Mest uitrijden 2012

Nog steeds geen duidelijkheid over wanneer mest uitrijden, ik hoop zo snel mogelijk.

Deel dit topic

Reacties

Siebenga
MOet hier nieuw topic over geopend worden? Kijk ff wat verder als je neus lang is svp.. Laat men nog maar 2 weken wachten met uitrijden.. het niks geen zin zo vroeg in het jaar
fendt-vario
Dus ?
Valtrapowerr
Hoezo?
tinus123
Je moet op cumela.nl kijken daar hebben wij vanmiddag met school ook gekeken je mag 15 februari pas uitrijden
keizer
PPFFFFFFFFFFF, dit is het 100000000000000000000000000ste topic al..
Valtrapowerr
Gewoon 15 feb. waarom eerder? (alle respect hoor als je kelder volzit) maar het was toch duidelijk? snap niet dat ze zo zeuren. anders ga je zelf maar vast wat uitrijden!
fendt-412
Zolang de mestprijs per week nog zakt zal er nog wel niet erg veel druk op de ketel staan. Denk dat ze hun poot stijf houden en wachten tot 15februari, wat al meer dan een jaar bekend is. Extra mestopslag kost geld, alleen had je een jaar geleden al op in kunnen spelen, zijn toch vaak dezelfden die ermee zitten en weten het ook wel van hunzelf. Niet dat wij het ideaal hebben, zullen rond voor de 20e toch wel wat uit moeten rijden.
remco1234
@Siebenga

Quote:
MOet hier nieuw topic over geopend worden

ja dat zie je toch 😃 😉
zeppertje14
Ut is tog bouwland 1 febuari en grasland 15 februari
velsje
Nu kun je het zowieso wel vergeten, dat mest uitrijden. volgens het weer, vriest het voorlopig nog ffe dus....
AW217
@zeppertje14

Ja, bouwland is gewoon 1 feb. (behalve met sneeuw en vorst)
snap dat gezeur ook niet zo, 1 feb is voor het gras en de benutting toch veel te vroeg. Putten vol? opslag te kort dus!
Siegers
Dit topic kan toch wel verwijderd worden. is toch al een topic over.....
zetor4ever
@Valtrapowerr

wij kunnen niet zelf beginnen 😞
trekkerfanz-h
Laat nog maar even wachten hebben nog ruimte zat. Gister nog gemixt zit nog 40 cm ruimte. Wij laten nog mooi 100 kuub aanvoeren.
Valtrapowerr
@zetor4ever

nee dat is zo
1066
@tinus123
ik snap het ook niet meer vorige week op de buers in asssen
heb ik een papier gekregen van dienst regelingen en daar staat op 1februari mag men op alle grondsoorten bouwland drijfmest uitrijden
AW217
Uitrijdperioden

Hieronder leest u de uitrijdperioden voor gras- en bouwland die gelden vanaf 2012:

Grasland
■Het uitrijden van drijfmest mag vanaf 16 februari tot 1 september (alle grondsoorten).
■Het uitrijden van vaste mest is toegestaan vanaf 1 februari tot 1 september op zand en lössgrond. Op klei- en veengrond mag u vanaf 1 februari tot 16 september vaste mest uitrijden.

Bouwland
■Het uitrijden van drijfmest op bouwland (alle grondsoorten) is toegestaan van 1 februari tot 1 augustus. Uitrijden tot 1 september is toegestaan als u uiterlijk 31 augustus van dat jaar een groenbemester teelt of in het najaar bloembollen plant.
■Uitrijden van vaste mest op bouwland op zand en lössgrond mag van 1 februari tot 1 september. U mag direct voor de aanplant van fruit- en plantsoenbomen op zand en lössgrond het hele jaar vaste mest gebruiken.
■Op klei en veengrond mag u het hele jaar vaste mest uitrijden.
newholland6640
@Johndeeretje

Juist niet, kan het land opdrogen.
john deere 1640
Ze moeten zo zitten te zeiken
1 feberuari is 1 feberuari gewoon de grond in met die mest de putten zitten al weer vol zat
Mc_douwel
Als het volgende week vriest kun je mooi alle lage percelen bemesten zo gauw als de mest erop ligt is de vorst uit de grond en jheb je ze gehad anders is het zo april voor je er weer bent dus laat maar mooi losgaan volgende week
930triplemaaier
Ik snap het niet dat gezeur
het is al jaren bekend dat dit zou gebeuren en we hebben ook al meerdere natte najaren gehad waardoor het met het mest uitrijden spaak liep. Moet je je dan niet als als boer een keer achter de oren krabben en gaan nadenken over het uitbreiden van de mest opslag?
magerehein
Hier op klei kan je zat op 1 februari los en percelen die het vroegst zijn bemest werken ook het eerst.

Wel een hoop geschreeuw in dit topic over mest opslag.Mestopslag koop je niet even voor 50 euro bij de Aldi of de jumbo.En laten we met zn allen hier maar even gaan doen of je weer zo weer een ton op tafel legt....
tractortje
Allemaal kalm blijven rustig ademen en zet die tank open en gas geven :D:D
fendt-412
Een ton? Kun je leuk wat kuubs kwijt, alleen als je dat tekort komt voor een 2weken melk je duizenden koeien 😛

Voor 15.000 kun je een leuke mestzak van een kuub of 400-500leggen. Kun je de eerste 10jaar wel weer vooruit. Tja, net de waarde wat je op mest zet, 25euro toe betalen of geef je het wel waarde als volwaardige grondstof.

Uitspoelen in het voorjaar valt wel mee op klei, vind het uitrijden in september nuttelozer, ondanks dat het gras nog wel wat groeit door de stikstof. Heb je daar vrijwel niets aan het fosfaat, omdat dat pas heel laat en langzaam vrij komt.
magerehein
@fendt-412laat de koeien zelf het maar in de opslag schijten...en wie er voor 4 of 5 maand er bij moet hebben doet met 500 m3 ook niet zoveel.
fendtjuh
Nee maar als je voor 4-5 maand te kort heb is het logisch dat je ook eens in je mestopslag moet investeren...
fendt-412
@magerehein

Hoe kom je nu ineens bij 4-5maand, 6-8weken wordt toch al wat, heb je nog wat speling qua weer. Als je niet hoeft te heien is een mestbassin nog net niet de helft goedkoper als een volledig onderkelderde stal. Voor die 30euro/kuub verschil kun je nog wel een elektrisch pompje laten draaien.

Met 500kuub kom je met 100koeien toch al weer 60dagen verder 😉 En als je werkelijk 4maand nodig bent kan een winter wel lang duren denk ik 😛
Kun je lekker mest afzetten in het oosten voor 25euro/kuub, terwijl het in het seizoen 10euro? is. Wie houdt wie dan voor de gek? 😛 Op het juiste moment afvoeren valt ook genoeg te verdienen, akkerbouwers kunnen een mestbassin in 2jaar al terugverdienen. Alleen al door de hoge decemberprijzen vergeleken met april-mei.
fendt-412
agd.nl/Artikel/580062/…

komt dus waarschijnlijk niks van.
930triplemaaier
@fendt-412
dat heeft alles te maken met de derogatie die ze niet willen verspelen in brussel. Om dezelfde reden is toen afgelopen najaar ook het uitrijden niet verlengt
SJB533
@magerehein

Voor zover ik weet moet je onderhand al een mestopslagcapaciteit van 7 maanden hebben. snap ook niet dat boeren wel hun stal willen uitbreiden, maar niet even de mestopslagcapaciteit vergroten... Mestsilo's zijn een noodzakelijk kwaad, net als een stal, melkstal, trekker, voermachine, etc... Wat dat aangaat heeft @fendt-412 wel gelijk, Hein, het is gewoon raar dat daarin niet wordt ge?nvesteerd...
DESLAGERURRE
@magerehein

maar een nieuwe trekker wordt er makkelijker gekocht dan 1000m3 opslag ... terwijl een silo goedkooper is 😉 .. dusz ik vin het een beetje een rare reactie .. 😉
magerehein
Regelgeving verandert steeds.Voor zover ik weet is er al een opslag van 9 maand verplicht of zit dat er aan te komen.
Verder is een uitbreiding in opslag iets wat bij je zelf moet passen.Vaak zijn verouderde bedrijfs gebouwen of overbezetting in bestaande stallen reden om voor een nieuwe stal plus voldoende opslag te kiezen.Wanneer je gaat kiezen voor de goedkoopste oplossing en op de niet al te lange termijn moet er ook elders bij koeien of jongvee wat gebeuren kost dat geld.Al met al is het gewoon een afweging die je moet maken wat op het bedrijf het beste past en verder moet afweging ook financieel goed passen.dus zo raar is mijn reactie dacht ik niet...
magerehein
@fendt-412Wie nu voor 4 maand heeft en naar de 9 toe wil moet er dan meer als 500m3 bij hebben.Als jij zegt dat die inhoud voldoende is voor 60 dagen zegt mijn reactie voldoende dacht ik.

Verder hoeveel werk wil je er mee hebben?Om de paar weken eerst mixen en dan een paar dagen overstaan pompen?Als je ruim in de arbeid zit kan dat.

Ik heb hier op dit moment met deze veestapel voor een goede 9 maand opslag waar ik verder geen werk mee heb.Het verdwijnt onder de koeien en als het straks er goed aan is(het liefst na 1 februari) kan ik beginnen met injecteren.
Kost wat,heb je ook wat.Maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen maar zo past...
fendt-412
@magerehein

9maanden is wel weer een ander uiterste. 7maanden is ruim voldoende, kun je augustus t/m februari opslaan. Maar je kunt het natuurlijk direct goed doen, wil je uitbreiden en niet volledig onderkelderen. Maar als je al jaren op 4maanden zit moet het toch wel eens duidelijk worden dat er wat moet gebeuren? de eerste 10jaar zal de uitrijperiode vast niet verlengd worden. Het is niet iets wat je voor 1 jaar doet. Het zijn altijd dezelfde boeren waar de loonwerker op 31januari om 8uur savonds gaat beginnen met sleepslangen, en dat het elk jaar een incident is dat het zover moet komen geloof ik niet.

Dat overpompen valt wel mee als je het goed voor elkaar hebt. Mixen doen wij vaak nog wel een keer tussendoor, anders wil het op het laatst niet meer. Legt een pvc pijp onder de verharding door naar de mestopslag, pomp eraan en slang in de put en gas erp. Als je klinkers hebt is dat het probleem niet. Moet er wel heel de tijd bij zijn, alleen kunt ondertussen wel de boxen vullen of andere werkzaamheden doen.

Als er een goede dichte vloer zou zijn op de markt zou ik wel voor een dichte vloer kiezen met silo. Stationaire elektrische pomp ertussen, pvc buis onder de beton door over de silorand. Kan niets mee gebeuren en hebt er geen werk van. Loonwerker kan de sleepslangpomp eraan knuppen en heel de dag pompen zonder te verzetten. Werkte op stage ook met een dichte vloer en rubber toplaag. Die keren dat je een kabel van de roosterschuif moet vervangen, is een andere boer aan het prutsen met het mixen van de putten. Dat heb ik al wel geleerd, het wil nooit in 1x rond 😛
Mc_douwel
Wij hebben andere jaren opslag genoeg alleen vant jaar word het behoorlijk krap is nog een hoeveelheid blijven zittgen vorig jaar ivm de weersomstandigheden
daarbij je kunt beter het uirijden vervroegen(1febr)dan in sept een 2weken bij geven
930triplemaaier
@fendt-412

dat een put niet rond wil met mixen ligt aan jezelf. Dan heb je gewoon te lang niet gemixt. Door regelmatig (1x per week of vaker) te mixen heb je daar gaan last van
fendt-412
@930triplemaaier

ja klopt, ligt helemaal aan jezelf, vaak is het 5tanken eruit en dan wil het wel. Maar wat is dan je tijdsbesparing met roosters en kelder als je elke week moet mixen? Telkens die mixer weer in een andere put stoppen.

Dan is het denk ik eenvoudiger om een elektrische pomp op een pvc pijp aan te sluiten met leidingen van de afstortputten naar de mestsilo. Druk op de knop en het pompen gaat vanzelf.

Mixen kan ook nog niet altijd als het weer niet mee zit, met te weinig wind wanneer het jou net wel past. Doe mij maar een dichte vloer en een silo van enkele duizenden kuubs. In het voorjaar een belletje en er komt een vrachtwagen met mixer, is die ook weer rond in een half uurtje. Sleepslangpomp eraan en dan is het loopjes werk.

Als je op veen of een andere grondsoort zit waar geheid moet worden is het een ander verhaal. dan lopen de kosten ook nog eens hoog op. Is onderkelderen niet duurder. Maar als je op geel zand zit, en hier zelfs op lichte klei zou het mogelijk zijn. Op stage ook gewerkt met een dichte vloer en een afstortput, 1x per dag even de pomp aan zodat er wat mest de vergister inging. Hebt al gauw genoeg ruimte om dit 1x per 3 dagen te doen. Terwijl je de ligboxen vult is de put leeg. kan hoogstens verstopt raken doordat er een klosje inkomt, scheelt je weer 10minuten tijd bij het mestrijden.
maartendankers
Als je het goed wil doen hang je ook gelijk een elektrische dompelmixer in de put als je toch aan het bouwen bent...
wilminkje
@fendt-412

je zegt dat een mestbassin/silo bijna de helft goedkoper is dan een kelder onder een stal...
hoeveel euro reken je dan per kuub??
ik snap niet goed waarom je zo'n mestsilo zou willen of zo'n mestzak... het is jammer van de ruimte die het in beslag neemt, je moet de mest een keer extra overpompen (kost arbeid en brandstof, ieder jaar weer!!!!), niet of minder goed te mixen...
930triplemaaier
@fendt-412

als je een dichte vloer hebt dan heb je toch geen last van de gassen die vrij komen bij het mixen? en wij hebben thuis allemaal stationaire mixers met een computer erachter zodat er elke dag even gemixt wordt
fendt-412
@wilminkje

mestsilo is super te mixen. 20minuten hebben ze 1000kuub rond. Zoals ik al zei, pvc pijpen onder de erfverharding door. Elektrische pomp aanzetten en pompen maar. Komt hier vaak een vrachtwagen met mixer erop, kan alle kanten opsturen en is een paar keer gasgeven en de silo is rond.

Mestbassin zit rond de 30euro/kuub, volledige onderkelderde stal zit het op 60euro heb ik eens ergens gelezen. Is het verschil met de poeren voor de spanten en andere onderlaag al wel in meegenomen. Druk op de knop en die pomp loopt wel.

Bouwblok kan een beperking zijn, maar is hier geloof ik dik 2hectare, zit nog maar net half vol 😄

Moet ook aan de toekomst denken met mestverwerking, met kelders kun je niets. Je kunt het terugpompen, alleen dan vermengt het weer. Alleen onder de boxdekken of voergang een andere mest opslaan kan wel. Alleen krijg je een gigantisch drukverschil aan beide zeiden. Waardoor de constructie nog zwaarder moet. Denk dat je wel gezien hebt bij de bouw van jullie stal dat ze de helft van de tijd, en 3/4 van de beton onder de grond stoppen 😉 Als de kelder klaar is en de roosters erop is het een kwestie van 3weken en de stal kan er staan.

@930triplemaaier
Bedoel een dichte vloer zonder kelder en apparte mestopslag. Dichte vloer met kelder kan ook wel. Alleen heb je nog de hoge bouwkosten van een kelder, terwijl je ook enkele nadelen van een dichte vloer hebt. Want de juiste dichte vloer met afschuifsysteem moet je wel hebben, anders is het nog niks.
SJB533
@wilminkje

Een silo is bovengronds, een kelder ondergronds. Dat is t verschil in prijs, want moet je de grond in, betaal je. Komt oa door t graafwerk en de afvoer van t zand...
wilminkje
@SJB533

die grond die vrij komt is nooit verkeert hoor, om beetje laagtes op te hogen of sloten te dempen en als er nog een beetje geel zand omhoogkomt heb je ook nog mooi straatzand 😃

@fendt-412
die kelder zit je wel aardig goed met die €60,- per kuub.
Met een mestbassin ben je ook nog eens je beteeltbare grond kwijt voor €7 per vierkante meter (bij ons in de buurt) en het is altijd grond achter de stal dat voor jezelf nog meer waard is dan afgelegegen grond.

Als we nou (over een aantal jaar) een jongveeschuur met machineberging gaan bouwen dan maken we daar gewoon maximale mestopslag onder. We zijn er dik tevreden over zoals we het nu hebben (alles onderkelderd en nog een kelder langs de stal die tevens dient als straat.

zoals we het nu gebouwd hebben hoeven we nooit te pompen met de mest, elektrische mixers er in, elke zaterdagmorgen ff 10 minuten mixen.

dat dichte vloerensysteem en dat mestscheiden ben ik nog niet zo'n fan van... laten we maar eens eerst afwachten wat voor resultaten er allemaal komen en wat er allemaal nog voor ontwikkelingen komen. 500 meter hiervandaan heeft ook al eens een mestfabriekje gestaan die het om moest zetten in stroom ofzo, is ook al weer afgebroken. Ze zijn er al wel vaker druk mee geweest, nog nooit wat geworden.

Als het dan wel een goed systeem wordt dat we dan zouden willen gebruiken in de toekomst kunnen we 4 overlooppunten in de keldermuren dicht maken en dan hebben we 3 verschillende kelders en 1 helemaal afgesloten waar geen koe in kan mesten.
SJB533
@wilminkje

Ik weet niet wat jullie voor bodemprofiel hebben? Zwarte grond kuj inderdaad gebruiken om gaten in t land mee op te vullen. Ik durf echter niet te zeggen of dat maar zo mag...
Zoveel geel zand uit die keldergaten, kun jij niet kwijt. Moet met papieren, ben ik bang voor...
Over die oppervlakte kan ik helder zijn: dat verlies aan teeltoppervlak meegerekend is een put dan nog duurder. Daarbij komt, dat t ook een goede reden is om je erf te reorganiaeren 😃
wilminkje
@SJB533

beetje afhellend erf en 2 kuilplaten van 70 meter een halve meter opgehoogd en tussen de kuilen mooi bultje geel zand, makkelijk af te scheppen van de bult. als je geel zand niet kwijt kunt, mag je het hier wel brengen, verkoop ik het wel 😉
fendt-412
@wilminkje

je moet weer minimaal 30jaar vooruit met je stal. Als je vanaf nu 30jaar terug kijkt wil je ook niet weten wat er allemaal ontwikkeld is. Mestscheiden met zon schroefpers is leuk voor boxbedekking, alleen dat is de toekomst niet. Zijn ze al wel druk mee bezig, zal wel binnen 10jaar op de markt zijn gok ik.
Als je geen putten hebt kun je ook zeggen dat je de boxdekken en de vloer eruit breekt, loopgang achter de voergang houdt en er een vrijloopstal van maakt. Je weet niet wat er gebeurt, een ding weet ik wel en dat is dat de maatgeving van 34jaar terug tegenwoordig waardeloos is. Kunt nergens meer mee spelen, doordat er kelders onder zitten die je niet een meter breder kunt maken.
wilminkje
@fendt-412

dat is waar...
maar het systeem dat we nu hebben is een bewezen systeem. weet zeker dat het 25 tot 30 jaar mee gaat, misschien een keer boxen en voerhekken aanpassen, maar verder niet.
nu weten we zeker dat het systeem goed werkt, we weten zelf wat we kunnen verwachten.
met dichte vloeren etc. is het altijd maar afwachten wat je allemaal nog gaat overkomen in de toekomst, ik ken al paar stallen die de dichte vloeren er weer uit gegooid hebben dus...
maarja, iedereen denkt er weer anders over, en dat is ook mooi 😃 en bij iedereen past een ander systeem
janhenk
Ik begin morgen 😃
eppo
Ach opzich kan het komende week wel even over de vorst nu maar hopen da thet niet sneeuwen gaat 😃
maggi
Ik ben vandaag begonnen, de ketsplaat maar weer is tevoorschijn getoverd :lol:
magerehein
Jaja mijne heren...wie dus een nieuwe silo,leidingen,een electrische mestpomp en een sprinkler instalatie in de meterkast koopt is minder kwijt dan onderkelderen met stal erop? Zal wel loslopen denk ik....
wilminkje
@eppo

ik hoop wel dat het gaat sneeuwen, kan het gras die vorst mooi hebben, anders wordt het zo bruin 😞
Tinus
Vandaag weer de hele dag -3. Niet best.
fendt-412
Voor bouwland is het anders zo verkeerd nog niet 😄
Kan alles even goed kapot vriezen, zeker omdat er bij veel boeren genoeg kapot is gereden. Vriest alles mooi kapot en droogt ook goed af door vorst. Alleen hopen dat er geen vieze sneeuw komt.
Fendt-Niels
rijksoverheid.nl/nieuws/2012/… zo die zit met 11 graden vorst in het verschiet
fspruit
Wij hebben nog zat opslag. kan wel wachten met uitrijden. heb ruimte tot mei.
fspruit
Wij hebben nog zat opslag. kan wel wachten met uitrijden. heb ruimte tot mei.
fspruit
Wij hebben nog zat opslag. kan wel wachten met uitrijden. heb ruimte tot mei.
fspruit
Wij hebben nog zat opslag. kan wel wachten met uitrijden. heb ruimte tot mei.
fspruit
Wij hebben nog zat opslag. kan wel wachten met uitrijden. heb ruimte tot mei.
Fendt-Niels
5x is zat Ferry 😛 op school ben je ook zo druk?
fspruit
Ging fout, kan de berichten niet verwijderen.
newholland6640
Ben wel blij mee. Moeten nog maisland lostrekken. met hakselen allemaal sporen getrokken.
interpowerrr
Morgen mag je mengmest rijden, als de grond niet bevroren is.
ad65
Waar is drijfmest uitrijden op zondag toe gestaan
newholland6640
@ad65

in NL !!!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
66
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN