Ondertrekhaak fendt voor en nadelen

Hallo
Ik heb een fendt 305 ls uit 1982 zonder ondertrekhaak
Wat zijn de voor en nadelen van zo'n ondertrekhaak/zwaailat?

Deel dit topic

Reacties

mf 6150
Voordelen: stabieler en minder geklapper door de knobbel en drijfszekerder.
Nadelen: zit er te kort op, en sommige machines kunnen niet lekker op de knobbel rusten door het frame waar de pennen voor de treklat in zitten.
Treklat is helemaal drama dat hadden ze meteen moeten verbieden....
Wij hebben de mengwagen op de knobbel, zit er wel wat kort op. Voorheen hadden we 'm gewoon in de versteltrekbek, maar omdat we een spuit met draaiend trekoog hebben is er een ondertrekhaak opgekomen.
Volgensmij maakte abemec mooie trekbekkken voor de 300 serie, zou dat eerder overwegen.
g-g
@mf 6150 als ik hem zou kopen, zal ik alleen de zwaaibalk gebruiken. Die knobbel niet. Met de zwaailat staat de aanhanger toch wat verder van de trekker af en dus kun je scherper sturen, of zie ik dit verkeerd?
mf 6150
@g-g
Zoals ik al zei, zwaai haak zouden z emoeten verbieden. Staat er idd dan verder vanaf, maar bij ons komt de fendt los als ik de mengwagen aan de lat doe. Je kan er evt ook een brede trekbek inschuiven en die zo kort mogelijk aan het frame maken
+6
arnoud
@mf 6150 zwaaihaak is ook niet bedoeld voor zware last, daar is een kiperknobbel voor
deJong
@mf 6150 ik gebruik zelf alleen maar de zwaailat. De rest moeten ze verbieden😆

Die verstelbare trekhaak zit alleen maar in de weg, wordt alleen voor de aanhanger gebruikt. De Kipper knobbel zit er gewoonweg te dicht op, kom je geen scherpe bocht mee door.

Daarnaast weet ik niet wat voor zwaar apparaat jij wel niet op je zwaailat hangt want het is gewoon een grof stuk ijzer die je niet kapot krijgt🤭
Fendt926Driver
@deJong hier ook alles achter de 305 op de zwaailat.
Silagewagen kipper voermengwagen opraapwagen. Alles op de zwaailat.
De kipperknop heb ik ook nog nooit gebruikt
Pauls
Quote Reactie van @deJong:
grof stuk ijzer

Als het maar ijzer zou zijn was het allang bij jou gebroken dus, denk eerder dat je staal bedoelt.
@g-g zwaailat is meestal voor beperkt gewicht in te hangen, oplegdruk is vaak beperkt tot 1500 a 1700 kg, en trekken zou in wezen om en bij de 5 a 6 ton max zijn. Dit zijn getallen voor het permanent gebruiken en het 'veilig' wil houden. Cowboys zal je altijd hebben.
Bij een kipperknobbel is de oplegdruk voor jou type trekker ook beperkt tot 3000 kg en trekken zal iets van 15 a 20 ton kunnen zijn, dit zou ergens op je COC moeten staan. ( als je dit in bezit hebt)
Des te verder naar achter, des te korter kan je draaien, maar des te sneller zal de trekker kunnen steigeren.
SJB533
Quote Reactie van @mf 6150:
Treklat is helemaal drama dat hadden ze meteen moeten verbieden....

Weet je ook, waarom die is uitgevonden? 😉
mf 6150
@SJB533
Vertel? Pershaak zeker
+1
SJB533
@mf 6150
Trekken. 🙈

Zoals mij geleerd is:
De zwaaihaak is ontwikkeld voor de kniktrekker. Een kniktrekker heeft als handicap, dat hij bij sturen gaat kwispelen. Bij grondbewerking komt dat niet goed 😉
mf 6150
@SJB533
Aha klinkt logisch van die kniktrekker.
Zou in europa niet weten wat we er dan mee moeten haha. Voor schanelwagens hebben we immers de snelversteltrekhaak.
SJB533
@mf 6150
Snelversteltrekbek is er ook nog niet zo heel lang, en gemeengoed is het nog minder lang... En de zwaaihaak is ook wel bruikbaar, als je 'm maar niet teveel oplegdruk geeft.
Fast Eddy
Er zijn op internet vaste zware trekhaken te vinden die in de slede van de verstelbare trekhaak vallen. Ik heb ook een 305 gehad en heb nooit problemen gehad met aankoppelen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden fendt en ondertrekhaak geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
13
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN