Meststrooien per uur of per ton

Hallo allemaal,

Wij beschikken voor ons vleesveebedrijf over een Tebbe breedstrooier.
Nu krijgen we door een samenwerking met een akkerbouwer betreft stro tegen mest ruilen, vragen van andere akkerbouwers om ook de vaste mest en compost bij hen uit te rijden.

Maar nu vragen zij wat dit per ton kost. Is dit normaal? Of wordt dit normaal per uur gedaan? En wat zijn dan de globale prijzen per ton?

Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

Fordje4600
Wij rekenen 95 euro per uur, aangezien we ook wel eens over straat moeten rijden
@Fordje4600 watvoor strooiers heb je voor dat geld?
sjonnies
@ronald-deutz-fahr denk 1 strooier of kleine strooier met kraantje om te laden
+1
Fordje4600
@ronald-deutz-fahr samson sp11 1x
@Fordje4600 dat is dan weer fors. Ook niet de meest spectaculaire strooier.
+1
Fordje4600
@ronald-deutz-fahr waarom fors? Is 10 jaar oud en zijn 2x nieuwe bodemketting in gekomen en 1x nieuwe bodem. Dus kost al 10000 euro aan onderhoud in 10 jaar alleen aan de bodem en bodemketting. Daar moet je al 105 uur per jaar voor strooien, heb je nog geen afschrijving diesel chauffeur en trekker gerekend, de strooier verwerkt wel veel mest per uur als we vergelijken met een bergmann van een collega loonwerker, hij rekent zelfs 105 euro per uur
@Fordje4600 volgensmij heb je €1000 euro onderhoud per jaar en heb je dat met een goede dag strooien terugverdient, ex trekker manuren en diesel natuurlijk.
Maakt me ook niet uit, het is duurder als de luxere strooiers die hier ook genoemd worden, vandaar m’n opmerking.
+2
Fordje4600
@ronald-deutz-fahr het maakt verder ook niet uit maar als wij minder rekenen maken we geen winst, dan kunnen we hem net zo goed verkopen
+2
5000 fan
Is de strooier zelf voorzien van een weeg installatie?
Anders is per ton al snel lastig als er geen weegbrug op zeer korte afstand beschikbaar is
+1
Caseih856
@5000 fan
Zijn vaak wel weegbonnen aanwezig van de auto’s. Mest wordt toch altijd aangevoerd bij hen.
+2
zettelmeyer
Hier word er 3euro plus per ton gerekend. Zijn wel strooiers met gps en weegerij, ook moet het op de kavel zelf liggen en niet over de weg
+1
PieterA
@zettelmeyer Hier per uur. Kraan en 2 breedstrooiers, gps, wegerij, drukwissel voor 220 euro.

66 ton paardenmest 2 km over de weg was 1,5 uur. 330 euro.

600 ton compost op de wendakker laden en spreiden kost 1.700 euro. 7 en een half uur.
@PieterA niet duur, voor zulke luxe strooiers!
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahr Wij laten veel compost strooien. Ook vaak veel kuub per hectare. Als de kraan een grotere bak zou hebben (compost weegt niks) en ze zouden met 3 strooiers rijden zouden we per ton compost nog wel 50 cent per ton voordeliger kunnen, maar op zulke hopen gaan ze begrijpelijkerwijs niet investeren.
+1
@PieterA rijden ze met compost strooien zo langzaam?
Zou een grotere kraanbak ook zonder die 3e wagen niet al rendabeler zijn? Elke minuut die ze staan te laden, word er niet gestrooid 😉
+1
PieterA
@ronald-deutz-fahrAls er een grotere bak aan de kraan zit gaat het zeker al sneller. Met de tijd die je met de kraan over hebt kun je dan een volgende kar laden.

Ze laden 7,5 ton op een kar, dan doen ze allebei 5,5 kar per uur. Dat is 4 minuten laden, 4 minuten strooien en 3 minuten heen en weer rijden. Dan rijden ze toch niet echt langzaam?
@PieterA dat is zeker niet langzaam Indd. Mijn (beetje) ervaring met meststrooien is, dat als de mest op de kopakker ligt, de kraan zicht niet verveeld als je met 2 strooiers strooit en de kraan het een beetje netjes Houd op de laadplek.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
Als de kraan een grotere bak zou hebben

Loonwerker hier in de buurt heeft cw 30 oren aan een shovelbak gelast.
Dan kun je kuubs scheppen.
Wordt vooral gebruikt om houtsnippers in 95m³ walking floors te scheppen
Noorderling
Quote Reactie van @PieterA:
Kraan en 2 breedstrooiers, gps, wegerij, drukwissel voor 220 euro

Dat is behoorlijk scherp. Ben ik voor 2 strooiers al kwijt.
Als je de kraan er af haalt a 75euro, blijft er 145 over voor 2strooiers, iets meer dan 70euro. Zou zelf mn trekker er niet voor starten en die strooiers zijn ook niet echt onderhoudsvrij.
Bietenbrug
@Noorderling dat betaal ik voor kraan met 1 breedstrooier, en dan strooit de kraanmachinist ook nog zelf.
mrpieter
@PieterA die 220 euro is dan toch een spotprijsje. De helft gaat al op aan de chauffeurs 🤔
PieterA
@mrpieter Voorheen strooiden we zelf. Als de prijs nog veel hoger wordt gaan we dat weer doen. Ze mogen het van mij ook aannemen voor 3 euro per ton. Als ze dan een grotere bak aan de kraan doen hebben ze zo 320 euro per uur.
+2
spotmelker
Ik betaal hier ruim 6 Euro/kuub voor vaste rundveemest wat een paar jaar gelegen heeft. Is dan mooi zwart verteerd en heel zwaar.
Caseih856
@spotmelker
Alleen voor het uitrijden of aangevoerd en uitgereden?
+1
spotmelker
@Caseih856 zelf opgespaard uit kalverhokken. Na uitmesten lijkt het net een bult stro van 3 meter hoog maar na een half jaar is het de helft lager en al een mooi eind verteerd.
Caseih856
@spotmelker
Ja oke, die €6 is dus voor het uitrijden
+1
zettelmeyer
@spotmelker en hoeveel weegt een kuub dan? Door loonbedrijf uit espel zeker. Hier doe ik het weer zelf met huur wagen. Scheeld enorm in de prijs
spotmelker
@zettelmeyer dat weet ik niet, wel dat het met de schop bijna niet te tillen is. En de loonwerker zit inderdaad ook in Espel.
+1
hoest
Mooi per uur doen, weet iedereen waar hij aan toe is
+1
Derkmax
Hier komt de loonwerker voor 75 per uur met en simpele breedstrooier. Laad zelf met de shovel.. Ongeveer 40 M3 per uur. Koopje vind ik zelf.
+1
Caseih856
@Derkmax
Dat is geen geld. Daar kan het in mijn ogen niet voor. Maar jij hebt er geluk mee (:
Derkmax
@Caseih856
Klopt, ik heb hem dat ook verteld en gezegd dat hij dan de uren maar wat ruimer moest tellen..
MaxxuM4ever
@PieterA ik snap ook niet dat breedsteooiers niet met een knijpbak gevuld worden, die zijn toch een stuk groter en kun je netter openen lijkt mij. De bieten worden hier ook allemaal met een knijpbak geladen.
+2
PieterA
@MaxxuM4ever Ik denk dat daar meer onderhoud aan zit en dat er meer vakmanschap bij komt kijken om met zo'n knijper om te gaan.
+1
spotmelker
@MaxxuM4ever wil je daar echt winst uit halen dan moet je een grote knijpbak en dito kraan hebben. En wat heb je er aan als je dan staat te wachten omdat de wagens nog niet leeg terug zijn?
MaxxuM4ever
@spotmelker hoe meer minuten per uur een breedstrooier kan strooien hoe efficiënter hij is toch? Als hij iedere vulbeurt een minuut korter bij de kraan staat ben je met 60 vrachten per dag een uur eerder klaar met werken, kraan inclusief breedsteooier. En dat iedere dag.
En hoe minder tijd de kraan bezig is de strooiers te vullen hoe meer tijd hij heeft om de bult netjes bij te werken.
Derkmax
@MaxxuM4ever shovel met pelikaanbak werkt ook prima trouwens.
@Derkmax vind je? Het word altijd zo’n gesmeerd, als je rijden moet waar de bult lag zegmaar..
Wij doen het ook altijd zo, maar om nou te zeggen dat het ideaal is..
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr moet je nie zoveel morsen en bak goed aan de grond houde😅
@zettelmeyer 🤣🤣
Morsen valt mee, keertje schudden bij de bult😛
Heb gewoon het idee dat het gewicht icm kleine banden niet positief werkt. En dat de grond onder de bult nat blijft ofzo.
zettelmeyer
@ronald-deutz-fahr ja profiel van de banden wil wel vol lopen ja. Maar ff de schuif erover als het geregend heeft en is weer netjes
+2
@zettelmeyer ik begreep het verkeerd haha, op de beton is het Indd prima laden met shovel. Ik ging er vanuit dat het over een bult op de kopakker ging. Verkeerde opvatting 😅
Indd op het erf is het heel best te doen en ook wel schoon te houden
Caseih856
@Derkmax
We laden thuis ook met een shovel. Maar dat is wel een gesmeer. De akkerbouwers zitten daar niet op te wachten. En de stelconplaten vinden die piekbelasting van zo’n shovel ook niet fijn
Derkmax
@Caseih856
Als je op het land moet laden, snap ik dat het smeert. Maar op beton hoeft dat toch niet ?
Heb maandag nog 60 ton geladen,, wat ik geknoeid heb, paste in de kruiwagen. Mijn shovel weegt 5 ton, dus de piekbelasting valt wel mee 😉
Caseih856
Ik heb zelf geen ervaring met andere merken, we hebben zelf een Tebbe, maar merk wel onder de boeren die we spreken dat ze allemaal toch wel graag een Tebbe op de dam willen die het weg strooit. Schijnt toch dat ze een ongeëvenaard strooibeeld hebben waar andere merken nog niet helemaal in mee kunnen komen. En dat ze daar ook wel een paar euro meer voor willen betalen. Net als de bodemdruk.
walker1
Als je alles zelf in de hand hebt , dus zowel het strooien als ook het laden, dan kan je prima per ton werken. Ben je afhankelijk van een derde, bv iemand die de wagens laad, dan zou ik per uur werken. Scheelt nogal of er een ervaren machinist met een flinke kraan de wagens laad, of een boer met een simpele voorlader op de trekker. Verder ook rekening houden met aan en afvoer kosten, dus als je uur moet rijden voor je bij de klant bent, je moet ook terug, is dan ook 2 uur die je graag betaald ziet.
Wat eventueel ook kan is een zgn combiprijs maken met zowel een uurtarief als ook een ton tarief. Stel je zou 100 euro per uur vragen, OF 10 euro per ton, (bedragen de puur als voorbeeld) dan is de combiprijs 50 euro per uur EN 5 euro per ton.
Caseih856
@walker1
Dat klopt.

Vooral omdat je soms ook hele lage giften hebt. Dan zou je per ton mooi slecht ervan af komen
@walker1 ik zou sowiso per uur rijden als ik loonwerker was. En ik als boer heb ook liever per uur. Zorg ik dat de mest op de kopakker ligt, op 1 grote bult zodat de kraan lekker door kan scheppen.
Wij deden het jaren zelf met een kleine strooier, dit jaar ging die halverwege stuk en kwam de loonwerker met 1 strooier die ik zelf laadde. Dat gaat toch wel wat mooier 😅

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
48
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0