Electrische compresssor ombouwen van 380 naar 230V

Ik heb een flinke compressor (400L/min) gekregen waarvan de motor kapot is.
dit was een 380V motor, en ik heb een andere 230V motor gekocht (van voldoende capaciteit) en gemonteerd.

Nu blijft mij de drukschakelaar opnieuw te bedraden, de kabels voor de 380V zitten er nog aan.
Kan iemand mij uitleggen hoe ik dit moet aansluiten om op 230V te lopen?

onderop de ketel moet ik nog een condenskraantje of zo monteren, en er zit een stukje pijp, waar nog draad ingesneden moet worden. de enige tap die ik heb die in de buurt komt, is 1/4 BSP is dit een gebruikelijke draad voor perslucht of gasfittingen?

Deel dit topic

Reacties

deufi
Drukschakelaar zal je niet meer kunnen gebruiken. Die heeft waarschijnlijk fase beveiliging en je werkt nu maar met één fase, dan blijft deze eruit vliegen. Nieuwe een-fase schakelaar en kabel erop zet (nul/fase/aarde aansluiten) en het werkt.
Pauls
@Bert353 1/4 BSP zou kunnen, als de ketel al veel gebruikt is, kan het zijn dat het wat roestig draad is, en dient opgeschoond te worden, maar ga zeker niet overdrijven in kracht zetten, moest het toch een andere maat zijn.
Wat betreft de schakelaar, de oudere modellen hadden vaak nog geen beveiliging ingebouwd, dus dit is eerst uit te testen/bekijken. Wat je wel moet te weten komen, is de stroom die deze motor nodig heeft om die kracht te leveren en of dan de schakelaar voor deze stroom geschikt is. Ik veronderstel dat je op lichtnet ( = 1fase 220V) wil aansluiten of op 3 f 220V ? (in sommige europese regios nog actueel) Zeker NIET de aarding via de schakelaar laten lopen, de 2 andere draden (bij lichtnet) via de schakelaar laten onderbreken. Bedenk wel als je eerst een motor op 3F380 had trek die V3 (=1.71) keer x 380/220 = 3 keer meer stroom uit het lichtnet. Dus als het eerst 3 A was wordt dit nu ong 9 A. Veel succes met je project
Bert353
Ik heb inmiddels de draad even opgeschoond, net zoals jij zei.

en de verbindingen gemaakt, alleen de fiche waar de zwarte kabel zat is nu niet meer bezet.

de motor loopt, de pomp pompt, maar als ik bij 5 bar kom, hem uitschakel wil ie wel weer beginnen met ronddraaien, maar is het net of ie even daarna teveel weerstand ondervind, en krijgt ie 'm ook niet verder meer rond???
mestyle
@Bert353 pomp blijft op druk staan en ontlucht niet bij afslaan. Moet dan de zuiger door de compressie drukken en daar heeft die het zwaar mee
+1
Pauls
Quote Reactie van @Bert353:
aar is het net of ie even daarna teveel weerstand ondervind, en krijgt ie 'm ook niet verder meer rond???

Da klopt Bert, bij het afslaan (op druk) schakelt hij normaal de compressor pers drukloos via schakeling, en terugslagklep houdt de ketel op druk, zo zou het normaal moeten zijn. Als je de stekker vroegtijdig hebt getrokken, moet je het vat eerst zo goed als drukloos krijgen om terug te kunnen starten
Bert353
@Pauls precies, Ik denk aan twee dingen, of ik heb idd niet de juiste prestostaat (is eigenlijk voor 380V bedoelt) of ik heb een te lichte motor erop zitten, maak morgen wel even een foto van de specificaties.
misschien dat iemand daar dan iets over kan zeggen?
Pauls
Quote Reactie van @Bert353:
maak morgen wel even een foto van de specificaties.

Dat is wel handig ja, pressostaat en de juiste aanpassingen zijn dan nodig, ivm terugslagklep & pers ontluchter in de pressostaat. is voor mij ook al een tijdje geleden dat ik het heb aangepast bij mij, en de nieuwere technieken kunnen mss nog anders zijn.
Bert353
Hierbij een foto van de motorspecificaties.

(klik om te vergroten)

De motor die ze mij geadviseerd hadden op een Brown 400L/min compressor.
assink
@Bert353
Lijkt me wel aan de lichte kant voor 400 l/min. Heb zelf een compressor met 500 l/min aanzuigcapaciteit waar een 4kw motor op zit.
Normaal gesproken heeft zo'n pressostaat inderaad een aflaat die de druk van de persleiding die van de "aggregraat" naar de tank loopt.
Verwacht niet dat je de 8 bar haalt in je tank, maar dat je motor er eerder mee op houdt.

Aanzuigcapaciteit en opbrengst zijn nog 2 heel verschillende dingen. Netto opbrengst ligt zo 20% lager dan de aanzuigcapaciteit bij een zuigercompressor.
Zie dit voorbeeld:
machinehandelspierings.nl/Compressor/…

400l/min met 3kw, netto opbrenst 345l. Zou dus voor een zwaardere motor gaan als je dat nog kunt.
Bij deze mensen kun je vast ook wel de goede pressostaat kopen.
Bert353
Dat gevoel had ik ook al.
bedankt voor die link.
Ik heb 380 hier aan huis, da's toch makkelijker voor zo'n compressor?
dan hoef ik ook geen andere prestostaat meer 😄
Pauls
Ja is mss handiger, en 3F motor kost ook niet superveel, en je bent direkt van veel miserie verlost. Ik heb vorig jaar via hydr...24.nl goede ervaringen opgedaan. en zie daar op deze moment 3F380 3KW 3000tpm voor een 220 euris te koop staan thuis geleverd, wel moet je ff kijken of de overbrenging past (ik veronderstel riem overbrenging en dat de poulie as ook 28mm heeft ?)
Bert353
@Pauls riem overbrenging, ja, maar poulie as 24mm
Pauls
Quote Reactie van @Bert353:
poulie as 24mm

Dat wordt dan ff zoeken naar de juiste motor of poulie.
+2
Pauls
@Bert353 Bert, hebben 2 type 3KW eentje met 24 mm as, maar dan moet je wel ff checken of dat de motor goed kan bevestigd worden. hydrauliek24.nl/ie1-elektromotor-3-kw-230400-volt-…
Bert353
@Pauls fijn dat je zo behulpzaam bent met die links, Merci.
+1
Pauls
@Bert353 Geen probleem Bert, als ik positieve ervaringen heb met een firma, dan wil ik dat zeker aanprijzen. Ik heb er al een paar keer mee gewerkt, hebben ooit 1 dingetje verkeerd opgestuurd, mocht ik houden (ook al was ik er niks mee) en stuurden het correcte achterna, enig nadeel was dat het 2 dagen langer duurde eer de machine gemaakt was. (maar was toen voor mij niet erg)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
16
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0