Veld spuit reinigen

Hallo allemaal
Ik vraag mij af hoe jullie de veldspuit reinigen?
Want ik heb de aardappels gespoten voor opkomst en moet nu weer terug naar de suikerbieten.
En die houden niet van Challenge. Nu heb ik gespoeld met water en er hierna de hele nacht Primaclean in laten staan en dit hierna weg gespoeld en nog eens door gespoeld.

Hoe doen jullie dit als er van gewas word gewisseld met reinigen van de veldspuit?
Heb ook gehoord dat er mensen zijn die ammoniak of chloor gebruiken heeft iemand hier ervaringen mee?

Graag hoor ik jullie ervaringen
MRdeere

Reacties

Ferdinanddijkstra
Een beetje spuit heeft toch een reinigings systeem ?
Dan ben je klaar
huib
@Ferdinanddijkstra Ze kunnen zoveel zeggen en reiningings systemen erop zetten. Na challenge suikebieten spuiten, dan gaat er 1ltr glorix (chloorbleekloog) en dat verspuiten
walker1
Ik heb vroeger wel eens gespoten en dan was het een keer doorspoelen. Hoeveel residu kan er dan nog achter blijven? Je spuit aardappels met middel Challenge, geen idee hoeveel middel op hoeveel water er in moet om voldoende werkzaam te zijn. Ik neem aan dat je zoveel aanmaakt als dat je nodig hebt. Als je klaar bent is de tank zo goed als leeg, hooguit enkele liters restant, als je dan de boel doorspoeld zodat ook de leidingen leeg zijn, dan lijkt mij dat voldoende, zelfs als er dan wat achter blijft, dan is dat na het opnieuw vullen met water en ander middel, wel dusdanig verdund dat het geen effect meer heeft.
Nou ben ik niet zo thuis in de huidige spuitmachines en wat er allemaal wel en niet mee kan, maar volgens mij zit er inderdaad wat @Ferdinanddijkstra aangeeft meestal wel een reinigingssysteem op.
Bovendien neem ik dat je ook een geldige spuitlicentie hebt? Ik heb die nooit gehaald, maar wordt daar dan niks over reinigen behandeld? Of is het zo'n cursus waar je het certificaat al krijgt als je maar aanwezig bent geweest?
MRdeere
@walker1 het is in mij ervaring idd n lijfelijke aanwezigheidsverplichting cursus. Maar er word wel aandacht besteed aan het schoonmaken. Maar hoe je omgaat met het rest water vinden ze belangrijker om vervuiling met gbm te voorkomen
nhfendt fan
@MRdeere ik ken een aantal akkerbouwers die een speciale bak hebben waar ze het spoelwater in laten lopen en dat dan weer afvoeren , maar er is op YouTube ook een akkerbouwer genaamd marcel kooiman en die gebruik een aantal bakken met vegetatie erin dat de middelen afbreekt en daarna kan het schonen water gewoon de sloot in
MRdeere
Ja dat hebben ze zo goed als allemaal maar ik geloof niet dat ze daar voldoende schoon mee worden.
Hebt zeker nog nooit filters bekeken nadat je challenge hebt gespoten laat ik je zeggen daar word je bang van. Zeker als je er na een gewas gaat wat er niet tegen kan
+1
walker1
@MRdeere Ik ken dat middel inderdaad niet. vroeger alleen in grasland gespoten tegen onkruid zoals distels en brandnetels. MCPP en MCPA gebruikten we vroeger, en roundup.
stannetje96
Challenge is wel een hufterig middel waarbij je de spuit wel wat beter schoon moeten maken. Ik heb de spuit 2x doorgespoeld met water mbv het spoelprogramma. Dit is 2x 400l schoon water.

Ik heb er nog nooit me filters van verstopt gehad. Weet niet of je het dan wel op de juiste manier gebruikt? Challenge moet als laatste in de tank worden gegooid waarbij er intensief geroerd moet worden en waarna het ook gelijk verspoten dient te worden.

Heb je geen teeltadviseur die je hier in kan adviseren? Weet niet hoeveel ervaring je er mee heb maar hun weten vaak ook wel veel op dat gebied. Als je em gewoon goed spoelt is de spuit wel aardig schoon. Het verdunt natuurlijk ook nog flink bij de volgende bespuiting
MRdeere
@stannetje96 ja het was dus op aan raden van mij teeltadviseur dat ik de filters heb schoongemaakt die maak ik normaal schoon aan einde van het seizoen nooit tussen door. Heb eigenlijk ook nooit problemen gehad van daar dat ik er na vraag
JJ
@MRdeere Sluit me hier een beetje bij aan. Na challenge inderdaad leegspuiten. Met schoonwater de boom spoelen (en doppen) tank reinigen de fustreiniger en attributen niet vergeten. Daarna herhalen met grotere hoeveelheid water is wat wij doen.
Filter eruit mag iedereen zelf weten. Wij halen ze er een keer per jaar uit, en als zich problemen voordoen.
Echter zijn er verschillende verhalen over. De mannen die filters eruit halen hebben ellende meegemaakt met residu.
PieterA
@JJ Ik spuit de tulpen en uien met Mancozeb en Squall. Misschien is mijn zuigfilter te fijn,maar deze combinatie zorgt voor flink wat residu in het filter. Als daar vervolgens een middel als challenge in opgenomen wordt,weet je nooit wanneer dat weer vrij komt.
JJ
@PieterA Mancozeb is er dit jaar uitgegaan toch? Zodra je betanal erin kiept denk ik 🤫
Dat is ook de reden spoelen met grote hoeveelheid water paar kuub. Desnoods herhalen. Het blijft erg opletten dat is zeker. En teveel spoelen en zekerheid bestaat niet.
Weet niet of je het middel Lentagram kent ma dat is ook een fijne 😫
PieterA
@JJ Van Lentagran in de filters heb ik nog geen problemen gehad. Behalve als de wof (water oplosbare folie) binnenzak in de tank valt. (Wat een waardeloze verpakking is dat!!)
+1
JJ
@PieterA Die zogenaamde oplosbare verpakking inderdaad. Kansloos
+1
stannetje96
@PieterA heb dat 1x gehad met mancozeb en squall dat me filters verstopt raakten maar toen had ik de roerder niet op de poeder stand staan. Beginnersfoutje 😜 daarna nooit meer last gehad
PieterA
@stannetje96 Het zou kunnen dat onze spuit een beetje minder roert als een ander. Of ons fijnfilter is wat fijner.
+1
JD3010
Maar wat is nu eigenlijk je vraag? Challange kleurt geel, dus dan zijn de restanten zichtbaar. Er zijn veel meer middelen hoor waar bieten niet tegen kunnen, alleen zie je dat niet.
MRdeere
@JD3010 wat ik dus eigenlijk probeer te vragen is heeft er iemand ervaring met het reinigen met ammoniak of chloor in plaats van Primaclean of zo
+1
JD3010
@MRdeere Aha, nee daar heb ik geen ervaring mee. Ik spoel vaak alleen met water.
+1
huib
@MRdeere Ik reinig met chloorbleekloog of chlorix
MRdeere
@huib En dat bevalt goed?
huib
@MRdeere Prima, kost geen drol
+1
PieterA
@huib Primaclean kost ook niet veel en met 1 potje doe ik een jaar of 6. Ongeveer 8 x op een jaar gebruik ik het.
+1
PieterA
@MRdeere Ik reinig na zo'n bespuiting eerst de doppen doorspuiten met schoon water, dan alle kranen 8 sec. In alle standen zetten terwijl ik pomp. Dan maak ik de filters schoon met het water wat dan uit de tank komt gelopen. Dan eventueel nog met de hogedrukreiniger. Dan zet ik weer de kranen 8 sec. In alle standen. Dan doe ik 150 l water met primaclean in de tank. Dan roer ik een 5 minuutjes dat water met die 2 schepjes primaclean door de spuit.

Daarna doe ik het hele bovenstaande verhaal nog een keer. Behalve de filters; die reinig ik niet nog een keer.
+1
bartjuh
Ik gooi er altijd halve liter amonia(25%) in of 1 liter van de supermarkt(5% ofzo) met 150/200 liter water. 5 min roeren en doorspoelen en dan laten lopen(niet in sloot of afvoer) dan filters eruit en schoon spoelen met water. Vervolgens nog 100 liter water erachter aan en dan is 't wel best. Nog nooit last gehad van vermenging
+1
reinder-mf
Als je je tank een nacht laat staan met Primaclean mag je er wel vanuit gaan dat ie schoon is hoor. Voordeel van Challenge is dat je de gele kleur snel wel of niet herkent. Het beste reinigingsmiddel is echter Betanal/fenmedifam. Dit lost enorm veel stoffen op die aan de tankwand zitten 😅 Is wel schade mee gespoten door SU-verbindingen die vanuit de tarwe oplossen in de bietenmix.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!