Schijven of trommel maaier

Welke maaier (schijven of trommel) kan ik het beste hebben om een zware snede gras te maaien. Heb nu een JF cmt245 met 3 trommels maar dat is een regelrechte ramp in zwaar gewas. De kneuzer heb ik er graag op omdat deze het gras uit elkaar trekt wat de eerste keer schudden vergemakelijkt.

Deel dit topic

Reacties

SJB533
Bij een trommelmaaier heb je de bussen van de trommels, waar het gras tussendoor geperst moet worden en daardoor vreet hij vermogen. Dit heb je met een schijvenmaaier niet.
+4
dx11
Bij een schijvenmaaier heb je voor een 3 meter maaier 38 lagers, en 30 tandwielen in de maaibalk zitten, dan nog 3 haakse overbreningen tussen de aftakas en de maaibalk. Dit vreet natuurlijk vermogen, dit heb je met een trommelmaaier niet
+1
Rijndirk
@dx11 ook allemaal extra delen die kapot kunnen. Wij hebben een trommel maaier ook omdat deze naar ons idee robuuster zijn in zwaar gewas zal je misschien wat capaciteit inleveren maar als wij dagelijks ook grazen het hele jaar door hebben wij liever een maaier waar je vrijwel geen onderhoud aan hebt en altijd kan maaien. Ook hebben wij in ons veen gebied kanten waar wel een eens een paal of een ding staat die je over het hoofd ziet. Trommelmaaiers kunnen daar denk ik beter tegen dan een schijven maaier.
sjuu
Schijvenmaaier, heb de eerste dikke snede zonder problemen gemaaid met een JD 331.
Henk Heida
Zou het merk en de onderhoudstoestand van de maaier geen invloed hebben. Goed afstellen en scherpe messen scheelt enorm. Uit ervaring weet ik dat tussen de merken ook enorm verschil zit. Zulke gewassen die jij beschrijft worden bij grasland demo bijna nooit meegenomen. Ik maai nu met een oude welgerschijven maaier en dat gaat heel best in 15 juni land. Daarvoor wel PZ en Fahr gehad. Fahr maait lichter.
arjanvw
Ik denk dat bij jouw huidige maaier het aantal trommels een 'probleem' is. Mooier is een trommelmaaier met 2 of 4 trommels, dan wordt het gewas veel gelijkmatiger doorgevoerd. Een schijvenmaaier heeft het voordeel dat bij kneuzen het gras er door de volledige breedte doorheen gaat. Qua onderhoud wint een trommelmaaier in mijn beleving.
J asper
@arjanvw Waarom zelf liever een schijvenmaaier?
+1
arjanvw
@J asper vanwege de breedte en vermogensbehoefte. Zijn weinig trommelmaaiers die 9 meter breed maaien en waar je aan 150 pk genoeg hebt.
J asper
@arjanvw Kuhn pz triple is ook 9 meter en is met 150 pk ook wel te doen, staat hier ook nog onderaan verlanglijstje alleen dan een oudere van 8,50
arjanvw
@J asper Kuhn trommel trippel gaat tot 8,50. Wilde bewust 9 mtr omdat dat met de schudder beter uitkomt. We kunnen 5 zwaden van 3 mtr meenemen en nagenoeg niet over het gras te rijden. Ook zijn de referenties van de Kuhn trommelmaaier niet echt positief bij de (ex) gebruikers in deze omgeving.
J asper
@arjanvw Kuhn pz 960 is 9 meter. Klopt die nieuwere zijn compleet anders. Mijn oom ook slechte ervaringen mee die heeft daar een frontmaaier van. Daarom wil ik ook de ouderewetse 3 x 295. Die tot 8.50 gaat, maar die zijn technische beter volgensmij. Zijn de zelfde maaiers gewoon nog die we nu ook hebben. Weinig gedoe mee, die grotere nieuwere triples van Kuhn van 9 meter is 3x320 zijn compleet andere maaiers.
arjanvw
@J asper misschien zie ik iets over het hoofd, maar volgens reesink gaan ze tot 8,50. Met wat overlap wordt je nog iets smaller. Die we nu hebben is 9,20. Nadeel van schijvenmaaier is bij vochtige bodem op klei dat bij de 1e snede op nieuw ingezaaid grasland het weleens wil gaan plakken en gaat schuiven.
Rijndirk
@arjanvw Wij maaien 9 meter trommel met 115 pk 6 cilinder. Gaat prima
arjanvw
@Rijndirk Kan je met een flinke snede dan nog wel een beetje doorrijden? Wij hebben eerst 6 mtr trommelmaaier gehad (voor en achter) maar daar moest al wel 120 pk voor.
+1
J asper
@arjanvw Wij reden met 295 en 265 altijd met 100 pk, dat was mooi in balans en met dik gras mocht die er wel voor. Nu met 25 extra merk je er niks meer van 🙈
Rijndirk
@arjanvw Met minder werkbreedte zal je ongetwijfeld sneller rijden. Maarja of sneller meer rondjes of langzamer en rustiger/overzichtelijker minder rondjes rijden
+1
flip1150
@arjanvw Ik ben me bewust van de tekortkomingen van mijn maaier.
Het probleem is dat de rechter trommel en de middelste de zelfde kant uit draaien.
Hierdoor word in een zwaar gewas wat ook nog een beetje in elkaar hangt het gewas over twee trommels naar links getransporteerd waar het dan tussen trommel een en twee door moet.
Daarbij komt als je niet genoeg snelheid hebt het gewas rond getrokken wordt en zo tussen trommel twee en drie weer mee naar voren gaat. Dus gewoon puinhoop.
In lichter gewas een fantastische maaier.
+4
ford8630power
@arjanvw Hebben de trommelmaaier gebruikers hier ook wel eens een schijvenmaaier geprobeerd? Ik heb nog nooit spijt gehad dat we geswitched zijn. Een Kuhn schijvenmaaier maait alles vrijwel onderhoudsvrij
J asper
@ford8630power Ze knappen hier anders bij bosjes uitelkaar, en qua maaien vindt ik niet dat er verschil in zit. Met allebij wel mee gemaaid.
J asper
Zeg ook niet dat @arjanvw een trommelmaaier moet kopen, was alleen benieuwd waarom een schijvenmaaier. Als je zelf ook een trommelmaaier minder onderhoud en gedonder vindt hebben.
+1
dx11
Quote Reactie van @ford8630power:
ook wel eens een schijvenmaaier geprobeerd?

Voor trommel, achter schijf. Verschil komt regelmatig goed zichtbaar tevoorschijn. De trommel maait gewoon gladder, kan er sneller mee rijden, en heeft minder vaak problemen ondanks dat die 25 jaar oud is en de schijven maaier 15jaar.
arjanvw
@ford8630power Wij hebben nu schijvenmaaiers. Voorheen trommelmaaiers. Maaiers zijn pas met het 3e seizoen bezig dus kan er nog weinig van zeggen. Als je er netjes mee omgaat zal er ook geen noemenswaardige verschil zijn. Maar zitten bv wel meer messen aan en ondanks de snelwissel lastiger te wisselen. (Vind ik dan) Anderzijds heb ik op de buitenste na, de originele messen er nog steeds in...Wat ik eerder noemde met klei plakken hadden we met de trommelmaaier niet.
county854t
Hallo, er zijn in het verleden testen gedaan bij dezelfde werkbreedte en kneuzers.
Daar kwam GEEN noemenswaardig verschil naar boven qua vermogensbehoefte.
Ik heb beide types maaiers gehad en heb nu weer n trommelmaaier simpelweg doordat deze vrij eenvoudig in elkaar zitten zonder n berg lagers en tandwielen. De enige schijven maaier met weinig tandwielen was Lely met haakse overbrengingen maar ik weet niet of AGCO deze nog in productie heeft. Succes met de keuze
GerbertXL
@county854t agco maakt ze niet meer jammer genoeg. Bolex maakt een paar modellen zonder kneuzer bedoeld voor bermen.
Ik rij met een dubbele 900mc achtermaaier in combinatie met een JD 131, ik merk geen verschil in resultaat. Het scheelt wel dat er maar 150 pk tussen staat dus als het heel gek word met de hoeveelheid gras kan ik niet onbeperkt door rammen.
EA_MF
Quote Reactie van @county854t:
De enige schijven maaier met weinig tandwielen was Lely met haakse overbrengingen maar ik weet niet of AGCO deze nog in productie heeft. Succes met de keuze

Fella gebruikt hetzelfde princiepe 😉
NH-Ford
@county854t Fella heeft dat ook, en nu Agco.
Enigste jammere is nog dat daar nog zo'n pick-up achter hangt ipv een kneuzer
Valtrapowerr
@NH-Ford De nieuwe Fellas zijn ook tandwielen geworden dacht ik die TLX maaiers
worteljcb
Vanuit mijn werk ervaring met schijvenmaaiers van claas. Thuis hebben we een tripple trommelmaaier met kneuzers van Deutz-Fahr (vicon). Wat ik ervan zie is dat de schijvenmaaiers toch echt wel lichter trekken, vooral in combinatie met kneuzers. Al hoewel ik eerlijk moet zeggen dat we thuis nog nooit een set schijvenmaaiers aan de trekker hebben gehad en we praten natuurlijk over zo'n 20 jaar leeftijdsverschil. Maar als ik zie hoe een 200 pk trekker maait met een 9m tripple maaier met kneuzers, dan weet ik wel genoeg. Vooral op een zwaar gewas kan een schijvenmaaier toch veel makkelijker de massa verwerken.

Qua onderhoud weet ik het ook niet zo hoor, wij hebben thuis een reservemaaier liggen voor onderdelen. Trommelmaaier komt het er toch veel meer op aan als het gras er allemaal tussendoor moet. En die hoge krachten op de hoofdbalk en aandrijving door de bewegende trommels allemaal. Vind het eerlijk gezegd nog wel meevallen hoeveel onderdelen er verkocht worden voor de schijvenmaaiers, terwijl wij toch zeker elk jaar staan te sleutelen aan onze maaiers. Ik ben ervan overtuigd dat een schijvenmaaier inmiddels toch echt wel beter is. Het is ook vast niet voor niks dat de trommelmaaiers weinig meer worden gemaakt.
J asper
@worteljcb 20 jaar oude trommel maaier in natuur gras vergelijken met een jonge schijvenmaaier..... lekkere vergelijking, schijvenmaaier van 20 draaien er minder als trommels van 20 jaar. Schijvenmaaiers moet ook meteen nieuwe balk onder ipv onderdelen 🙈
worteljcb
@J asper Nogal logisch, 20 jaar geleden was de trommelmaaier nog koploper. En ik vergelijk het onderhoud ook niet direct tussen een nieuwe en de onze. Dat kan ik simpelweg niet. Maar ik sta er versteld van wat er allemaal kapot gaat bij onze maaiers, terwijl wij maar een lachertje maaien aan hectares. En dat heeft echt niet alleen met de leeftijd te maken. En ik ken genoeg schijvenmaaiers die vies veel hectares weg maaien en waar na heel wat jaren nog amper wat aan mankeert.
J asper
@worteljcb Eerste snee zijn er 4 verrot gedraait hier in de buurt en zoveel boeren zitten er niet meer hier. Ons oud ijzer rammelt gewoon door. Glijschotels en V snaren en een keer een lager verder nooit wat mee gehad. Kan ook niet want meer zit er ook niet op.
worteljcb
@J asper Dat is niet best inderdaad, maar die ervaring kan ik gelukkig niet delen. En inderdaad, dan heb je ook zo'n beetje alles gehad aan onderdelen. Op de hoofdbalk na dan, maar die ken ik van thuis ook helaas. Zijn ze dan beter als je naar 20 jaar ook al alles (meerdere keren) vervangen hebt?
J asper
@worteljcb Frontmaaier heeft ook een ongeluk gehad, die is er voor weg gevallen en over de kop gegaan. En die draait ook elke dag. Achtermaaier is iets jonger 2006 maar een set v snaren set glijschotels en de lagers waar de glijschotels op zitten is nog niet schokkend vindt ik. Dat is normaal onderhoud.
+1
worteljcb
@J asper Die glijschotels is wel een dingetje hoor, daaruit hebben wij ook wel ernstige gevolgschade gehad in de oude maaier omdat die afscheurde. 2 trommels kapot, 1 volledig uit de balk gescheurd, balk ook verder gescheurd en aandrijving geknapt. Die was rijp voor oud ijzer.
J asper
@worteljcb Waren toen ook bij een lmb elders wat ophalen voor mixer. Daar stond er ook een die dat had gehad(daar was er een onder weg gevallen door kapot lager) worden ze idd niet mooier van. Maar hier beginnen ze eerst een beetje te scheuren in het midden tot nu toe tenminste altijd. Dan vervangen we ze ook als er een scheur in zit. En lager komt ook wel eerst speling op voor die er onder weg valt.
worteljcb
@J asper Bij ons was de grote plaat gewoon rondom losgescheurd. Het middelste stukje zat nog gewoon vast met de bouten. Hadden 's winters alles nagekeken en de gescheurde schijven en wat lagers vervangen en toch gebeurd je het. Was in de 2e snede als ik het me goed herinner.
J asper
@worteljcb Ja daar slijten ze hier ook door, maar niet in een x gellukig.
worteljcb
@J asper Ik zou het ff langslopen voordat je gaat maaien altijd. Dat doen wij nu ook en anders lassen we hem ff gauw, dan houd die het wel een dagje vol. Als die in de grond hapt, kun je hem weggooien.
+1
J asper
@worteljcb hele poos geleden gehad dat die hele tijd zwarte plekjes maakte toen was ik jaar of 14 toen kwam ik er achter dat die doorgesleten was. Maar nu meestal voor het maaien idd even kijken en smeren en kijken als alle messen er goed in zitten.
+1
newholland6640
@J asper

Tja, wij hebben aan de maaibalk ook nog nooit wat kapot gehad met schijven. Draait nog als een zonnetje, en met ruim 20 km per uur krijgt ie wel op z'n dak. Wie heeft er nu gelijk?
+2
EA_MF
@newholland6640 moraal van het verhaal, alles heeft onderhoud nodig en gaat op een bepaald moment stuk
newholland6640
@EA_MF

Ja eens, of gaat (nog) niet stuk.
worteljcb
Quote Reactie van @J asper:
Schijvenmaaiers moet ook meteen nieuwe balk onder ipv onderdelen

Ligt er ook maar aan wat voor maaibalk je hebt.. Een gelaste balk die eenmaal scheurt kun je vrij weinig meer mee inderdaad.
J asper
@worteljcb Vicons draaide gewoon kapot, en bij een heel stel kuhns knapte er gewoon spontaan een gat in, daarvan is er nu ook een weg voor een claas. Enige voordeel van schijvenmaaier vindt ik makkelijker maaihoogte verstellen voor stalvoeren. En met kneuzer zijn ze in het voordeel dat ze het zwad niet uit elkaar moeten trekken.
worteljcb
Quote Reactie van @J asper:
En met kneuzer zijn ze in het voordeel dat ze het zwad niet uit elkaar moeten trekken.

Precies, je verplaatst het gewas veel minder actief en dat scheelt echt wel kracht / brandstof. Je hebt gewoon meer ruimte in de maaier.

Qua stalvoeren is een trommel beter geschikt, met een 3 meter schijvenmaaier kun je het niet zo smal wegleggen. Je krijgt het gewoon niet voor elkaar met zwadschijven etc.
J asper
Quote Reactie van @worteljcb:
Precies, je verplaatst het gewas veel minder actief en dat scheelt echt wel kracht / brandstof. Je hebt gewoon meer ruimte in de maaier.

Maar zonder kneuzer gaat dat niet op. Klopt, alleen is ruimere maaihoogte verstelling wel een voordeel van schijvenmaaiers bij stalvoeren. Daarom hebben we ook wel eens gekeken naar een schijvenmaaier erbij. Trommelmaaiers kun je maar cm of 6 verstellen. Als we langer willen maaien laten we hem gewoon zakken nu en dan met de hef weer beetje omhoog. Wil ook wel maar ideaal is anders.
+1
SJB533
Quote Reactie van @J asper:
Maar zonder kneuzer gaat dat niet op.

Bij een zware snede is een schijvenmaaier alsnog in het voordeel, doordat je vrije doorgang hebt. Tussen 2 trommels persen, die op een halve meter van elkaar staan, of 2 hoedjes, die 2,5 meter van elkaar staan maakt echt wel uit.
worteljcb
Quote Reactie van @J asper:
Maar zonder kneuzer gaat dat niet op.

Nog steeds wel wat, een schijvenmaaier legt egaler en breder af dan een trommelmaaier, dus hoeft het ook minder te verplaatsen. Trommelmaaier maakt grofweg 2 zwaden eigenlijk.

Dat is inderdaad niet ideaal. Normaal doe je gewoon vulplaten tussen de glijschotels toch, maar er zijn ook wel maaiers met centrale hoogteverstelling. Bij een schijvenmaaier moet je van die glijsloffen eronder zetten, maar dat gaat wel ff makkelijker inderdaad.
J asper
@worteljcb Schijvenmaaier kun je gewoon heel stuk met topstang verdraaien, de centrale hoogte verstelling van onze trommelmaaiers kun je maar 5 cm verdraaien. En maaien soms uit nood met stalvoeren maaien we wel op 10/15 cm
worteljcb
Quote Reactie van @J asper:
10/15 cm

Dat is mooi hoog inderdaad. Dan zou ik echt wel slofjes eronder steken persoonlijk. Met de topstang kan je wel wat verstellen, maar gaat wel ten koste van je maaibeeld natuurlijk.
J asper
@worteljcb Maar met die slofjes kan je toch ook wel 7 cm maaien? Lager dan 7 maaien we eingenlijk nooit, hadden vroeger een pool staan voor hoger maaien daar zaten ook platen tussen de glijschotels maar dat was verder weinig soeps. Die is ook in elkaar gelopen. Van 15 tot 7 cm wil bijna niet met trommelmaaier.
+1
worteljcb
@J asper Dan praat ik even voor de maaiers die ik ken: normaal gesproken maait een schijvenmaaier korter dan 7 cm, zou theoretisch gezien tussen 4-5 cm zijn. Dan kun je slofjes krijgen van 3 cm en van 6 cm. Dus kom je rond de 7 of zo'n 10 cm uit. Maar in de praktijk kom ik die slofjes niet heel veel tegen moet ik zeggen en ik denk dat het hierdoor komt; volgens mij maai je in de praktijk ook wel hoger, door wortelvorming etc. Met slofjes heb je veel minder oplegvlak, dus is dat effect weer minder. Maar daar kan ik naast zitten hoor, dat is gewoon wat ik zelf denk te zien
+1
arjanvw
@J asper de pz die we voor de Claas hadden kon je traploos de hoogte verstellen. Kon bij de Claas ook, maar dat afstellen gebeurd ook maar één keer...
Als je de schijvenmaaier te ver draait met de topstang krijg je ook van die cirkels in het gras..
+1
NH-Ford
@J asper Dan noem je wel echte pech gevallen...
Onder de Kuhn's die hier draaien nog geen kapotte balk gehad, wel andere merken die nu ingeruild zijn op Kuhn.
Ma goed, ieder baseert het op zijn eigen, eenzijdige ervaring.
deJong
@J asper

maaien al jaren met onze krone 280 van 20 jaar oud. Laatst nieuw lager in de recbter aandrijf trommel gezet een paar jaat geleden 2 nieuwe tandwielen met ladgers a 13 banken. Ding draait als een zonnetje voor een maaimachine van die leeftijd👌 en maait net en legt een mooi zwad voor de opraapwagen.beter dan een cm270😏
flip1150
Effe voor de duidelijkheid. Een zware maaisnede is bij mij 5000 tot 6000 kg/ds per ha. Dus echt hooi gras. Geen natuur hooi. Gewoon normaal bemest speciaal hooi ras (hay master) nu net 2e snede er af liggen.
+1
Valtrapowerr
Wij waren altijd gek op trommelmaaier maar teveel ellende gehad. Daarom nu een schijvenmaaier want ik hoorde over de Claas Disco’s allemaal goede verhalen. Nu het tweede seizoen en loopt lekker, maaibeeld is niet echt minder goed dan trommel, laat sporadisch wel eens iets makkelijker een plukje staan wat plat gelopen is maar verder heel tevreden over. Trommelmaaier zou nu ook een Claas worden die zijn wel zwaar maar mede daardoor degelijker. Maar we hopen voorlopig vooruit te kunnen met de Claas Disco set natuurlijk 😄
J asper
@Valtrapowerr Die 320’s zijn idd weinig soeps🙈 maar met die jullie daarvoor hadden had je toch weinig?
Valtrapowerr
@J asper Die daarvoor ook best veel lagers aan vervangen maar dan zeg je nog een keer oké die is wat ouder.
mrpieter
Ik vind het wel een interessante lijst met meningen en ervaringen.
Ik zelf zit in twijfel. De keus voor schijvenmaaier is al gemaakt ivm jarenlang ervaring met schijvenmaaiers in loonwerk.
Vanaf komend seizoen krijg ik een hoop natuurgras om te maaien.
Omdat dit vaak een platliggend gewas is wil ik met schijvenmaaiers aan de gang. Als ik bv naar graszaadtelers kijk; die maaien ook allemaal met een schijvenmaaier onder het gewas door.
Voor mij is het nu meer een twijfel tussen -2x 3 of 3.2m of iets dergelijks met kneuzer
-triple zonder kneuzers.

Dit kan volgens mij heel goed met een flinke 4 cylinder trekker.
+1
arjanvw
@mrpieter wij hebben bewust voor triple gekozen voor de gewichtsverdeling. (En ook capaciteit natuurlijk) kan nu zonder 4 wd keren zonder te slippen. Ook krijgt de hefinrichting minder voor de kiezen. Zonder kneuzer legt die het ook breedt neer waardoor het ook makkelijk droogt. Maar over wel of niet kneuzen heeft ieder zijn eigen ideeën erover.
mrpieter
@arjanvw ben eens even in je foto's gaan bladeren. Je kunt die triple goed aan met de Arion 540? En hoe was dat in de zware eerste snede dit jaar? Of al op tijd gemaaid misschien?
arjanvw
@mrpieter we hebben de 1e snede in 2x gemaaid. 13 mei en 31 mei. Trekker kan de maaiers goed baas, kon met de 2e helft nog 13 km/uur rijden.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
65
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0