grotere allemaalkrap is heb je denk ik meer kans op verstoppingen doordat je toerental snel zakken gaat, heb ik ervaren met de versnipperaar die ik huurde, die was op 1000 toeren aftakas maar verstopte snel als je niet genoeg toeren had,
Fast Eddy
@Maarten p

Met beleid moet het wel lukken. Je belast een versnipperaar meestal kort.
Maarten p
Ik zit alleen de nog met de vraag, veel werken er met een breekbout op de cardan, is er dan geen groot risico bij dat je de cardan dan niet kapot doet??
Hannesman
@Maarten p als je de juiste bout gebruikt niet.
DB780
@Maarten p Ik heb een aantal keer de bout gebroken (plant in versnipperaar gedaan), deze breek gewoon af, nieuwe bout er in en je kan weer verder. Inderdaad moet je deze door de juiste bout vervangen, boven op de op van de bout staat de treksterkte welke je nodig hebt, in mijn geval 8.8, dit is de meest voor komende bout sterkte, kan je halen bij bv de bouwmarkt.
DB780
@DB780 Ik bedoel plank in plaats van plant 😉
Maarten p
@Maarten p want nu had ik eentje gezien die werkte op riemen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
18
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN