Informatie hydraulische houtklover met elektromotor

Beste,

ik ben een student aan de hogeschool en moet een bachelorproef schrijven over een hydraulische houtklover aangedreven door een elektromotor. Wie van jullie kan me helpen aan nodige informatie zoals welk soort motor, welke hydraulische componenten enzo verder.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Deel dit topic

Reacties

+1
varken
Je bent HBO student, dan moet je zelf wel wat laten zien wat je al gedaan hebt en wat je exact mist
Kevin_DW
@varken Hoeveel kracht zou ik met volgende onderdelen kunnen uitvoeren? 12 ton? Max stam Ø voor de horizontale constructie zou 800 mm zijn. Frame van de houtklover heb ik al uitgetekend in Inventor (3D). Het is juist nog assembleren van de volgende componenten.

Dubbelwerkende cilinder 80x40x400
Stuurschuif, auto-return, 2 speed functie
Elektromotor 230 Volt 2,2 kW
2-traps hydrauliek tandwielpomp 1,6cc - 6,9cc Gr.1
Lantaarnstuk
Stalen hydrauliektank met zuigaansluiting en retourfilter 30 liter
varken
@Kevin_DW je kunt toch de oppervlakte x druk doen?
DB780
@Kevin_DW Waarom heb je een twee trapspomp? wil je ook een snelgang hebben.
Dit zou je ook kunnen bereiken met een differentiaal ventiel.
Belangrijk is dat je de leiding diameter groot genoeg neemt (mijn ervaring dat dit vaak fout gaat).
Leiding verliezen nemen met toename van flow kwadratisch toe, wat zich uit in een druk val over de leiding.
Deze leiding diameter is het wenselijk om een stap groter te nemen als de klover ook in koude toestand goed dient te werken (olie wordt dikker)
In dien je een beetje besturing er in hebt zitten, kan je het overschakelen van snel naar langzaam gang op druk auto laten gebeuren.

Ik neem aan dat je als elektromotor een standaard kooianker motor hebt genomen? Bij veel hydraulisch aggregaat ontwerpen (voor al de kleine) die ik heb gezien maakt men gebruik van het kipkoppel van de motor, je dient dan een ED (inschakel duur) mee te nemen in je ontwerp, anders raakt de motor over verhit en kan door branden.
Kevin_DW
Drukkracht: zuigeroppervlakte x druk
roscho
@Kevin_DW Maar da's niet alles. Heb je een pomp met veel olieopbrengst, dan gaat je klover sneller, maar heb je ook een krachtiger motor nodig. En als je met v-snaren werkt, kun je variëren met de grootte van de poulies.
Gezien jouw opleiding, zou jij in staat moeten zijn om te bekijken hoeveel kracht je klover moet hebben, hoeveel druk je de installatie wilt geven, welke pomp je daarvoor nodig hebt, welke overbrenging je kiest, hoe krachtig de motor moet zijn, (lichtnet of kracht), welk toerental, wat de elektrische aansluitwaarde moet zijn en je kunt een berekening maken hoe lang het duurt voor de cilinder van helemaal "in" naar helemaal "uit" gaat.
Wat je natuurlijk ook niet moet vergeten is de beveiliging. Hoe voorkom je bijv. dat iemand met het apparaat een vinger van zijn hand klooft. En denk ook aan het overdrukventiel en het soort en type slangen een aansluitingen die je gebruikt. Laat ook een kostenberekening niet ontbreken.
Nog veel mooier kun je het maken als je ook een automatische vuller bedenkt. Kijk maar eens op Youtube, daar staan zat voorbeelden van slimme houtklovers (met als hoogtepunt de grote kegel met schroefdraad die op de aandrijvende as van een auto is gemaakt...).
Misschien is dit antwoord niet helemaal wat je verwacht en had je meer een kant en klare beschrijving verwacht, maar als je Willie Wortel wilt worden, zou je dit moeten lukken.
Veel succes! En ik ben benieuwd naar de afloop.
YaMaGa
@eicher4048driver hij heeft er ook een gemaakt volgens mij. Kijk eens naar zijn profiel.
+1
Kevin_DW
@YaMaGa Dank u wel.
roscho
Quote Reactie van @YaMaGa:
hij heeft er ook een gemaakt volgens mij.

Ik kan daar in zijn profiel niks over vinden.
+1
eicher4048driver
@YaMaGa Is dit een eindwerk als hogeschool student? Ik maakte dit op mijn eentje in het middelbaar op 17-jarige leeftijd 😅
+1
Bietenbrug
@eicher4048driver dat was mijn gedachte ook al. Hier ook jaren geleden eentje in elkaar gebakken.

(klik om te vergroten)

+1
eicher4048driver
@Bietenbrug Er is nog wel een verschil tussen iets lukraak in elkaar bakken, of effectief een doel voor ogen hebben met bepaalde maatstaven qua werksnelheid, opbouw, mogelijkheden en afwerking 😉

(klik om te vergroten)

Rick V
@eicher4048driver filter nog geen stuk hout op gekomen?
roscho
Quote Reactie van @eicher4048driver:
Ik maakte dit op mijn eentje in het middelbaar op 17-jarige leeftijd

Je kunt, met gebruikmaking van allerlei materialen die je hebt liggen door te experimenteren best een functioneel ding maken, maar ik denk dat de eisen in het HBO toch heel wat anders (horen te) liggen. Hier hoor je niet te experimenteren, maar te berekenen hoe het moet en van tevoren zeggen wel resultaat je verwacht. Daarbij bak je niet zomaar wat in elkaar, maar maak je eerst een ontwerp op papier, zodat het geheel ook reproduceerbaar is. Dit ontwerp moet er dan op gericht zijn dat een bedrijf de tekening zo kan overnemen, materialen kan bestellen en het apparaat in de massa bouwen. Een CE-keuring moet daar dan ook zeker in worden meegenomen.
.... tenminste, zou zou het volgens mij horen in een HBO-opleiding die een behoorlijk niveau haalt.
+1
Kubota
Om de kracht te berekenen heb je alleen maar de werkdruk en oppervlakte nodig inderdaad. Handig hulpmiddel:
tss.trelleborg.com/apps/hydraulic_cylinder/
+1
roscho
Quote Reactie van @Kubota:
tss.trelleborg.com/apps/hydraulic_cylinder/

Geweldige tool. Soms is het nadeel van tools dat ze klakkeloos worden gehanteerd zonder na te denken en zonder dat de gebruiker eigenlijk nog snapt wat de betekenis is.
fendt2
Heb ook een klover achter de trekker met 150bar en 2x 55mm zuiger opp. Is net voldoende. Zou iets groter opp. nemen. Maar vergeet de snelheid niet. (Duurt gauw te lang)
+1
valmet 605
Met lichtnet kom je in de praktijk eigenlijk niet boven de 8 ton.
+1
jammermaarhelaas
Het is echt niet op de persoon gericht, echter, als je een HBO opleiding doet, en je kunt dit soort zaken nog niet zelf beredeneren, berekenen, opzoeken, wat is dan het niveau van zo'n opleiding nog? Ik vind het triest, om het eerlijk te zeggen!

Gewoon rekenwerk, en een stuk kennis van zaken wat binnen een technische opleiding behoort, daarmee kun je dit al bijna maken. Bijna? Ja, want wat je nog moet weten is welke kracht nodig is voor het splijten van een stuk hout zoals waar de klover voor bedoeld is.
Dit zou je zelfs in praktijk kunnen gaan testen met een pers met manometer. Hoe je dat dan terugrekent naar kracht dien je reeds te weten, blijft over de maatvoering en geometrie (zoals tophoek en vorm) van het kloofmes, dat is bij uitstek iets waarin je je eigen idee kunt laten zien, zoals in andere eigenschappen van het uiteindelijke apparaat.
fendt2
@jammermaarhelaas heb daarom ook een paar waardes gegeven. Een in mijn ogen goede HBO er had door gevraagd...
+1
hendry-blokzijl
Ik moest laatst voor een schoolproject ook hydrauliek uitrekenen, ben als volgt te werk gegaan:

1. Bepalen hoeveel kracht (F) ik wil hebben (in kg), dit doe ik door eerst een schets te maken van de situatie (VLS) hierin schat ik hoeveel krachten erop het systeem werken en bereken dan door hoeveel de cilinder hiertegenin moet brengen, (let wel op neem altijd enige veiligheidsmarge)
2. Bepaal bij welke werkdruk (P) je wilt werken (bar), gewoon kijken op websites van leveranciers daar staat de werkdruk wel op.
3. Met deze gegevens kun je het benodigde oppervlak (A) berekenen (mm^2), A=(F/P)*100
4. Als wij dit even omrekenen weten wij de gewenste diameter (ook wel de boring genoemd), =(A/(0,25*Pi))^0,5 mm.
5. Dan moet je nog even de slag bepalen, (hoe ver moet hij in en uit kunnen bewegen). Nu kun je de cilinder al zo bestellen.
6. Nu je weet welke cilinder je wilt gebruiken, weet je ook de inhoud van de cilinder. Als je geluk hebt staat die al aangegeven anders moet je die zelf even berekenen aan de hand van de meegeleverde tekening/afmetingen.
7. Bepalen hoelang je wilt dat de cilinder erover doet om van het begin naar het eind van zijn slag te gaan.
8. Als je de inhoud deelt door de tijd in minuten weet je hoeveel de hydropomp moet kunnen verpompen (L). Neem hier ook altijd iets meer dan je daadwerkelijk verwacht nodig te hebben!
9. (L*P)/540 en je weet het benodigde aandrijfvermogen voor de hydropomp, hier kun je een leuk motortje bij uitzoeken. Als je een motor hebt gevonden ben je hier het daadwerkelijk vermogen (MP) en het bijbehorende toerental (N) van nodig.
10. Door (L*1000)/N weet je hoeveel pompvermogen je hydropomp moet hebben (in cc).

Afhankelijk van de pomp/motor kun je gebruik maken van het juiste lantaarnstuk om de beide te verbinden en een hadeflex-koppeling om de beweging over te brengen. Of hiervoor zelf wat construeren als koopdelen te duur worden voor een kloofmachine.

Ik denk dat je met een handstuurventiel gewoon goed zit, als deze het aantal liters aankan, zal voor een kloofmachine geen probleem worden lijkt mij zo. Ik zie ook dat er speciale 'houtkloofstuurventielen' op de markt zijn met autoreturn. Die lijken mij ook wel goed.

Als je zoals in een eerdere reactie aan hebt gegeven de kracht wilt berekenen aan de hand van de componenten kun je beginnen bij stap 10 en terugwerken naar 1. Maar dat is niet de juiste methode zoals die op de opleiding (werktuigbouwkunde?) wordt aangeleerd, en in het verslag zou ik dan ook deze stappen aanhouden voor het beste cijfer😉

Ik zie veel negatieve reacties, dat vind ik jammer. Die jongen stelt een vraag omdat hij iets wil leren op een gebied waar hij bij zijn opleiding waarschijnlijk niks over heeft geleerd.
Bert353
Quote Reactie van @hendry-blokzijl:
hadeflex-koppeling

Ja, negatieve reacties zijn niet leuk voor die jongen, maar vergeet niet dat de meeste mensen hier al een bepaalde leeftijd hebben, en toen de meeste van die mensen op school zaten "school" ook nog wat was, over de gehele linie gesproken is "school" toch een stuk minder geworden de laatste jaren.
Ik weet nog dat wij op school dingen uit de kop moesten leren zodat je die kon gebruiken wanneer je die nodig had, daar heb ik nu nog profijt van. tegenwoordig schijn je voornamelijk te leren hoe Google in mekaar zit, zodat als je eens wat nodig hebt, je kunt uitzoeken hoe het zit.
En toen viel de stroom/verbinding uit!, en wat nu???? paniek.
Vandaar dat Google en ik elkaar niet verstaan, ik heb nooit geleerd daarmee om te gaan.
mestyle
Ik heb hier laatst met de hydrauliek boer op het werk gesproken ook omdat ik een houtklover wil maken. Die geeft al aan dat als je zorgt dat je een kracht hebt van een 14 ton je eigenlijk wel door elk stuk eik komt van 50 diameter en 50 lang. Die zei ook even handbediend ventiel te nemen en een differentiaal schakeling te maken zodat je snelle slag naar het hout hebt met ongeveer de helft van de kracht daar gaat al een hoop mee in tweeën ventiel tikje terug volle mep erop dan gaat alles al wel. Gellof dat die over een zuiger diameter van 80/90 sprak en de stang toch liefst wel 50 mm dan buigt die ook niet zomaar. Dan hoef je ook geen extreem hoge werkdruk te nemen zeg 160/180 bar.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0