Illustratie van:

Onderdelen Wielen en banden - Welke band. Een 580\70/38 of 650/65/38.

De 580/ 70/38 is een hogere band voor op zelfde velg als de 650/65/38. Heb een trekker op de 650 maar denk er aan om er nog een aan te schaffen. 580 past beter bij ploeg. Is er verschil in rij gedrag?

Deel dit topic

Reacties

Quinten Kroes
580 volgt beter de voor
arjanvw
Ze kunnen soms bijna net zo breedt zijn. De ene band valt breder uit dan de ander. Qua hoogte zit er geen verschil in de 650 of 580 die jij benoemd.
PieterA
Beide banden zijn ongeveer dezelfde hoogte. Voor de ploeg zou ik de 580/70 pakken. Het verschil in rijgedrag ligt meer aan andere factoren dan aan de bandenmaat Het verschil is nou ook weer niet zo groot.
walker1
Bredere band kies je vooral om de bodemdruk te verminderen, of je met een 580 ook goed over je grond kan rijden of perse een 650 nodig hebt, dat kan zelf het beste inschatten. Voor rijden in de ploegvoor is de 580 wel de betere keus en voor bv transport werk ook. Wat de verschillen zijn in rijgedrag durf ik zo niet te zeggen, dat hangt van meer factoren af als enkel de breedte. Ook bandendruk en wat er achter en eventueel voor aan de trekker hangt speelt ook mee.
hummy
Als je banden naast elkaar ziet zit er zeker hoogte verschil in.
PieterA
@hummy Bij Michelin scheelt het 19 mm. Dat is 1%
mdoornekamp
Ik heb zelf de ervaring dat een 70 serie band meer dweilt over de weg met ongestuurde kipers.

Daarnaast is een 70 serie band soms stugger. Let op het load index getal.
hummy
Even opgezocht 70 band is 40 mm groter in diameter.
+1
arjanvw
@hummy als je dezelfde merken met elkaar vergelijkt is het verschil kleiner. Vb. Michelin 650, 1.819 en 580 1.836. Die 1,7cm gaat geen verschil maken, als het daarom om te doen is.
+1
hummy
@arjanvw ja dat verschil is wel klein. Ben wel happy met 650, alleen voor ploegen is het niet ideaal. Maar niet teveel achter om kijken dus. Of weer met DX gaan ploegen😎
bob-te-lindert
@hummy Het gaat dan niet alleen om de diameter. Bij een tractor telt de belaste straal van de band. Een band met 70 hoogte zal wat verder ‘wangen’
arjanvw
@bob-te-lindert maakt niet veel uit hoor, het is 70% van de breedte van 580. Met de 650/65 is het 65% van de breedte. Daarom zijn ze beide even hoog.
+1
JohanvS
70 serie heeft nieuw veel hogere nokken dan de 65 en ook 2 nokken per band minder.
+1
Ritchie
Als je toch nieuwe moet bestellen kun je ook 520/85 (de nieuwe 20.8's) pakken. Dat gaat nog beter met ploegen en zijn even hoog.

Let ook op dat je niet naar de diameter kijkt maar naar de afrolomtrek van de banden.
+1
@Ritchie kun je uitleggen wat precies het verschil daar tussen is? Diameter delen door 2,dat met elkaar vermenigvuldigen, dat vermenigvuldigen met 3.14.......
En je hebt de afrolomtrek? Of zie ik iets over het hoofd?
Ritchie
@ronald-deutz-fahr

De exacte wetenschap er achter ken ik ook niet precies, maar een diameter is sowieso wel lastiger op te meten vanwege bijvoorbeeld de bandenspanning.
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr de afrol omtrek staat wel in de specificaties van de betreffende band. Dat is dan de omtrek bij de juiste spanning/belasting. Als je de band op pompt tot 2,5 bar zonder veel gewicht, zal je afrol omtrek helemaal buitenom liggen. Maar in de praktijk ligt ie enkele cm verder naar binnen.
@mdoornekamp maar de meters loopvlak die voorbij komen blijft gelijk toch? Alleen de vorm is anders, zeg 4 nokken aan de grond? elke nok komt elk rondje voorbij, of je nou 1 of 4 nokken aan de grond heb?
4 wrijft Sowiso al lekker, hoef je geen afwijkende voorloop voor te hebben...
ingewikkelde theorie vind ik het. Zelfde als bandenspanning. Blijft 1 bar onbelast, met belasting ook 1 bar, of stijgt die?
+2
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr Ja blijft ingewikkelde materie. De afrol omtrek ligt toch net wat binnen de buiten omtrek. Hoe die band dat precies doet, weet ik ook niet.
J asper
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Blijft 1 bar onbelast, met belasting ook 1 bar, of stijgt die?

Blijft zelfde.
@J asper waar blijft dan de lucht van de band die indeukt?
+2
J asper
@ronald-deutz-fahr Ben geen professor, wou het alleen zelf ook weten dus gewoon opgemeten.
+2
Ritchie
@ronald-deutz-fahr

Bedoel je niet dat de band wangt (dus de lucht verplaatst horizontaal i.p.v. verticaal)?
@Ritchie ja zo. Zou kunnen.
We hadden het er op het werk laatst over, omdat het loopwiel van de ploeg zover indeukt als je achteruit gaat rijden, en dus het wiel 180graden moet draaien. Hij loopt dan ff bijna op de velg, maar dat schijnt goed te gaan 😅
RobVolvo
@ronald-deutz-fahr In principe veranderd je band ja niet. Hij vervormd alleen/neemt ander model aan, maar hij wordt qua inhoud niet groter en/of kleiner... 😉 Tenminste zo kijk ik er tegenaan, maar ben ook geen raketgeleerde 😛
@RobVolvo maar als je een deuk in een lege colafles met dop erop drukt moet die lucht ergens heen toch.. of zal een band over de rest van de band iets uitzetten?
RobVolvo
@ronald-deutz-fahr Ja ik denk dat je gehele band dan iets opzet...
spotmelker
@ronald-deutz-fahr je kunt ook de volgende proef doen: 2 gelijke banden met 1 bar druk laat je leeglopen. De ene onbelast, de andere met 5 ton gewicht er op. Welke is het snelste leeg? Volgens de 1 bar-theorie zouden ze gelijk leeg moeten zijn..... 😁 Praktijkvoorbeeld: Good Year terratyre, wat is het verschil in contactoppervlak bij 3 bar of 1 bar? M.a.w. lagedruk is mooi maar je moet wel soepele banden hebben anders haalt het niks uit.
@spotmelker dan is die met 5 ton erop sneller leeg, die blijft zakken hoe leger die word, tot die op de velg staat.. Denk ik.. 😅🤣
Indd zonder soepele banden heeft dat geen zin, Als die niet vervormen wil
hobbyboer
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Diameter delen door 2,dat met elkaar vermenigvuldigen, dat vermenigvuldigen met 3.14.......En je hebt de afrolomtrek?

Ik zou zeggen probeer dat eens en kijk of het een beetje in de buurt komt!

Denk het niet. (Of je band moet 4 meter, cm, inch, ft o.i.d. hoog zijn)
En wat beter opletten bij wiskunde volgende keer.
+1
@hobbyboer klopt, verkeerd onthouden. Diameter X3.14****
Zou omtrek moeten zijn.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onderdelen Wielen en banden en hebben de trefwoorden banden en maat geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN