Illustratie van:

Unimog 416 - koelwater verwarmen (verwarmingsspiraal)

Hallo tractorfans,

Ik wil het koelwater in mijn unimog gaan voorverwarmen zodat hij bij dit koude weer wil starten. we moeten hem nu altijd opslepen.

Weet iemand nog een verwarmingsspiraal wat ik zo in het koelwater kan hangen? niet al te duur, maar wat wel goed werkt.

heb nu 1000A accu, dit lijkt mij toch groot genoeg?

groet Unimogboppe

Deel dit topic

Reacties

unimog-406
Mischien is hier vragen unimogdonald.nl/ die hebben altijd nog al heel wat liggen 😉
m.v.g Rick
gerben
Probeer het eens met startpiloot,dit werkt bij mijn 406 perfect!was vanochtend starten lopen bij min 9!
goeiedag eem
Ja, niet te duur gaat denk ik niet op,voor niets gaat de zon nog net op, haha. We hebben er eentje besteld voor onze 406 bij Nutzfahrzeuge Kindermann in duitsland, koste toen iets van €280,- maar dan heb je het super voor elkaar je kunt ook Nico Kox even bellen of Donald Verdonk in Epe die kunnen je vast verder helpen, tel nummer zijn wel te vinden op unimog.nl
unimogboppe
@gerben

waar spuit jij dat ergens in?
gudo
@unimogboppe Ik denk dat je startpiloot in de luchtfilter moet spuiten 😛
unimogboppe
@gerben
@gudo

ja, maar waar haal je dat ding los, aan de onderkant? of spuit je het via de inlaat op de motorkap naar binnen?
unimog_kevin
@gerben

Gebruik jij dat spul wa al in gebouwt zit, das is nie echt super fijn spul, krijg je motor opdonder van, kende volgens mij beter remmenreininger gebruiken 😉
Joop3
Startpiloot heeft Mercedes een apart pompje voor, dat je vanuit de cabine kunt bedienen.
In mijn MB-Trac 900 heb ik een Defa 421 motorvoorverwarmer ingebouwd (zoek maar eens op Google). Je snijdt een stuk uit de onderste koelerslang, en daar schroef je hem tussen. Anderhalf uur voor je hem nodig hebt even de stekker in het stopcontact, en hij start (en loopt) als op een mooie zomerdag! Werkt perfect!
unimogboppe
@unimog_kevin

bedoel je dat potje onder de kap, en dat pompje op t dashbord?
unimog_kevin
Jah, das de startpiloot
unimogboppe
@unimog_kevin

dat werkt bij mij niet;)
unimog_kevin
@unimogboppe

of dan is jou potje leeg, of dan heeft jou motor heel veel geleden 😉
unimogboppe
@unimog_kevin

potje is vol;) heb ik vol gedaan
moet je dan die hendel uittrekken of een paar keer pompen?
unimog_kevin
@unimogboppe

Jah, verbruikt jou motor ook wat olie ??
unimogboppe
@unimog_kevin

wel wat, niet veel. hendel gewoon uittrekken dus?
net zo als een shoke?
ik dacht dat je gewoon een paar keer moet pompen..
unimog_kevin
@unimogboppe

Jah dat moet je ook paar keer pompen, maar da spul das niet al te best voor je motor, op en duur wil hij dan ook nie meer zonder da spul warm starten, maar wat is "wel wat" olie verbruik, hoeveel liter op 1 volle tank diesel ??
goeiedag eem
Met startpiloot starten is het laatste wat ik zou doen, ook al zit het er vanaf de fabriek op gebouwd ze raken er zo aan verslaafd en dan willen ze niet meer zonder. Op onze zit hegook wel op maar gebruik het nooit. Gewoon een koelwater verwarmer er op zetten, je hebt geen koude start meer dus beter voor de motor, en de kachel direkt op temperatuur. We hebben er gewoon een tijdklokje tussen en 2 uur voordat we wegmoeten schakelt hij automatisch in en je he t geen probleem meer
unimogboppe
@unimog_kevin

dat weet ik niet precies. want tank elke week, omdat brandstofmeter kapot is.. 1x in de maand ofzo doe ik er iets bij op.. hou t peil altijd n beetje boven t midden..
unimogboppe
@goeiedag eem

weet jij nog een goed ding voor weinig? ik heb geen zin om er een paar honder euro in te verspijkeren.. dan kan ik hem met dit weer ook wel opslepen.
unimog_kevin
@unimogboppe

Hoeveel gooi er dan ongeveer bij, want ken zijn dat jou motor ook zijn beste tijd heeft gehad 😉
unimogboppe
@unimog_kevin

litertje ofzo. niet veel.
unimog_kevin
@unimogboppe

en als hij warm is, dan luupt hij goed, trekt hij goed, als hij warm is. Ist dan ook van klik vroem ??
unimogboppe
@unimog_kevin

als hij warm is is hij zo weg. trekt als een beer. dan start hij ook super goed. alleen kou houd hij niet van.
goeiedag eem
@ unimogboppe , voor weinig wil iedereen er wel een, als ik er eentje voor €150 zou kunnen kopen kan ik direct 100 euro verdienen, maar ja soms loopt je er tegen aan en heb je geluk, maar voor als je niet veel uit wil geven moet je maar gewoon blijven slepen.
Steyr thomas
Als ik dit verhaal zo lees, lijkt het alsof jouw motor gewoon "op" is. Eeen 1000 Ampère accu staat hier op een U1600 en die start bij min 25 nog gewoon. in mijn 406 zit toch een heel wat kleinere accu en die start iedere dag, en bij min 7 ook gewoon goed.

En als je hem met zon koelwater voorverwarmer wilt starten, moet je al gauw aan 250 euro gaan denken..
Joop3
@goeiedag eem

Ik heb hem voor nog geen 150 euro gekocht toendertijd.
Als je 2 jaar langer door kunt rijden, voordat je de motor moet reviseren heb je hem allang weer verdient. Je kunt gewoon horen dat het motortje er meer schik aan heeft als bij een koude start. Is echt een behoud, ook je olie is namelijk al wat dunner.
Husqvarna
Zitten er eigenlijk langzaamgloeiers of snelgloeiers op? Kun je wel zien aan de stroomdraden (snelgloeier) of koperdraad (langzaamgloeier) die de gloeibougies verbind.
Joop3
@Husqvarna

Welke draad?

Zitten helemaal geen gloeiers op...
Husqvarna
@Joop3
Quote:
Zitten helemaal geen gloeiers op...

Ow, oké, ik dacht een beetje in de om617's,
Hebben die industrieblokken helemaal geen gloeisysteem dan?
Joop3
@Husqvarna OM617 is voorkamer.
OM352 (geen industriemotor; Unimog-motor 😃 ) is direct ingespoten. Nieuw starten ze bij -15 tot -20 nog zonder problemen, maarja, dikke kans dat dit blokje al 40 tot 50 jaar oud is. Daar heeft Mercedes natuurlijk niet over nagedacht.
goeiedag eem
@ Joop3 we hebben hem zo`n 3 jaar geleden gekocht bij kindermann nutzfahrzeuge in Duitsland, meende dat hij toen rond de €250 koste. Deze kun je in 3 standen zetten. Die ervaring die jij ermee hebt hebben wij ook, motortje loopt makkelijker, minder slijtage omdaat je geen koude start hebt, kachel direkt warm(ook mooi met dit weer). Zonder die verwarmer krijgen wij hem ook wel aan,heeft er wel moeite mee maar doet het wel, maar waarom zou je hem gaan plagen als je het zo makkelijker en mooier kan. Wij vinden het het geld dubbel en dwars waard.
Snaky Bill
Heb 110V ik heb ze hier liggen blok heaters for 6 cylinder unimog`s starten bij -45C koste ongeveer $ 48 doller hier in canada,

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Unimog 416 (vrachtwagen) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
17