Illustratie van:

Hanomag R27 - Hoe de herrie van het dak oplossen

Hallo,
ik heb een Hanomag r27 met een "holzdach" waar op het houten frame een aluminium plaat is gemaakt. Maar dit maakt veel herrie, vandaar nu mijn vraag is dit op te lossen?

Ik heb al enkele andere tractors gezien met zo'n soort dak maar deze hebben ook een dunne aluminium/blikken plaat erop liggen. Zelf heb al verschillende dingen geprobeerd. Namelijk heb ik extra er balkjes tussen gezet en daarna nog isolatiemateriaal aangebracht maar het probleem is niet opgelost.

Als ik op internet rondkijk zie ik dat er op verschillende daken een houten plaat is aangebracht. Maar nu mijn vraag weet iemand of dit wel een oplossing is?
Wat ook nog zou kunnen maar moeilijk te beoordelen is, is dat de herrie vanuit de versnellingsbak komt en blijft hangen onder het dak.

Heeft iemand hier ervaring mee en kan mij advies geven wat te doen?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Hier zie je de bijgeplaatste balkjes. Hieraan zit ook de plaat vast gelijmd en geschroefd.

Reacties

+1
langeslagdiesel
Ik weet nog dat onze cat 206 bft in der tijd een soort gestoffeerd raamwerk met gestoffeerde lamellen had voor de radiateur en oliekoeler. Dit om het geluid sterk te reduceren van de snel verplaatste koellucht. Het verschil merkte je pas als je hem niet gemonteerd had. En ja, hij zat daar niet voor niks. Werkte echt goed.
+1
koen-hanomag
@langeslagdiesel ah oke, dat zou misschien ook een optie zijn heb er ook gezien die zoiets hebben op het dak
+2
roscho
Volgens mij ontstaat het door resonantie van de plaat. Je zou dat misschien op kunnen lossen door er antidreunplaat onder te plakken, bijv. deze: nonpaints.com/nl/…
koen-hanomag
@roscho ah oke ik heb nu van die isolatieplaten voor onder de motorkap erop gedaan maar het scheelt niks alleen is de toonhoogte verandert dus ik vraag me af of dat scheelt
roscho
@koen-hanomag Isolatieplaten zijn om te isoleren en antidreunplaten om het dreunen tegen te gaan.... 😉 Het zal wel ander materiaal zijn. Ik verwacht dat het iets bitumenachtigs is.
koen-hanomag
@roscho ah zo, zo had ik ook al zitten denken om er dakleer op te doen.
Maar wat denk je van een houten plaat van 2x6mm dik ?

Dat kan toch eigenlijk ook niet trillen?
+2
roscho
@koen-hanomag Ik heb er geen ervaring mee, maar intuïtief denk ik dat hout te hard is en gaat meetrillen. Antidreunplaat is enigszins zacht en absorbeert de trillingen.
Als jij het nou probeert en hier verslag uitbrengt, dan volg ik je (afhankelijk van het resultaat). Ik zoek voor mijn Schlüter nl. ook nog wat geluidsdemping. De originele bekleding is met goud nog niet te betalen.
koen-hanomag
@roscho ah oke dat is ook wel weer zo ja maar ik denk dat je met 12mm hout ook wel weer massa hebt wat niet kan trillen.

Als ik er nog aan denk zal ik je op de hoogte houden. Maar met proberen ben ik al klaar wil het nu in een x goed doen.

Is er voor jou schlüter geen vervangende bekleding te vinden van een ander merk wat je zelf op maat maakt,,?
schluterman
@koen-hanomag inderdaad ik ben er ook naar op zoek voor tegen het dak
+1
fendt2
@koen-hanomag heb hier een steyr met een stalen dak hier zitten zetting in, als damwand profiel. En daarop een laag tectyl of Dreumex. Is bobelig ongeveer 2 a 3 mm dik. Hiermee is de resonatie wel redelijk weg. Maar een open trekker is stiller het geluid blijft hangen.
roscho
@koen-hanomag Ik heb intussen al iets liggen, China-spul. Zelfklevend en plm. 3 mm schuim. Ik moet het er nog onder plakken, maar daarvoor moet het polyesterdakje er even af. Origineel is beige, dit is zwart. Verre van origineel dus. En voor de rest van de cabine moet ik nog iets zoeken. Dat hoort eigenlijk rood te zijn. Je wilt niet weten wat dat spul origineel kost.
koen-hanomag
@roscho ah oke dan ben ik benieuwd hoe dat bij jou gaat uitwerken. Maar als ik @fendt2 goed begrijp komt een groot deel van de herrie van onderen. Daar heb ik al gemerkt dat er ook wel enkele dingen zijn die rammelen (bijv de handgas). Dat is dus ook nog een punt van verbetering
+1
Hannesman
@koen-hanomag navishop.nl/silent-coat-sound-absorber-15mm-p-1404… dit kan je ook tegen het dak plakken. Kan nog een anti dreun mat onder. (Dynamat is beter, maar kost ook€€)
mestyle
Het isndst het aluminium is anders had ik gezegd plak er eens een paar magneten op
koen-hanomag
@mestyle je bedoelt om een magneet plakkaat erop te doen of een gewone sterke (las)magneet?

Of het echt aluminium is durf ik niet met zekerheid te zeggen
mestyle
@koen-hanomag
Ja gewoon een magneet maar als het alu is werk dat niet. Je zou ook eens met dubbelzijdig plakband of dubbelzijdige kit van dat eierdoppen foam ertegen kunnen plakken kijken of het minder wordt. Maargoed als er echt speciale matjes bestaan denk ik dat dat het beste werkt
JvH 1120
De allu plaat gaat trillen en het weerkaatst het geluid dit is op te lossen door anti dreun hier over heen zou een laag schuin kunnen doen wat het geluid ook wat absorbeert.
Echter het geluid blijft toch onder je dak hangen dus je zult altijd wat meer geluid hebben als zonder dak.
Voor materiaal zou je eens kunnen informeren bij een auto audio zaak.
koen-hanomag
@JvH 1120 ah oke, denk jij dat de anti dreun ook de geluiden van onder verminderd?
Waar ik zelf aan zat te denken, een houten plaat lijkt mij zelf geen herrie vandaan te komen maar het wel te weerkaatsen.

even ter info onderstaand isolatiemateriaal heb ik nu tussen de balkjes zitten van 15mm dik.

easy-noisecontrol.nl/product/easyfoam-pu/…
roscho
@koen-hanomag Misschien moet je proberen het geluid van de motor te beperken door bijv. antidreun onder de motorkap te plakken. Maar zoek dan wel iets wat warmtebestendig en onbrandbaar is.
koen-hanomag
@roscho ah oke dus je bedoelt het andere geluid verminderen al denk ik dat dat niet weg te krijgen is. Alles staat ook in verbinding

Hooguit de plexiglas raam vervangen door glas maar als ik de raam zelf vasthoud scheelt ook niet veel.
roscho
Quote Reactie van @koen-hanomag:
je bedoelt het andere geluid verminderen

Ik bedoel: als je het geluid bij de bron vermindert, hoef je minder voor je zitplaats. Misschien ook nog tussen de motor en het dashboard. In de eerste plaats komt er veel geluid van de uitlaat, daar kun je weinig aan doen. Maar verder komt er ook veel van de kleppen aan de bovenkant. Daar zit waarschijnlijk geen demping onder de motorkap en tussen de motor en het dashboard.
En dan de banden, misschien veroorzaken die ook resonantie, dan zou je het juist tijdens het rijden moeten merken. Misschien de bandenspanning iets verhogen of verlagen.
koen-hanomag
@roscho ah oke, ik denk dat dat allemaal weinig zal helpen want alles zit aan elkaar en trilt. Wat wel een optie zou kunnen zijn is het dak op iets van vilt leggen of juist goed vastmaken.
JvH 1120
@koen-hanomag ja dit voorkomt dat de plaat gaat trillen en dus het geluid versterkt de schuim laag is zacht en weerkaatst het geluid dan minder of te wel harde materialen weerkaatsen het geluid en zachte absorberen het.
koen-hanomag
@JvH 1120 ah oke dus die antidreun zou dezelfde werking hebben als een dikke plaat. Dus het komt er op neer een trillingsvrije plaat tegen t geluid van het dak en dan isolatie ertegen voor de absorptie van onder.
JvH 1120
Jan mf6465
Je kan er misschien een op maat gemaakt kwalitatief zeil op spannen ipv een metalen plaat. Dat zal nooit gaan trillen.
koen-hanomag
@Jan mf6465 dat klopt dat zie je ook weleens, zou ook een optie kunnen zijn maar kan weer gaan klapperen
Jan mf6465
@koen-hanomag
Er zijn wel balkjes genoeg om het zeil aan vast te maken. Dan zal het niet veel meer klapperen denk ik.
koen-hanomag
@Jan mf6465 ah oke, ik zal nog wel een keer wat proberen maar scheelt dat ik t dak er niet veel op heb want is ook gewoon niet zo handig alleen als t regent haha
+1
Vlaanderen
Trillingen los je op met massa (gewicht) --> hoe zwaarder hoe beter
reflectie los je op met zachte materialen (schuim) --> liefst met "bobbels"
dus je moet eerst weten wat je probleem is, of je moet beide doen: schuim plakken op massa.
koen-hanomag
@Vlaanderen ah oke, dan denk ik dat ik het best een houten plaat erop kan maken ( is ook mooier ). Dan daarna kijken of het beter is en anders isolatie ertegen
Hannesman
@koen-hanomag houten plaat gaat je problemen niet oplossen, je hebt last van weerkaatsing van geluid. Die houten plaat is massief en vlak, en zal dus gewoon weer een klankkast maken van je dak. Dak/ spatbord / dashboard bekleden dus met foam. Kijk maar in moderne cabines
koen-hanomag
@Hannesman ja snap ik, heb er nu al die schuim tegen zitten die ik eerder stuurde en dat helpt ook nog niet bepaald dus een deel van de herrie zal ook vanboven komen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Hanomag R27 en hebben de trefwoorden cabine en dak geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
33
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN