Gietijzeren deksel pouliehuis repareren

De gietijzeren deksel van t pouliehuis is doormidden gescheurd , we hebben hier al vergaderd hoe dit te repareren middels lijmen of lassen, gietijzer lassen schijnt vrij lastig te zijn , iemand een idee hoe dit goed te repareren is ?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

Fendt926Driver
Een echte goede lasser kan het gaan proberen te lassen.
Die stookt hem warm en last iets aan elkaar.
Laat het gecontrolleerd afkoelen en klopt daarbij de las uit.
Als dat blijft zitten kan de rest ook gelast worden.
Anders zie je iets gietijzer aan de las zitten wat van de andere kant er als boter weer af gaat. En dan is het dus niet te lassen
GerbertXL
Hardsolderen is misschien wat. Maar daar moet je net zo goed wel handig mee zijn.
assink
Hardsolderen met de autogeen vlam schijnt beter te gaan dan lassen.
Lassen geeft veel meer spanningen in het materiaal, en is ook gevoeliger voor vervuiling dacht ik.
+2
InsaneNL
Lassen of hardsolderen(brons) zijn beide mogelijk. Hardsolderen schijnt sterker te zijn doordat je er veel minder spanning in brengt, bij hardsolderen smelt je het gietijzer ook niet.

Voor beide opties geldt: een mooie v aan slijpen, goed heet stoken, als je klaar bent ook nog een keer weer heet stoken om de hitte een beetje gelijk te krijgen en dan zo snel mogelijk in dik inpakken in oude doeken zodat het rustig kan afkoelen. Ook gewoon rustig een dag laten liggen.

Lassen doe je met speciale gietijzer/ hoog nickel elektroden. In korte stukjes lassen van 2a3 cm en dan met de bikhamer een zetje op de las slaan totdat je er allemaal puntjes in hebt. Zo krijg je een deel van de spanning er al weer uit. Dat telkens doen totdat je de naad vol hebt.
+1
dirkao
Kun je het niet namaken van gewoon ijzer?
+1
dx11
@dirkao jawel, vrij makkelijk. Vorm ff uitsnijden, passing draaien, aatjes boren incl gaatje voor de aftapplug en klaar toch?
JvH 1120
Je kunt hem ook met tig lassen en dan met rvs draad toevoegen eerst voorverwarmen is dan ook wel aan te bevelen kun je een klein smeltbad maken en dan toevoegen gaat meestal ook wel goed
Bert353
Hoi Bas, zoek eens op "metal stitching" , zo repareren ze ook motorblokken.
wie dat bij jou in de buurt doet, weet ik niet.
bas101
@Bert353 ja is hier vorig jaar besproken , staat hier een filmpje op deze site.
davyke
Als je een beetje handig bent en een draaibank hebt kan je dit namaken. Ik heb vorig jaar de bussen waar een pen in komt van de schudder nagemaakt. Dit was een soort zamak en ze waren allemaal uitgesleten. Met wat draai en freeswerk heb ik 4 nieuwe gemaakt. Als ik ze nieuw moest kopen kon ik beter voor dat geld beter een nieuwe schudder kopen.
+2
JD3010
@davyke Die naam erop wordt wel wat lastig met een draaibank. Ik verwacht dat het daar net omgaat.
dx11
@JD3010 die wordt er met lassen ook niet mooier op
JD3010
@dx11 Daar moet je dan ook niet lassen. Je moet er de tijd voor nemen dan moet het best lukken.
stephan-inter
Gietijzer kan je prima lassen met de goede elektrodes.
En zorgen dat het materiaal al goed verwarmd hebt voordat je begint te lassen
+2
bas101
Bedankt voor de tips , ik heb t gerepareerde met 2 componenten koudlas waarvan ik toevallig nog 2 tubetjes op de werkbank had liggen , mocht ditvt op termijn niet houden kunnen we altijd nog hard solderen of lassen de authentieke verf brand je dan wel van de deksel af , t gaat hier om een oldtimer uit de jaren 50 die de eerste laklaag nog bezit , namaken uit yzer was geen optie omdat dan de tekst labourier verdwijnt.

(klik om te vergroten)

Fendt926Driver
@bas101 waardoor was het geknapt?
+1
bas101
@Fendt926Driver helemaal zeker weet ik t niet , ik heb m zo binnen gekregen ,maar ik vermoed door water in t pouliehuis dat in de winter bevroren is geweest ,ook uit de bak kwam een behoorlijke slomp water; t is een deksel die bovenop zit , mooie pasrand eraan , heeft eigenlijk niks te lijden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0