Fendt 411 - Hoe stroom voorzien voor Crawer Led-koplampen?

Ik heb het plan om op mijn Fendt 411 (bj 2001) de standaard koplampen te vervangen door Crawer LED-koplampen met LED-ring als stadslicht (Crawer CR-3020). De koplamp kan plug-and-play worden aangesloten door de stekker, maar de LED-ring moet apart worden aangesloten via twee kabels. Nu vroeg ik mij af waar ik stroom moet halen zodat de LED-ring stroom krijgt als de motor draait? Kabels beginnen trekken vanuit het dashboard of ergens anders? Iemand een idee?

Deel dit topic

hillmanje

Bijlages

(klik om te vergroten)

Crawer LED-koplamp met LED-ring

(klik om te vergroten)

Aansluiten LED-ring via zwarte en gele draad

Reacties

josje
Je kan eventueel de stroom pakken van de 7 polige stekker voor, en dan tussen zekering 11 dacht ik van de koplampen een schakelaar zetten.
J asper
@josje Heb je dan koplampen ook apart van stadslicht?
josje
@J asper ja als je namelijk zekering 11 uit mijn hoofd eruit trekt dan blijven de stadslichten branden, dat zou na mijn idee in combi met die led ring wel gaaf zijn.
hillmanje
Het idee is dat de LED-ring altijd zou werken als de motor draait, dus liefst zonder extra schakelaar. De koplampen zouden dan gewoon op de standaard manier worden bediend.
Kouboer84
Gewoon even kijken of je ergens een contact geschakelde + kunt vinden onder de motorkap.
Even met een spanningszoeker in het rond testen.
Daarna zou ik de lampen daar wel direct op aan durven sluiten. Deze ringen gebruiken maar heel weinig stroom. Wel even een zekering plaatsen voor de zekerheid.
hillmanje
@Kouboer84 De LED-ring zou volgens de gegevens van Crawer slechts 5 Watt vragen dus dat valt mee. Ik zal eens op onderzoek onder de motorkap moeten gaan.
hillmanje
Iemand een suggestie waar je een contactgeschakelde plus kan vinden onder de motorkap?
+1
Deutz7807c
@hillmanje ik heb bij de vrachtwagen een rechtstreekse kabel naar de breedstralers en koplampen (klein licht)gemaakt van af de dynamo werkt top nooit meer het licht vergeten overdag het licht aan of 👍uit te doen
Sjon
@hillmanje op de dynamo zit toch een aansluiting? Lekker dichtbij de koplampen.
roscho
Quote Reactie van @Sjon:
op de dynamo zit toch een aansluiting

Die zit rechtstreeks aan de accu. Sluit je ze daarop aan, dan branden ze altijd, ook als de trekker niet loopt of op contact staat.
+1
Sjon
@roschoaansluiting D+ staat alleen stroom op als de motor draait.
hillmanje
@Deutz7807c Ik zal eens kijken of dit bij mijn 411 ook lukt. Bedankt voor de tip!
Deutz7807c
@hillmanje volgens mij heb ik hem van de B+ afgehaald (en anders is het de D+) gewoon de plus van een gloei lamp er aan en aan starten ,de dynamo heeft binnen een seconde de stoom af dus kan niks mee gebeuren
Want zo’n nieuwe trekker zitten tegenwoordig ook computers in wie je niet wit verstoren
GerbertXL
Even de stuurkolom uit elkaar halen en met de multimeter een draadje bij je contactslot opzoeken die stroom krijgt als je 'm op contact zet. Een paar watt extra moet niet zo'n probleem zijn. Diesel opvoerpomp zou je ook van af kunnen tappen.
roscho
Het mooist is dat ze uitgaan als de motor niet meer draait. Daarvoor zou je een spanningsgevoelig relais moeten plaatsen rechtstreeks aan de + van de dynamo dat ingeschakeld wordt door het contactslot. Zodra de dynamo draait, stijgt de spanning naar 14 volt. Pas bij 14 volt schakelt het relais zich in.
Of je hangt hem gewoon achter het contactslot met een extra zekering en een schakelaar ertussen. Met die schakelaar kun je ze dan ook nog eens uitzetten, mocht de trekker bijv. voor werkzaamheden een poos op contact moeten staan.
josje
En zou je niet met een schakelaar naast je verlichting schakelaar kunnen werken.
Bijvoorbeeld zo als die oude fendt's dat hadden een extra schakelaar voor stadslicht, ik weet niet of je zo paar dr aaden van de verlichtings schakelaar af pakt en die naar je naast in geboorde stadslicht schakelaar doet.
+1
arnoba
Heb zelf weinig ervaring met werken aan Fendt, maar wat voor inspuiting heeft deze tractor? Is het al common-rail? Anders kan je misschien van de stopstelklep van de brandstofpomp aftakken...
Corne S
@arnoba

Inderdaad. Je kan hem bij stopstelklep of spoeltje parallel zetten (als je met contactsleutel motor uit kunt zetten). Echter moet het niet zo zijn, als er wat met de lampen gebeurt (sluiting etc) dat de motor niet meer gestart kan worden. Maakt het storing zoeken lastig.
Fritske1978
Een tijd geleden deze gekocht voor dagrijlichten op de auto. nl.aliexpress.com/item/32999930884.html/
Bij lopende motor is je boordspanning boven de 13V (dynamo laadt accu bij) en schakelt ie de lampen in. Bij stilstaande motor is je boordspanning 12 V(accuspanning) en schakelt ie lampen uit.
guy s
Stroom pakken bij de alternator , als die draaid draaid de motor en branden de lichtjes
hillmanje
Stroom pakken bij de alternator lijkt mij inderdaad makkelijkst. Maar volgens @roscho blijft de LED-ring dan constant branden omdat hij rechtstreeks bij de batterij zit ongeacht de motor draait en/of het contact op staat.
hillmanje
Ik heb eens onder de motorkap van de 411 gekeken naar de alternator. Daar vind ik 2 kabels. Bij de lichte kabel staat "D+" en bij de zware kabel staat "B+". Moet ik één van deze gebruiken om stroom af te tappen?

(klik om te vergroten)

+1
josje
@hillmanje b+ staat rechtstreeks in verbinding met de batterij dus dat valt niet mee.
D+ zou wel kunnen daar komt spanning op tijdens het laden.
+2
Sjon
@hillmanje D+ moet je hebben
+1
hillmanje
Ik zal het proberen via een kabel die ik aan "D+" koppel.
Ik heb ondertussen de LED-koplampen gekocht (www.ledhandel24.nl) maar het duurt nog enkele weken vooraleer ze worden geleverd en ik ze dus kan uitproberen.
redeagle14
Als er ISO besturing aan boord is dan ga je meestal de boel verstoren als je stroom van de d+ neemt.
hillmanje
@redeagle14 Bedoel je daarmee ISOBUS?
+1
josje
Ik denk dat hij canbus besturing bedoeld. maar daar heb je geen last van lijk me.
redeagle14
@josje dat bedoel ik.
hillmanje
@josje Ik weet niet of mijn 411 al via CAN-bus wordt bestuurd. Ik vermoed van niet.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 411 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!