Laten beregenen door loonwerker

Heeft iemand een idee wat het kost om te laten beregenen per uur door een derde?

Het gaat om een eigen grondwaterbron, en het materiaal van de derde. Pomp (87pk 3waaierpomp) , buizen en haspel (450mtr slang van 125mm.)

Groeten Paul

Deel dit topic

Reacties

+1
mike_v
Als je weet welke pomp, hoeveel buizen, ... dan weet je vermoedelijk ook al welke loonwerker in de buurt dit allemaal heeft? Dan ga je toch gewoon prijs vragen ....
+3
DANOONTJE POWERR
@mike_v inderdaad, dit klinkt als: ik vertrouw de loonwerker eigenlijk niet 😉
+8
casejxu
@DANOONTJE POWERR vetrouwen is goed. Controleren nog beter .... hatselflats
+2
DANOONTJE POWERR
@casejxu en zelf doen het beste, hoppa! 🤣
langeslagdiesel
@casejxu controleren, ten opzichte van wat?
+1
casejxu
@langeslagdiesel geen idee...vind de uitspraak wel aanstekelijk
langeslagdiesel
@casejxu gezwam in de ruimte dus.
+1
JohanvS
Vanaf 60 euro per uur.
+1
PieterA
@JohanvS Lijkt me het tarief van 3 jaar terug. 75 per pompuur komt meer in de buurt. Daar komt het leggen van buizen dan nog bovenop.
TeunFendt
@JohanvS €60,- per uur!? Hier een boer waar we grond mee ruilen wil hem evt regenen (wanneer het ons niet uit komt) voor €30,- per uur. En eigenlijk vonden wij dat nog wel prijzig. Van €60,- per uur wordt je arm...
stannetje96
@TeunFendt van 30,- per uur word de andere arm.
Jij word arm van een waardeloos gewas. Blijft wel bij dat ik het ook heel duur vind maar het zijn helaas wel de prijzen.
TeunFendt
@stannetje96 Moet ik trouwens wel hij vertellen dat hij z'n haspel er niet voor terug hoeft te verdienen want zelf heeft hij hem sowieso nodig. Maar dat 1/1.5 uurtje verzetten tegenover 20u draaien waar je niet met een stoeltje bij hoeft te zitten vind ik 60 euro wel aan de erg hoge kant...
+5
PieterA
@TeunFendt Ga het zelf maar eens doen, dan piep je wel anders. Hier 3 tractoren kwijt aan het beregenen. 1 draait 142 uur in de week, de ander 40 en de derde ook nog 6. Dat is 1.900 liter diesel. En als je de arbeid in je eentje levert ben je aan het eind van de week totall loss.

Er is geen loonwerker die 3 trekkers en 1,5 man inzet voor de bedragen die hier genoemd worden. Niet voor 30,- en niet voor 60,- per draaiuur.
stannetje96
@PieterA nu is drie trekkers ook wel een beetje luxe. Gebruik er hier 2 en heb ook geen behoefte aan een 3e. Ben in me eentje en moet nu dus al een keer opgehaald/weggebracht worden of heen en weer fietsen.
PieterA
@stannetje96 Ja, oké, maar daar word het wel sneller van. De derde trekker heeft voor en achter een slanghaspel en daar slepen we ook mee uit. Die is 20 uur in de week slangen aan het verleggen.
stannetje96
@PieterA het geeft inderdaad een hoop gemak. Verwacht dat jullie ook vaak wel met zijn tweeën zijn en kan je snel de haspel verzetten. Heb hier de slangenhaspel voorop en achterop een uittrekbok waar ik ook een kieperknobbel op heb gemaakt om de haspel te verzetten als de pomp verderop staat.

Gelukkig kan ik een groot deel naast de sloot staan waardoor de pomptrekker de haspel vooruit kan trekken en alle slangen vast kunnen blijven zitten. Dan is de haspel met een kwartier verzet, exclusief reistijd.
PieterA
@stannetje96 van perceel naar perceel overdag vaak met 3 mensen, 's-nachts met 2. Binnen het perceel verzetten als de pomp.dichtbij de haspel staat alleen. Als de haspel verder dan een 800 m van de pomp staat (dat is in 80% van de gevallen) met z'n tweeën en 's-nachts alleen.
TeunFendt
@PieterA Wat doet die trekker die maar 6 uur maakt dan precies voor werk? Hier regenen we met 1 trekker en een pompset of elektromotor met grondleiding. En verzetten de haspel in 1/1.5 uurtje ongeveer.
PieterA
@TeunFendt Die staat voor de haspel. Gemiddeld 24 x per week verzetten maal 15 minuten
+3
@TeunFendt
Zorg dan zelf dat je het voor mekaar hebt,
beetje een rare kronkel om iemand nodig te hebben, om dan zijn uurtarief te hoog te vinden.
+3
geweldenaar
@TeunFendt Loonwerker doet bij jou natuurlijk alles voor half geld, was toch in de buurt met inkuilen mestrijden hakselen.
+3
Sjon
@TeunFendt ik beregen ook wel eens in loonwerk. Onder de 60 euro kom ik echt niet, levert mij niks op.
+1
MaxxuM4ever
@TeunFendt voor 30 euro per uur mag hij hier alles ook komen beregenen, dat is echt een koopje of een vriendendienst
+1
JD 6110
Het gaat hier per mm per hectare
JD 6110
Volgens mij vorig jaar 11 euro per mm per hectare. Dus 440 euro per hectare voor 40 mm.
PieterA
@JD 6110 Dat klopt wel. Dit jaar waarschijnlijk 12 euro per mm. De beschikbaarheid van personeel en gestegen kosten van materialen en werkplaatstarieven bij de mechanisatiebedrijven liggen hier aan ten grondslag.

Een loonwerker hier in de buurt heeft 8 van z'n haspels opgeruimd, omdat het haast niet rond te zetten is met personeel.
Jpkd
Beregenen in 2021 is.niet nodig maand mei in Deil gem westbetuwe 100mm regen gekregen denk aan stikstofuitstoot en klimaat verandering
+1
rommert14
@Jpkd dat hangt er maar net vanaf op welke grond je zit
Jpkd
Beregenen is nu niet nodig vanaf 1juni tot 20 juni 50mm regen gehad wortels moeten zelf water opzoeken in zandgrond is de compost veel toelaat ligt aan vakmanschap van de teler
Jpkd
In zandgrond is de compost veel te laag ligt aan vakmanschap van de teler
deutzke430
@Jpkd Niet overal in NL heeft het zoveel geregend, hier halen we amper 15mm in juni
+1
RVM
@Jpkd je hebt er verstand van hoor ik. Het is de overheid die maatregels almaar verlaagd waardoor investeren in de grond dmv compost / champost steeds moeilijker wordt. Teler wil wel maar mag niet
Nhpaultje
Ik ben nieuwsgierig wat er her en der voor tarieven gelden. Een tarief per mm was mij onbekend. Maar wel gunstig met kleinere giften.

En je kunt maar het best op tijd informeren, achteraf................😜
PieterA
@Nhpaultje Als je per uur afspreekt moet je wel duidelijk afspreken of het pompuren (20 uur per dag) of gewerkte uren zijn (inclusief verzetten 24 uur per dag).
MaxxuM4ever
@Nhpaultje inderdaad, veel kleine giften is beter voor je grond en je gewas maar kost heel veel tijd.
+1
huub
Quote Reactie van @Nhpaultje:
Maar wel gunstig met kleinere giften.

Per mm betalen en dan voor 10mm de loonwerker laten komen 😉 daar trapt de loonwerker niet in.
Baltus_steyr
Hoeveel hectare wil je beregenen? Als je een kleine 20 hectare huiskavel hebt die je goed begaanbaar is met eigen spul, is het nog wel makkelijk om zelf een kanon / fasterholt te kopen. Dan ben je met een week rond!
PieterA
@Baltus_steyr Wij hebben er zo'n kavel bij. 20 mm op 20 hectare kost dan 3 dagen.
Baltus_steyr
@PieterA ik denk dat jij wel iets meer capaciteit hebt dan wat ik met mijn wat kleinere kanon heb met een oudere dompelpomp 😁 Maargoed ik sproei huiskavel op stroom een kleine 20 hectare en doe dat vaak alleen nachts en dan ben ik met een dag of 6/7 rond . Zou ik dit laten doen dan word het in mijn ogen te duur.!!
MaxxuM4ever
@Baltus_steyr wat voor gewas beregent u dan? Hoog renderende gewassen beregenen kan sneller uit dan bijvoorbeeld gras laten loon beregenen denk ik.
Baltus_steyr
@MaxxuM4ever meestal gras. Als het moet mais....ben ook maar een koeienboer...😁
PieterA
@Baltus_steyr Dat klinkt als goed voor elkaar! Lijkt mij ook wel wat om op stroom te beregenen. Je hoeft dan 's-nachts ook niet te verzetten?
+1
Baltus_steyr
@PieterA ik verzet hem meestal begin vd avond. goed half uurtje werk. dan sproeit die zon 14 a 16 uur. Dan komt er schat ik zon 25 mm per keer op. Per baan van 350 meter kan ik dan 3,2 hectare per keer sproeien ongeveer. de Fasterholt is al wel een oud beestje met een gebruikershandleiding erbij, maar we redden er ons mee..😁
newholland6640
@PieterA wij kunnen ook elektrisch beregenen, 3 hectare 23 uur. Komt dan circa 25 mm op. Met een pomp van 40 jaar oud🤦
jorn wijthmen
Ik doe zelf beregenen in loonwerk met motorpomp en kaweco 90/300 en nog een trekker met pomp en nog een kaweco 90/300 Ik vraag 55 euro per pompuur incl verzetten. Dit is om en nabij de prijs als ik vlot kan werken. Voor hele lange lengtes transportslang of maar een paar keer uittrekken reken ik wat extra. Tis net even hoe of wat de klant wil.
PieterA
@jorn wijthmen met 1 pomp op 2 haspels? Of hoe bedoel je dat nu?
stannetje96
@PieterA een haspel met motorpomp en een haspel met trekker en pomp
jorn wijthmen
@PieterA heb ik ook gedaan. Wil wel alleen trekt ie de puls dan leeg. In oppervlakte water moet ik nog een keer proberen.
PieterA
@jorn wijthmen Wat is dan het verschil in capaciteit tussen een slang van 90.en een slang van 125 zoals bij de topicvraagsteller?
stannetje96
@PieterA een cirkel van 9 cm heeft een oppervlak van 63,62 cm2 en een cirkel van 12,5cm heeft een oppervlak van 122,72 cm2 volgens een berekensite via Google.
Dit zou betekenen dat een 125 bij dezelfde druk een dubbele capaciteit heeft tov de 90

Nu zal de nozzle waarschijnlijk wel medebepalend zijn en niet 2x zo groot zijn. Denk dat je dan vooral daar ook naar moet kijken
PieterA
@stannetje96 Ik denk dat de nozzle wel ruim 2x zo groot is. Ik beregen met slang 110 en een nozzle van 27,5. Wat doen anderen?
stannetje96
@PieterA volgens mij heb ik met 110 nozzle 26 t/m 30.
Die wissel ik wel eens naar gelang het gewas en de wind
newholland6640
@PieterA 90 mm slang wassen max 26. Nu met 100 28
T60401
Quote Reactie van @stannetje96:
9 cm heeft een oppervlak van 63,62 cm2 en een cirkel van 12,5cm heeft een oppervlak van 122,72 cm2 volgens een berekensite via Google.Dit zou betekenen dat een 125 bij dezelfde druk een dubbele capaciteit heeft tov de 90

Wel eerst even terug rekenen naar inwendige maat. Slang van 125 heeft ook nog een dikkere wand dus verschil is wel kleiner dan jij schetst.
Hurli356
@T60401 dat verschil is niet zo heel groot, hoeft namelijk niet veel dikker te zijn want druk is niet veel hoger.
rubencasecs
@T60401 de mobiele machines van bv Fasterholt hebben een dunnere wand, omdat daar niet aan de slang getrokken word
+2
Sjon
@stannetje96 drukverlies is minder capaciteit.
Slang van een 90tiger is een tuinslang vergeleken met een 125.

(klik om te vergroten)

@Sjon hier ook wel gezien, met faber haspels. 90 mm 300 meter en onze eigen 110 mm 320 meter. Beide 9 bar aan de pomp. 8 uur over een trek. Kwam er bij de 90 mm 25 mm op, bij de 110 mm 34. Werkbreedte van de 110 was ook nog 10 meter meer naar beide kanten toe. Schrok ervan zoveel verschil er in zat.
newholland6640
@MaartenMandemaker

Ja dat verschil is enorm. Paar jaar geleden sleepslang tussen de pomp en haspel gehad. Dat drukverschil was op 400 meter z'n beetje 0. Thuis is het al gauw een bar of 2 met 90 buis
+1
spotmelker
@MaartenMandemaker reken maar eens met de binnendiameter van een 90 t.o.v. een 110. Dan is de 110, uitgaande van netto 95 t.o.v. de 90 die netto maar 75 is bijna 2 keer zo groot qua doorlaat. Hier gebruiken alle bollen/pootaardappel boeren minimaal 125's en liefst een 140. Daarmee heb je per verbruikte liter diesel het meeste water op je land.
+1
@spotmelker ja diameter gaat in het kwadraat. Hebben nu zelf een 120 mm gekocht. Met nog groter kom je hier te zitten met de wateraanvoer in de tocht. Of je moet de sloten volpompen maar dat kost ook weer een trekker en tijd
+1
radium45
@spotmelker Probleem wat ik hier krijg met die grote diameters is dat de bron het gewoon niet aan kan.
jorn wijthmen
@MaartenMandemaker geloof ik best. Hier ook veel aan het klooien geweest met verschillende dingen en diameters. Maar meer wordt het niet bij de haspel. Ooit een keer grotere kopen maarja kost boel centjes
@jorn wijthmen klopt ja, als het droog is ben je blij dat er water uit komt. Zelf nu een nieuwe gekocht, de vorige hadden we gekocht als noodoplossing, maar in 7 jaar toch 5 seizoenen gebruikt. Die had een dikke 300 meter slang en onze stukken zijn tussen de 5 en 800 meter lang. Nu slag groter gekocht
jorn wijthmen
@MaartenMandemaker klopt maar grasland beregenen bij ons op zand met 30 graden is me wel tegen gevallen. Laatste 3 jaar aan het beregenen geweest maar als ik zie hoeveel onkruid er is gekomen en kweek wat heel best door groeit valt me niet mee. Vorig jaar mei voor de 2 de snede ging heel best maar in de zomer was geen klap waard. Je houd het groen maar meer ook niet. Buurman heeft het laten verdrogen en heeft nu ook weer mooi gras. Kost denk meer als dat je er aan hebt. Mais beregenen is zoiezo meer interessant of gras waar de koeien op lopen
+2
@jorn wijthmen ja grasland moet je echt goed nat houden. 1 keer beregenen helpt vaak niet echt, pas na de 2e keer zie je echt effect. Kon het hier in de akkerbouwgewassen op de streep af zien met oogsten wat niet, 1 keer of 2 of meerdere keren beregend was. Maakte in de tarwe en bieten wel een kwart tot de helft aan opbrengst. Mais die niet beregend was was dood met kleine kolf, wel beregend was een mooi vol gewas. Maar tis een tijdrovende hobby.
spotmelker
@MaartenMandemaker grasland beregenen helpt hier het beste door het 's nachts te doen (overdag ben je zomaar 7 mm gewasverdamping kwijt) en 2 trekken van 25+ mm achter elkaar te doen. Ik doe met 90mm slang altijd trekken van 21 tot 10 uur om dan ruim 2 ha van 30 mm te voorzien met krap 6 liter diesel/uur. Niet zo efficiënt als een 125/140er maar zo zijn de brandstofkosten te overzien.
+1
newholland6640
@spotmelker

Voornaamste punt vind ik altijd, optijd begonnen. Als het verdroogt ben je al te laat.
stannetje96
@spotmelker ik dacht dat ze met onderzoeken van het knmi en Wageningen wel eens tot de conclusie zijn gekomen dat overdag of snachts beregenen weinig/geen verschil maakte qua verdamping
spotmelker
@stannetje96 ik denk dat beregenende boeren tot een andere conclusie komen dan die 2 instellingen. Zal wel zo zijn omdat de geldstroom vanaf de andere kant komt.
jorn wijthmen
@Sjon bliksem dat is best wat idd
geerts 88
@PieterA de turbine van een 125 is groter en heeft minder drukverlies. Wat resulteert in meer druk op de sproeier.
Jpkd
Met opbrengst prijzen van melk van 0.30 €perkg is gras land beregenen niet rendabel te rekenen .is er tekort op je bedrijf in dit goede grasjaar 2021 is veel beter beter ruwvoer bij te kopen
spotmelker
@Jpkd helemaal met je eens maar als je zoals ik een haspel hebt staan voor akkerbouwgewassen en de koeien lekker aan de melk hebt o.b.v. vers gras/ weiden dan kost de produktiedaling door grasverdroging ook niet weinig. Ik blijf liever in dat ritme.
+1
newholland6640
@Jpkd

Dat is maar de vraag, wat kost grasland vernieuwing? Wat kost kwaliteits verlies van het gras wat je wel oogst?
+1
SJB533
@newholland6640
En wat kost voer aankopen, als het schaars is...
radium45
@SJB533 Hier is gewoon bijna niks te koop als het een droog seizoen is. Iedereen zit met hetzelfde probleem.
+1
SJB533
@radium45
Precies 😉 Dan is beregenen ineens niet zo heel duur meer
+1
radium45
@SJB533 Ben er al wel achter dat ik met het beregenen gewoon veel te goedkoop ben als ik de verhalen hier zo hoor.
SJB533
@radium45
Nee, jij hebt vrienden 🤣
Fendt412vip
@radium45 Prijzen van beregenen vergelijken blijft altijd lastig. Ik zit ook rond de 65 euro wanneer boeren zelf de sloot vol zetten. Bij een capaciteit van +/- 100 m3 per uur kom je op 6,5 euro per mm. Ook veel te goedkoop als ik dat hier zo lees 😉 Bij mij kan het echter wel goed uit met relatief grote percelen en trekken van meestal 10-12 uur.

Jij beregend veel uit bronnen zeker? Dan is het al weer anders rekenen.
PieterA
@Fendt412vip 100 m3? Slang 140 nozzle 32?
Fendt412vip
@PieterA Exact. Ik draai dan 9,5 - 10 bar aan de haspel en hou dan 7,3 - 7,5 bar over aan het kanon.
radium45
@Fendt412vip Kijk, dat zijn waardes. Bij een 110 haspel is het verschil wel iets groter.
radium45
@Fendt412vip Ja hier alleen bronwater. Met een slang van 110 is 65 m3 per uur wel een beetje de max.
+1
PieterA
@radium45 Ja, klopt. Bij mij is het 60 kuub met een 90 kuub pomp met 110 slang van 450 m lang. 11 bar op de pomp.
+1
radium45
@PieterA Het zou mooi zijn als een dealer een keer een demo haspel had van bijvoorbeeld 125 of 140 mm en die dan op je eigen bron zetten met je eigen pomp eraan. Dan weet je pas of het zin heeft een grotere haspel te kopen. Ik vermoed van wel. Dat je met nog minder druk/diesel dezelfde liters water per uur kwijt kunt raken.
+1
Fendt412vip
@radium45 Wanneer je met diesel beregend is dat wel rond te rekenen. Bij 65 m3 heb je denk ik max 1,5 bar druk verlies bij hydraulisch oprollen. Een turbine vraagt gemiddeld een 0,5 bar extra.
+1
geweldenaar
@radium45 bij de meeste bronnen houd het bij 60m3 per uur wel op.
In NoordBrabant is het zelfs verboden om er per uur meer uit te pompen.
radium45
@geweldenaar buurman hier heeft 2 bronnen met een Y stuk aan elkaar verbonden en pompt hier zijn Baars van 500 mtr mee op druk.
Baltus_steyr
@radium45 en wat voor diameter dan? Hier heeft me pa het eerder ook wel is gedaan. Meende iets van 80 buizen en dan 2 aan mekaar. dat ging altijd vrij goed zei die. maar dat is ook alweer en jaar of 30 geleden...!
radium45
+1
JJ
@radium45 Dat merken wij op onze zandgrond ook de putten bepalen. Hebben er ook enkele tussen die gekoppeld zijn uit 2. Naarmate een droog jaar vordert zie je de kuubs ook dalen die de put geeft. Binnen ons dozijn haspels heeft de grote meerderheid een 110 slang.
+1
rommert14
@JJ hier in 2018 ook al eens een put droog gehad, de 86 jarige eigenaar van die bron stond er raar van te kijken, was volgens hem nog nooit eerder gebeurd
+1
radium45
@JJ Ik heb ook sterk het idee dat niet alleen de diameter slang bepalend is voor de afgifte maar zeer zeker ook de lengte slang die op dat moment nog op de trommel zit. Als je dus alleen maar huiskavels hebt van 300 meter, zou ik dus nooit een haspel kopen van 500 meter omdat die in verhouding goedkoper is of omdat de buurman 400 meter heeft.. Dan maar een keer wat inruilen als de situatie is gaan veranderen.
+1
spotmelker
@radium45 als ik het goed gelezen heb staat in de hierboven staande tabel het drukverlies per 100 meter slang lengte weergegeven dus dat klopt. Bovendien slijt je opwindmechaniek sneller als er meer windingen slang op de haspel zitten. De omtrek en daarmee de intrekafstand vergroot dan per slag(,hydraulische) of omwenteling ( turbine met reductie kast)
+1
Sjon
De nieuwere haspels hebben bijna allemaal 5 lagen slang op elkaar. Bij dikkere of langere slang heeft de trommel dan een grotere diameter.
Dat de oprolsnelheid toeneemt word altijd gecompenseerd door een computer of stangenstelsel aan de bypass. Ook de lengte slang die op de grond ligt geeft meer weerstand, dit compenseert een computer ook.
radium45
@spotmelker Ik heb compensatieregeling op de haspel die de grootte van de trommel compenseert.
+1
hobbyboer
@radium45 Dat heeft @spotmelker waarschijnlijk ook of hij weet dat de meeste haspels (hier in de buurt) dat ook hebben.
Hij heeft het ook niet over de oprolsnelheid, maar heeft het over de slijtage van het oprolmechaniek.
Door de grotere diameter van de buitenste laag slang op de trommel komt er meer kracht te staan op dat mechaniek.
stannetje96
@hobbyboer al wordt de weerstand van de slang op de grond wel weer steeds kleiner naarmate het kanon het dichterbij komt
MaxxuM4ever
Heeft hier ook iemand ervaring met van die waterfilters die de druppel grootte kleiner maken voor een betere verneveling? Ik lees er wel eens wat over op Twitter maar zoek eigenlijk nog onafhankelijke ervaringen in plaats van lovende woorden van een vertegenwoordiger.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!