Illustratie van:

Kubota KX41-2 - Graafarm gaat niet meer omhoog

Beste TF'ers,

Ik heb 2 weken geleden men graafmachine bij een dealer binnen gebracht met een probleem.

Het probleem is, de arm tegen de cabine komt na een 10 minuten draaien niet meer omhoog of heeft niet meer de kracht om omhoog te gaan, we kunnen hem nog wel steeds met de hand omhoog duwen.

Wanneer ik het 3de functie pedaal induw, werkt de arm perfect ... ook werkt de arm perfect wanneer ik de 2de arm (waar de grondbak aanhangt), nog maar lichtjes bedien werkt de arm tegen de cabine ook weer normaal.

Mij werd er gezegd, dat dit mogelijk de hydraulische pomp kan zijn, een kostelijke zaak zei men. We zijn nu 2 weken later, belt de mechanieker mij gisteren op, om te vertellen, dat ze vermoeden dat het de hydraulische pomp. Ook weer, het kan een kostelijke zaak zijn.

2x dat men zegt 'vermoeden' ... 2x dat men zegt kan kostelijk zijn.

Niet dat ik hun niet vertrouw, want ik ken helaas niks van hydraulische dingen.

Maar ik vind het vreemd, dat wanneer ik de 3de functie aanstuur of de bediening van de bak-arm, alles wel perfect werkt. Dit is toch dezelfde pomp, die dan plots wel meer als voldoende druk levert. Er zitten meerdere olie circuits in vermoed ik, is er misschien nog ergens een klep die deze circuits bedient ?

Wanneer er op een trekker 2 dubbelwerkende ventielen staan en 1 van de 2 circuits werkt niet correct, dan is dit toch niet perse de hydraulische pomp, maar misschien eerder het ventielblok of vuil in het circuit.

Men heeft niet aan de telefoon gemeld dat er druktesten zijn uitgevoerd. Maar dat is toch iets wat ik zou verwachten, dat ze zit doen.

Iemand die dit probleem al ooit heeft voorgehad en die kan zeggen, het is effectief dit of dat omwille van ... ?

Moest ik de bal in mijn denken compleet mis slaan, vertel het maar, wil altijd wel iets bijleren 😄

Deel dit topic

Reacties

+1
Fast Eddy
Pittig verhaal. Het lijkt mij dat het aan de pomp ligt.
Ik heb van iemand die op een JCB mobiele kraan draaide, gehoord dat als hij de kraan slecht wou heffen hij het rijpedaal intrapte om meer kracht te hebben.
Klein Rot
@erik9831
Dus als je meer olie vraagt door de tweede arm iets te bedienen werkt de grote arm zoals hij moet? Is dat dan een pomp probleem of kan het ook in het ventielenblok zitten.
erik9831
@Klein Rot inderdaad... Wanneer ik de 2de arm bedien en meer vraag, werkt het zoals het hoort.

Welk van de 2 het probleem is, is mij helemaal niet duidelijk.
+1
inter-sound
hydrokit.com/en/produit/…
ik denk dat als je een extra functie gebruikt dat deze op een andere pomp zit en dan door de aanzuigende werking de slechte pomp ook weer makkelijker olie verpomp.
alles komt namelijk door 1 aanzuigleiding. zie foto in bovenstaande link
erik9831
@inter-sound 3 pompen in 1 dus.?
+1
inter-sound
@erik9831 ja klopt. ik heb net even in een boek van een bobcat 320 gekeken en daar zit ook een driedelige pomp in. daar zit bij elke pomp een diagnosekoppeling om de druk per pomp te meten.
hobbyboer
@inter-sound Weet je zeker dat dit de pomp is die op de machine van @erik9831 zit?
Lijkt mij een relatief simpel pompje en dus geen 'kostelijke' zaak.

Al met al een raar verhaal.
Ook dat ze pas na 2 weken komen met slechts een vermoeden.

@erik9831 Je schrijft "een dealer", is het wel een kubota dealer?
erik9831
@hobbyboer ze doen de kubota trekkers... En van graafmachines Hitachi. Ze verkopen er genoeg, dus verwacht ik toch dat ze er verstand van hebben. 😄

De pomp die er gemonteerd zit is inderdaad die. Wanneer ik deze opzocht, zat ik rond de 1300€ voor alleen de pomp.

Anderzijds, ja het is een oude machine... Maar als ze gefixt word voor 'ik zeg maar' 2000€ is dat inderdaad wel duur. Maar koop je hiervoor een 2dehands waar je zeker van bent en waar je geen kosten aan hebt. Niet... Dus anderzijds, wat is duur dan.
T930
@erik9831 zou je die pomp niet kunnen laten reviseren meestal kost dat maar de helft
dennisbouter
@erik9831 hoeveel uur heeft het kraantje?
erik9831
@dennisbouter 3700u en heeft reeds een andere pomp gemonteerd gehad. Toch voor dat ik hem heb gekocht gehad. Originele pomp staat er niet meer op.
dennisbouter
@erik9831 als de urenstand klopt is hij nog wel een nieuwe pomp waard zou je zeggen
Fast Eddy
@erik9831

Voor €2000,- heb je geen andere minikraan. Of de rest moet ook al aan vervanging toe zijn. Ik zou eerst eens gaan testen met een drukmeter vlakbij de pomp. Dan kun je het een en ander uitsluiten.
+3
Ik heb geen verstand van kranen maar zit er geen LS pomp op die machine.
Het lijkt wel dat het hydrauliek ventiel weigert een signaal te geven aan de pomp en op het moment dat je een andere functie bediend dan krijgt hij wel een signaal en word de pomp aangestuurd en geeft hij wel olie.
Ik zou er een echte Kubota specialist bij halen.
fendtinterfan
@Ferdinanddijkstra zit geen ls op. Is een dubbele plunjerpomp (met een enkele rotary groep,plunjerblok) met een los servo tandwielpompje. Om de pomp uit te sluiten zou ik hem even testen aan de litertester buiten het ventielenblok om. Kans is groot dat 1 er 1 overdruk klep blijft hangen. Door zooi wat erin komt. Zo klinkt het wel een beetje. Nu ik het verhaal nog een keer doorlees zou het idd heel goed de hydrauliekpomp kunnen zijn.
+1
erik9831
Afgelopen dinsdag ben ik bij de dealer langs geweest, toen had ik nog steeds geen offerte ontvangen, ook heb ik hun gemaild omtrent dit waar ook geen reactie op gekomen is. (oude kraan, daarom dat ik steeds vermeld heb dat ik offerte wou, in ieder gesprek en mail.)

Zopas ben ik lang geweest opnieuw, want na de 4 volle weken nog altijd niets, dat was van het goede teveel.

Hun antwoord deed mij echt met verstomming slaan ... Juist nog olie opdoen en hij is klaar.

Je bedoelt dus dat er een nieuwe pomp op gemonteerd staat ? Ja
Waar en wanneer ben ik op de hoogte gesteld geweest en ben ik hier mee akkoord gegaan ? Door Wim 2 weken geleden, heeft hij u niet gecontacteerd ?

Neen Wim heeft mij niet gecontacteerd ... Wim heeft dus blijkbaar zomaar besteld. 😕

Ah ja ... Wim is weg, vorige vrijdag was zijn laatste dag. Wij weten ook van niks hoor meneer. Als u wilt plaatsen we de oude wel terug en gedaan.

Maar wat is dan de kostprijs ?

Ah zullen we eens opzoeken, dat is een 1100€ ... Maar wilt u dat wel spenderen, want het is zoals ze hier zeggen, toch een wrakske hoor. Een offerte is moeilijk om te maken, want we weten helemaal niet hoelang we aan zoiets gaan werken.

Ik ben niet echt snel kwaad, maar als je zo met een mens zijn kloten speelt. Mag voor mijn part iedereen weten dat dit bij Tractor Elsen in Aarschot was.

Dan denk je met hun jarenlange ervaring dat het daar goed is ... of anders was ik weer diegene die net pech heeft gehad.
+1
Bert353
@erik9831 volgens mij is dit steeds meer een beeld van de tijd!
hier (in Frankrijk) hetzelfde verhaal, je besteld spullen, of vraagt voor een devis (Prijsopgave) ja, wel bellen je wel terug, nou als ik nu al die belletjes tegelijk zou krijgen, ben ik nog druk tot het eind van de volgende week!
Maar nooit niets gehoord!
ben d'r dan ook niet meer om gegaan hé?!
moeten ze maar leren hun woord te houden!
want kwaad worden helpt ook niet, het was altijd "die ander"!
dennisbouter
@erik9831 maar nu de belangrijkste vraag, doen alle functies het nu weer?
+1
erik9831
@dennisbouter neen... Was nog vullen en testen, was dus na 4 weken wachten nog net te vroeg 😄

@Fast Eddy ik heb mij een pomp besteld bij thuiskomst, doordat de pomp nog eens ooit is veranderd, stond er een ander merk op. Dit merk toen na alles hier 2 weken geleden te lezen, eens opgezocht, komt voor 1/3 van de prijs uit.

Voor mij is het klaar... Ik zal de uren betalen dat ze er aan bezig zijn geweest met het op te sporen... Maar meer moeten ze niet verwachten. Dit geeft meer het gevoel, hij zal wel betalen... Gaat mij hier helemaal niet om het geld. Hadden ze mij laten weten het kost je 2000€, ok. Daar heb je uiteindelijk geen andere voor. Maar niet op deze manier.
Fast Eddy
@erik9831

Wat ga je nu doen? De oude pomp er weer op en iets anders proberen?
+2
Clayson M80
@Fast Eddy als je boven de 60 bent is meer dat niet omhoog wil
+3
mklok
@Clayson M80 misschien een blauw pilletje in de hydrauliek tank. Één is genoeg anders blijft de arm omhoog staan.
cyrus-van-gelder
Fijn is dat zeg ,zo van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Ik heb dat ook wel gehad hoor. Ik lul toch goed Nederlands zou ik zo zeggen. Toch is het soms onmogelijk iets gedaan te krijgen
    😡😡😡😡😡😡
[/quote]

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota KX41-2 en hebben de trefwoorden pomp en hydraulische geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!